4/2/10

Διώξεις σε 10 τελωνειακούς για υπόθεση διαφθοράς

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται δέκα τελωνειακοί υπάλληλοι για υπόθεση διαφθοράς. Ήδη σχηματίσθηκε δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος πέντε Τελωνειακών Υπάλληλων του Τελωνείου Κακαβιάς, τεσσάρων του Τελωνείου Μέρτζανης Ιωαννίνων και ενός του Κεντρικού Τελωνείου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πριν από ένα έτος περίπου, περιήλθαν σε γνώση της πληροφορίες ότι Τελωνειακοί Υπάλληλοι μεθοριακών σταθμών με την Αλβανία, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν την έξοδο από τη χώρα μας φορτηγών-οχημάτων, τα οποία μετέφεραν διάφορα προϊόντα, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Μετά από πολύμηνη έρευνα προέκυψε η συμμετοχή στη συγκεκριμένη υπόθεση πέντε Υπαλλήλων του Τελωνείου Κακαβιάς, τεσσάρων Υπαλλήλων του Τελωνείου Μέρτζανης Ιωαννίνων και ενός Υπαλλήλου του Κεντρικού Τελωνείου Ιωαννίνων.

Οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι ενεργώντας ατομικά ή από κοινού, επέτρεπαν τη διέλευση φορτηγών οχημάτων προς την Αλβανία χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Τελωνειακού Κώδικα και παρακάμπτοντας, κατά περίπτωση, τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου SCHE Ν GEN .

Η διαδικασία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τον προσπορισμό σημαντικού οικονομικού οφέλους για τους ιδίους και την ιδιαίτερα μεγάλη απώλεια εσόδων (δασμών κ.λ.π.) για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα, δεν καταχωρούσαν συγκεκριμένες διελεύσεις φορτηγών στα προβλεπόμενα επίσημα βιβλία, εισπράττοντας κάθε φορά χρηματικό αντάλλαγμα, που κυμαινόταν ανάλογα με το είδος και την αξία του φορτίου. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, καθώς σε άτυπα βιβλία εισόδου – εξόδου που χρησιμοποιούσαν, κατέγραφαν τις σχετικές διελεύσεις με την ένδειξη κενό ή βάζοντας παύλα (-) ή μη καταχωρώντας οποιαδήποτε επισήμανση στη σχετική στήλη.

Ενδεικτικά από την έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι Τελωνειακοί, με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε, το χρονικό διάστημα από 27-09-2008 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει (11.814) παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Μέρτζανης, ενώ το χρονικό διάστημα από 02-01-2006 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει (4.780) παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Κακαβιάς. Η σχετική έρευνα έχει επεκταθεί και για τα προηγούμενα έτη.

Επιπλέον, οι προαναφερόμενοι σε κάθε Τελωνείο (Μέρτζανης – Κακαβιάς) είχαν συστήσει κοινό ταμείο προσπορισμού των παράνομων εσόδων, στο οποίο συγκέντρωναν τα χρήματα που εισέπρατταν ως αντίτιμο για να παρέχουν και να εξασφαλίζουν την ελεύθερη, άνευ των προβλεπόμενων διατυπώσεων και ελέγχων, διέλευση των οχημάτων.

Η δικογραφία υποβλήθηκε την 01/02/2010 στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, μετά από σχετική παραγγελία του εποπτεύοντος τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, για τις ακόλουθες πράξεις:

α) Απιστία σχετική με την Υπηρεσία (από κοινού και κατ΄εξακολούθηση) από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

β) Κατάχρηση εξουσίας από κοινού και κατ΄εξακολούθηση.

γ)Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄εξακολούθηση.

Επιπλέον σε βάρος των προαναφερομένων επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

10 σχόλια:

  1. μέσα κλοτσηδόν κάτι τέτοια άτομα εξευτελίζουν την χώρα μας.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά μη στάξει η ουρά του ποντικού στο λάδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατα τα άλλα πέρνουν επιδοματα για να κανουν σωστα την δουλεια τους ...

    θα ασκηθουν διωξεις , το πολυ να γινει καμια κρατηση μισθων κλπ

    προκειται να καταδικαστει κανενας ;
    εχει καταληξει ποτε φυλακη κανενας απο αυτους ;

    ισα -ισα στις 10 του μηνος θα απεργησουν ολοι οι εργαζομενοι μαζι με τους τελωνειακους-εφοριακους και τους φαρισαιους

    αλλά αμα τιμωρηθουν αυτοι θα πρεπει να τιμωρηθουν τσουκατοι και ολοι οι υπολοιποι απο τις λιστες της ζημενς

    οποτε

    ανοχη για ολους και βλεπουμε ...
    η επομενη κυβερνηση θα βαλει σειρα που θα ειναι και οικουμενικη
    ετσι να'χουμε να λεμε δηλαδη

