6/7/10

Τα πιθανά σενάρια της τουρκο-ισραηλίτικης κρίσης και η Κύπρος

Του Τάκη Γεωργίου
Τις τελευταίες δεκαετίες οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ πέρασαν από εννέα αλληλοδιάδοχες διπλωματικές κρίσεις μέτριας έντασης, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με το Παλαιστινιακό πρόβλημα. Στα ενδιάμεσα οικοδομούσαν μια στενή σχέση λυκοφιλίας και συνεργασίας, στους τομείς συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων, κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, οικονομικών και άλλων συμπράξεων.

Η δέκατη κρίση έλαβε χώρα το 2009 στη διάρκεια της εισβολής των Ισραηλιτών στη Γάζα. Ακολούθησε η πρωτοφανής στα διπλωματικά χρονικά δημόσια από τηλεοράσεως βίαιη λεκτική επίθεση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του παρακαθήμενου Ισραηλινού ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πρόσφατα συνέβη η γνωστή αιματηρή Τουρκο-Ισραηλινή σύγκρουση στο πλοίο «Μαρμαράς» με τους εννέα Τούρκους νεκρούς. Μετά από τα τελευταία γεγονότα που περιγράψαμε, παρουσιάζονται δυο κρίσιμα ερωτήματα: α) Μέχρι ποιο βαθμό θα εξελιχτεί η Τουρκο-Ισραηλίτικη αντιπαράθεση; β) και το σημαντικότερο, μήπως θα εμπλακεί και η Κύπρος σε ενδεχόμενη Τουρκο-Ισραηλίτικη πολεμική σύρραξη;
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα βρίσκεται μέσα στο παρόν άρθρο. Την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα θα τη βρει ο φιλομαθής αναγνώστης στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας.
Στον προβληματισμό μας έχουμε τρία δεδομένα. α) Την οδηγία του Ιστορικού Θουκυδίδη: «Όποιος θελήσει να εκτιμήσει τι θα συμβεί στο μέλλον, θα πρέπει να δει τι συνέβηκε στο παρελθόν, σε ίδιες ή παρόμοιες περιπτώσεις, διότι ο ανθρώπινος χαρακτήρας δεν αλλάζει και β) Τη δεδομένη τακτική της Τουρκίας να ηγηθεί του Ισλαμικού κόσμου με εργαλείο την αυτόκλητη προστασία των Παλαιστινίων και γ) Τη δεδομένη στρατηγική εμπέδωσης της τουρκικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Κατά την εκτίμηση του γράφοντος δυο είναι τα ενδεχόμενα σενάρια με τη σειρά των πιθανοτήτων: α) Η αποκατάσταση των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων με ενδιάμεσες επαναλαμβανόμενες μικρής κλίμακας ελεγχόμενες συγκρούσεις του τύπου των Ίμια ή του πλοίου «Μαρμαρά» χωρίς όμως γενικευμένη πολεμική σύγκρουση και β) Ολοκληρωτική πολεμική αναμέτρηση.

α) Θεωρούμε ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι η αποκατάσταση των Τούρκο- Ισραηλινών σχέσεων και αυτή τη φορά όπως και στο παρελθόν, μετά από την έναρξη νέων Ισραηλο-Παλαιστινιακών συνομιλιών, διότι κάτι ανάλογο συνέβαινε και στο παρελθόν, διότι «ο ανθρώπινος χαρακτήρας δεν αλλάζει».

β) Υφίσταται δυστυχώς και μια άλλη καθόλου απίθανη εξέλιξη. Η ολοκληρωτική πολεμική σύγκρουση του Ισραήλ με το Ισλαμικό Μέτωπο στο οποίο αυτή τη φορά θα συμμετέχει και η Τουρκία μαζί με τη Συρία το Ιράν ίσως και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Αυτή η πρόβλεψη στηρίζεται στη μελέτη των πέντε πολεμικών συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στη Μέση Ανατολή στον τελευταίο μισό Αιώνα.

Στον πρώτο πόλεμο οι επιτιθέμενοι ήταν η Αραβική Συμμαχία αποτελούμενη από την Αίγυπτο, Συρία, Ιορδανία και το Ιράκ εναντίον του Ισραήλ το 1948, την επομένη μέρα της ανακήρυξης του Ισραήλ σε κράτος με απόφαση της Οργάνωσης Ηνωμένων Εθνών.

Ο δεύτερος Μεσανατολικός Πόλεμος κηρύχτηκε από την Αγγλο-Γαλλο-Ισραηλινή συμμαχία εναντίον της Αιγύπτου, μετά από την Εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ από τον Νάσερ το1956. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος πόλεμος έγινε χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Ο τρίτος ήταν ο λεγόμενος «προληπτικός» πόλεμος των έξι ημερών το 1967 με επιτιθέμενους τους Ισραηλινούς.

Ο τέταρτος ήταν ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973 με επιτιθέμενους αυτή την φορά τους Άραβες, στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν τα εδάφη που είχαν χάσει στους προηγούμενους πολέμους. Ο πέμπτος πόλεμος ήταν η Ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο. Να σημειωθεί ότι οι επιτιθέμενοι ήσαν άλλοτε οι Εβραίοι και άλλοτε ο Ισλαμικός Συνασπισμός.

