4/7/10

Εβραίοι αποδομιστές, Έλληνες συνεχιστές

Τoυ Μάριου Ευρυβιάδη
Την περίοδο αυτή στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας και κατ’ επέκταση στις σχέσεις Τουρκο-οθωμανών και Εβραίων, καταγράφεται μια πραγματικά ιστορική εξέλιξη που αφορά άμεσα στην Κύπρο και στον Ελληνισμό ευρύτερα.

Πρωταγωνιστές δεν είναι ούτε το Ισραήλ ούτε το τουρκικό κράτος. Είναι οι Εβραίοι της διασποράς και κυρίως οι Αμερικανο-Εβραίοι. Και επιπρόσθετα όχι οι Αμερικανο-Εβραίοι ως προέκταση του Ισραήλ που λειτουργούν ως οργανωμένο σύνολο και που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο μιας «πολιτικής γραμμής» που εκπορεύεται από το Ισραήλ.

Αυτό που καταγράφεται σε βιβλία, σε εφημερίδες, σε blogs του διαδικτύου, σε αντιδράσεις αναγνωστών σε σχόλια και αναλύσεις (το γνωστό talkbackστο διαδίκτυο) είναι μια επανάσταση/αντίδραση εναντίον της σημερινής Τουρκίας και της οθωμανικής αυτοκρατορίας η οποία δεν προέρχεται από κάποιο συντονιστικό όργανο ή κέντρο, αλλά από πρόσωπα που λειτουργούν αυτεπάγγελτα και μ’ ένα ζηλευτό επαγγελματισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις. Αντίθετα καταγράφεται μια πλημμυρίδα αντιδράσεων, η οποία ευτυχώς για εμάς, δεν περιορίζεται σε αυθορμητισμούς και φωνασκίες. Υπάρχουν και αυτά, βέβαια.

Η αντίδραση που θέλω να αναδείξω και να καταγράψω είναι η σοβαρή, η επαγγελματική. Αυτή που μας πάει πίσω στις πηγές και στις καταβολές. Είναι αυτή που λέει «φτάνει πια» με το μύθο και τα παραμύθια περί της «ανοχής», της «φιλοξενίας» και της «μεγαλοψυχίας» των Τουρκο-οθωμανών έναντι των Εβραίων ως μειονότητας στην οθωμανική και σύγχρονη Τουρκία. «Φτάνει πια», δηλαδή, στον εργολαβικό εξαγνισμό της οθωμανικής και σύγχρονης Τουρκίας που για πεντακόσια τόσα χρόνια Εβραίοι ιστορικοί και διανοούμενοι επιχειρούσαν, εν γνώσει τους, την παραποίηση και αλλοίωση ιστορικών γεγονότων, αλλά κυρίως, και πιο αποτελεσματικά, αποσιωπούσαν γεγονότα και πράγματα.

Το επίσημο εβραϊκό κράτος, παραμένει συνεχιστής αυτού του μύθου. Σκοπός και στόχος όλων αυτών ήταν εξευμενίσουν τον Σουλτάνο και το ληστρικό του περιβάλλον ώστε να επιδεικνύεται περισσότερη «επιείκεια» έναντι των Εβραίων υπηκόων. Επεδίωκαν δηλαδή να μην σφάζονται, να μην ληστεύονται και να μην εξανδραποδίζονται, με τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους οι Οθωμανοί λειτουργούσαν ενάντια στους χριστιανικούς πληθυσμούς της αυτοκρατορίας, και μετά το 1923 της κεμαλικής Τουρκίας.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός μύθος που οικοδομήθηκε και πάνω στον οποίο θεμελιώνεται όλη η σύγχρονη τουρκική προπαγάνδα και η δυτική εικόνα της οθωμανικής και σύγχρονης Τουρκίας ως χώρου «ανοχής», «πολιτισμού» και «πολυπολιτισμικότητας», υπήρξε αυτός της φιλοξενίας που δήθεν προσφέρθηκε στους καταδιωκόμενους από τον καθολικισμό Εβραίους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από τον Σουλτάνο Μπεϊγιαζίτ ΙΙ το 1492. Τότε περίπου 17.000 Εβραίοι μετανάστευσαν στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ωστόσο, πολλοί περισσότεροι μετανάστευσαν και στην Αγγλία και στη Γαλλία, για παράδειγμα, όπου δεν τους έσφαζαν κάθε λίγο και λιγάκι όπως στην πραγματικότητα συνέβαινε στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Όλοι γνωρίζουμε τον Βρετανό πρωθυπουργό Disraeli για παράδειγμα (που πήρε την Κύπρο από τους Οθωμανούς το 1878) για να μην μιλήσουμε για την πρόοδο, την ευημερία και το ειδικό πολιτικό βάρος που έχουν οι άνθρωποι αυτοί στις δυτικές κοινωνίες όπου είναι ευυπόληπτοι πολίτες και πολιτικοί.

