12/7/10

Οι 60 πραξικοπηματίες της τελευταίας στιγμής

Η πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών από Αθήνα στις 14 Ιουλίου που πέρασε απαρατήρητη απ’ όλους
Του Αδάμου Κόμπου

Κρίσιμες οι ώρες και οι στιγμές που περνούσε ο κυπριακός ελληνισμός λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974. Φόβος και αγωνία κυριαρχούσαν παντού και η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει τις επόμενες μέρες δεν έφευγαν από το μυαλό κανενός. Ήταν οι μέρες που ακολούθησαν μετά την αποστολή της περιβόητης επιστολής του προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου προς τον «Πρόεδρο» της Ελλάδας Φαίδωνα Γκιζίκη. Όλοι γνώριζαν ότι η σιωπή που επικράτησε μετά τη λήψη της επιστολής ήταν πολύ ύποπτη, και θα έπρεπε όλοι όσοι ήσαν στην πρώτη γραμμή εντεταλμένοι να προστατέψουν το κράτος, τη δημοκρατία και τον νόμιμα και δημοκρατικά εκλελεγμένο πρόεδρο Μακάριο, να βρίσκονταν στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας, επιτήρησης και παρακολούθησης. Κάθε τι που θα προκαλούσε την παραμικρή υποψία δεν θα έπρεπε να περνά απαρατήρητο. Θα έπρεπε η κάθε κίνηση της ελλαδικής δικτατορίας, να υπολογιζόταν πολύ σοβαρά και να απετρέπετο εν τη γενέσει της. Δυστυχώς δεν υπήρχε σωστή και αποτελεσματική ηγεσία στις μυστικές υπηρεσίες του κράτους και όπως φαινόταν οι αποφάσεις ελαμβάνοντο αποσπασματικά από τον καθένα. Ταυτόχρονα, σημαντικές αποφάσεις γύρω από την αντιμετώπιση της επερχόμενης συνωμοσίας ελαμβάνοντο από τον ίδιο τον πρόεδρο Μακάριο ο οποίος δεν είχε τη γνώση και την επιβαλλόμενη αποφασιστικότητα για τη συγκεκριμένη πολύ δύσκολη κατάσταση. Πέραν τούτου, ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεων ασφαλείας, των δημοσίων υπαλλήλων, των ημικρατικών υπαλλήλων και άλλων ήταν αναξιόπιστο και απρόθυμο να ταχθεί εναντίον της συνωμοσίας, ενώ κάποιοι άλλοι συμμετείχαν στην προσπάθεια πραγμάτωσής της. Αυτό ήταν δυστυχώς το κλίμα τότε χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ίχνος σοβαρότητας και μυαλού από τους εκτελεστές και τους θαυμαστές του καλλιεργούμενου και προωθούμενου εγκλήματος σε βάρος της Πατρίδας μας.

Ένα από τα πολύ σοβαρά λάθη και παραλήψεις ήταν αυτό που παρατείθεται στη συνέχεια:
Στις 14 Ιουλίου, παραμονή της αποφράδας ημέρας του 1974, απογειώθηκε γύρω στα μεσάνυκτα αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, με ναυλωμένη πτήση για το αεροδρόμιο Αθηνών. Η αποστολή του ήταν να μεταφέρει στην Κύπρο 60 περίπου άνδρες. Καμία υποψία, καμία διερεύνηση, κανένας έλεγχος, καμία παρέμβαση για την αποτροπή αυτής της αποστολής. Το ναυλωμένο αεροπλάνο επέστρεψε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 4:30 το πρωί της 15ης Ιουλίου. Οι 60 άνδρες κατέβηκαν γρήγοραγρήγορα και αφού παραλήφθηκαν από στρατιωτικά αυτοκίνητα εξαφανίστηκαν μέσα στο σκοτάδι.