Αναζητώντας τα αίτια των περιοδικά επαναλαμβανόμενων πολέμων θα τα βρούμε στην αντιπαράθεση του Σιωνισμού με τον Ισλαμισμό για τον στρατηγικό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στην αντιπαράθεση έπαιρναν μέρος και οι Μεγάλες Δυνάμεις υπερασπιζόμενες τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Τα αίτια εξακολουθούν να είναι τα ίδια, το ίδιο και οι πρωταγωνιστές. Μόνο που αυτή τη φορά το Ισλαμικό Μέτωπο ενισχύεται με τη νέα τοπική υπερδύναμη την Τουρκία, γεγονός που ανατρέπει το ισοζύγιο των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Άραγε ο νέος συσχετισμός των δυνάμεων των δυο αιωνίων αντιπάλων θα οδηγήσει σε μια νέα πολεμική αναμέτρηση στη Μέση Ανατολή;
Θεωρούμε ότι μια πολεμική σύγκρουση είναι πιθανή, αν λάβουμε υπόψη ότι ο χώρος, οι πρωταγωνιστέςκαι τα αίτια των πρόσφατων κρίσεων είναι όμοιοι με εκείνα που προκάλεσαν τους πέντε επανειλημμένους πολέμους του παρελθόντος. Παραμένει το ερώτημα εάν θα εμπλακεί και η Κύπρος σε τυχόν νέο Μεσανατολικό Πόλεμο; Μήπως σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχουμε άσχημα και μάλιστα πολύ άσχημα

24 σχόλια:

  1. Και πως θα εμπλακεί και για ποιους λόγους ;
    Και πως θα να βοηθήσουν ; Οι κύπριοι δεν έχουν αεροπορία!
    Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παραχωρήσουν αεροδρόμια στο Ισραήλ και να χτυπήσουν την νότια Τουρκία και συγκεκριμένους στόχους που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ. δεν θα βοηθήσουν να πάρει τα κατεχόμενα , αυτό θέλει πολύ δουλεία και από τις δύο πλευρές . Στην προκομμένη περίπτωση κερδισμένο βγαίνει μόνο το Ισραήλ ενώ η Κύπρος στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μείνει ως έχει , και μετά ; Η πίκρα !
    Τότε όλα θα αλλάξουν μόνο εάν εμπλακεί και η Ελλάδα. Αυτόματα αντιδρούν οι Τούρκοι , οι Τούρκικές φρεγάτες με τους Αλβανούς στο Ιώνιο και στην Ήπειρο οι Σκοπιανοί στην Μακεδονία πλιάτσικο και πρόβλημα στην Θράκη . Αν δεν κάνω λάθος η Αλβανία και τα Σκόπια δεν έχουν αεροπορία άρα λογικά αν δεν κάνουμε βλακείες αυτοί οι δύο την πρώτη ώρα κιόλας θα υποχωρούσαν και θα συνθηκολογούσαν άρον, άρον μόνο στην Θράκη θα υπάρξει πρόβλημα στους εκεί χριστιανούς . (Αυτό θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση το Θρακικό ΛΑΘΟΣ)
    Αν υπήρχε κράτος θα ήταν μια πολύ καλή περίπτωση για μας .Οχι μόνο να δυναμώσουμε πολιτικά απέναντι στους Τούρκους αλλά να κερδίζαμε και εδάφη από την Τουρκία όπως την Ίμβρο και την Τένεδο ακόμα μέχρι και στον Έβρο και σίγουρα τα κατεχόμενα .
    Μία συμμαχία Ελλάδα –Ισραήλ –Κύπρος , είναι η αρχή του τέλους για την Τουρκία , αλλά με την προϋπόθεση ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο οι κυβερνόντες δεν είναι γιουσουφάκια .