Οι σύγχρονοι Αμερικανο-εβραίοι ιστορικοί και ερευνητές έχουν αποδομήσει ολοσχερώς το μύθο της οθωμανικής μεγαλοψυχίας και ανοχής έναντι των Εβραίων της οθωμανικής αυτοκρατορίας αναδεικνύοντας, για παράδειγμα, τις πηγές που παραποιήθηκαν ή αποσιωπήθηκαν, ποιοι το έπραξαν και για ποιους λόγους. Ο Joseph Ηacker, για παράδειγμα τεκμηριώνει πως ο Ταλμουνδιστής Εliah Κapsali (εκ Κρήτης ορμώμενος) «εξάγνισε» τους Οθωμανούς και τα εγκλήματά τους κατά των Εβραίων. Και πριν από τον Κapsali υπήρξαν και πολλοί άλλοι.

Κατά τους σύγχρονους Αμερικανο-εβραίους ερευνητές, ό,τι υπέστησαν οι μη χριστιανικοί πληθυσμοί στην οθωμανική και σύγχρονη Τουρκία το υπέστησαν και οι Εβραίοι. Και εάν αυτοί στάθηκαν λίγο πιο τυχεροί και γλύτωσαν από την γενοκτονική μανία των Νεότουρκων, αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της στήριξης που τους παρείχαν οι Αμερικανοί, κυρίως, αλλά και οι Γερμανοί (ναι, οι Γερμανοί) στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα οι Αρμένιοι και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, δεν έχουν τέτοια τύχη.

Το ευτύχημα για εμάς είναι ότι μια καινούρια αντίληψη για τους Τουρκο-οθωμανούς αρχίζει να εδραιώνεται και να γίνεται ευρύτερα αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα με αιχμή του δόρατος τους απογόνους αυτών που αρχικά αλλοίωσαν και αποσιώπησαν ιστορικά γεγονότα. Το δυστύχημα ωστόσο για εμάς, είναι ότι οι δικοί μας ετερόφωτοι ιστορικοί και διανοούμενοι παραμένουν προσηλωμένοι σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και ιστορικές θεωρήσεις και συνεχίζουν, επιλεκτικά, να προσαρμόζουν τα πράγματα στις ιδεοληπτικές τους κοσμοθεωρήσεις. Καταλήγουν έτσι στην ελληνοποίηση της τουρκικής προπαγάνδας και την αποδοχή της τουρκο-οθωμανικής ιστορικής θεώρησης που είναι αναγκαία συνθήκη για τους οδοιπόρους προς τα Σούσα.

Υ.Γ:
Για όσους ενδιαφέρονται να πάνε πίσω στις πρωτογενείς πηγές αναφορικά με τις σχέσεις Εβραίων, Τουρκο-οθωμανών και μουσουλμάνων, παραπέμπω στις δυο πρόσφατες μελέτες που επιμελείται ο ΑndrewΒostom με εισαγωγή του Ιbn Warrak“Τhe LegacyofΙslamic Αnti-Semitism (2008)” και “Τhe LegacyofJihad” (2005). Μια επίσης παλαιότερη αλλά εξαιρετικά σημαντική ιστορική μελέτη είναι της Βat Υe’ Οr, “Τhe Decline ofΕastern ChristianityUnderΙslam: From Jihad to Dhimmitude”.

