8/7/10

Πιέσεις Ομπάμα για Τουρκία

Με μία δήλωσή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο Μπαράκ Ομπάμα επέριψε και πάλι στην Ε.Ε. τις ευθύνες για την ανατολικο-κεντρική στάση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη θέση ότι εάν η Τουρκία μείνει εκτός της ΕΕ, τότε θα αρχίσει να ψάχνει για συμμάχους εκτός της Δύσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera”, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σωστό να δεχθεί η ΕΕ την Τουρκία στους κόλπους της ως πλήρες μέλος. Πρόσθεσε ότι εάν οι Τούρκοι δεν νοιώθουν τους εαυτούς τους ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, τότε θα ψάξουν αλλού για συμμάχους.
SIGMALIVE.COM

10 σχόλια:

  1. Πώς μπορεί μία χώρα να μπεί στην ΕΕ όταν ιστορικά ακολούθισε πολιτική επεκτατισμού απέναντι στους λαούς της Ευρώπης και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι την αντιλαμβάνονται ως εχθρική και ως αντίπαλο της Ευρωπαϊκής κουλτούρας και του πολιτισμού? Συνέβαλε η χώρα αυτή ποτέ στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του ευρωπαϊκού πνεύματος και της επιστήμης ή αντίθετα όσες περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου υποδούλωσε και ισλαμοποίησε είναι μόνιμες εστίες πολέμου και ανοίκουν στις πλέον υπανάπτυκτες πολιτιστικά και οικονομικά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν την θέλει τόσο πολύ, γιατί δεν την κάνει πολιτεία των ΗΠΑ; Γίνεται μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι γνωρίζουμε οτι η Τουρκία δεν γίνεται να μπει στην Ε.Ε. Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών λαών δεν το θέλει. Οι βασικές χώρες Γερμανία, Γαλλία δεν τη θέλουν, έπειτα η Αυστρία έχει πει όχι, Ισπανία και Ιταλία είναι ήξης αφίξης και οι υπόλοιποι είναι μόνο δηλώσεις αλλά πρόοδος καμία. Ακόμη και στην Βρετανία που είναι παραδοσιακή υποστηρίκτρια της τουρκικής ένταξης οι συντηρητικοί έχουν διαφοροποιηθεί. Έαν τεθεί στα σοβαρά το θέμα της ένταξης τότε με τα δημοψηφίσματα θα ανατραπεί.
    Τό ίδιο και στην Ελλάδα, που ακόμη δεν μιλάμε, αλλά το παίζουμε θέατρο εκ του ασφαλούς, επειδή δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι η Τουρκία θα γίνει αποδεκτή από τους Δυτικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο θα φαινόταν εφικτό, το 85% των Ελλήνων θα τους παίρναμε με τις πέτρες απαιτώντας δημοψήφισμα.

    Το παράξενο από την άλλη, είναι ότι και οι Τούρκοι το γνωρίζουν κατά βάθος ότι δεν πρόκειται να μπουν στην Ε.Ε. Μπορεί να μην το θέλουν κιόλας, παρόλα αυτά παίζουν το παιχνίδι και αυτοί των παραπόνων και των διαπραγματεύσεων.