    Flavius Belisarius

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιά στρατιωτική σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν είναι το πιό άμεσο ενδεχόμενο. Το ισοζύγιο δυνάμεων όμως δεν είναι τόσο κατά του Ισραήλ όσο αρχικά φαίνεται.Πρώτον οι εχθροί του Ισραήλ έχουν ηττηθεί σε όλες τις στρατιωτικές αναμετρήσεις.Το Ιράκ που ήταν εχθρός του Ισραήλ εχει ολοκληρωτικά εξουδετερωθεί ,δεν υπάρχει πιά ως απειλή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν υπογράψει σύνθηκη ειρήνης με το Ισραήλ. Το Ιράν απομονώνεται μέρα με την μέρα ενώ μιά επίθεση κατά του Ιράν απο αγγλοαμερικάνους και δυτικούς συμμάχους μαζί με Ισραηλινούς είναι θέμα χρόνου. Το Ισραήλ δεν εχει να φοβηθεί πολλά απο μιά ενδεχόμενη αναμέτρηση με την Τουρκία.Οι ίδιοι οι Κούρδοι χωρίς καλό στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν καταφέρει καίρια πλήγματα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και έχουν ρίξει το ηθικό των Τούρκων στον καιάδα. Μπορεί κανείς να φανταστεί τις συνέπειες για τον τουρκικό στρατό όταν θα αναμετρηθεί με τον ασυγκρίτος τεχνολογικά υπέρτερο από τους Κούρδους ισραηλινό στρατό.Σε μία στρατιωτική αναμέτρηση σαφώς παίζουν ρόλο και οι σύμμαχοι της κάθε πλευράς.Οι ΙσλαμοΤούρκοι ως σύμμαχο εχουν ανακυρήξει τους Παλαιστήνιους, την Χαμάς , την Συρία και το Ιράν.Δηλαδή οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές στην Δύση και χώρες σαν την Συρία που έχει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό 50 χρόνια πίσω τεχνολογικά απο το Ισραήλ και το Ιράν που με τους βομβαρδισμούς και τις κυρώσεις που θα δεχθεί θα καταδικάσει το λαό του σε απομόνωση και φτώχια για τα επόμενα 20 χρόνια.Οι σύμμαχοι που διάλεξε η Τουρκία ειναι τριτοκοσμικοί ενώ αντίθετα το Ισραήλ έχει τις δυτικές δυνάμεις να το στιρίζουν με άμμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Αν η Τουρκία συνεχίσει την αντιδυτική και την αντιισραηλινή πολιτική της σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδα με ενδεχόμενο τον εδαφικό διαμελισμό της.Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή πάρα την σύναψη συμμαχίας με το Ισραήλ, γιατί τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος χρειάζονται η μία χώρα την άλλη καθώς περιτριγυρίζονται ασφυκτικά από ισλαμογενής πληθυσμούς και πλέον έχουν κοινό εχθρό την Τουρκία.Τα οφέλη επίσης για την Κύπρο στην συνεκμετάλλευση του θαλάσιου πλούτου της περιοχής με το Ισραήλ θα είναι μέγιστα από οικονομικής και πολιτικής πλευράς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιά στρατιωτική σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν είναι το πιό άμεσο ενδεχόμενο. Το ισοζύγιο δυνάμεων όμως δεν είναι τόσο κατά του Ισραήλ όσο αρχικά φαίνεται.Πρώτον οι εχθροί του Ισραήλ έχουν ηττηθεί σε όλες τις στρατιωτικές αναμετρήσεις.Το Ιράκ που ήταν εχθρός του Ισραήλ εχει ολοκληρωτικά εξουδετερωθεί ,δεν υπάρχει πιά ως απειλή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν υπογράψει σύνθηκη ειρήνης με το Ισραήλ. Το Ιράν απομονώνεται μέρα με την μέρα ενώ μιά επίθεση κατά του Ιράν απο αγγλοαμερικάνους και δυτικούς συμμάχους μαζί με Ισραηλινούς είναι θέμα χρόνου. Το Ισραήλ δεν εχει να φοβηθεί πολλά απο μιά ενδεχόμενη αναμέτρηση με την Τουρκία.Οι ίδιοι οι Κούρδοι χωρίς καλό στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν καταφέρει καίρια πλήγματα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και έχουν ρίξει το ηθικό των Τούρκων στον καιάδα. Μπορεί κανείς να φανταστεί τις συνέπειες για τον τουρκικό στρατό όταν θα αναμετρηθεί με τον ασυγκρίτος τεχνολογικά υπέρτερο από τους Κούρδους ισραηλινό στρατό.Σε μία στρατιωτική αναμέτρηση σαφώς παίζουν ρόλο και οι σύμμαχοι της κάθε πλευράς.Οι ΙσλαμοΤούρκοι ως σύμμαχο εχουν ανακυρήξει τους Παλαιστήνιους, την Χαμάς , την Συρία και το Ιράν.Δηλαδή οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές στην Δύση και χώρες σαν την Συρία που έχει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό 50 χρόνια πίσω τεχνολογικά απο το Ισραήλ και το Ιράν που με τους βομβαρδισμούς και τις κυρώσεις που θα δεχθεί θα καταδικάσει το λαό του σε απομόνωση και φτώχια για τα επόμενα 20 χρόνια.