Καταξιωμένοι Έλληνες μελετητές και ιστορικοί έχουν και αυτοί τεκμηριώσει τέτοια γεγονότα αλλά οι ετερόφωτοι ταγοί μας μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια, τους απορρίπτουν ως προκατειλημμένους κατά του «οθωμανικού μεγαλείου» και των μουσουλμάνων γενικότερα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

19 σχόλια:

  1. Ετσι να αρχιζει να βγαιει η αληθεια.Παραλουθω καποια talkback, κυριως στην Jerusalem Post,και το μονο επιχειρημα των Τουρκων ειναι "Εμεις που σας δεχτηκαμε και σας σωσαμε τοτε που η Ισαβελλα σας εδιωξε".Πρεπει ολοι να γραφουμε και να γραφουμε με επιχειρηματα που θα κανουν τους Μογγολους να κρυβονται,και αρθρα σαν αυτο μας δινει πολλα να εχουμε να γραφουμε και να απανταμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το Ισραηλ'
    το τοσο πολυ μισητο απο δηθεν Ελληνες ρασοφορους αιμοδοτες και κοσμήτορες του φιλελεύθερου
    τουρκισμου ειναι το μονο που μπορει
    θα καθαρισει το Αιγαιο απο τα τουκοσκυλοψαρα.

    Ariel'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία καθαρά ιστορική απορία. Οι Εβραίοι γιατί δεν κατηγορούν τους Ισπανούς ως αντισημίτες, αφού ήταν οι πρώτοι στην ευρωπαϊκή ιστορία που εφάρμοσαν τις μαζικές απελάσεις? Άκουσα κι εγώ να λένε για τη "φιλοξενία" των Οθωμανών, αλλά δεν άκουσα να λένε πουθενά για τους Ισπανούς. Επίσης δεν έχω βρει πουθενά πηγές για το ποιός ήταν ο λόγος που τους εξεδίωξε η Ισαβέλλα.

    Εάν έχει κανείς πηγές (όχι τους γνωστούς αναθεματισμούς) θα του ήμουν ευγνώμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 9.05,ARIEL
    ---------
    Σε ποιους απευθυνεσαι και ποιοι απο
    τους κατοικους αυτου του ταλαιπωρου
    χωρου περιμενεις να καταλαβουν τι γραφεις και τι λες.Παντως συνεχισε.
    Η επαναλειψη μπορει να αφυπνισει καποιους καβουκωμενους στα συμπλεγματα τους και στην παραπληροφορηση που εγινε αιωνες τωρα μεχρι που το μισος κατα
    του Ισραηλ εχει γραφτει στο DNA αυτων και των προγονων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Σ. Κομνηνό

    Ποιος σου είπε ότι δεν κατηγορούν τους Ισπανούς για αντισημιτισμό;

    Εδώ τα στοιχεία που ζητάς.

    Αν δεν την έχεις δει, σου συνιστώ την κινηματογραφική ταινία "Το πέρασμα" (έτσι ήταν στα ελληνικά ο τίτλος, αν θυμάμαι καλά), η οποία έχει πολύ καλή ιστορική βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς Σ. ΚΟΜΝΗΝΟ:




    Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ
    "....Ήλθατε στην πατρίδα μας ανεπιθύμητοι και κατά βίαιον τρόπον, ιδίως στην περίοδο που οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα το 1492 εξεδίωξαν περίπου 200.000 Εβραίους, από την Ισπανίαν, επειδή ανεκάλυψαν ότι οι Εβραίοι υπεκίνουν τους Άραβας να καταλάβουν την Ισπανίαν....."

    Πολλοί αναφέρουν το γεγονός οτι οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν απο την Ισπανία πριν 500 χρόνια,αλλά κανείς δεν αναφέρει τους λόγους για τους οποίους εκδιώχθηκαν.
    Οι Εβραίοι λοιπόν καθοδηγούσαν τους Αραβες εναντίον των Ισπανών.