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε ρεμάλια τι πάει να πει έχει ασκηθεί δίωξη, γίνονται ανακρίσεις και τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα;
    Είσαστε σοβαροί; Αντί να τους συλλάβετε και να τους κλείσετε μέσα έτσι που να μη μπορούν ούτε στοιχεία σε βάρος τους να εξαφανίσουν ή να μη τρώνε διασκεδάζοντας ελεύθεροι τα κλεμμένα, εσείς λέτε ότι τους κάνατε τώρα ντα;;;
    Αυτό απευθύνεται στις διωκτικές αρχές αλλά και στους δικαστικούς οι οποίοι αποδεικνύουν με αυτό τον τρόπο το τεράστιο μέγεθος της ανυπαρξίας τους.
    Ολοι σάπιοι και συνένοχοι τελικά !!!
    Όμοιως ομοίω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα λέγαμε προχθές, σε άλλη ανάρτηση, για τους τελωνειακούς, αλλά και για τους εφοριακούς. Εκεί να δείτε "μπάζες".
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. MHN ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΞΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΣΟΔΟΥ. ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΣΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ?

    ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ (ΕΚΠΥΡΣΟΚΡΟΤΗΕ ΑΠΟ "ΛΑΘΟΣ" ΧΕΙΡΙΣΜΟ-ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΧΑΛΑΣΑΝ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ).

    ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΟΤΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι τελωνειακοί είναι οι πιο διεφθαρμένοι.

    Το κράτος πρέπει να απλοποιήσει τις διαδικασίες στα σύνορα, και γενικά να μειωθεί η γραφειοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου κατά της Διαφθοράς, ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΝ (εκάστοτε)ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ της χώρας μας.
    Όταν αναφέρει ότι είμαστε η χώρα με το πιό διεφθαρμένο Δημόσιο, δεν λέει ¨...εξαιρουμένων αστυνομικών, δικαστών, υπουργών, πρωθυπουργού κλπ...¨. Ούτε εξυπακούεται ότι όλοι τους είναι άμεπτοι.
    Αυτό σημαίνει ότι η διαφθορά έχει διαποτίσει όλο τον κρατικό ιστό.
    Και όταν ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ εμπλέκονται άμεσα (όσοι τα πιάνουν) ή έμμεσα (όσοι ανέχονται συναδέλφους τους να χρηματίζονται), ΠΟΙΟΙ θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου;
    Και χωρίς να έχει μπει ΟΥΤΕ ΕΝΑ λαμόγιο στη φυλακή, πόσο πιστευτές είναι τέτοιες ανακοινώσεις;
    ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Όλοι αυτοί οι τελωνειακοί υπάλληλοι, αφού θα μείνουν λίγα χρονάκια εκτός υπηρεσίας γιά να πάνε κάποιοι άλλοι εκεί γιά να κάνουν το ίδιο, σε κάποιο δικαστήριο θα ... αποδείξουν την αθωότητά τους και θα επανέλθουν εισπράτοντας όλους τους μισθούς μαζεμένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. να υπολογισουν τι εχασε το δημοσιο απο δαυτους και με τους τοκους ασφαλως να κατασχεσουν την περιουσια τους και εαν δεν εχουν στο ονομα τους συγγενικων προσωπον α"βαθμου,μετα να απολυθουνε να πανε φυλακη και οταν με το καλο βγουνε να πανε για δουλεια στα εργοστασια,σε ορυχεια η σε χωραφια για να μαθουν να εκτιμουν τα 3000ευρω και τα νομιμα κλοπιμαια που τους εξασφαλιζει το ελληνικο κρατος και να μην το κλεβουν επιπλεον...ποσα θα φατε ρε σκυλιαα θα σκασετε θα γεμισουν τα αντερα σας κοπρανα και θα γεμισετε στο σ... ελεος καντε λιγο κρατη για να εχετε υγεια ρε ορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και φυσικα δεν θα γινει τιποτα γιατι θα μπουνε τα ανθρωπινα δικαιωματα στην μεση θα μας πιασουν για ακομη μια φορα στο φιλοτιμο και κωτσους αφου θα κλαινε με "μαυρο" δακρυ να μην καταδικασουμε τα παιδακια τους στην πεινα και καταστρεψουμε ζωες και οικογενειες και ετσι θα γυρισουν στα καθηκοντα τους αφου τους μεταθεσουνσε καποια αλλη περιοχη της ελληνικης επικρατειας για αυτσηροτατη τιμωρια!!!γιατι ρε χοιροι εμεις δεν εχουμε παιδακια και οικογενειες που θελουν να ζησουν αλλα δεν τους φτανουν τα 700ευρω που τους δινει το ελληνικο κρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.