Οι σύμμαχοι που διάλεξε η Τουρκία ειναι τριτοκοσμικοί ενώ αντίθετα το Ισραήλ έχει τις δυτικές δυνάμεις να το στιρίζουν με άμμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Αν η Τουρκία συνεχίσει την αντιδυτική και την αντιισραηλινή πολιτική της σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδα με ενδεχόμενο τον εδαφικό διαμελισμό της.Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή πάρα την σύναψη συμμαχίας με το Ισραήλ, γιατί τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος χρειάζονται η μία χώρα την άλλη καθώς περιτριγυρίζονται ασφυκτικά από ισλαμογενής πληθυσμούς και πλέον έχουν κοινό εχθρό την Τουρκία.Τα οφέλη επίσης για την Κύπρο στην συνεκμετάλλευση του θαλάσιου πλούτου της περιοχής με το Ισραήλ θα είναι μέγιστα από οικονομικής και πολιτικής πλευράς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιά στρατιωτική σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν είναι το πιό άμεσο ενδεχόμενο. Το ισοζύγιο δυνάμεων όμως δεν είναι τόσο κατά του Ισραήλ όσο αρχικά φαίνεται.Πρώτον οι εχθροί του Ισραήλ έχουν ηττηθεί σε όλες τις στρατιωτικές αναμετρήσεις.Το Ιράκ που ήταν εχθρός του Ισραήλ εχει ολοκληρωτικά εξουδετερωθεί ,δεν υπάρχει πιά ως απειλή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν υπογράψει σύνθηκη ειρήνης με το Ισραήλ. Το Ιράν απομονώνεται μέρα με την μέρα ενώ μιά επίθεση κατά του Ιράν απο αγγλοαμερικάνους και δυτικούς συμμάχους μαζί με Ισραηλινούς είναι θέμα χρόνου. Το Ισραήλ δεν εχει να φοβηθεί πολλά απο μιά ενδεχόμενη αναμέτρηση με την Τουρκία.Οι ίδιοι οι Κούρδοι χωρίς καλό στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν καταφέρει καίρια πλήγματα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και έχουν ρίξει το ηθικό των Τούρκων στον καιάδα. Μπορεί κανείς να φανταστεί τις συνέπειες για τον τουρκικό στρατό όταν θα αναμετρηθεί με τον ασυγκρίτος τεχνολογικά υπέρτερο από τους Κούρδους ισραηλινό στρατό.Σε μία στρατιωτική αναμέτρηση σαφώς παίζουν ρόλο και οι σύμμαχοι της κάθε πλευράς.Οι ΙσλαμοΤούρκοι ως σύμμαχο εχουν ανακυρήξει τους Παλαιστήνιους, την Χαμάς , την Συρία και το Ιράν.Δηλαδή οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές στην Δύση και χώρες σαν την Συρία που έχει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό 50 χρόνια πίσω τεχνολογικά απο το Ισραήλ και το Ιράν που με τους βομβαρδισμούς και τις κυρώσεις που θα δεχθεί θα καταδικάσει το λαό του σε απομόνωση και φτώχια για τα επόμενα 20 χρόνια.Οι σύμμαχοι που διάλεξε η Τουρκία ειναι τριτοκοσμικοί ενώ αντίθετα το Ισραήλ έχει τις δυτικές δυνάμεις να το στιρίζουν με άμμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Αν η Τουρκία συνεχίσει την αντιδυτική και την αντιισραηλινή πολιτική της σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδα με ενδεχόμενο τον εδαφικό διαμελισμό της.Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή πάρα την σύναψη συμμαχίας με το Ισραήλ, γιατί τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος χρειάζονται η μία χώρα την άλλη καθώς περιτριγυρίζονται ασφυκτικά από ισλαμογενής πληθυσμούς και πλέον έχουν κοινό εχθρό την Τουρκία.Τα οφέλη επίσης για την Κύπρο στην συνεκμετάλλευση του θαλάσιου πλούτου της περιοχής με το Ισραήλ θα είναι μέγιστα από οικονομικής και πολιτικής πλευράς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Flavius Anistoritus
    Νομίζεις το Ισραήλ θα συμμαχήσει για να σε ξεμπλέξει από τις ιστορικές βλακείες , τις ηλιθιότητες και τα εγκλήματα εις βάρος του Ελληνισμού που διαπράχθηκαν κατά καιρούς από τις εξουσίες του Ελλ. κράτους;
    Όχι φίλε μου. Το Ισραήλ είναι σοβαρό κράτος και δεν επιβίωσε "λάθε"
    Μάθε για την Ισραηλινή ανάμειξη στο κυπριακό το 74, κατά λάθος νομίζεις έγινε ή μετά από πολύ καλό σχεδιασμό;
    Μην ονειρεύεσαι να καθαρίσουν οι Ισραηλινοί για σένα.
    Για σένα θα καθαρίσεις ΕΣΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η προπτική ενός Ισραηλο-Τουρκικού πολέμου,όσο και αν ακούγεται ευχάριστη για μας,είναι επιστημονική φαντασία.