Αυτήν την υπόθεση μού την περιέγραψε με παράπονο, αλλά και απορία ο τότε λειτουργός κινήσεως των Κυπριακών Αερογραμμών Αβιβός Βασιλαράς. Ο κ. Βασιλαράς τη συγκεκριμένη εκείνη Κυριακή (παραμονή του πραξικοπήματος), έλαβε οδηγίες από τη διεύθυνση των Κ.Α., να αντικαταστήσει συνάδελφό του που του είχαν αναφέρει ότι εκωλύετο. Μάλιστα εκείνο το απόγευμα, προς το βράδυ, βρισκόταν με τη σύζυγό του σε γάμο φιλικού του προσώπου και δεν ήθελε να τον εγκαταλείψει, αφού είχε και καλή παρέα. Σ’ εκείνο το γάμο και στη διασκέδαση που ακολούθησε, βρισκόταν και ο Νίκος Σαμψών και οι παρόντες γνωστοί του και άλλοι τον ρωτούσαν μεταξύ σοβαρού και αστείου εάν γνώριζε κατά πόσον θα γινόταν πραξικόπημα και δήλωνε άγνοια. Πράγματι αυτό ήταν το κλίμα που επικρατούσε και όλοι βρίσκονταν σε μεγάλο προβληματισμό και αγωνία.
*Ο Αδάμος Κόμπος είναι δημοτικός σύμβουλος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Λεμεσού και αντιπρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού

Οι Ελλαδίτες αξιωματικοί έφεραν τις τελευταίες οδηγίες
ΥΠΟαυτές τις συνθήκες κ. Βασιλαράς πήγε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για να αντικαταστήσει το συνάδελφό του. Εκεί όταν έφθασε, έλαβε οδηγία από τη διεύθυνση της εταιρείας για να διευθετηθεί η αποστολή αεροπλάνου ναυλωμένης πτήσης προς την Αθήνα και στη συνέχεια η επιστροφή του. Καμιά υποψία, κανένας έλεγχος από τη διεύθυνση των Κ.Α. ή από τους άλλους φορείς όπως το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, η Αστυνομία (Τμήμα Μετανάστευσης), το Τελωνείο, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί προτού αναχωρήσει η συγκεκριμένη ναυλωμένη πτήση προς την Αθήνα. Όπως προανέφερα, όλοι εκείνην την περίοδο δεν μπορούσαν να ησυχάσουν από την αγωνία. Πώς ήταν δυνατό οι δυνάμεις των μυστικών υπηρεσιών (ΚΥΠ) να μην είχαν πληροφορηθεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση ώστε να παρέμβουν; Εκείνες τις ημέρες μετά την αποστολή της επιστολής προς τον Γκιζίκη η κάθε κίνηση, ιδίως στρατιωτική από την Ελλάδα, έπρεπε να τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής. Εντούτοις λόγω της μεγάλης διάβρωσης που υπήρχε στον ιστό της κρατικής μηχανής, πέρασε κι αυτό το γεγονός απαρατήρητο.

Τη σκηνή της αποβίβασης των 60 περίπου ανδρών από το αεροπλάνο, την παρακολούθησε ο κ. Βασιλαράς, πηγαίνοντας από το γραφείο του στο χώρο στάθμευσης του αεροπλάνου, που ήταν συνήθως μπροστά από τα κτήρια του αεροδρομίου. Τα γραφεία διαχείρισης των Κ.Α. βρίσκονταν εκτός του κυρίως κτηρίου του αεροδρομίου, σε κάποια χαμηλά ανεξάρτητα και απλά κτίσματα κοντά στο μεγάλο υπόστεγο επισκευής των αεροπλάνων. Εκεί ακριβώς βρισκόταν και το γραφείο του κ. Βασιλαρά. Είναι μία απόσταση περίπου 700-800 μέτρα από το σημείο στάθμευσης των αεροπλάνων. Γι’ αυτό με κάποιο όχημα πήγε στο σημείο στάθμευσης και αποβίβασης των 60 ανδρών, για να δει ακριβώς περί τίνος επρόκειτο. Εκείνο το βράδυ δεν μπορούσε να ησυχάσει επειδή τον έτρωγε η αγωνία και ταυτόχρονα η απορία για τη συγκεκριμένη ναυλωμένη πτήση. Οι 60 άνδρες ήταν με πολιτικές ενδυμασίες και εφαίνοντο να είναι κάποιας ηλικίας διαφορετικής απ’ αυτήν που έχουν οι κληρωτοί στρατιώτες. Ήταν πασιφανέστατο ότι επρόκειτο για Ελλαδίτες αξιωματικούς που στάληκαν επειγόντως από τους δικτάτορες των Αθηνών για να αναλάβουν το ανόσιο έργο της εκτέλεσης του πραξικοπήματος. Ήθελαν φαίνεται να ενισχύσουν όσους αξιωματικούς ήδη βρίσκονταν στην Κύπρο με νέους που θα είχαν μάλιστα και τις τελευταίες οδηγίες από τους δικτάτορες. Ήταν τόση η αναίδεια και το θράσος των δικτατόρων των Αθηνών, που μέχρι και την τελευταία στιγμή έστειλαν συμπληρωματικούς πραξικοπηματίες αξιωματικούς πιστεύοντας ότι κανείς δεν θα τους εμπόδιζε, όπως φυσικά και συνέβη.