    Αυτά τα στοιχεία μπορώ να προσφέρω συν τον προβληματισμό που κανείς δεν έχει καταφέρει πειστικά να μου απαντήσει. Γιατί δηλαδή οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν από όλες τις χώρες όπου κατοικούσαν; Γιατί αυτό δε συνέβη με άλλες εθνικότητες;


    "το Ισραηλ'
    .....ειναι το μονο που μπορει
    θα καθαρισει το Αιγαιο απο τα τουκοσκυλοψαρα".

    Όσο με ενοχλούν οι ισλαμολάγνοι άλλο τόσο με ενοχλούν και οι εβραιολάγνοι που είναι πρόθυμοι να κατασυκοφαντήσουν τους Έλληνες για να υπερθεματίσουν το Ισραήλ. Ακόμη και αν οι πολιτικές μας ηγεσίες είναι δειλές ή και πουλημένες, εσύ γιατί υποτιμάς τον Έλληνα στρατιώτη και τις δυνατότητες του, σπέρνοντας την ηττοπάθεια σαν να μη μπορούμε εμείς μόνοι μας να λύσουμε τα προβλήματα μας; Και με ποιό τρόπο αλήθεια θα το πετύχει το Ισραήλ αυτό; Μήπως τέλος πάντων υπερβάλλεις από ενθουσιασμό;

    sterg:
    Μιλάς με ύφος αποστασιοποιημένου για τους υπόλοιπους Έλληνες, σαν να μην είσαι Έλληνας εσύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @
    ΔΕΝ μιλω και δεν κατακρινω τους πατριωτες μου Ελληνες αλλα μονο τους δηθεν ελληνες που στηριζουν το μησος τους κατα του Ισραηλ με φανταστικα σεναρια και παραμενει η Ελλαδα στα λοιδορα χερια τους.

    Ariel'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προς Απελλη 12.49μμ
    --------------------
    Εχεις απολυτο δικαιο με την προς
    εμενα απαντηση σου.Πραγματι παρα
    συρθηκα αλλα θελω να σου τονισω
    οτι και στο δικο μου DNA καποτε
    καλοθελητες( και επανειλημμενα) επεχειρησαν να χαραξουν αυτο το
    τοσο λυσσασμενο μισος κατα του
    Ισραηλ και σε βεβαιω οτι εχουν
    τον τροπο να σκοτωσουν την ψυχη σου αυτοι οι υπερανω ολων ελληναραδες κακοψυχοι σκοταδιστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ariel'(οπως λεμε Ariel Sharon;),"φανταστικά σενάρια" ειναι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @
    Εχει το Ισραηλ πυρηνικα και εσυ εχασες τον Υπνο σου;
    αν αποκτησουν οι φιλοι σου οι τουρκοι θα τρελεθεις απο την χαρα σου υποθετω!
    Οσο για το Ariel' εδω η φαντασια σου τρεχει τρεχει .....

    Ariel'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ariel' σιωνιστικό χοιρίδιο, τετοια σου ειπαν να λες οι καθοδηγητες σου;Οποιος δεν ειναι με το κωλο-ισραήλ σας πρεπει να ειναι φιλότουρκος;Συνεχίστε αυτο το βιολι και θα προκοψετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν ηξερες ελληναρα μου ανωνυμε
    "7.34 μμ 5 Ιουλιου 2010" ποσο
    κακο κανεις με τις υβριστικες
    σου εκφρασεις στον "Ariel" πισ-
    τευω οτι θα ησουνα πιο προσεκτικος.
    Τα μεγεθη και τα χρωματα φιλε ανω-
    νυμε δεν ειναι απολυτα και ουτε
    μαυρο-ασπρο και μονο.Φαινεται
    οτι η προσπαθεια πρεπει να ειναι
    πολυπλευρη με κυριο στοιχειο το
    πως θα πρεπει να "μαζεψωμε"πρωτα
    απο ολα τα ΔΙΚΑ μας φανατισμενα
    και δαγκωνοντα τους δικους τους
    ανθρωπους "ζωντανα"και μετα να δου
    με τι θα κανωμε με τους υπολοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα μεγεθη και τα χρωματα φιλε ανω-
    νυμε δεν ειναι απολυτα και ουτε
    μαυρο-ασπρο και μονο


