12/7/10

Η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων

της Ελίνας Γαληνού
Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, υποτίθεται ότι στόχευε στην διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. Υπό αυτό το επιχείρημα είχε ξεκινήσει και η προ διετίας μεταρρύθμιση που αποτέλεσε προεισαγωγή της τωρινής. Βεβαίως, πριν δύο χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά απ΄ότι τώρα. Χωρίς να υποστηρίζουμε ότι η μεταρρύθμιση του 2008 ήταν άψογη, καθώς και τότε πολλά δικαιώματα θυσιάζονταν "για το κοινό όφελος", σίγουρα δεν είχε τα χαρακτηριστικά της πρόσφατης που "κέρδισε" τις καρδιές της πλειοψηφίας μέσα στη Βουλή!
Η αλήθεια είναι ότι από χρόνια έφταναν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που έθετε υπό αμφισβήτηση την βιωσιμότητά τους. Και αυτό, δεν μπορούσε να μην ανησυχήσει τον ελληνικό λαό, καθώς από εκεί εξαρτώνται τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, η ιατροφαρμακευτική του κάλυψη και η αυριανή του σύνταξη. Οι φόβοι κατά τους οποίους "κάποια μέρα ίσως και συντομότερα απ΄ότι νομίζουμε, τα ταμεία δεν θα μπορούν να πληρώνουν πλέον συντάξεις...", δεν ήταν ενταλώς αβάσιμοι. Ομως, όσο και να αληθεύει αυτό, το ερώτημα παραμένει ίδιο. "Και οι ασφαλισμένοι, τι φταίνε;"
Οι ασφαλισμένοι δεν φταίνε σε τίποτα φυσικά. Οι ευθύνες ανήκουν στους πολιτικούς και στα ίδια τα ταμεία. Ο ασφαλισμένος που πληρώνει τις εισφορές του, δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνονται τα χρήματα που καταθέτει κάθε μήνα στα ταμεία ή που του παρακρατούνται από το μισθό και τη σύνταξη. Δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε τη διαχείριση που κάνουν τα ταμεία στα κεφάλαιά τους, ούτε τις επενδυτικές τους επιλογές. "Τι κάνουν αλήθεια τα ταμεία μας;" είχαμε αναρωτηθεί όταν ξέσπασε η υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα και αποκαλύφθηκε ότι πολλά ασφαλιστικά ταμεία τα είχαν επιλέξει για να επενδύσουν τις καταθέσεις τους. Διότι τότε συνειδητοποιήσαμε ότι εμείς ναι μεν εμείς πληρώναμε και εφησυχάζαμε, πλήν όμως υφίσταται ο κίνδυνος να μας πούν μια μέρα τα ταμεία "πτωχεύσαμε γιατί η τάδε ή δείνα επένδυση των χρημάτων που μας πληρώνατε, απέτυχε..."
Ολα τα δεδομένα λοιπόν, συνέκλιναν στην προώθηση και επίσπευση της ενοποίησης των ταμείων για να επιβιώσουν. Ολα, ακόμα και η αύξηση των ηλικιακών ορίων στις γυναίκες και οι σκληροί περιορισμοί και η επιμήκυνση χρόνου εργασίας, υποτίθεται ότι εκεί αποσκοπούσαν. Αρκούν όμως αυτά να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ταμείων; Ευνόητο είναι ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος ώσπου να φανούν στα ταμεία κάποια θετικά αποτελέσματα από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ισως μετά από 40-50 χρόνια ας πούμε..Αν όμως έγινε τόση φασαρία και θυσιάστηκαν τόσα κεκτημένα για να περιμένουμε μισό περίπου αιώνα να ανακάμψουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε ποιό το όφελος; Σκοπός είναι να θεμελιωθεί παράλληλα με την μεταρρύθμιση και ένα σύστημα διασφάλισης και αξιοποίησης των οικονομικών πόρων τους. Ενα σύστημα που θα εγγυάται (εκτός από τη στήριξη του κράτους στην προνοιακή σύνταξη των 360 ευρώ...), την εκμετάλλευση των περιουσιών που κατέχουν, τις επενδυτικές τους επιλογές, την έγκαιρη πληρωμή οφειλών. Θεωρούμε ότι μόνο ιδιώτες εργοδότες ή κακοπληρωτές ασφαλισμένοι οφείλουν εισφορές σε ταμεία; Και όμως οι αντίστοιχες οφειλές κρατικών οργανισμών, κρατικών εταιρειών ή ΔΕΚΟ, φτάνουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ...
Κατά τα άλλα, η οικονομική ύφεση που αναμένεται να επιδεινωθεί, θα επιδράσει αρνητικά στα ταμεία, δεδομένου ότι η ανεργία θα τα αποστερήσει από εισφορές, ενώ λόγω της πτώσης τιμών στο ΧΑΑ, είναι πιθανή και η απώλεια περιουσιών τους σε ομόλογα, αμοιβαία, μετοχές. Εχει κανένας από τους νέους "μεταρρυθμιστές" προβλέψει αυτούς τους κινδύνους και την αντιμετώπισή τους;
Διότι όσα βάρη και αν φορτώσουν στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, δεν αρκούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ταμείων...

