25/7/10

Τεχνητή ένταση με πόλεμο νεύρων στο Αιγαίο

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
afourlis@yahoo.gr

«Βασικό αγκάθι και εστία έντασης στο Αιγαίο», χαρακτηρίζουν το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η Αγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο νεύρων σε αέρα και θάλασσα.

Είναι ενδεικτικό ότι το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», αφού αποσύρθηκε για 48 ώρες στο λιμάνι της Αττάλειας, προκειμένου να ανεφοδιαστεί και να αναπαυθεί το πλήρωμα, επέστρεψε από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή που έχει προκαθορίσει με την αναγγελία NAVTEX της 12ης Ιουλίου.

Αρχικά, χάραξε πορεία εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ωστόσο στο Πεντάγωνο δεν αποκλείουν να κινηθεί εκ νέου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς η τουρκική πλευρά έχει διευκρινίσει ότι ενδέχεται να συνεχιστούν οι «έρευνες» μέχρι τις 20 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» παραμένει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ακτών της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, αν και η παρουσία του έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (πραγματοποιεί έρευνες μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας χωρίς να επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ είχε προηγηθεί ειδοποίηση της Αγκυρας προς την Αθήνα). Ωστόσο, η «σκυταλοδρομία» των δύο τουρκικών πλοίων, που κατέληξαν να πλέουν ταυτόχρονα στο βόρειο και στο νότιο άκρο του Αιγαίου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις προθέσεις της Αγκυρας. Οι κινήσεις στη σκακιέρα του Αιγαίου συνδέονται ευθέως με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Οι διερευνητικές
Παρά την αυστηρή τήρηση του «απορρήτου» των συνομιλιών, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα δύο μέρη θεωρούν ότι υπάρχει χώρος για ουσιαστική συζήτηση και έκαστος επιχειρεί να «περάσει» τις θέσεις του σε κρίσιμα ζητήματα. Οι ενδείξεις είναι πολλές:

- Τα ραντεβού πυκνώνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 44ος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου στην Αθήνα και ο 45ος γύρος στις 19 Ιουλίου -δηλαδή μετά από 20 ημέρες- στην Κωνσταντινούπολη.

- Αρμόδιες διπλωματικές πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχονται ότι δε βρισκόμαστε σε απόλυτο αδιέξοδο, «διαφορετικά δε θα συνεχίζαμε τις συνομιλίες».

- Οι ίδιοι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι το ενδιαφέρον περιστρέφεται αυτήν την περίοδο γύρω από το πρόβλημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Και επιβεβαιώνουν, εμμέσως, ότι αυτό το ζήτημα εξελίσσεται σε «κρας τεστ». Το αποτέλεσμα θα κρίνει εάν υπάρχει προοπτική για ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Αν δεν έχουμε πρόοδο στην υφαλοκρηπίδα, τότε θα έχουμε ζήτημα. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι η Αγκυρα δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της, αναγνωρίζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», λέει χαρακτηριστικά Ελληνας διπλωμάτης.
Αgelioforos

15 σχόλια:

  1. Δεν κανουν πολεμο νευρων. Απλα εχουν λογικη οι ανθρωποι. Κανουν ερευνες, να ξερουν τι υπαρχει που και να κανουν ετσι τις αναλογες διεκδικησεις. Οχι σαν εμας που παμε σαν τους τυφλους.

    Περι μεθοδικοτητας προκειται. Αυτο που δεν μπορεσαν να κανουν το 1987, το ξαναρχισαν περισυ το καλοκαιρι και το εντεινουν τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως σχεδιάζουν να κάνουν θερμό επεισόδιο δε δύο διαφορετικά σημεία του Αιγαίου ταυτόχρονα και εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου;
    Όχι τίποτα άλλο αλλά φαντάζομαι απο τώρα τα ψελίσματα των δικών μας : "Εεε, αιφνιδιαστήκαμε...Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι παρόμοιο....Δεν είμασταν έτοιμοι..." και άλλα τραγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ναυτική αποστολή που κάνει περιοδία ανά τη Μεσόγειο έχει επιστρέψει ή αν γίνει κανένα θερμό επεισόδιο (χτύπα ξύλο) θα βγει στην πλάτη του ναυτικού μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.youtube.com/watch?v=vRA7vh9A8Ao

