25/7/10

Διαμεσολάβηση Γ. Παπανδρέου στη Μ. Ανατολή

Του Αθανασιου Eλλις
Αποφασισμένος να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ μετά την αναγνώριση του εβραϊκού κράτους από την Ελλάδα.

Οι παραδοσιακά στενοί δεσμοί της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, η αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, η οποία αποτελεί το νέο στοιχείο που μεταβάλλει ποιοτικά τη διπλωματική εξίσωση, η προσωπική διαδρομή του κ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά την επίλυση διαφορών και την προσέγγιση λαών και κυβερνήσεων, αλλά και οι δίαυλοι επικοινωνίας που διατηρεί ο Ελληνας πρωθυπουργός με τα δύο μέρη, όπως και με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, συνθέτουν το τετράπτυχο στο οποίο οικοδομείται η προσπάθεια του Ελληνα πρωθυπουργού.

Αυτή έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία επιχειρούσε τα τελευταία χρόνια να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, δημιουργούν πρόσφορο περιβάλλον για ενεργοποίηση της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, πιστός στις εξαγγελίες του για κοινές πρωτοβουλίες με την Τουρκία στη Μέση Ανατολή, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί «να εκμεταλλευθεί συγκρούσεις στην περιοχή» και δήλωσε αποφασισμένος «να πάρω και άλλες πρωτοβουλίες, και με την Τουρκία, για ειρηνικό διάλογο, για να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής γειτονιάς προς όφελος όλων».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να λειτουργήσει ως γέφυρα όχι μόνο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αλλά εμμέσως και μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, σε μια διττή προσέγγιση που έχει τη στήριξη Ευρώπης και Αμερικής. Πάντως, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τη Χαμάς, τον ηγέτη της οποίας υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2006 και μόλις πριν από λίγες ημέρες τον συνάντησε στη Δαμασκό ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Γ. Παπανδρέου επιλέγει την επαφή με τον μετριοπαθή πρόεδρο Αμπάς, που έχει την αποδοχή και στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Καλή χημεία
Σημαντικός πυλώνας στον οποίο οικοδομεί την προσέγγισή του ο κ. Παπανδρέου είναι η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Τελ Αβίβ, εξέλιξη που, ανεξαρτήτως της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μ. Ανατολή, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει οφέλη στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των αυστηρών επικριτών του Ισραήλ, ενώ πληθαίνουν οι περιπτώσεις στρατιωτικής συνεργασίας. Μόλις στις αρχές της εβδομάδας διενεργήθηκε στο Αιγαίο ευρείας κλίμακας ισραηλινή εκπαιδευτική άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού ελικοπτέρων, ενώ η προσφάτως διακοπείσα ελληνοϊσραηλινή άσκηση «Μίνωας 2010» θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο.

«Συμφώνησαν να προχωρήσουν σε σημαντική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς», τόνισε συνεργάτης του κ. Νετανιάχου μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, οι οποίοι έχουν τους τελευταίους μήνες αναπτύξει «καλή προσωπική χημεία». Η ποιοτική μεταστροφή στις σχέσεις ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2009, όταν η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στη Γεν. Συνέλευση για την έκθεση Γκόλντστοουν, που καταδίκαζε την ισραηλινή βιαιότητα στη Γάζα. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου είχαν συναντηθεί τυχαία και αντάλλαξαν απόψεις στο «Καφέ Πούσκιν» στη Μόσχα.

Μήνυμα στον Αμπάς
Ο κ. Νετανιάχου ζήτησε από τον Ελληνα ομόλογό του να μεταφέρει στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, την «ειλικρινή διάθεση της ισραηλινής πλευράς για διαπραγμάτευση», σημειώνοντας ότι «και τα δύο μέρη επιθυμούμε να συμβιβαστούμε». Λίγες ώρες αργότερα, στη συνάντησή του με τον κ. Αμπάς, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη σύγκλισης των δύο πλευρών στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. «Αυτό πιστεύω και αυτό επιχειρώ να προωθήσω», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας χώρας που θα μπορούσε να φιλοξενήσει συναντήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

7 σχόλια:

