21/7/10

Με «σφαγίδα» ΗΠΑ θέτει από Νοέμβριο σε λειτουργία αντιπυραυλικό σύστημα

Ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα με στόχο την κατάρριψη ρουκετών πέρασε τις τελικές δοκιμές την Δευτέρα και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Στόχος του συστήματος, το οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ, είναι η εξουδετέρωση πιθανών επιθέσεων από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ αναφέρει ότι το νέο αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) θα συνεισφέρει στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας από κοινού με την πολεμική αεροπορία και τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά συστήματα, έτσι ώστε «να εξουδετερώνονται οι επιθέσεις της Χαμάς από την Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο».

Στόχος του συστήματος είναι η αναχαίτιση ρουκετών μικρού βεληνεκούς.

Στις δοκιμές που έγιναν το σύστημα κατάφερε με επιτυχία -όπως ανακοίνωσε το Ισραήλ- να αναχαιτίσει ταυτόχρονα πολλούς πυραύλους.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι ύψους 205 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του συστήματος.

Ο Τζορτζ Σαπίρο, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η στήριξη των ΗΠΑ στο νέο σύστημα «θα δώσει στο Ισραήλ τις δυνατότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να λάβει δύσκολες αποφάσεις για την προώθηση της ειρήνης».

Το φθινόπωρο θα εγκατασταθούν δύο συστοιχίες του νέου συστήματος και θα ακολουθήσει η εγκατάσταση και άλλων συστοιχιών.

Προειδοποιούν τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να δράσει σε περίπτωση που χρειαστεί κατά του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ακόμη και σε κατοικημένη περιοχή, δήλωσε την Τρίτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Γκάμπι Ασκενάζι, προσθέτοντας ωστόσο ότι επί του παρόντος η κατάσταση είναι ήρεμη.

«Η Χεζμπολάχ ενισχύεται στις κατοικημένες περιοχές (του νοτίου Λιβάνου) όπου η δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο δεν μπορεί να ανακαλύψει τα όπλα, και αν χρειαστεί, θα δράσουμε στις περιοχές αυτές» δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο στρατηγός Ασκενάζι από τη Ρώμη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Επί του παρόντος η κατάσταση είναι ήρεμη αλλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι γα κάθε ενδεχόμενο» πρόσθεσε.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού κατηγόρησαν πρόσφατα τη Χεζμπολάχ ότι έχει αποθηκευμένες 40.000 ρουκέτες μέσα σε χωριά του νοτίου Λιβάνου μετά τον πόλεμο του 2006 και ότι με βίντεο και αεροφωτογραφίες μπορούν να το πιστοποιήσουν.
BHMA

2 σχόλια:

  1. Πάτριοτ εναντίον στρακαστρούκας !!!
    Μπράβο !!!
    Αυτό είναι το αμυντικό τους δόγμα από τεχνική άποψη;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς ανιστόρητο και αδιάβαστο Τζίμη:
    http://defensetech.org/2006/07/19/hezbollahs-surprise-weapons/

    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.