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και αυτά δεν είναι τίποτα! χθες το απόγευμα Σάββατο 24/07/2010 κατα της 18:50 το απόγευμα ερχόμουν με το πλοίο της γραμμής απο τα Ψαρά προς στο λιμάνι των Μεστών στη νότια Χίο. Εκείνη τη στιγμή αναδύθηκε ένα τουρκικό υποβρύχιο μπροστά μας (εντός ελληνικών χωρικών υδάτων) μιας και δεν απέχαμε πλέον ούτε 3 ναυτ. μίλια απο τα Μεστά και με μεγάλη άνεση ύψωσε τη σημαία(την είδα με τα μάτια μου μιας και ήταν πάρα πολύ κοντά μας) του και συνέχισε τη πορεία του (πάντα σε ανάδυση)προς τα βόρεια και περασε το δίαυλο Χίου-Ψαρών. Ο πλοίαρχος του πλοίου ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές αλλά απ ότι φαίνεται δεν ίδρωσε κανένα αυτάκι.Τι άλλο έχουμε να δούμε σε τούτι την έρημη τη Πατρίδα μας!

    Όλα τα παραπάνω είναι αδιάψευστη μαρτυρία δικία μου και το είδαν και οι 60-70 επιβάτες του πλοίου αγανακτησμένοι και αναρωτούμενοι γιατί κανείς δεν έκανε κάτι απο τις επίσημες αρχές.

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας δούμε τα πράγματα και από μια άλλη οπτική, αυτή με την οποία έχουμε υποχρεωθεί να βλέπουμε τα πάντα για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστο. Και μιλώ φυσικά για το περίφημο μνημόνιο στήριξης που υπέγραψε η Ελληνική κυβερνηση για να λάβουμε την οικονομική βοήθεια. Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο καμίας πλέον πολιτικής της Ελλάδος τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Αναφέρει δε ότι σε περίπτωση που κάποια από τις χώρες "δανειστές" θεωρήσει ότι γίνονται πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο το παρεχώμενο κεφάλαιό της τότε μπορεί να σταματήσει αμέσως την δανειοδότηση. Πιστεύει λοιπόν κανείς ότι θα αντιδράσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες σε οποιαδήποτε πρόκληση από όπου και αν αυτή προέρχεται? Προσωπικά αμφιβάλλω. Θεωρώ επίσης πέραν των άλλων ότι ΟΛΟΙ οι Έλληνες πρέπει να διαβάσουν με προσοχή το περίφημο αυτό Μνημόνιο και όλους τους όρους της δανειοδότησης διότι είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε για εμάς, χωρίς εμάς, και που θα καθορίσει την ζωή όλων για το διάστημα που θα είμαστε δέσμιοί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εάν το βουλιάξουμε ποίες θα είναι οι συνέπειες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.worldtribune.com/worldtribune/WTARC/2010/me_turkey0701_07_23.asp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε 25 Ιουλίου 2010 11:21 π.μ.
    δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