    Αυτο να το πεις στον Ariel' που χρησιμοποιει αυτες τις σοφιστειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "επειδή ανεκάλυψαν ότι οι Εβραίοι υπεκίνουν τους Άραβας να καταλάβουν την Ισπανίαν....."
    Eνω οι Αραβες Ισλαμιστες ως γνησιοι ειρηνσιστες δεν ηθελαν ποτε να` επιτεθουν σε κανενα!Τελος παντων!
    Α)Προς αξιοτιμο Κομνηνο Οι Μαυριτανοι Αραβες κατελαβαν το Βησιγοτθικο Βασιλειο της Ιβηριας (Ισπανια + Πορτογαλια) νικωντας τον στατο του βασιλια Roderic (Rodrigo) την περιοδο 711-715 εκτος απο τις περοχες της Αστουριας και των Βασκων απο τις οποιες αρχισε και η Reconquista (ανακατακτηση) η οποια ολοκλωθηκε το 1492 απο τους Rejos Catolicos (Καθολικους βασιλεις) Ισσαβελα της Καστιλλης και Φερνιναδρο της Αραγωνιας (Καταλωνιας)Σ' ολο το διαστημα της Reconquista οι Εβραιοι και απο τις δυο πλευρες των συνορων ζουσαν γενικα σε ασφαλεις συνθηκεις ως χρησιμοι ουδετεροι χωρις διακρισεις εναντιον τους οπως φαινεται και απο τον νομικο κωδικα του Αλφονσου του Σοφου της Καστιλλης (περι το 1300 Μ.χ.).Η` εκδιωξη τους εγινε το 1492 ΜΕΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΙΤΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ (και πριν την αναχωρηση του Κολομβου)Τωρα οι λογοι ηταν 3:
    Πρωτον οπως λεμε και στη Λευκιμμη Κερκυρας ηταν τα "οβολα" (λεφτα) δηλαδη οικονομικοι Εξαλλου οι πολεμικες εοπιχειρησεις ηταν πολυ ακριβες ειδικα στην τελικη φαση 1485-1492 οταν οι ενωμενες χρηστιανικες δυναμεις της Καστιλλης- Αραγωνιας (δεν ονομαζοταν ακομα βασιλειο της Ισπανιας και η ενωση ηταν καθαρα προσωπικη- δυναστικη καθως για βασιλειο της Ισπανιας ακουμε απο την περιοδο των Ισπανων Βουρβωνων και μετα) υποχερωθηκαν να ξοδεψουν αστρονομικα για την εποχη ποσα για να`συκροτησουν πυροβολικο το οποιο ηταν απαραιτητο για την αντιμετωπιση των εξαιρετικων οχυρωσεων της Γραναδας. Το ποσοστο απο την κατασχεση των Εβραικων περιουσιων (το 50%) που πηγαινε στο Βασιλικο Ζευγος (τα υπολοιπα πηγαιναν`στην Εκκλησια και `τους ευγενεις) ηταν σιγουρα μια καλοδεχουμενη ενισχυση (αλλωστε η αναγκη των "Ισπανων" ευρεση νεων προσοδοφορων πηγων προς εκμεταλευση ηταν και ενας απο τους λογους για τους οποιους οι 'Καθολικοι Βασιλεις" εδωσαν την εγκριση τους για την αποστολη του Κολομβου)Επιπλεον αντιστοιχο φαινομενο για τους ιδιους ακριβως λογους (χρηματα για πολεμο)ειχαμε και στην Αγγλια εναν αιωνα πριν με τον Βασιλια Εδουαρδο τον Α! (για την ακριβεια χρειαζοταν χρηματα για την κατασκευη καστρων στην Ουαλια και για πολεμικς επιχειρησεις στην Ουαλλια και Σκωτια) Ακομα και οταν εγιναν αγορaπωλησιες ηταν χαρακτηριστικα και εξωφθαλμα ετεροβαρεις και αδικες οπως ακριβως και η "αριοποηση" (arianization)των εβραικων πεεριουσιων απο τους Ναζι η αλλιως καθαρη ληστεια: ενα καρβελι ψωμι για ενα εβραικο καθαροαιμο αλογο (το αντιστοιχο με ενα ακριβο σπορ αμαξι σημερα) η ενα πουκαμισο για μια πολυτελη εβραικη κατοικια .Η ειρωνια ηταν οτι τοσο το Βαιλικο Ζευγος (το οποιο τα μελη ηταν και`δευτερα ξαδελφια μεταξυ τους) οσο και ο Tourquemada (ο αρχιεξεταστης της Ιερας εξετασης )ειχαν εβραικο αιμα λογω επιμηξιων οπως και πολλοι αριστοκρατες ηταν
    δηλαδη "mouranos" (μιγαδες η κατα λεξη γουρουνακια).
