1/7/10

Πρόταση-έκπληξη Έρογλου προς Γ.Γ. ΟΗΕ

Άρθρο του Μετέ Τουμερκάν στη Χαβαντίς
Ο ΕΡΟΓΛΟΥσυναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ σε φιλική ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας από τη Ν. Υόρκη υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Έρογλου και Μπαν Κι Μουν για επίλυση του Κυπριακού μέχρι τέλους του έτους. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και ότι μέχρι τέλους του 2010 στοχεύεται ένα αποτέλεσμα.

Η διεθνής κοινότητα και τα ΗΕ δεν θα ήθελαν να διαθέσουν, πλέον, και άλλο χρόνο στο Κυπριακό. Στη συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς το Κυπριακό και ο Έρογλου υπογράμμισε ότι η τ/κ πλευρά έχει τη βούληση να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία των συνομιλιών ενώ τόνισε ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται επ’ άπειρον και εξέφρασε τα παράπονά του στον Γ.Γ. για τη στάση του Χριστόφια το τελευταίο διάστημα.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί την προσπάθεια του Χριστόφια να αναμίξει το εδαφικό και το θέμα των εποίκων ενώ συζητείται το περιουσιακό και ζήτησε όπως ο Γ.Γ. διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο για επίλυση του προβλήματος.
Ο Γ.Γ. παρακολουθούσε με προσοχή τον Έρογλου και δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλική ατμόσφαιρα και ο Έρογλου προέβη σε μια πρόταση-έκπληξη. Πρότεινε όπως τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με την παρουσία του ίδιου, του Χριστόφια και του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην οποία θα αξιολογηθούν οι εξελίξεις.

Ο Μουν θεώρησε θετική και σημαντική την πρόταση αυτή του Έρογλου και σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΗΕ, αξιολογείται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η τουρκική πλευρά απέδειξε ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά και είναι αποφασισμένη για τη λύση.

Αναμφίβολα, η υλοποίηση της πρότασης αυτής του Έρογλου εξαρτάται από την αποδοχή που θα τύχει από τον Ε/κ ηγέτη Χριστόφια. Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και τώρα αναμένεται να την απορρίψει και να ισχυριστεί ότι την εποχή εκείνη θα βρίσκεται στη Ν. Υόρκη ως αρχηγός κράτους.

Φαίνεται όμως ότι πλέον η διεθνής κοινότητα δεν βλέπει με καλό μάτι τέτοιες δικαιολογίες και δεν θα ήθελε να αποτύχουν ενέργειες που αποσκοπούν στη λύση καθότι έχει βαρεθεί και κουραστεί από το κυπριακό πρόβλημα.

Όλα όσα λαμβάνουν χώρα κατά τη συνεχιζόμενη διαδικασία των συνομιλιών παρακολουθούνται προσεκτικά από τα ΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς. Κανένας πλεόν δεν ανέχεται περιττές συνομιλίες. Σε αυτή τη φάση, η πρόταση του Έρογλου αποτελεί ένα ακόμη βήμα για να πιέσει προς τη λύση.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αν ή "διεθνής κοινότητα" έχει"βαρεθεί" και έχει "κουραστεί" από το Κυπριακό, ας κάτσει στον καναπέ να ξεκουραστεί, ή ας πάει διακοπές. Διοτι κατά τα αλλα η "διεθνής κοινότητα" πολεμάει ακούραστα στο Αφγανιστάν, στο Ιρακ και όπου αλλού μπορεί ή καϋμένη. Ακούραστη είναι επίσης όταν πρόκειται για το Ισραήλ, το Παλαιστινιακό κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι το ίδιο που μας έλεγε πριν από κάνένα χρόνο η Τουρκάλα αναλύτρια στην εκδήλωση του Κορυδαλλού Σάββα.

    Μέχρι τέλος του 2010 θέλουν να εκβιάσουν τη λύση, γνωρίζοντες ότι θα βρουν τοίχο μπροστά τους, προκειμένου είτε να Κοσσοβοποιηθούν, είτε να ενωθούν με τη μητέρα Τουρκία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.