    Προς τι λοιπόν όλο αυτό το παιχνίδι που όπως φαίνεται το ενορχηστρώνουν οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσης ξέρουν ότι με παραινέσεις και εκκλήσεις δεν θα πείσουν τους Ευρωπαίους;
    Ίσως το κάνουν για την τουρκική λαϊκή κατανάλωση, ή για την ικανοποίηση του συμπλέγματος κατωτερότητας που πάντα είχε η τουρκική αστική τάξη, όπως και η ελληνική, που επιθυμεί να γίνει "ευρωπαία". Το σίγουρο είναι πως αυτό το διπλωματικό θέατρο προσφέρει στους συμμετέχοντες γεωπολιτικές και οικονομικές διευκολύνσεις, κέρδη και εντυπώσεις.
    Το θέμα πάντως της τουρκικής ένταξης είναι γεμάτο από εσωτερικές αντιφάσεις που την δυσχεραίνουν. Για παράδειγμα. Ποιοί είναι αυτοί, που στην Τουρκία έφεραν τον εξευρωπαϊσμό των πάντων; Οι Κεμαλικοί. Οι αντίπαλοι τους οι Οθωμανοί που έκφραζαν την παλαιά Τουρκία και τις παραδόσεις ήταν πιστοί μουσουλμάνοι. Οι Κεμαλικοί σε γενικές γραμμές δεν ήταν, ως νεωτεριστές, και για αυτό ιδρύθηκε το λεγόμενο κοσμικό κράτος-το κάπως αποθρησκειοποημένο. Στην πραγματικότητα βέβαια η ρήξη με την θρησκεία δεν ήταν ποτέ επιτυχής στα λαϊκά στρώματα που παρέμειναν πιστά στο Ισλάμ και στις παραδόσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτά τα στρώματα του λαού δεν είναι βέβαιο ότι συμμερίζονται τον ενθουσιασμό του Γκιούλ, του Ερντογκάν και του Νταβούτογλου για την ευρωπαϊκή προοπτική, αφού γνωρίζουν ότι θα πλήξει την θρησκεία τους και
    θα βάλει περιορισμούς "αναμορφωτικούς" στην ανατολίτικη δομή της κοινωνίας τους.
    Και εδώ είναι νομίζω η αντίφαση. Το ότι δηλαδή το ισλαμικό κόμμα του Ερντογκάν-που είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός φορέας της οθωμανικής παράδοσης-προωθεί και υποστηρίζει με θέρμη την ένταξη στην Ευρώπη που σε τελική ανάλυση είναι ασυμβίβαστη με τις οθωμανικές παραδόσεις. Τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, αν και όποτε εφαρμοστούν στην Τουρκία θα είναι στην καλύτερη περίπτωση πολύ περιοριστικά για τους ισλαμιστές.

    Από την άλλη οι κοσμικοί και νεωτεριστές Κεμαλικοί-Νεότουρκοι, αν και θα έπρεπε να νιώθουν την Ευρώπη ώς τον ιδεολογικό τους σύμμαχο εναντίον των ισλαμιστών και να τίθενται αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής ένταξης, αυτοί αντίθετα δεν καλοβλέπουν την έξέλιξη αυτοί ως συμφέρουσα για την δική τους στρατοκρατική αντίληψη και δομή του κράτους.
    Δε βλέπω τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συνθέσουν με επιτυχία αυτές οι εσωτερικές αντιθέσεις την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι μάλλον προδιαγραμμένη η στροφή της προς την ανατολή και προς τον κόσμο του Ισλάμ. Πόσο μάλλον αυτήν την εποχή, που η Νέα Τάξη θα θέσει νέες μεγάλες προκλήσεις απέναντι στις θρησκείες.
    Η Τουρκία έχει επιλέξει να ηγηθεί της παράταξης του ισλαμ και τον όρο "Οθωμανισμός" δεν γίνεται να τον κατανοήσει κανείς αν αφαιρέσει το θρησκευτικό του κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...εάν η Τουρκία μείνει εκτός της ΕΕ, τότε θα αρχίσει να ψάχνει για συμμάχους εκτός της Δύσης."

    Με τις ευχές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ΗΠΑ θέλουν να διαλύσουν την Ε.Ε. και η Τουρκία θα βοηθήσει πολύ.
    Μαζί με κάτι Αγγλίες, Πολωνίες, Τσεχίες, Ελλάδες και λοιπά αμερικανογιουσουφάκια !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν την θέλει τόσο πολύ, γιατί δεν την κάνει πολιτεία των ΗΠΑ; Γίνεται μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα;

    Οι ΗΠΑ θέλουν να διαλύσουν την Ε.Ε. και η Τουρκία θα βοηθήσει πολύ.
    Μαζί με κάτι Αγγλίες, Πολωνίες, Τσεχίες, Ελλάδες και λοιπά αμερικανογιουσουφάκια !!!
    τζιμης

    Νομίζω ότι και οι δύο προλαλίσαντες έχουν απόλυτο δίκαιο. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι γυρεύει η USA στην Ε.Ε. Δηλαδή σε έναν ξένο προς αυτήν οργανισμό, που τον ανταγωνίζεται ευθέως. Γιατί επιμένει να υπαγορεύει στην Ε.Ε. ποιός θα εισέλθει σ' αυτήν και ποιός όχι!

    Γιατί δεν βάζουν την στην θέση της την USA οι ... Ευρωπαίοι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί δεν βάζουν την στην θέση της την USA οι ... Ευρωπαίοι ;

    γιατι πολ7υ απλα οι ΕΕ ειναι το μοντελο των ΗΠΑ

    η ευρωπη δεν ανταγωνιζεται τις ΗΠΑ στρατιωτικα. Η ΕΕ ειναι μια μεγαλ κοτα που μονο αυγα ξερει να βγαζει.