    Δευτερος λογος: εξουσια. Ο Tourquemada χρησιμοποωντας τον διωγμο των Εβραιων ως προφαση μπορουσε να εδραιωσει την Θεση της Ιερας Εξετασης και στα δυο βασιλεια (Καστιλλη και Αραγωνια) Αλλωστε η Ιερα εξεταση ηταν απο τους λιγους κοινους θεσμους που ειχαν και τα δυο βασιλεια εκεινη την περιοδο.
    Τριτοσ λογος (και αλληλενδετος με τον δευτερο): Θρησκευτικος φαανατισμος ο οποιος φυσικα ευνουσε την Ιερα `Εξεταση και τον Tourquemada προσωπικα. Ακριβως την ιδια περιοδο οσοι Μαυριτανοι ειχαν απομεινει μετα την πτωση της Γραναδας υποχρεωθηκαν να διαλεξουν αναμεσα σε υποχρεωτικο βαπτισμα η σε εκδιωξη (η ιδια επιλογη που ειχαν και οι Εβραιοι).
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "επειδή ανεκάλυψαν ότι οι Εβραίοι υπεκίνουν τους Άραβας να καταλάβουν την Ισπανίαν....."
    Eνω οι Αραβες Ισλαμιστες ως γνησιοι ειρηνσιστες δεν ηθελαν ποτε να` επιτεθουν σε κανενα!Τελος παντων!
    Α)Προς αξιοτιμο Κομνηνο Οι Μαυριτανοι Αραβες κατελαβαν το Βησιγοτθικο Βασιλειο της Ιβηριας (Ισπανια + Πορτογαλια) νικωντας τον στατο του βασιλια Roderic (Rodrigo) την περιοδο 711-715 εκτος απο τις περοχες της Αστουριας και των Βασκων απο τις οποιες αρχισε και η Reconquista (ανακατακτηση) η οποια ολοκλωθηκε το 1492 απο τους Rejos Catolicos (Καθολικους βασιλεις) Ισσαβελα της Καστιλλης και Φερνιναδρο της Αραγωνιας (Καταλωνιας)Σ' ολο το διαστημα της Reconquista οι Εβραιοι και απο τις δυο πλευρες των συνορων ζουσαν γενικα σε ασφαλεις συνθηκεις ως χρησιμοι ουδετεροι χωρις διακρισεις εναντιον τους οπως φαινεται και απο τον νομικο κωδικα του Αλφονσου του Σοφου της Καστιλλης (περι το 1300 Μ.χ.).Η` εκδιωξη τους εγινε το 1492 ΜΕΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΙΤΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ (και πριν την αναχωρηση του Κολομβου)Τωρα οι λογοι ηταν 3:
    Πρωτον οπως λεμε και στη Λευκιμμη Κερκυρας ηταν τα "οβολα" (λεφτα) δηλαδη οικονομικοι Εξαλλου οι πολεμικες εοπιχειρησεις ηταν πολυ ακριβες ειδικα στην τελικη φαση 1485-1492 οταν οι ενωμενες χρηστιανικες δυναμεις της Καστιλλης- Αραγωνιας (δεν ονομαζοταν ακομα βασιλειο της Ισπανιας και η ενωση ηταν καθαρα προσωπικη- δυναστικη καθως για βασιλειο της Ισπανιας ακουμε απο την περιοδο των Ισπανων Βουρβωνων και μετα) υποχερωθηκαν να ξοδεψουν αστρονομικα για την εποχη ποσα για να`συκροτησουν πυροβολικο το οποιο ηταν απαραιτητο για την αντιμετωπιση των εξαιρετικων οχυρωσεων της Γραναδας. Το ποσοστο απο την κατασχεση των Εβραικων περιουσιων (το 50%) που πηγαινε στο Βασιλικο Ζευγος (τα υπολοιπα πηγαιναν`στην Εκκλησια και `τους ευγενεις) ηταν σιγουρα μια καλοδεχουμενη ενισχυση (αλλωστε η αναγκη των "Ισπανων" ευρεση νεων προσοδοφορων πηγων προς εκμεταλευση ηταν και ενας απο τους λογους για τους οποιους οι 'Καθολικοι Βασιλεις" εδωσαν την εγκριση τους για την αποστολη του Κολομβου)Επιπλεον αντιστοιχο φαινομενο για τους ιδιους ακριβως λογους (χρηματα για πολεμο)ειχαμε και στην Αγγλια εναν αιωνα πριν με τον Βασιλια Εδουαρδο τον Α! (για την ακριβεια χρειαζοταν χρηματα για την κατασκευη καστρων στην Ουαλια και για πολεμικς επιχειρησεις στην Ουαλλια και Σκωτια) Ακομα και οταν εγιναν αγορaπωλησιες ηταν χαρακτηριστικα και εξωφθαλμα ετεροβαρεις και αδικες οπως ακριβως και η "αριοποηση" (arianization)των εβραικων πεεριουσιων απο τους Ναζι η αλλιως καθαρη ληστεια: ενα καρβελι ψωμι για ενα εβραικο καθαροαιμο αλογο (το αντιστοιχο με ενα ακριβο σπορ αμαξι σημερα) η ενα πουκαμισο για μια πολυτελη εβραικη κατοικια .Η ειρωνια ηταν οτι τοσο το Βαιλικο Ζευγος (το οποιο τα μελη ηταν και`δευτερα ξαδελφια μεταξυ τους) οσο και ο Tourquemada (ο αρχιεξεταστης της Ιερας εξετασης )ειχαν εβραικο αιμα λογω επιμηξιων οπως και πολλοι αριστοκρατες ηταν