Ο Λυσσαρίδης είχε εισηγηθεί την εκδίωξη τους

Ενώ θα έπρεπε οι προδότες Ελλαδίτες αξιωματικοί να είχαν διωχθεί με επίσης ναυλωμένη πτήση προς την Αθήνα, για να γλυτώναμε το πραξικόπημα , μας έστειλαν κι άλλους. Την εισήγηση για εκδίωξη των Ελλαδιτών πραξικοπηματιών αξιωματικών που θα συλλαμβάνονταν, με ναυλωμένη πτήση προς την Αθήνα, την έκανε ο γιατρός Βάσος Λυσσαρίδης στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, αλλά δεν εισακούστηκε. Οι λόγοι της μη αποδοχής αυτής της εισήγησης ήταν για να μην κατηγορηθεί από τους δικούς μας «πατριώτες» στο νησί ότι θα αποδυνάμωνε την Εθνική Φρουρά, και δεν επιθυμούσε επίσης ανοικτή σύγκρουση με τους δικτάτορες των Αθηνών. Έτσι αφέθηκαν τα πράγματα να εξελιχθούν, ακολουθώντας τη μοίρα τους, οδηγούμενοι σ’ αυτό που βιώνουμε μέχρι σήμερα. Αυτήν την ιστορία που μου περιέγραψε ο κ. Βασιλαράς, με τη συγκεκριμένη ναυλωμένη πτήση, την ανέφερε αφυπηρετήσας Ελλαδίτης ανώτατος αξιωματικός σε πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης ΕΡΤ, το οποίο παρακολούθησε ο κ. Βασιλαράς. Ήταν μια ακόμη επιβεβαιωμένη πράξη, από τις πολλές, που διέπραξαν οι εγκληματίες προδότες του ελληνισμού σε βάρος της Κύπρου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

10 σχόλια:

  1. Μήπως θα πρέπει -παράλληλα- να αναφερθεί και η παράλογη "αυτονόμηση" του Μακαρίου και η άρνησή του να συνεργασθεί όχι με την χούντα αλλά με την τότε κυβέρνηση της Ελλάδος, που έτυχε να είναι η χούντα.Αν έδειχνε κάποια μετριοπάθεια και λιγότερο εγωϊσμό, μήπως δεν θα είχε συμβεί τίποτα και θα ήταν διαφορετική η κατάσταση σήμερα στην Κύπρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Δυστυχώς δεν υπήρχε σωστή και αποτελεσματική ηγεσία στις μυστικές υπηρεσίες του κράτους και όπως φαινόταν οι αποφάσεις ελαμβάνοντο αποσπασματικά από τον καθένα.

