14/7/10

Πήραν τις... θάλασσες οι εφοριακοί !




Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν μέχρι στιγμής οι παραινέσεις και οι προτροπές της ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών προς τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς υπαλλήλους για τη σημασία της είσπραξης εσόδων και την κρισιμότητα της κατάστασης στα δημόσια οικονομικά. Ο ελεγκτικός μηχανισμός φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση, χωρίς κανένα κίνητρο – όπως οι ίδιοι δηλώνουν – όχι μόνο για να κάνουν το κάτι παραπάνω, αλλά για να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή τη δουλειά τους !

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, που πραγματοποίησε πρόσφατα σε όλη την Ελλάδα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, βρέθηκε και στην Κόρινθο. Όταν πήγε να επισκεφθεί τη ΔΟΥ της πόλης, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η ώρα ήταν 14:00, οπότε και η υπηρεσία είχε μόλις κλείσει για το κοινό. Από αυτή την ώρα και μετά, οι υπάλληλοι παραμένουν στις θέσεις τους, για να κάνουν δουλειά γραφείου. Όμως, με έκπληξή του διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά γραφεία ήταν άδεια. Συγκεκριμένα, από τους 74 υπαλλήλους, που έχει η συγκεκριμένη εφορία, έλειπαν – ούτε λίγο, ούτε πολύ – οι 44 !!!

Όταν απευθύνθηκε στον προϊστάμενο της ΔΟΥ για εξηγήσεις, εκείνος προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, επικαλούμενος άδειες και ασθένειες. Η εικόνα, όμως, αυτή είναι χαρακτηριστική της κατάστασης, που επικρατεί στις εφορίες όλης της χώρας: προϊστάμενοι, που γνωρίζουν ότι θα αντικατασταθούν σύντομα και απλώς παρίστανται, υπάλληλοι, που έχουν κατεβάσει τα στυλό επικαλούμενοι τη μείωση των μισθών και των επιδομάτων τους.

Επιπλέον, η όλη φιλολογία και συζήτηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση έχουν οδηγήσει πολλούς στην έξοδο από την υπηρεσία, έστω και χωρίς πλήρη σύνταξη. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν έχουν ακόμα αντικατασταθεί, λόγω του παγώματος των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμες για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων θέσεις.

Τα ίδια... “συμπτώματα” παρουσιάζουν και τα τελωνεία. Εκεί, όμως, υπάρχουν υπηρεσίες, στις οποίες η ενίσχυσή τους σε συγκεκριμένες θέσεις κρίνεται επιτακτικότερη όσο ποτέ. Με την τριπλή αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κυρίως σε καύσιμα και τσιγάρα, αλλά και στα ποτά, το λαθρεμπόριο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς – ειδικά στα προϊόντα καπνού – οι διαφορές τιμών ανά πακέτο μεταξύ της Ελλάδας και πολλών ανατολικών χωρών φτάνει έως και το τριπλάσιο !

Το ίδιο συμβαίνει και με τα καύσιμα. Έτσι, το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα από φόρους, καθώς όλα αυτά τα προϊόντα εισάγονται λαθραία σε χαμηλές τιμές και πωλούνται χαμηλότερα μεν της τρέχουσας ελληνικής λιανικής τιμής, υψηλότερα δε της τιμής αγοράς τους από το εξωτερικό. Οι απώλειες από όλα αυτά για τα δημόσια ταμεία φτάνουν – ίσως και να ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ΕΥΡΩ το χρόνο.

nectarios.notis@capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Φυσιολογικές συνέπειες τις υπερβολικής φορολογίας και της κακής οργάνωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με 95% ευθύνη της πολιτική ηγεσίας. Αυτός ο Γεωργακόπουλος όλο γκρινιάζει αλλά λύσεις δεν δίνει. Μήπως νομίζει πως η κυβέρνηση ακόμα διανύει τις πρώτες 100 μέρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.