    δηλαδη "mouranos" (μιγαδες η κατα λεξη γουρουνακια).
    Δευτερος λογος: εξουσια. Ο Tourquemada χρησιμοποωντας τον διωγμο των Εβραιων ως προφαση μπορουσε να εδραιωσει την Θεση της Ιερας Εξετασης και στα δυο βασιλεια (Καστιλλη και Αραγωνια) Αλλωστε η Ιερα εξεταση ηταν απο τους λιγους κοινους θεσμους που ειχαν και τα δυο βασιλεια εκεινη την περιοδο.
    Τριτοσ λογος (και αλληλενδετος με τον δευτερο): Θρησκευτικος φαανατισμος ο οποιος φυσικα ευνουσε την Ιερα `Εξεταση και τον Tourquemada προσωπικα. Ακριβως την ιδια περιοδο οσοι Μαυριτανοι ειχαν απομεινει μετα την πτωση της Γραναδας υποχρεωθηκαν να διαλεξουν αναμεσα σε υποχρεωτικο βαπτισμα η σε εκδιωξη (η ιδια επιλογη που ειχαν και οι Εβραιοι).
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Β)Για το γνωστο παραμυθι οτι ολοι διωχνουν τους Εβραοιυς (απο τα αγαπημενα `"τροπαρια" του Δρ Γκαιμπελς- συμπτωση η αραγε αυτοι που το χρησιμοποιυν εχουν και αλλα`"κοινα" με τον Γκαιμπελς?) θα μπορουσε αυτος που το χρησριμοποει να μας εξηγησει γιατι στην Πολωνια ο βασιλιας Καζιμηρος ο Μεγας ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ τους Εβραιους να`εγκατασταθουν στο Λβοφ της Ουκρανιας (τοτε πλολωνικη κτηση- "επαρχια της Γαλικιας") η γιατι γενικα δεν υπηρχαν διωξεις των Εβραιων στα Σκανδιναβικα βασιλεια η οτι ακομα και στην Γερμανια με εξαιερση την περιοδο των Σταυροφοριων η του Τριακονταετους πολεμου οι Γερμανοεβραιοι ηταν πληρως ενταγμενοι στην γερμανικη κοινωνια και μαλιστα ο Στρατηγος Λουντεντορφ σχεδιαζε να τους χρησιμοιησει ως οικονομικους παραγοντες για τον ελεγχο της Βαλτικης απο την Γερμανια σε περιτωση προσαρτησης ως αποτελεσμα μιας νικηφορας για την Γερμανια κατληξης του Α! Παγκοσμιου Πολεμου (στον οποιο παρεμπινοντως 5.000 Γρεμανοεβραιοι τιμηθηκαν με το παρασημο του Σιδηπου Σταυρου)?Αν του ειναι δυνατον να` απαντησει με επιχειρηματα και οχι με υβρεις το ιδιο ισχυει φυσικα και για διαφορους "ανωνυμους"....
    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ¨
    1)ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του Will Durant τομος Δ! Μεσαιωνας (Ελληνικη εκδοση: εκδοσεις Παπυρος 1955
    2)History of Spain, Fontana Press 1992
    3) Noramn Stone, Eastern Front Peguin Press 2003 (για την τλευταια χρονολογια καθως και για το ονομα του συγραφεα στο δευτερο βιβλιο δεν ειμαι απολυτα σιγουρος αλλα `τα εχω αφησει σο σπιτι των γονιων μου στην Αθηνα μεχρις οτου και εαν επιστεψω οριστικα στην Ελλαδα)
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @
    Στον καλπαζοντα λυγεροκορμο σημαιοφορο!
    που μονοπωλει τον πατριωτισμο με αρρωστημενο αντισημιτισμο και θημιζεις κουρδο ταξιτζη που το παιζει ατατουρκ.
    Τι σε πειραξε τοσο πολυ το ''δηθεν'' η το Αriel';