7 σχόλια:

  1. Κάπου διάβασα για μια χώρα,Νορβηγία νομίζω,η οποία εκμεταλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και όλα τα έσοδα διοχετεύονται στα αποθεματικά του ασφαλιστικού τους συστήματος,τα έσοδα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον κρατικό προυπολογισμό και το ποσό που υπάρχει στα αποθεματικά των ταμείων φτάνει τα 300 δις Ευρώ,όσο δηλαδή και ολόκληρο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.....

    Πού θα πάει,θα ξημερώσει και στην Ελλάδα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά skal,ανέβηκες Ξάνθη κ χαμπάρι δεν πήραμε..
    ελπίζουμε να σε δουμε στις γιορτές παλιάς πόλης κ επι τη ευκαιρία να διοργανώσουμε κάποια διημερίδα η οτιδήποτε άλλο νομίζεις για τα προβληματά μας εδώ.
    Ξέρεις πολύ καλά οτι έρχεται η σείρα μας εδώ επάνω..

    Φιλικά,αναγνώστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλύτερα να πάει σπίτι της η Μπακογιάννη. Βαρεθήκαμε την οικογενειοκρατία τους στα κόμματα εξουσίας, δεν αντέχουμε αλλο.

    Συμμετείχε τόσα χρόνια στο κόμμα και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και τώρα ξύπνησε, τόσα χρόνια δεν έβλεπε τον κατήφορο της Ελλάδας.

    Αλλά όποιος είναι υπουργός, βουλευτής, ευρωβουλευτής, κ.λπ. και γενικά βολεμένος με μια κυβέρνηση είτε αυτή είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ κάνει πως δεν βλέπει, γιατί είναι γλυκιά η καρέκλα της εξουσίας και του βολέματος (άσε τους παχυλούς μισθούς σε βάρος των κορόιδων ελλήνων πολιτών).

    Αφήστε λοιπόν να βγούν άλλοι νέοι, πιό άξιοι και νέα κόμματα στην πολιτική και εσεις οι παλιοί να πάτε στα σπίτια σας, μήπως και ο Ελληνικός Λαός δεί καμμιά άσπρη μέρα.

    Σας βαρεθήκαμε πιά όλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι η λύση παρά μονον αν περιορίσουν την μισθοδοδία των τόσων διοικητικών υπαλλήλων που έχουν.Που σε πολλά ταμεία ξεπερνά το 50% των εσόδων τους !!! Επίσης θα πρέπει να εγγυηθεί το κράτος την ελάχιστη απόδοση του συνταξιοδοτικού κεφαλαίου. Και φυσικά πρέπει οι κλέφτες να επιστρέψουν τα κλεμένα.Και ... αν συνεχίσουν οι υπουργοι της εκάστοτε κυβένησης να διορίζουν τα γιουσουφάκια τους επικεφαλής των ταμείων, προκοπή δεν έχει.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το "μυστικό" είναι να υποχρεώσουν τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσοι δεν μπορουννα πληρώσουν ας πεθάνουν, είχε γράψει κάποτε ο κ. Ανδριανο΄πουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τα ιδια ελεγε (μια απο τις απειρες κολωτουμπες)και ο καρτζαφερης.τωρα εχουμε τον γιωργακη και κοιμομαστε ησυχοι.
    σσσ. μην ξυπνηση το παιδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ
    Μην ανησυχείτε και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, βγήκαν στη γύρα προς άγραν πελατών από τον Μάιο. Καί πρότειναν το εξής σχήμα "Πρόγραμμα συνταξιοδοτικό με εισφορά 300 ευρώ το μήνα, δίνει μετά 15 χρόνια, 180 ευρώ συμπλήρωμα για την σύνταξή σας. Πάρτε το τώρα γιατί μόλις ψηφιστεί το ν/σ, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αλλάξουν το πρόγραμμα και θα το συνδέσουν με αμοιβαία κεφάλαια, οπότε δεν θα εγγυόμαστε πλέον ούτε το ύψος της εισφοράς, ούτε της μελλοντικής σας απολαβής. "
    Και όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.