6/7/10

Αλλοι χρωστούν, εμάς βρίζουν!



Γράφει ο Γ. Δελαστίκ

Οποιος Ελληνας παρακολουθεί υποτυπωδώς τα στοιχεία που εκδίδουν περιοδικά οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί για το εξωτερικό χρέος των διαφόρων χωρών, αισθάνεται διαρκώς οργισμένος για την αδικία που διαπράττεται από τους ξένους εναντίον της χώρας μας και του λαού μας. Εμάς χαρακτηρίζουν διαρκώς «τεμπέληδες», που δήθεν ζούμε με δανεικά από το εξωτερικό εις βάρος των υπόλοιπων Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών, όπως ο χυδαίος Τύπος τους διατείνεται με κάθε ευκαιρία.

Εντελώς διαφορετική κατάσταση όμως αποκαλύπτουν τα στοιχεία π.χ. του ΔΝΤ για το συνολικό εξωτερικό χρέος των χωρών. Πόσα χρωστάει δηλαδή σε ξένους, όχι σε Ελληνες, το ελληνικό δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά - και φυσικά το ίδιο για κάθε χώρα. Πόσα χρωστούν κράτος και ιδιώτες κάθε χώρας σε ξένους. Τα στοιχεία που θα παραθέσουμε προέρχονται από το ΔΝΤ και δημοσιεύθηκαν στη χθεσινή «Ελ Παΐς», γνωστή ισπανική εφημερίδα.

Πραγματικό σοκ προκαλούν οι πίνακες, καθώς σε όσες χώρες έχει ήδη μειωθεί ο ρόλος του κράτους έχει μειωθεί φυσικά και το δημόσιο χρέος προς το εξωτερικό, κατά κανόνα όμως έχει εκτοξευθεί το ιδιωτικό χρέος προς τους ξένους! Και φυσικά μια χώρα είναι χρεωμένη όχι μόνο αν χρωστάει το κράτος και δη σε ξένους, αλλά και όταν χρωστούν σε ξένους οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις της και οι πολίτες της.

Πρώτο σοκ: πρωταθλητής του εξωτερικού χρέους είναι ο? πιο καλός ο μαθητής του ΔΝΤ και της ΕΕ - η Ιρλανδία! Χρωστάει κυριολεκτικά τα μαλλιοκέφαλά της στους ξένους: το? 1.052% του ΑΕΠ της!!! Οχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας, δημόσιο και ιδιωτικό, ανέρχεται στο 1.052% του ΑΕΠ της. Οι Ιρλανδοί χρωστούν στους ξένους πάνω από δέκα φορές το ΑΕΠ της χώρας τους, αλλά τα φερέφωνα του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου μόνο επαίνους έχουν για την Ιρλανδία. Προφανώς επειδή ο λαός της έσκυψε αμέσως το κεφάλι στους ξένους δυνάστες - δανειστές?

Πόσα χρωστάει η Ελλάδα στο εξωτερικό; Μόλις 163% του ΑΕΠ μας - έξι φορές λιγότερο από την Ιρλανδία.

Γιατί όμως λέμε «μόλις» 163% του ΑΕΠ μας; Το 163% δεν είναι ένα τεράστιο νούμερο; Σίγουρα είναι μεγάλο αυτοτελώς, αλλά για να το χαρακτηρίσουμε ή όχι «τεράστιο», πρέπει να το εξετάσουμε και συγκριτικά.

Αν είναι «τεράστιο» το 163% της Ελλάδας, τότε πώς θα χαρακτηρίζαμε το? 431% της Βρετανίας; Ναι, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η κάποτε παντοκράτειρα Βρετανία χρωστάει σε ξένους το 431% του ΑΕΠ της! Αυτοί οι αλητήριοι «γιάπηδες» και «γκόλντεν μπόις» του Σίτι του Λονδίνου, που χαρακτηρίζουν δήθεν με ευφυολόγημα «γουρούνια (PIGS)» τις τέσσερις χώρες της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) πώς χαρακτηρίζουν τη δική τους χώρα που χρωστάει σε όλη την υφήλιο;

Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «μόλις» για το 163% του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, γιατί το εξωτερικό χρέος μιας κραταιάς οικονομίας όπως της Ολλανδίας ανέρχεται στο 310,5% του ΑΕΠ της! Αλλά και του γειτονικού της Βελγίου ανέρχεται στο 275,6% του ΑΕΠ του.
Είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό μάλιστα να διαπιστώνει κανείς -κατάπληκτος, ομολογουμένως- ότι το εξωτερικό χρέος ακόμη και της ζάπλουτης Ελβετίας λόγω των αδιάκοπων χρηματοοικονομικών παιχνιδιών των πανίσχυρων τραπεζών της, ανέρχεται στο απίστευτο? 276,5% του ΑΕΠ της! Εχει τέτοιο ποσοστό εξωτερικού χρέους η Ελβετία και μας πειράζει το 231% της Πορτογαλίας, το 167,5% της Ισπανίας ή το 123% της Ιταλίας; Είμαστε σοβαροί;

Ακόμη και η... Δανία (!) έχει μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος από την Ελλάδα (197% του ΑΕΠ) όπως και η Γαλλία (190,6%) και πάει λέγοντας...
Το τελειωτικό χτύπημα όμως σε αυτήν την αισχρή επίθεση κατά της Ελλάδας το δίνει το γεγονός ότι ίδιο εξωτερικό χρέος με τη χώρα μας έχει και η ίδια η... Γερμανία - 163% εμείς και 161% του ΑΕΠ τους αυτοί! Τελεία και παύλα.

Υποκρισία - Μύθοι περί των αγορών

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ και μόνο υπηρετεί η στάση των αγορών μη διστάζοντας να αντιμετωπίζουν τα ίδια στοιχεία με αντιδιαμετρικό τρόπο, αν αυτό υπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Αυτό επισημαίνει η «Ελ Παΐς» οργισμένη:

«Ετος 2007. Η Ισπανία είναι μια ευημερούσα δύναμη, η επενδυτική δυνατότητα της οποίας πείθει τις αγορές μέχρι του σημείου να προσελκύσει ξένο κεφάλαιο της τάξης σχεδόν του 160% του ΑΕΠ.

Ετος 2010. Η Ισπανία είναι μια χώρα με πήλινα πόδια που χρωστάει στο εξωτερικό περισσότερο από 170% του ΑΕΠ της, πράγμα που γεννά αμφιβολίες έγκαιρης επιστροφής του. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο παραμορφωτικός φακός των αγορών διαβάζει με πλήρως αντίθετο τρόπο δύο πολύ όμοια νούμερα»!

10 σχόλια:

  1. ΦΟΒΕΡΟ αρθρο και κανεις δεν το ειδε ?
    Μα καλα σε ΠΟΙΟΥΣ χρωστανε ολοι αυτοι ?ποιοι ειναι? εχουν κατι κοινο?εχουν κοινο επαγγελμα μονο?τι κυκλοφορει για αυτους?
    Εφοσον εκ των πραγματων εχουν πλεον ΟΛΟ το χρημα στα χερια τους(το παραγουν κιολας) τοτε που αποβλεπουν ?
    ΟΣο ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ τοτε αερομαχουμε και παιδευουμε ασκοπως το ...
    καποιος(ΠΟΛΙΤΙΚΟς) πρεπει ,χωρις ταμπου να βγει και να πει την αληθεια γιατι οσο χαιρουν ασυλιας τοσο χειροτερα θα γινονται τα πραγματα παγκοσμιως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ -ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΟΡΩΝ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΗΜΑΤΩΝ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΕΩΝ (ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ)---ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
    ενας ωραιος κυκλος ,και για να τον επιταχυνουν επιδοτηση σε ευρωπαικα εργα με 50% ,δημιουργεια χρεων λογω δανεισμου απο το κρατος για να καλυψη το υπολοιπο 50% ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ και το χρημα παλι πισω σ'αυτους.Καταταλαβατε πως λειτουργει η ΜΕΓΑΛΗ!ΕΝΙΑΙΑ!!?ΕΥΡΩΠΗ?
    ΚΟΡΟΙΔΑ!!!!!
    ΨΗΦΗΣΤΕ τον υπογραψαντα στο ριο ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΔΡΕΑ και καντε του αγαλματα!
    ΚΟΡΟΙΔΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς υποτιμάει τη νοημοσύνη μας ο αρθρογράφος!

