16/7/10

Πράσινο φως για τον πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας

Το πράσινο φως έδωσε η τουρκική εθνοσυνέλευση για την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας με τη Ρωσία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, απέναντι από τις ακτές της Κύπρου.

Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα καλύψει το 14% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια με ισχύ 4.800 MW.

Η διμερής συμφωνία που υπεγράφη στην Αγκυρα στις 12 Μαΐου προβλέπει ότι η ρωσική πλευρά θα ξεκινήσει διαδικασίες για την ίδρυση της εταιρίας που θα αναλάβει τη διαχείριση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη έχει εμποδίσει τουλάχιστον πέντε φορές τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προβωθήσει το έργο για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς και περιβαλλοντικούς.
ΕΘΝΟΣ

7 σχόλια:

  1. - Αυτά τα 4.800 MW στο Ακουγιού θα τα παράγουν από έναν αντιδραστήρα ή θα κατασκευάσουν τέσσερις ή και πέντε που είναι το σύνηθες για μια τέτοια απόδοση;

    - Η Ιαπωνία π.χ. για να καλύψει το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό, χρειάζεται ...150 αντιδραστήρες των 1.000 MW έκαστος αφού τώρα για το 34,5% των αναγκών της, έχει 53 πυρηνικές μονάδες.

    Φυσικά οι πληθυσμοί τους (130 εκ. έναντι 75 εκ.) και οι ανάγκες της βιομηχανίας τους είναι διαφορετικές.

    Αλλά εάν η Τουρκία γίνει η ...Ιαπωνία της Μεσογείου όπως ονειρεύεται, για να καλύψει έστω και κατά 50% τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό, θα πρέπει να κατασκευάσει στα επόμενα χρόνια άλλους ..80 αντιδραστήρες !!!
    Τους περισσότερους στα παράλια...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (με διόρθωση)
    ...Αλλά εάν η Τουρκία γίνει η ...Ιαπωνία της Μεσογείου όπως ονειρεύεται, για να καλύψει έστω και κατά 50% τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό, θα πρέπει να κατασκευάσει στα επόμενα χρόνια άλλους ...40 αντιδραστήρες !!!
    Τους περισσότερους στα παράλια...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα αισθάνομαι πολύ ασφαλής με τόσους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη γειτονιά μου, αλλά ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του.

    Η Ελλάδα έχει πετρέλαια και δεν τα αξιοποιεί. Ούτε καν την ροή των ποταμών με υδατοφράγματα, ώστε τα νερά να μην πηγαίνουν στην θάλασσα.
    Γενικώς η Ελλάδα είναι ένα κράτος ανίκανο να κάνει ο,τιδήποτε. Η μοίρα του είναι προδιαγεγραμμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. oxi η ελλαδα- αλλα τα λαμογια που ψηφιζουν οι- ηλιθιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτα τα πυρηνικα εργοστασια θα προοριζονται μονο για παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας;Και το Ιραν την ιδια δικαιολογια προτασσει, αλλα δεν το πιστευει κανεις.Γιατι θα πρεπει να πιστεψουμε τους Τουρκους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "oxi η ελλαδα- αλλα τα λαμογια που ψηφιζουν οι- ηλιθιοι"

    'Οχι φίλε μου, η Ελλάδα. Το να διαχωρίζουμε την Ελλάδα απο τους έλληνες έχει κανένα νόημα; δηλ εσύ όταν λες Ελλάδα που αναφέρεσαι στα βουνά και στα λαγκάδια; Και τι πάει να πει δεν φταίνε οι έλληνες αλλά οι πολιτικοί που κυβερνάνε; ποιος τους εξέλεξε αυτούς ο φούφουτος; ή μ΄ήπως η πλειοψηφία των ελλήνων;
    Ώρα είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Δεν μπορούμε πια να λέμε πχ εγώ δεν ψήφισα άρα δεν έχω ευθύνη ή ψήφισα πχ οικολόγους οι οποίοι δεν μπήκαν στην Βουλή άρα δεν έχω ευθύνη.
    Ευθύνη έχω και εγώ ακριβώς γιατί δεν ψήφισα, ευθύνη έχεις και εσύ γιατί ενώ δεν σε ικανοποιεί κανένα κόμμα παρόλα αυτά ψήφισα κάποιο και μετά γκρινιάζεις.
    Όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης : "Δεν πρέπει να λες : εγώ θα σώσω τον κόσμο; αλλά να λες : Αν δεν σωθεί ο κόσμος εγώ και μόνο εγώ θα φταίω!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ασκητική" Ν.Καζαντζακης σελ.32 ( Η πορεία , Α' σκαλοπάτι - Εγώ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.