    Οτι θέλει ο καθένας γράφει.
    Ο τότε αρχηγός τής Κυπριακής ΚΥΠ (Τομπάζος) είχε δώσει στόν Μακάριο όλες τίς πληροφορίες γιά τό πραξικόπημα.
    Τίς μονάδες πού θά ελαμβαναν μέρος,τήν ώρα,καί τά ονόματα τών αξ/κών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕΤΑ 36 ΧΡΟΝΙΑ , ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΤΗΣΗ ΜΕ 60 ΑΤΟΜΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ , ΘΟΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ,ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΛΔΥΚ ΚΑΙ ΕΘ.ΦΡΟΥΡΑΣ. ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο" ΑΠΟ ΛΗΘΑΡΓΟ ΚΑΙ ΚΩΜΑ ΑΝΑΝΗΨΑΣ" ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΚΑΡΙΑΚΟΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΤΗΣΗ ΜΕ 60 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΗΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΣΤΡ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ; ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΔΡΙΚΟ , Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΗΣΗ !!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΑ , ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 12 Ιουλίου 2010 8:27 π.μ.

    Έχεις δίκιο. Ο Μακάριος δεν συνεργάστηκε και φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την απομάκρυνση της "Μεραρχίας της Κύπρου", την οποία είχε στείλει ο Γεώργιος Παπανδρέου για την προστασία του νησιού.
    Ο Μακάριος συνηγόρησε στο αίτημα των Τούρκων για την απόσυρσή της, η οποία έγινε τον Νοέμβριο του 1967.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aνωνυμε 8:27,

    1) ο Μακαριος απολαμβανε το 95% των ψηφων των Ελληνοκυπριων. Με ποια αιτιολογια η χουντα και οι εν Κυπρο εγκαθετοι της προχωρησαν στο πραξικοπημα;

    2)Να διαβαζουμε και λιγο. Δεν βλαπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λίγο δύσκολο το νόημα για τότε, που δεν ήταν "Χούντα" αλλά ήταν κυβέρνηση της Ελλάδος. Να δημοσιεύσουν αμέσως τον Φάκελο της Κύπρου να δούμε τελικά ποιος πρόδωσε και ποιος ήταν ο σωστός,-και να δικάσουμε- για να αναπαυτούν οι ψυχές των νεκρών στρατιωτών που πολέμησαν και τα Ελληνικά ιδανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 12 Ιουλίου 2010 12:40 μ.μ.
    Διαβασες για την Μακαριακη τρομοκρατία;
    O Μακάριος βγήκε ποτέ καθαρά.Γνωρίζεις οτι ο μονος αντίπαλος κομματικός σχηματισμός του Τάκη Ευδόκα το ΔΕΚ που τόλμησε να τα βάλει με τον Μακάριο δεχτηκε εκρηξεις βομβων σε σπιτια υποψ.πολιτευτων , τραμπουκισμούς βιαιπραγιες αλλά δολοφονίες των μελών του, οπως ο 22χρονος αγωνιστης της ΕΟΚΑ Ανδρεας Ξ.Παντελιδης στις 1/9/1962, καθως και οι αγωνιστές Νεοκλης Παναγιώτου και Παντελής Νούρος το 1961. Διαβασε το βιβλιο του Τ.Ευδοκα "Εγω ειμαι η Κυπρος και τα ξαναλεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς, ο Μακάριος "κρημνοβατούσε συνεχώς"!!!

    Όταν τα έβαλε με τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, ο τελευταίος, έξυπνος Μωραϊτης, υπεχώρησε για να μην συμβεί ότι συνέβη το 1974.

    Ο διάδοχός του Ιωαννίδης, φανατικός εχθρός του Μακαρίου, δεν φημιζόταν για την εξυπνάδα και την πολιτικότητά του και έκανε τεράστια αν μη εγκληματικά λάθη!

    Και βέβαια οι Ελληνοκύπριοι ήσαν φανατικοί Μακαριακοί αλλά τι ωφέλησε αυτό τον Ελληνισμό και την Κύπρο;

    Έχει δίκαιο ο Φίλος που γράφει ότι: Διαβασες για την Μακαριακη τρομοκρατία; O Μακάριος βγήκε ποτέ καθαρά. Γνωρίζεις οτι ο μονος αντίπαλος κομματικός σχηματισμός του Τάκη Ευδόκα το ΔΕΚ που τόλμησε να τα βάλει με τον Μακάριο, δεχτηκε εκρηξεις βομβων σε σπιτια υποψ.πολιτευτών , τραμπουκισμούς βιαιπραγίες αλλά δολοφονίες των μελών του, οπως ο 22χρονος αγωνιστης της ΕΟΚΑ Ανδρεας Ξ.Παντελιδης στις 1/9/1962, καθως και οι αγωνιστές Νεοκλης Παναγιώτου και Παντελής Νούρος το 1961. Διαβασε το βιβλιο του Τ.Ευδοκα "Εγω ειμαι η Κύπρος" και τα ξαναλεμε.