    " Κυριακή του Πάσχα 27 Απριλίου 1997.
    Φαρμακονήσι.
    Την ημέρα αυτή, η φρουρά των ανδρών του 521 Τάγματος Πεζοναυτών βρέθηκε αντιμέτωπη με μία απρόσμενη κατάσταση. Από τον Νότο φάνηκε η φιγούρα ενός υποβρυχίου με πορεία προς Βορρά. Ο επικεφαλής αξιωματικός ενημερώθηκε από τους άνδρες του φυλακίου στο Ακρωτήριο Ψαλίδι που εντόπισε το υποβρύχιο και έσπευσε αμέσως επιτόπου. Η αναγνώριση με τα κυάλια αποκάλυψε ότι επρόκειτο για to υποβρύχιο Yildiray (S350) του Τουρκικού Ναυτικού.
    Ακριβώς στο κρίσιμο αυτό σημείο, η επικοινωνία της φρουράς με την προϊσταμένη διοίκηση, απεδείχθη αδύνατη. Ενώ υπήρχε επαφή με το παρατηρητήριο του Πολεμικού Ναυτικού, ο επικεφαλής της φρουράς δεν στάθηκε δυνατό να αποκτήσει επαφή με την προϊσταμένη διοίκηση. Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, προτίμησε να αναλάβει πρωτοβουλία αντί να αδρανήσει.
    Ήταν φανερό ότι το υποβρύχιο έπλεε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και συνεχώς πλησίαζε στο Φαρμακονήσι.
    Ο επικεφαλής ανέλαβε δράση. Το στοιχείο πολυβόλου FN MAG των 7,62 mm άνοιξε πυρ εναντίον του στόχου ο οποίος ευρίσκετο σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από το νότιο άκρο της νήσου. Περί τα 200 φυσίγγια εβλήθησαν από το όπλο. Οι Πεζοναύτες διέκριναν καθαρά τις βολίδες που κτυπούσαν τον μαύρο όγκο του υποβρυχίου. 0 επικεφαλής, βλέποντας ότι το υποβρύχιο συνεχίζει την πορεία του, διέταξε το στοιχείο αντιαρματικού STRIM 89 να ανοίξει πυρ. Δύο βλήματα εκτοξεύτηκαν, δίχως όμως αποτέλεσμα.
    Ο στόχος βρισκόταν εκτός του μέγιστου βεληνεκούς του όπλου. Ωστόσο η έκρηξη των βλημάτων στο νερό, συνέγειρε το πλήρωμα του υποβρυχίου, το οποίο άρχιζε διαδικασίες ταχείας καταδύσεως. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής είχε μετακινηθεί ταχέως στο Βόρειο άκρο της νησίδος, στο Ακρωτήριο Γέροντα, όπου υπήρχε άλλο φυλάκιο, συνεχίζοντας να παρακολουθεί τις κινήσεις του στόχου. Αν και είχε αρχίσει η τάξη ενός στοιχείου όλμου των 60 mm, τα χρονικά περιθώρια δεν επέτρεψαν την χρήση του.
    Στην νέα θέση, ευρίσκετο άλλο στοιχείο πολυβόλου. Στο ύψος αυτό, το υποβρύχιο είχε αρχίσει να καταδύεται. Μέχρι να χαθεί κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης, το πολυβόλο αυτό είχε βάλει άλλα 200 περίπου φυσίγγια.
    Η γνωστοποίηση του περιστατικού στην Αθήνα, κινητοποίησε το ΓΕΕΘΑ που λειτουργούσε στους ρυθμούς των εορταστικών ημερών. Οι επιτελείς έσπευσαν να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν ενέργειες και προθέσεις του εχθρού.
    (συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ..."Στην περιοχή του Φαρμακονησίου, επικρατούσε πλήρης ησυχία. Κανένα τουρκικό σκάφος δεν έκανε την εμφάνιση του. Η εικόνα που σχηματίστηκε σύντομα, ήταν καθησυχαστική. Η κίνηση του τουρκικού υποβρυχίου δεν υπέκρυπτε κάποια απειλή για την ελληνική φρουρά.
    Η ξαφνική όμως εμφάνιση του και η διακοπή των επικοινωνιών, οδήγησε στην ανάληψη πρωτοβουλίας η οποία στο τέλος δεν είχε δυσάρεστες συνέπειες. Την πραγματικότητα αυτή φαίνεται ότι αντιλήφθηκε και η τουρκική πλευρά. Στην Άγκυρα επικρατούσε άκρα σιωπή.
    Καμμία διαμαρτυρία, ούτε καν υποτονική και σε χαμηλό επίπεδο, δεν έγινε. Ούτε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε σε στρατιωτικό επίπεδο.
    Οι Τούρκοι δεν θεώρησαν καν σκόπιμο να ζητήσουν εξηγήσεις. Παρόμοια ήταν και η ελληνική αντίδραση. Το περιστατικό της 27ης Απριλίου 1997, ήταν σαν να μην έγινε ποτέ.
    Από πληροφορίες που έγιναν αργότερα γνωστές, ο κυβερνήτης του υποβρυχίου καθαιρέθηκε των καθηκόντων του, το δε Yildiray πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα σε επισκευές, εξαιτίας των πολλαπλών πληγμάτων που είχε δεχθεί στον πύργο.
    Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι διαχρονικά διαπιστωμένο: όταν η τουρκική πλευρά αντιμετωπίσει εξαρχής δυναμική στάση, δεν τολμά να αντιδράσει.
    Η μόνη δύναμη που υπολογίζουν οι Τούρκοι, είναι η δύναμη των όπλων."

    Διαβάστε: Σ. Δ. Βλάσση, "IMIA 1996-2006 Αποκαλύψεις", εκδ. Δούρειος Ίππος, Αθήνα, 2006.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. //Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Εάν το βουλιάξουμε ποίες θα είναι οι συνέπειες ;
    25 Ιουλίου 2010 12:43 μ.μ.//
    ---------------
    Καμία απολύτως συνέπεια για μας !!!
    Θα κάτσουν κότες !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρίσκουν και τα κάνουν.
    Αλλα που θα πάει,θα βρεθεί κανένας τρελος και μετα....
    φωτια και τσεκουρι!!!

    τσελεκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝΑ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ REAL FM.
    ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΠΛΟΓΚ.

    ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.
    ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ. ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
    Α, ΡΕ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕΣ;

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσο έχει Παν-Κάλος θα τα κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.