    Πόλεμος του Ισραήλ με μιά χώρα μέλος του ΝΑΤΟ?? Κουφό...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Τα πιθανά σενάρια της τουρκο-ισραηλίτικης κρίσης και η Κύπρος"

    Τουρκο-ισραηλίτικη; Εγώ ήξερα ότι υπάρχει τουρκο-ισραηλινή κρίση. Δηλαδή πολιτική. Μετατράπηκε τώρα ή εξελίχθηκε και σε θρησκευτικη; Μασαλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε μου άργησες λίγο αλλά το κατάλαβες!
    Το Παλαιστινιακό και το γεωπολιτικό είναι το ένα πόδι που πατάει ο Ερντογκάν. Το δεύτερο και πιο ισχυρό είναι το ισλαμικό και είναι αυτό που θα του προσφέρει πρόθυμους συμμάχους.
    Η θρησκεία είτε μας αρέσει είτε όχι, αποτελεί-ούσε μια θεμελιακής αξίας ταυτότητα για την οποία πέθαναν και θα συνεχίζουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι στο μέλλον.
    "Υπέρ βωμών και εστιών".
    Όπως βλέπεις πρώτα έβαλαν το Βωμών.

    Τώρα για το θέμα μας πιστεύω ότι η Κύπρος δεν πρέπει να εμπλακεί σε μια τέτοια αναμέτρηση όπως την περιγράφει ο αρθρογράφος, ειδικά αν πρόκειται για συνασπισμό Τουρκίας, Συρίας κλπ, για να μη χάσει και την άλλη μισή. Αν περιμένει ουσιαστική βοήθεια από την Ελλάδα να την ξεχάσει.
    Η Ελλάδα θα είναι απασχολημένη με τις "κινήσεις στα βόρεια" (ο προηγούμενος ξέχασε την "φίλη" Βουλγαρία)και με τον Τούρκικο αντιπερισπασμό σε περίπτωση που κουνηθεί για να βοηθήσει την Κύπρο.
    Το Ισραήλ δεν πρόκειται να την προστατέψει όταν θα είναι περικυκλωμένο το ίδιο και θα αγωνίζεται να επιζήσει.
    Τι φαντάζεστε λοιπόν ότι θα γίνει σε έναν πόλεμο που δεν θα διαρκέσει παρά πάνω από λίγες μέρες;
    Ε.Ε-ΝΑΤΟ-ΟΗΕ-Ρωσία θα προσπαθήσουν από κοινού να σβήσουν την φωτιά και όποιος έχει χάσει, ότι έχει χάσει θα τρέχει να το ξαναβρεί στα Διεθνή Δικαστήρια.
    Άλλωστε δεν νομίζω ότι η Κύπρος μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στο Ισραήλ, όταν στο νησί υπάρχουν ήδη 70.000 στρατιώτες και στρατιωτικός εξοπλισμός έτοιμος. Στην πραγματικότητα περισσότερο θα χρησιμοποιηθούν τα κατεχόμενα της Κύπρου ως αεροπλανοφόρο της Τουρκίας για την αναχαίτιση της ισραηλινής αεροπορίας εκτός του εθνικού της εδάφους, παρά το αντίθετο. Όσο για το ισραηλινό Ναυτικό το βλέπω δύσκολο με Τούρκικα λιμάνια κοντά.
    Συμπέρασμα δικό μου να μην εμπλακεί η Κύπρος, παρά μόνο σε περίπτωση πρόκλησης.
    Να αφήσουμε να φαγωθούν τα θεριά μεταξύ τους μας συμφέρει και να προσέχουμε γιατί οποιανού τα χέρια καίγονται από την καυτή πατάτα κοιτάει πως να την ρίξει στα χέρια των διπλανών του.
    Τέλος δε νομίζω ότι θα αφήσουν να φτάσει το θέμα σε ανοικτή πολεμική σύγκρουση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Ισραήλ σαφώς και δεν πρόκειται να πολεμίσει για την Κύπρο ούτε και η Κύπρος πρόκειται μαζί με το Ισραήλ να πολεμίσουν κατά των Αράβων....Αλλά ο πόλεμος δεν γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα ούτε η ισχύς μιάς χώρας καθορίζεται μόνο από τον στρατό της... Στην περίπτωση της Κύπρου οι Τούρκοι έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και διπλωματική ανοχή από Αγγλοαμερικάνους και Ισραηλινούς αλλιώς χωρίς την συνενοχή των μεγάλων αυτών συμμάχων βασιζόμενοι μόνο στην υπεροχή του στρατού τους δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν εισβολή στην Κύπρο ....Άρα στις διεθνής σχέσεις δεν παίζει ρόλο μόνο η στρατιωτική δύναμη που έχεις αλλά και οι σύμμαχοι.Συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πολεμίσουν μαζί σε στρατιωτικό πεδίο αλλά σε άλλα μέτωπα τόσο σε διπλωματικό ,πολιτικό, τεχνολογικό όσο και σε οικονομικό πεδίο στην κοινή συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου της υφαλοκρυπήδας τους πράγμα που σαφώς θα προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας......
    Επίσης στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας -Ισραήλ είναι κάτι που πρώτοι οι Τούρκοι αποφεύγουν. Μπορεί κανείς να φανταστεί τις συνέπειες για τον τουρκικό στρατό όταν θα αναμετρηθεί με τον τεχνολογικά ασυγκρίτος υπέρτερο από τους Κούρδους ισραηλινό στρατό...Σε μία στρατιωτική αναμέτρηση σαφώς παίζουν ρόλο και οι σύμμαχοι της κάθε πλευράς.Οι ΙσλαμοΤούρκοι ως σύμμαχο εχουν ανακυρήξει τους Παλαιστήνιους, την Χαμάς , την Συρία και το Ιράν.Δηλαδή οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές στην Δύση και χώρες σαν την Συρία που έχει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό 50 χρόνια πίσω τεχνολογικά απο το Ισραήλ και το Ιράν που με τους βομβαρδισμούς και τις κυρώσεις που θα δεχθεί θα καταδικάσει το λαό του σε απομόνωση και φτώχια για τα επόμενα 20 χρόνια.Οι σύμμαχοι που διάλεξε η Τουρκία ειναι τριτοκοσμικοί ενώ αντίθετα το Ισραήλ έχει τις δυτικές δυνάμεις να το στιρίζουν με άμμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Αν η Τουρκία συνεχίσει την αντιδυτική και την αντιισραηλινή πολιτική της σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδα με ενδεχόμενο τον εδαφικό διαμελισμό της.Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή πάρα την σύναψη συμμαχίας με το Ισραήλ, γιατί τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος χρειάζονται η μία χώρα την άλλη καθώς περιτριγυρίζονται ασφυκτικά από ισλαμογενής πληθυσμούς και πλέον έχουν κοινό εχθρό την Τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Ισραήλ σαφώς και δεν πρόκειται να πολεμίσει για την Κύπρο ούτε και η Κύπρος πρόκειται μαζί με το Ισραήλ να πολεμίσουν κατά των Αράβων....Αλλά ο πόλεμος δεν γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα ούτε η ισχύς μιάς χώρας καθορίζεται μόνο από τον στρατό της... Στην περίπτωση της Κύπρου οι Τούρκοι έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και διπλωματική ανοχή από Αγγλοαμερικάνους και Ισραηλινούς αλλιώς χωρίς την συνενοχή των μεγάλων αυτών συμμάχων βασιζόμενοι μόνο στην υπεροχή του στρατού τους δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν εισβολή στην Κύπρο ....Άρα στις διεθνής σχέσεις δεν παίζει ρόλο μόνο η στρατιωτική δύναμη που έχεις αλλά και οι σύμμαχοι.Συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πολεμίσουν μαζί σε στρατιωτικό πεδίο αλλά σε άλλα μέτωπα τόσο σε διπλωματικό ,πολιτικό, τεχνολογικό όσο και σε οικονομικό πεδίο στην κοινή συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου της υφαλοκρυπήδας τους πράγμα που σαφώς θα προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας......
    Επίσης στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας -Ισραήλ είναι κάτι που πρώτοι οι Τούρκοι αποφεύγουν. Μπορεί κανείς να φανταστεί τις συνέπειες για τον τουρκικό στρατό όταν θα αναμετρηθεί με τον τεχνολογικά ασυγκρίτος υπέρτερο από τους Κούρδους ισραηλινό στρατό...Σε μία στρατιωτική αναμέτρηση σαφώς παίζουν ρόλο και οι σύμμαχοι της κάθε πλευράς.Οι ΙσλαμοΤούρκοι ως σύμμαχο εχουν ανακυρήξει τους Παλαιστήνιους, την Χαμάς , την Συρία και το Ιράν.Δηλαδή οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές στην Δύση και χώρες σαν την Συρία που έχει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό 50 χρόνια πίσω τεχνολογικά απο το Ισραήλ και το Ιράν που με τους βομβαρδισμούς και τις κυρώσεις που θα δεχθεί θα καταδικάσει το λαό του σε απομόνωση και φτώχια για τα επόμενα 20 χρόνια.Οι σύμμαχοι που διάλεξε η Τουρκία ειναι τριτοκοσμικοί ενώ αντίθετα το Ισραήλ έχει τις δυτικές δυνάμεις να το στιρίζουν με άμμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Αν η Τουρκία συνεχίσει την αντιδυτική και την αντιισραηλινή πολιτική της σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδα με ενδεχόμενο τον εδαφικό διαμελισμό της.Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή πάρα την σύναψη συμμαχίας με το Ισραήλ, γιατί τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος χρειάζονται η μία χώρα την άλλη καθώς περιτριγυρίζονται ασφυκτικά από ισλαμογενής πληθυσμούς και πλέον έχουν κοινό εχθρό την Τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχεις τρελλαθεί με το copy-paste αδελφέ και θέλεις να μας τρελλάνεις και εμάς;