    Επίσης, Ο Μακάριος φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την απομάκρυνση της "Μεραρχίας της Κύπρου", την οποία είχε στείλει ο Γεώργιος Παπανδρέου (Για την ιστορία, την είχε στείλει ο Πέτρος Γαρουφαλιάς. Όταν αργότερα ο Γ. Παπανδρέου έμαθε την δύναμή της - ενός σώματος στρατού - έμεινε κατάπληκτος....!) για την προστασία του νησιού.
    Ο Μακάριος συνηγόρησε στο αίτημα των Τούρκων για την απόσυρσή της, η οποία έγινε τον Νοέμβριο του 1967.

    Η χούντα την απέσυρε και την απώλεια χρεώθηκε ο Γεώργιος Γρίβας αν και δεν έφταιγε αυτός. Διερεύνησε την αποστολή του Συνταγματάρχη Τστσανίφου, Επιτελάρχη του Γρίβα, στην Αθήνα!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. .....«Η λόγχη θα αποσυνδεθή από τας κάννας των όπλων. Ο δείκτης της χειρός θα παύση να ψαύη το κοίλον της σκανδάλης. Το βλέμμα θα παύση να πυπρολή τον στόχον μέσω του οφθαλμιδίου και του στοχάστρου του όπλου. Οι μυς θα χαλαρωθούν και η λεβέντικη στάσις της εφορμήσεως κατά του εχθρού θα γίνη μια παθητική στάσις αναπαύσεως. Το μέτωπον θα παύση να προκαλή δια της ακτινοβολίας του τον ήλιον.
    Φεύγει, λοιπόν, ο Ελληνικός στρατός από την Κύπρον, εις την οποίαν εστάλη με την ιστορικήν αποστολήν να την ενώση μετά της Μητρός Ελλάδος. Και δεν είναι ούτε νικητής ή νικημένος εις το πεδίον της τιμής. Τα όπλα ουδέ εξεπυρσοκρότησαν. Αι κάνναι των δεν εμελανώθησαν από την καύσιν της πυρίτιδος...
    Αδέλφια, στο καλό. Υπήρξατε άριστοι... Δεχθείτε τους τελευταίους ασπασμούς και τας ευγνώμονας ευχαριστίες μας. Μας αφήνετε αναμνήσεις και δύναμιν σωμάτων και χαρακτήρων. Μας αφήνετε και κάτι πλέον πολύτιμον: κάποιους τάφους. Διότι ευτυχώς το τουρκικόν φιρμάνι ουδέν προνοεί δια την ανασκαφήν των τάφων και μετακομιδήν των οστών του Πούλιου, του Καποτά και του Παπαγεωργίου που έγιναν διάτρητοι από τας τουρκικάς σφαίρας και των άλλων Ελλαδιτών που παρεμόρφωσαν αι βόμβαι ναπάλμ εις την Τηλλυρίαν και ετάφησαν εις κοινούς τάφους. Αυτοί θα μείνουν αιωνίως εδώ. Έπεσαν δι' ημάς αυτοί. Είναι δικοί μας. Θα κρατήσωμεν τουλάχιστον αυτούς. Μας χρειάζονται αυτοί οι τάφοι δια να εξαποστέλλουν εσαεί ουρανομήκη την κραυγήν: Ζήτω η Ένωσις. Ο αγών τώρα αρχίζει...»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καυκάσιε είχες πει ότι αποχωρείς αλλά βλέπω συνεχίζεις να κάνεις αναρτήσεις. Γιατί;

    5.000 ελαφρά οπλισμένοι άνδρες δεν ειναι ούτε μεραρχία ούτε σίγουρα σώμα στρατού.

    Αδάμος ε; Δεν ήξερα πως έχετε και στη Κύπρο "περιούσιους".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.