    Πως είναι δυνατόν να συγκρίνει την Ελλάδα με τις άλλες χώρες παραπάνω που έχουν βιομηχανία και ισχυρή παραγωγή; Χώρες που έχουν οργάνωση, δομές και νομοθεσία;

    Το μόνο πράγμα που παράγει η Ελλάδα σε μεγάλη ποσότητα είναι Δημόσιους Υπάλληλους!
    (Και δυστυχώς μετρίας ποιότητας..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. DCH ως ένα βαθμό θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά και πάλυ εδώ μιλάμε με αναλογίες και οι αριθμοί δεν λένε ψέματα.
    Π.χ. αν η Ελλάδα παράγει 5 και χρωστάει 20 είναι θεωρητικά σε καλύτερη κατάσταση από μια προηγμένη χώρα που παράγει 5000 αλλά χρωστάει 30000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η τεράστια διαφορά φίλοι μου είναι πως είναι άλλο πράγμα κάποιος που δανείζεται και και επενδύει σε καινοτόμες επιχειρήσεις και άλλο όταν κάποιος δανείζεται μόνο και μόνο για να πληρώσει τους υπεράριθμους δημόσιους υπαλήλους του,που σημειοτέον δεν έχει ούτε καν ιδέα για τον αριθμό τους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ προς DCH. Φιλε μου δεν αποκαλύφθηκε χθές ότι η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανία. Ήταν κοινό μυστικό. Ωστόσο το πραγματικό "μυστικό" δεν είναι στους αριθμούς. Είναι στο ότι για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς κλπ (έχουν αναφερθεί αναλυτικά από πολλούς) αποφασίστηκε, από εκείνους που διαθέτουν παγκόσμια εξουσία, η Ελλάδα να γίνει στόχος. Και πέτυχε διότι πολλοί από μας,ακόμα και σήμερα, πίστεψαν και υιοθέτησαν όσα έλεγαν εναντίον μας.
    Αποδεικνύοντας ότι ο τράχηλος τους Ελληνος ζυγόν υποφέρει... όταν στερείται ηγεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. DCH καταλαβαίνεις τι διαβάζεις;

    Τι παραπάνω βιομηχανία, ισχυρή παράγωγη οργάνωση και δομές και νομοθεσία έχει η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία από την Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην Τουρκία μας έχουνε ταγμένους γι' αυτό γίνεται η αποδόμησή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ξέρει μήπως κανείς πόσο είναι το εσωτερικό χρέος της Ελλάδος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε ναί. Το περίεργο σ΄αυτήν την υπόθεση, είναι στο ότι ξαφνικά η Ελλάδα βρέθηκε να χρωστάει.
    Ξαφνικά θυμήθηκαν όλοι ότι δεν παράγει, ότι μόνο καταναλώνει κλπ.
    Και όλοι οι "σοφοί εμπειρογνώμονες" των Βρυξελλών, τι έκαναν τόσα χρόνια με τα πήγαινε-έλα τους; Δεν ήξερε κανείς τίποτα για την κατάσταση στην Ελλάδα; Δεν ήξερε ο Αλμούνια και οι άλλοι; Δεν είχε διαπιστώσει τίποτα το ανησυχητικό το ΔΝΤ όταν τον Μάιο του 2009 έκανε την ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα; Απ΄ότι θυμόμαστε, η έκθεση αυτή ανέφερε μερικά γνωστά προβλήματα και κάτι συστάσεις "περί περιορισμού δημοσιονομικών δαπανών"...
    Ετσι ξαφνικά λοιπόν, βρεθήκαμε στον πάτο και βγήκε ο πρωθυπουργός στη γύρα να διαλαλεί "αγιούτε γειτόνοι";
    Ουφ πια, αυτό το "κανείς δεν ήξερε" δεν κολλάει.
    Οσον αφορά την κατάσταση άλλων χωρών, όλων τα νέα είναι "θαύμα" στην ΕΕ. Και το δολλάριο, παίρνει την άγουσα σιγά-σιγά...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.