  1. Ετσι έτσι...
    Τώρα που έσωσε την Ελλάδα άς σώσει και τον υπόλοιπο κόσμο ο ντενεκές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΓΑΠ εδω δεν μπορει να παιξει σοβαρο ρολο, και θα το κανει εκει;!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το ξαναλέω: Ο κ. Παπανδρέου κινείται στο πλαίσιο μιας πολιτικής (αρεστης, υπαγορευμένης, συμπλέουσας, πείτε ότι σας βολεύει)με την οποία συμφωνούν οι ΗΠΑ. Εξ ου και παρεκλίσεις του είδους ο Ερντογάν βλέπει τη Χαμάς και ο Παπανδρέου τον Αμπας. Ως εδώ ουδέν μπεμπτόν, κατά τη γνώμη μου πάντα.Στο τέλος-τέλος ο Καραμανλής δεν κατάφερε να αποδείξει ότι υπάρχουν δυνατότητες αυτονομίας-μπορεί ίσως να υπάρχουν αλλά χρειάζεται ικανή και αποφασισμένη ηγεσία.
    Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πολιτική "μπάζει" διότι φαίνεται να αποδε΄χεται όχι απλώς ένα δεύτερο ρόλο της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας αλλά και απώλεια εθνικών συμφερόντων υπερ της Τουρκίας. Ίσως και εδαφών, κυριαρχίας κλπ. Φαίνεται δηλαδή ότι η συμπλευση με τα αμερικανικά συμφέροντα (και η εξυπηρέτησή τους με ταξίδια πχ στο Τελ Αβιβ)δεν έχουν αντάλαγμα την εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων αλλά προσαρμόζουν τα συμφέροντά μας στις ανάγκες των ευρύτερων υπερατλαντικών συμμαχικών αναγκών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παράδοξο αλλά θα συμφωνήσω με τη συγκεκριμένη πολιτική του Παπανδρέου.

    Είναι η στιγμή που το παλαιστινιακό πρέπει να τεθεί οπωσδήποτε σε δεύτερη μοίρα,λόγω Ιράν,η Ελληνική πλευρά με πολύ προσεκτικές κινήσεις απο τη μεριά της μόνο κερδισμένη μπορεί να βγεί,και μάλιστα έναντι της Τουρκίας,πρόκειτε για πραγματική αναβάθμιση της Ελληνικής πλευράς στη μέση Ανατολή.


    Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν μια ανάφλεξη στην περιοχή με τη Τουρκία να παίζει το ρόλο της περιφεριακής υπερδύναμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ kiko 25 Ιουλίου 2010 4:17 μ.μ.
    Καλά σε είπε ο άλλος "Kike" και σύ έσκουζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ kiko 25 Ιουλίου 2010 4:17 μ.μ.
    Καλά σε είπε ο άλλος "Kike" και σύ έσκουζες.

    25 Ιουλίου 2010 8:45 μ.μ.


    Έχω βαρεθεί να ασχολούμαι με τον κάθε ένα που ελαφρά τη καρδία πετάει χαρακτηρισμούς έτσι αβασάνιστα.

    Άν έκανες τον κόπο να ανατρέξεις στα προηγούμενα σχόλιά μου δεν θα είχες την ίδια άποψη,αλλά είπαμε....αβασάνιστα......

    Ούτε που σας περνάει απο το μυαλό μήπως και βρίζετε έναν που δεν έχει καμία σχέση με όλες αυτές τις βλακείες,δεν είμαι ούτε Εβραίος ούτε τίποτα λιγότερο απο ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΟΝΤΙΟΣ!

    Αλλά εμείς οι Πόντιοι όπως μου έμαθε ο Παπούς μου μάθαμε στη ζωή μας να λέμε:

    Πάτ απάν!


    Για αυτό ας πάψουμε τους χαρακτηρισμούς και ας κάτσουμε σαν Έλληνες που έχουν βαρεθεί να φαγώνοντε αναμεταξύ τους να συζητήσουμε για το μέλον του τόπου μας,έναν τόπο που οφείλουμε να τον παραδώσουμε καλύτερο απο ότι τον παραλάβαμε και σίγουρα όχι λιγότερο στα παιδιά μας αργότερα....


    Τελικά μάλον κακώς άλαξα το υτδδω,το οποίο τυχαία μπήκε κατά την πρώτη μου εγγραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι να μεσολαβήσεις όταν δεν μπορείς να δέσεις ούτε τα κορδόνια σου καημένε... Καημένη Ελλάδα.... πώς σε κατάντησαν, σε τι χέρια σε έχουν παραδώσει 40 χρόνια τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.