    Βεβαια οι χαρτογιακαδες των Βρυξελλων είναι υπερ της New Age.


    Αφου ρε παιδιά ολοι το ξερετε η ΕΕ ειναι μαγαζακι των ΗΠΑ.

    Προκειται ποτε να κανει πολεμο η ΕΕ με τις ΗΠΑ.

    ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΤΥΠΙΕΣΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΣΤΗΝΕΙ!!!

    ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

    ΣΩΣΤΑ ΜΑΝΤΕΨΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "είναι σωστό να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, αλλιώς θα ψάχνει για συμμάχους εκτός Δύσης.."
    Εκ πρώτης όψεως ακούγεται σαν υπόδειξη προς την ΕΕ αυτό, εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ.
    Εάν όμως οι χώρες της ΕΕ δεν το θέλουν, τι θα γίνει, θα τις αγνοήσουν;
    Τότε τι ρόλο παίζει η Ενωμένη Ευρώπη και ποιά η σημασία της στο μέλλον; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "είναι σωστό να ενταχθεί στην ΕΕ..αλλιώς θα αναζητεί συμμάχους εκτός Δύσης..."
    Δεν ακούγεται σαν υπόδειξη αυτό ΄προς την ΕΕ;
    Και εάν είναι έτσι, αυτό η ΕΕ πώς το ακούει;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατ'αρχας ας αναρωτηθουμε αν υπαρχει Ευρωπη και Ε.Ε.Τα προσφατα γεγονοτα της Ελληνικης κρισης,απεδειξαν περιτρανα οτι η Ευρωπη υφισταται ΜΟΝΟ γεωγραφικα.Για ποια Ευρωπη μιλαμε οταν 3 αμερικανικοι 'οικοι' κρατουν τις οικονομιες των χωρων της Ε.Ε. στα χερια τους και τις παιζουν οπως εκεινοι κρινουν οτι συμφερει στην αμερικη.Για ποια Ευρωπη μιλαμε οταν εξαρταται στρατιωτικα απο τις ορεξεις του ΝΑΤΟ και της αμερικης,ενω κυριως εξοπλιζεται με αμερικανικα οπλα.Για ποια Ευρωπη μιλαμε οταν οι περισσοτεροι 'ηγετες' της ειναι ορντινατσες των αμερικανων.Για ποια Ευρωπη μιλαμε οταν δεχεται εναν ξενο εισβολεα [τουρκια] να καταλαβει ευρωπαικα εδαφη και σφυριζει αδιαφορα,ενω τις περισσοτερες φορες παιρνει το μερος του εγκληματια.Για ποια Ευρωπη μιλαμε οταν τα συνορα της [Ελλαδα],βιαζονται καθημερινα απο χιλιαδες εισβολεις που αλλοιωνουν την Ευρωπαικη της μορφη και υποσταση.Για ποια Ευρωπη μιλαμε οταν διεγραψε η ιδια την ευρωπαικη της ιστορια και μολυνε τις ριζες της.Ειναι η Ευρωπη τεμενος του ισλαμ;.Αν υπηρχε μια καχυποψια για τον ρολο της αγγλιας στην Ε.Ε.,τωρα προσφατα η γερμανια απροκαλυπτα εδειξε οτι απεργαζεται την διαλυση της Ε.Ε.Χρειαστηκε μια κριση για να πεσει το προσωπειο και να φανουν οι πραγματικες προθεσεις.Η Γερμανια,σωβινιστικα,με οικονομικη ευρωστια,με δικαιολογια την μεγαλυτερη συνεισφορα της στην Ε.Ε.,με την μεγαλυτερη και ισχυροτερη βιομηχανια,συμπλεει απολυτα στις αμερικανικες επιδιωξεις και κατεδαφιζει το απατηλο ροζ ονειρο της ενωμενης ευρωπης.Ισως και να περνει την ρεβανς απεναντι σε ολους αυτους που την ταπεινωσαν πριν μερικα χρονια.Το συνθημα της νεας εποχης στην Ευρωπη ειναι:Στην αμερικη οι τραπεζες,στην γερμανια η βιομηχανια και οι υπολοιποι στην φτωχια τους και στα εθνικα τους νομισματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.