    Αriel'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι Εβραιοι ειναι γνωστοτατο οτι οταν κανουν συναλλαγες με Εβραιους,
    και οχι μονο, δεν δινουν χαρτια οτι
    δανειστηκαν αλλα αρκει ο Λογος της
    Τιμης τους.Πρεπει να σκεφτουμε γιατι
    και ποιους ενοχλει η Θεοκρατικη Εντιμοτητα τους .Ας σκεφτουμε τι
    θα γινοτανε με τα δικα μας λαμογια
    αν στην φαση εξαθλιωσης τους δανει
    ζονταν χωρις εγγραφες δεσμευσεις.Ενοχλουν οι Εβραιοι το παγκοσμιο τεμπελαριο της αρπαχτης
    γιατι ειναι σαν τα μυρμηγγια στην εργασια.Ενοχλουν τον καθε ενα που
    καθησε σε ενα γραφειο και δεν λεει να ξεκολλησει απο αυτο,ασχετα αν δεν προσφερει τιποτα στους γυρω παρα μονο στον εαυτο του.Ενοχλουν
    γιατι καθε φορα που δημιουργουν ενα
    σταθερο συστημα αρχιζουν να το ροκανιζουν διαλεκτικα για να δημιουργησουν το επομενο συστημα πριν σαπισει το προηγουμενο.Ενοχλουν και θεοκρατικα
    αυτοι οι κατασκευαστες θρησκειων ("πνευματικη"σκουπιδοτροφη των
    μαζων)οταν δειξουν τον δρομο της εξοδου απο το συστημα στα "πνευματικα" κατασκευασματα τους,εξοδου διοτι εχουν...χρονο ληξης ολα αυτα τα κατασκευασματα που προσφερονται στις μαζες οι οποιες μονο στην γλωσσα αυτη επικοινωνουν με το ασυνειδητο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.