    Καταλάβαμε την άποψη σου, θα αφήσεις όμως και κανέναν άλλο ή το πήρες μονότερμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πυροβολητή,

    Ο πόλεμος μεταξύ οποιωνδήποτε κρατών, απαιτεί και κοινά σύνορα. Πώς θα γίνει πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας; Με πυραύλους;

    @ ydrokeros

    Συμφωνώ μαζί σου. Συμμαχία δεν σημαίνει απαραίτητα και πόλεμο. Απορώ με την απόλυτη σκέψη κάποιων. Εάν η Κύπρος δεν έχει συμμαχία και συνεργασία σε διάφορα επίπεδα με το Ισραήλ, με ποιον θα έχει; Την Τουρκία, ή τους ισλαμιστές συμμάχους της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ μου φίλε Ανώνυμος 06 Ιουλίου 2010 2:47 μ.μ. Flavius Istoritus
    Στο κείμενο δεν αναφέρω πουθενά ότι το Ισραήλ θα κάνει πόλεμο μόνο και μόνο με την Τουρκία για να θα δώσει τα κατεχόμενα πίσω στην Κύπρο και εμείς θα καθόμαστε και θα απολαμβάνουμε τον καφέ μας , θα παρακαλούσα να το ξανά διάβαζες τι γράφω .
    Φίλε Flavius Istoritus συμφωνώ ότι το Ισραήλ είναι σοβαρό κράτος και δεν επιβίωσε τυχαία ακόμα συμφωνώ ότι εμπλέκεται για την κατοχή στην Κύπρο όπως και οι Αμερικάνοι οι Άγγλοι ……
    Τότε ο σύμμαχος του Ισραήλ ήταν η Τουρκία και σαν καλός σύμμαχος έκανε το σωστό για τα συμφέροντα του κράτους του που ήταν να στηρίξει την Τουρκία σε αυτό .
    Τώρα η παλαιά σύμμαχος και φίλη Τουρκία βγαίνει με άλλο γκόμενο και δεν θέλει να το ξαναδεί τα Ισραήλ, η μεγάλες αγάπες καταλήγουν σe μεγάλα μίση .
    Η Ελλάδα στη προκειμένη περίπτωση θέλει το Ισραήλ και το Ισραήλ την Ελλάδα γιατί είμαστε οι μόνοι στην γειτονιά που δεν είμαστε Ισλαμιστές


