4/7/10

Σε εφαρμογή οδικός χάρτης του ΟΗΕ

>Ψήφισμα του Δεκεμβρίου θα καθορίσει σενάριο για «τέλος παιχνιδιού»
Του Κώστα Βενιζέλου costas.venizelos@phileleftheros.com Ηεπαναξιολόγηση της διαδικασίας στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Δεκέμβριο θα καθορίσουν την τελευταία φάση της παρούσας προσπάθειας στο Κυπριακό, καταθέτοντας ιδέες.

Στους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών και των εν δυνάμει μεσολαβητών, είναι πως σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν Οκτώβριο - Νοέμβριο δεν αποδώσουν (που σύμφωνα με εκτίμηση του ΟΗΕ δεν αναμένεται να έχουν αποτελέσματα), τότε τόσο η έκθεση όσο και το ψήφισμα, θα καθορίσουν το σενάριο για το «τέλος του παιχνιδιού». Ξένη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να προταθεί η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, τους δυο πρώτους μήνες του 2011, για να ασχοληθεί με τα «εκκρεμούντα ζητήματα» και να παραπέμψει το αποτέλεσμα, εάν υπάρξει, σε χωριστά δημοψηφίσματα. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα ενεργοποιήσουν, θα επαναξιολογήσουν τη στάση τους στο Κυπριακό, επιστρατεύοντας διάφορους μπαμπούλες (αναγνώρισης, αναβάθμισης ψευδοκράτος κ.λπ.), που τεχνηέντως συντηρούν από τώρα στο παρασκήνιο.

Στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, τον περασμένο Απρίλιο, καθορίσθηκε ο οδικός χάρτης για το Κυπριακό. Ο οδικός χάρτης έχει σχέδιο Α και σχέδιο Β, είναι όμως προφανές ότι επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό που δουλεύουν ήδη ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας, Λι Πάσκο και ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Πρώτο,θα γίνει μια μίνι αξιολόγηση των συζητήσεων Χριστόφια - Έρογλου που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο. Δεν αναμένονται ανατροπές, ούτε και βήματα προόδου.

Δεύτερο,τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν με τους Χριστόφια και Έρογλου, το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Επί του παρόντος, αν και δεν αποκλείεται, δεν συζητείται ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των τριών, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα συνδυαζόταν και με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Να ανακοινωθεί, δηλαδή, εξέλιξη, πρόοδος ή και βήματα που θα συμφωνηθούν ή θα προκύψουν από τη συνάντηση. Ως εκ τούτου φαντάζει δύσκολο να τα πουν και οι τρεις. Στις χωριστές αυτές συναντήσεις, ο Γενικός Γραμματέας θα ζητήσει από τους διαπραγματευτές να επισπεύσουν τις προσπάθειες, έχοντας υπόψη ότι το Νοέμβριο θα επαναξιολογήσει τη διαδικασία. Στην έκθεση, δεν θα γίνει αξιολόγηση της προόδου, αλλά της διαδικασίας. Τούτο, προσφέρει τη δυνατότητα στον Γ.Γ. και τους συνεργάτες του είτε να δώσουν παράταση στις συζητήσεις, είτε να προτείνουν διαφοροποίηση της διαδικασίας. Και ο προσανατολισμός τους είναι να προχωρήσουν με το δεύτερο σενάριο. Δηλαδή τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

Τρίτο,έχοντας ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια της Λευκωσίας την απόδοση ευθυνών ή κάποιες κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους (απευθείας εμπόριο, σχέσεις ψευδοκράτους με χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης), θα καταβληθεί προσπάθεια να διαμορφωθούν συνθήκες που να αναγκάζουν τους διαπραγματευτές να αποδεχθούν την «άλλη διαδικασία», δηλαδή τη διεθνή διάσκεψη. Το ψήφισμα του Δεκεμβρίου, που θα παντρεύει τις δυο εκθέσεις, για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα προχωρά ένα βήμα μπροστά. Θα συστήνει τη «διέξοδο αυτή», ως εκείνη που θα προσφέρει την προοπτική. Σε μια διεθνή διάσκεψη, η οποία θα ασχοληθεί με τα «εναπομείναντα, εκκρεμούντα ζητήματα», θα ασκηθεί μια μορφή επιδιαιτησίας, ώστε να μην αποτύχει το εγχείρημα.

Είναι σαφές πως τα Ηνωμένα Έθνη σπρώχνουν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή, γεγονός που είναι σε γνώση της Λευκωσίας, η οποία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο.

Δρόμος ανηφορικός για περιουσίες

ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ είναι ο δρόμος κατά τη συζήτηση του περιουσιακού στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τουρκικές θέσεις απέχουν πολύ από τις ελληνοκυπριακές και στηρίζονται σε μια λογική εξουδετέρωσης του δικαιώματος αποκατάστασης του δικαιώματος. Ο Προεδρικός Επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου, συζήτησαν την περασμένη Παρασκευή, πλαισιωμένοι από τις διαπραγματευτικές ομάδες, το περιουσιακό. Θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη, στην παρουσία και του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.