15/7/10

Το Πίρι Ρέις, το Δίκαιο της Θάλασσας και η Ε.Ε.

Του Γιωργου Σ. Κουμουτσακου*
Η πρόσφατη δραστηριότητα του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους Τσεσμέ, η νέα έξοδος του Πίρι Ρέις και γενικότερα η προβληματική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο -για να μην ξεχνάμε το Καστελόριζο- δεν είναι αποκλειστικά και μόνον ελληνοτουρκικό ζήτημα. Θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και την Ε. Ε.

Τα επαναλαμβανόμενα διαβήματα προς την Αγκυρα δεν αρκούν. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να θέσει με έμφαση το ζήτημα αυτό στις Βρυξέλλες υπογραμμίζοντας τα αυτονόητα. Οτι δηλαδή η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα οφείλει να υιοθετήσει και να σεβαστεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (United Nations Convention on the Law of the Sea - UNCLOS). Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο.

Η σύμβαση αυτή αποτελεί «κοινοτικό κεκτημένο», αφού τόσο η ίδια η Ε. Ε. όσο και όλα τα κράτη-μέλη, καθώς και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες -πλην βεβαίως της Τουρκίας- την έχουν υιοθετήσει. Είναι με λίγα λόγια συμβαλλόμενα μέρη σε αυτήν τη μικτή διεθνή συμφωνία από την οποία απορρέουν υποχρεώσεις και δικαιώματα τόσο για την ίδια την Ενωση όσο και για κάθε ένα από τα κράτη-μέλη της. Η σχετική ενημέρωση των εταίρων μας και οι ανάλογες διπλωματικές μας ενέργειες προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο θα πρέπει να γίνουν το ταχύτερο. Αμέσως ει δυνατόν, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, εάν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει, θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση μετά τη διακοπή του καλοκαιριού να συντάσσουν την ετήσια έκθεση προόδου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που θα παρουσιαστεί στα τέλη του προσεχούς φθινοπώρου.

Σε αυτήν την πολλαπλά σημαντική έκθεση, η Ενωση θα πρέπει να υπενθυμίσει στην Αγκυρα ότι η τουρκική υποψηφιότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επίμονη άρνησή της να υπογράψει, να κυρώσει και να σεβαστεί την UNCLOS. Θα πρέπει να τονιστεί, με λίγα λόγια, στην Τουρκία ότι η ένταξή της -όπως και η ένταξη κάθε άλλης υποψήφιας χώρας- προϋποθέτει την υιοθέτηση του συνόλου του «κοινοτικού κεκτημένου», επομένως και της UNCLOS. Η Αθήνα θα πρέπει επίσης να διαμηνύσει ότι ακόμα και πριν από τη στιγμή της ένταξης η Αγκυρα δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει τη σοβαρή εμπλοκή σε επιμέρους συγκεκριμένα διαπραγματευτικά κεφάλαια που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως τα Κεφάλαια «Αλιεία» και «Ενέργεια».

Το παιχνίδι με την επιλεκτική επίκληση του Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία θα πρέπει κάποτε να τελειώσει. Δεν μπορεί οι κανόνες του να είναι «καλοί» όταν το Ισραήλ επιτίθεται παράνομα σε τουρκικό πλοίο στα διεθνή ύδατα και «κακοί» όταν η Ελλάδα ζητεί την εφαρμογή τους στο Αιγαίο. Δεν μπορεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του «κοινοτικού κεκτημένου» από ένα κράτος-μέλος να συνιστά «αιτία πολέμου» εναντίον του, από μία υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Το θέμα δεν είναι μόνον ελληνικό. Είναι και ευρωπαϊκό. Σε τελική ανάλυση αφορά την ίδια την αξιοπιστία της Ενωσης. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την «ευκαιρία» της επαναλαμβανόμενης τουρκικής προκλητικότητας με το «Τσεσμέ» και το «Πιρί Ρέις» να περάσει αναξιοποίητη.

*Ο κ. Κουμουτσάκος είναι ευρωβουλευτής της Ν. Δ. και αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε. Ε. - Τουρκίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια:

  1. Μπλα-μπλα-μπλα ... μπουχτίσαμε από παρλαπίπες πολιτκάντηδων.

    Έχει η Ελλάδα την δύναμη και την θέληση να βυθίσει τον εισβολέα; Όχι!

    Πέστε μας, κ. Κουμτσάκο, γιατί και αφήστε τις πολυλογίες κατά μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΔΕΙΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΑΜΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΝΑ ΜΗ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ?
    ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ :ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΟΥΜΕ ΑΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ,ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΣΥΡΡΑΞΗ,ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΝΑ ΑΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΜΠΛΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ (ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ)ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΑΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ... ΜΗ ΖΗΤΑΤΕ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα τα λεει ο Κουμουτσακος. Οταν πριν 1 χρονο πρωτοβγηκε το Νορβηγικο ερευνητικο σκαφος στο Καστελλοριζο, ελπιζω να ειχε κανει τις ιδιες συστασεις και στη δικη του κυβερνηση.

    Γιατι τοτε, η κυβερνηση δεν εβγαλε στο Αιγαιο ουτε καν το "Φιλια" ως "απαντηση".

    Ωραια που ειναι η ζωη στην αντιπολιτευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί έχω την εντύπωση ότι ΟΛΟΙ έχουν άποψη ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ από τη διάρκεια της θητείας τους στο πόστο για το οποίο ευθύνονταν για να κάνουν ΠΡΑΞΗ τα λόγια τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λυπάμαι πολύ που το λέω , αλλά ο κ. Κουμουτσάκος δεν έδειχνε την ίδια αποφασιστικότητα όταν βρισκόταν στο ΥΠΕΞ πριν από λίγο καιρό...Απορώ με το θράσος τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι κάνατε γι' αυτό το θέμα κ. Κουμουτσάκο όταν είσασταν στο ΥΠΕΞ ; θα με ενδιέφερε μια απάντησή σας . Γιατί ουδείς μετά Χριστόν προφήτης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία μας τα λες ρε Κουμουτσάκε αλλά όταν προσφάτως είσαστε κυβέρνηση άλλα κάνατε και ειδικά το αφεντικό σου η κόρη του Εφιάλτη που για να μένα είναι ικανή να πουλήσει το μισό Αιγαίο και την Θράκη για να γίνει πρωθυπουργός της μπανανίας που λέγεται Ελλάδα το παίζατε αδιάφοροι και σφυράγατε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και που αύριο θα βγουν διάφοροι που ψηφίζουν αυτά τα σκουπίδια που μας κυβερνούν κατά και καιρούς και θα μας το παίζουν και καλά ότι δεν ξέρουν τίποτα για αυτό κύριε Κουμουτσάκο θεωρώ τουλάχιστον θράσσος για να μην κάτι άλλο πιό βαρύ να μας το παίζεις εσύ και οι όμοιοι σου πατριώτες και σωστοί που για την καρέκλα σας μπορείται να πουλήσετε την ίδια σας την μάνα πόσο μάλλον την πατρίδα απάτριδες και εφιάλτες του Έθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.