    Flavius Belisarius

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτός που υποστηρίζει ότι εάν συμμαχήσουμε με το Ισραήλ, θα αναλάβει αυτό με πόλεμο να διώξει τους Τούρκους από την Κύπρο και το Αιγαίο, είναι ο ίδιος που έγραφε προχθές διάφορα ανιστόρητα για τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, όπου δήθεν οι Ισραηλινοί έπιασαν αιχμαλώτους όλους τους Σαουδάραβες που πήγαν με ...C-130 να τους πολεμήσουν;;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εβραία φοιτήτρια σχεδίασε μόνη της σβάστικες στην πόρτα του διαμερίσματός της στο πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσινγκτον και κατήγγειλε στην συνέχεια οτι έπεσε θύμα αντισημιτικής επίθεσης.....

    Οι αρχές έκαναν έρευνα και βρήκαν οτι τις σχεδίασε μόνη της.
    Δείτε εδω και άλλες περιπτώσεις που Εβραίοι σχεδίασαν μόνοι τους αντισημιτικές επιθέσεις εναντίον του εαυτού τους για να αποδείξουν οτι υπάρχει αντισημιτισμός...

    http://antipliroforisi.blogspot.com/2010/01/state-department.html

    Πάγια εβραϊκή τακτική που λέγεται "Πουρίμ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τίποτα δεν θα γίνει. Περί 'όνου σκιάς' η διαμάχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Με αφήνουν εκθαμβο οι βαθυστόχαστες αναλύσεις για το ενδεχόμενο πολέμου (!)Ισραηλ- Τουρκίας. Που ήταν τόσο καιρό αυτοί οι σπουδαίοι αναλυτές να πουν καμια κουβέντα και για τα ασήμαντα δικά μας. Ιδίως εκείνη η κατάληξη ότι επειδή δεν είμαστε ισλαμιστές ταιριάζουμε Ελλάδα και Ισραήλ είναι χάρμα Σοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ 07 Ιουλίου 2010 1:17 π.μ. & 2:27 π.μ.

    Σχόλια άσχετα με το θέμα.

    @ Flavius Belisarius (06 Ιουλίου 2010 8:59 μ.μ.)

    >για την κατοχή στην Κύπρο όπως και οι Αμερικάνοι οι Άγγλοι …… <

    Κάνεις κι εσύ ένα ολοφάνερο λάθος. Στο Κυπριακό, τα αμερικανικά συμφέροντα δεν συνέπεσαν με τα βρετανικά. Οι Βρετανοί χάλασαν την δουλειά των Αμερικανών, σώζοντας τον Μακάριο κι έτσι οι βάσεις παρέμειναν βρετανικές, αντί να μετατραπούν σε νατοϊκές, όπως ήθελαν οι Αμερικανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κρύο αίμα

    Και εγώ αυτό πιστεύω.

    ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ

    επειδή δεν είμαστε ισλαμιστές ταιριάζουμε Ελλάδα και Ισραήλ είναι χάρμα Σοφίας.

    Έλα μου ντε! Από που και ως που;

    Τελικά αυτό το:
    "Η Ελλάδα στη προκειμένη περίπτωση θέλει το Ισραήλ και το Ισραήλ την Ελλάδα"
    από που προκύπτει; Σας το είπαν από την πρεσβεία;

    Αλλά τι να την κάνει την Ελλάδα το Ισραήλ, αν είναι ακατανίκητο και αυτάρκες όπως το παρουσιάζουν ορισμένοι;

    Διαβάζοντας όλα αυτά και βλέποντας την πρεμούρα τους για συμμαχία με την Ελλάδα μάλλον ανήσυχους τους βλέπω και χωρίς μεγάλη αυτοπεποίθηση. Άλλωστε πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, (παλαιές νίκες εναντίον των Αράβων) μια φορά όμως θα σπάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έχω βαρεθεί να ακούω για σενάρια. Για κάθε θέμα σου πετάνε και καμμιά δεκαριά πιθανά σενάρια που λειτουργούν σαν θόρυβος και καταπνίγουν το σήμα. Θυμάμαι όλα εκείνα τα καταστροφικά σενάρια με τα οποία παραπληροφορούσαν και φοβέριζαν τον κόσμο το 2004, άμα δεν ψηφιζόταν το σχέδιο Ανάν. Και τι έγινε στο τέλος; Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και οι καταστροφολόγοι έμειναν με το σενάριο στο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άλλωστε πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, (παλαιές νίκες εναντίον των Αράβων) μια φορά όμως θα σπάσει.

