4/7/10

Αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 281 ΤΠ

Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το στάτους κβο και τη διχοτόμηση γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να αποδεχθούμε μια τέτοια καταστροφική λύση που θα επιφέρει νέα δεινά στον τόπο, τόνισε σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 281 Τάγματος Πεζικού, στον Κουτραφά, ο Υπουργός Εσωτερικών αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 281 Τάγματος Πεζικού, .

Είμαστε υπόλογοι έναντι αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, αλλά και έναντι στη νέα γενιά, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να υποθηκεύουμε την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών μας με τη συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και τη συνεχή και ανεξέλεγκτη έλευση χιλιάδων εποίκων».

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν πρόκειται να πτοηθεί από τα όποια πισωγυρίσματα.

Ο στόχος μας, είπε, παραμένει ένας και μοναδικός: η επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μιας λύσης, υπέδειξε, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Το Σεπτέμβριο του 2008, σημείωσε, η έναρξη των απευθείας συνομιλιών στηρίχθηκε στην ύπαρξη μιας συμφωνημένης - με τον τότε ηγέτη της τ/κ κοινότητας - βάσης των διαπραγματεύσεων και η οποία προνοούσε πως η λύση που θα προκύψει θα είναι το προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, μακριά από επιδιαιτησίες και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, η δε συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του λαού προς έγκριση σε ταυτόχρονα ξεχωριστά δημοψηφίσματα.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, συνέχισε, που απέναντι μας έχουμε ως νέο ηγέτη της τ/κ κοινότητας τον κ. Έρογλου, η πλευρά μας έχει καταστήσει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στην ίδια βάση πάνω στην οποία διεξάγονταν μέχρι σήμερα.

«Εμείς, διαπραγματευόμενοι με υπευθυνότητα, συνέπεια, αλλά και σταθερότητα σε αρχές, έχουμε επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή μας να εργαστούμε σκληρά και με καλή θέληση για συνολική και συμφωνημένη λύση. Η πλευρά μας είναι έτοιμη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας απαιτούμε και αναμένουμε στην πράξη και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία», τόνισε.

Ο Υπουργός ανέφερε πως αυτές τις τραγικές μέρες του Ιουλίου, την καθημερινότητά μας στοιχειώνουν οι μνήμες των ανθρώπων μας, όλων των νέων παλικαριών που χάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Τριάντα έξι χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, είπε, το μαχαίρι της προδοσίας εξακολουθεί να είναι βαθιά χωμένο στο κορμί της Κύπρου, οι συγγενείς των αγνοουμένων συνεχίζουν το δικό τους μαρτυρικό δρόμο που είναι και δικός μας, οι χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν μακριά από τη γη που τους γέννησε που είναι γη όλων μας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών και Οπλιτών του 281 Τάγματος Πεζικού (ΤΠ) για την πολύ τιμητική πρόσκληση στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, αφιερωμένο στους 14 πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες και τους οκτώ αγνοούμενους του Τάγματος κατά την τουρκική εισβολή.

Από εδώ στον Κουτραφά όπου έχει ανεγερθεί αυτό το Μνημείο, ανέφερε, σήμερα επιτελούμε ένα χρέος και αποτίνουμε το δέοντα φόρο τιμής σε αυτούς που χάθηκαν τις μαύρες εκείνες μέρες του 1974.

Εκείνη την αποφράδα μέρα που η δημοκρατία δέχτηκε την πρώτη βαθιά προδοτική μαχαιριά με το πραξικόπημα, συνέχισε, οι άνδρες του 281 ΤΠ, που έδρευε στη Μύρτου, κλήθηκαν για την καθιερωμένη πρωινή αναφορά. Με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής το πρωινό της 20ής Ιουλίου και ενώ τα τουρκικά μεταγωγικά είχαν ήδη σκεπάσει τους κυπριακούς ουρανούς, ανέφερε, το Τάγμα πήρε το δρόμο για το Γερόλακκο.

Η μάχη ήταν ηρωική, αλλά άνιση. Με τον ανεπαρκή εξοπλισμό, χωρίς ουσιαστική καθοδήγηση και ανύπαρκτη επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων, το Τάγμα διαλύθηκε σταδιακά και οι άνδρες οδηγήθηκαν στην οπισθοχώρηση.

Με το ξέσπασμα της δεύτερης φάσης της εισβολής, και αφού ολοκληρώθηκαν τα άνομα σχέδια του εισβολέα, το Τάγμα μετρούσε τις πληγές και τις απώλειές του σε νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους.

«Η ιστορική μνήμη τροφοδοτεί την πολιτική σκέψη με σύνεση και ωριμότητα, με εμμονή και επιμονή σε στόχους εφικτούς και συνάμα δίκαιους. Το μέλλον, για να είναι ευοίωνο, απαιτεί όπως οι μνήμες διατηρούνται ζωντανές. Και το Μνημείο του οποίου τα αποκαλυπτήρια γίνονται σήμερα συντηρεί την ιστορική μνήμη», κατέληξε ο κ. Συλικιώτης.

iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.