    Μα η σταμνα εχει ηδη σπασει το καλοκαιρι του 2006, τοτε που ο "καλυτερος στρατος του κοσμου" εσπασε τα μουτρα του απο την σιδερενια πυγμη των μαχητων της Hezbollah.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Hezbollah

    http://www.youtube.com/watch?v=9-6UWGPfwJs&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=L-DDceJyf5I&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=TWxKfxD9HMw&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Διαβάζω τα περί στάμνας και πηγής και τελικά, όλη η αραβοϊσραηλινή διένεξη γίνεται κατανοητή.

    Από τη μια έχουμε τους πρωτόγονου μυαλού νομάδες που τα επιχειρήματά τους και η λογική τους φτάνει στα επίπεδα της "στάμνας" και της πηγής. Παρόλα τα πετρελαιοδολάριά τους, παρόλο που έβαλαν χρυσή βρύση στο τσαντήρι τους, ακόμα σκέπτονται με λογικές στάμνας και πηγής.

    Και από την άλλη έχουμε έναν λαό με τέτοια Παιδεία, Πολιτισμό και Ιστορία που λογικό είναι ότι προκαλεί τον φθόνο και το μίσος.
    Με τέτοιο επίπεδο αναλυτών που ακόμα και την πρωτόγονη λογική σπασμένης στάμνας, την κωδικοποίησαν στην λέξη: muqawama.

    Δυστυχώς, οι άραβες και οι ντόπιοι αραβοπληρωμένοι "έλληνες"
    ποτέ δεν ήθελαν, ποτέ δεν θέλουν ειρήνη. Το μόνο που θέλουν είναι να σπάσει η στάμνα.
    Με αυτά τα ύπουλα, καταστροφικά, διεφθαρμένα και εγκληματικά μυαλά, το μόνο που καταφέρνουν τα τελευταία 60 χρόνια είναι να σπάνε τα (ομολογουμένως, πολύ άσχημα) μούτρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. (Και από την άλλη έχουμε έναν λαό με τέτοια Παιδεία, Πολιτισμό και Ιστορία)

    Η παιδεία, ο πολιτισμός και όλη η ιστορία των εβραίων είναι πως θα καταπατούν και θα σφετερίζονται τα εδάφη και τις περιουσίες των άλλων. Για αυτό το λόγο όπου τους πήραν χαμπάρι τους έδιωξαν με τις κλωτσιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ 07 Ιουλίου 2010 9:36 μ.μ.

    >Δυστυχώς, οι άραβες και οι ντόπιοι αραβοπληρωμένοι "έλληνες"
    ποτέ δεν ήθελαν, ποτέ δεν θέλουν ειρήνη. Το μόνο που θέλουν είναι να σπάσει η στάμνα.<

    Χτύπησες στο κεφάλι το καρφί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Μου θύμησες το ανέκδοτο που έλεγε ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Κάποτε ήλθε ο Θεός στην Γη να δει τους ανθρώπους από κοντά και πήγε στην Γαλλία. Είδε κάποιον στενοχωρημένο και τον Ρώτησε τι έχει. «Ο γείτονας έχει σπίτι, ενώ εγώ όχι», είπε. «Αυτό σε στενοχωρεί; Να σου δώσω εγώ», είπε ο Πανάγαθος. Έκανε ένα «τσαφ τσουφ» (οι ακριβείς λέξεις του μακαριστού) και ιδού το σπίτι! Πήγε στην Γερμανία, στην Ιταλία και συνέβησαν παρόμοια. Ήλθε και στην Ελλάδα και βρήκε έναν θλιμμένο χωρικό, ο οποίος του είπε: «Ο γείτονάς μου έχει κατσίκα, ενώ εγώ όχι». «Να σου δώσω εγώ», είπε ο Θεός κι ετοιμάστηκε να κάνει τα μαγικά του. «Στόοοοοπ», φωνάζει ο άλλος. «Δεν θέλω κατσίκα!». «Αλλά τι;», απόρησε ο Παντοδύναμος. «Θέλω να ψοφήσει του γείτονά μου!», αποφάνθηκε ο ... καλός χωρικός. Ο έχων νου....

    Και αυτοί της death cult δεν θέλουν κάτι εποικοδομητικό, αλλά να καταστρέψουν. Φθονούν την πρόοδο των άλλων και αντί να συνεργαστούν και να τους μιμηθούν, θέλουν να τους καταστρέψουν.

    @ Araps

    Αν είχες ποτέ πάει στο Ισραήλ, θα έβλεπες την διαφορά μεταξύ ανθρώπων φιλοπρόοδων, με νοοτροπία δυτική και σκηνιτών φελάχων, έστω κι αν έχουν, όπως λέει ο παραπάνω, χρυσές βρύσες στα τσαντίρια. Άλλωστε και αυτές τις βρύσες τις απέκτησαν με τα πετροδολάρια, αλλά τα πετρέλαια οι Δυτικοί τους τα βρήκαν. Τι ήταν στην Σαουδική Αραβία και τα εμιράτα πριν την εξόρυξη πετρελαίου; Νομάδες που έβοσκαν γίδια και ζητούσαν καμιά όαση για νερό και χουρμάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.