6/7/10

Η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την επαναπροώθηση μεταναστών

της Ελίνας Γαληνού
Οπως γνωρίζουμε, η εισροή μεταναστών και μάλιστα παρανόμων που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος και στα χορικά μας ύδατα μέσω Τουρκίας, αποτέλεσε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των τελευταίων ετών, το οποίο επιβάρυνε κατά πρώτον, την δική μας χώρα. Η γεωγραφική μας θέση θεωρείται και είναι πύλη εισόδου-εξόδου λαών της Ασίας, οι οποίοι περνούν μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα. Η είσοδος όμως λαθρομεταναστών στην χώρα μας, δημιούργησε τεράστια προβλήματα τα οποία προς το παρόν παραμένουν άλυτα, ενώ εμείς δεν παύουμε να φορτωνόμαστε τις σχετικές επιβαρύνσεις. Ευνόητο λοιπόν πόσο δύσκολη είναι η θέση που έχουμε βρεθεί.
Και ενώ η Ευρώπη προωθούσε την συμφωνία της Frontex που αποσκοπούσε να προστατεύσει τα ελληνικά και κατ΄επέκταση τα ευρωπαικά σύνορα, η Τουρκία η οποία στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι σημείο διέλευσης των μεταναστών προς την Ευρώπη, αρνούταν μέχρι προτινος να συμμορφωθεί με τη συμφωνία, γράφοντάς την στα παλαιότερα των υποδημάτων της όπως συνηθίζει να πράττει...
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, υπογράφτηκαν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας 21 συμφωνίες που (υποτίθεται) αποβλέπεται να ενισχύσουν τις σχέσεις καλής γειτνίασης των δύο χωρών και την αμοιβαία εμπιστοσύνη (!!!). Η συμφωνία αυτή, έμοιαζε εκ πρώτης όψεως σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, ενώ η ελληνική πλευρά έσπευσε να την προβάλει σαν μια "από τις διαπραγματευτικές επιτυχίες της" προς την Τουρκία. Σύμφωνα με αυτήν, η τουρκική πλευρά συναινεί για επανεισδοχή μεταναστών που βγαίνουν στα ελληνικά χορικά ύδατα και εδάφη, πλήν όμως δεσμεύεται για αποδοχή 1000 αιτημάτων επανεισδοχής ετησίως και μόνο από ένα λιμάνι που θα προσδιορίσει...Δεν διευκρινίζεται όμως πουθενά εάν τα αιτήματα επανεισδοχής είναι ατομικά η ομαδικά, πράγμα που ενέχει τον κίνδυνο περιπλοκής των πραγμάτων και παρεξηγήσεων, οι οποίες μάλλον θα αποβούν εις βάρος της Ελλάδος κι΄αυτές...Διότι είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση εάν ο αριθμός 1000 αντιστοιχεί σε άτομα απ΄ότι σε ομάδες. Και τι είναι 1000 μετανάστες μπροστά στις αμέτρητες ορδές που μας έρχονται μέσω Τουρκίας και όχι μόνο από ένα σημείο; Αν δεν διευκρινιστούν αυτά, θα συνεχίσουμε να επιβαρυνόμαστε από αθρόες προσελεύσεις μεταναστών, τους οποίους ούτε να θρέψουμε πλέον μπορούμε ούτε να φιλοξενήσουμε στο ελληνικό έδαφος, εκτός αν αναγκαστούν οι ντόπιοι στο τέλος να μεταναστεύσουν για άλλες χώρες...Και παράλληλα, θα συνεχίσουμε να γινόμαστε θεατές δραμάτων που συμβαίνουν κατά την παράνομη διακίνηση μεταναστών, σαν αυτό που συνέβη προχτές στον Εβρο. Προς μη κακοφανισμό της Τουρκίας που είναι η κυρίως υπεύθυνη για άλλη μια ανθρώπινη τραγωδία...

2 σχόλια:

  1. Η Τουρκία δεν θα είχε πρόβλημα -στην διμερή συμφωνία για επαναπροώθηση λαθρομεταναστών- να δεχθεί πίσω ακόμα και 1.000.000 από αυτούς.
    Διότι θα είχε και μια δεύτερη ...ευκαιρία να ξανατσεπώσει άλλα 3 δισ.ευρώ βάζοντάς τους πάλι στα σκάφη για Ελλάδα.

    Ο κάθε ένας απ' αυτούς, πληρώνει στην Τουρκία περί τις 3.000 ευρώ την φορά για να πάει στην Ελλάδα.
    Είτε από Έβρο, είτε από Αιγαίο.
    Την μπίζνα στην Τουρκία την έχει ο ίδιος ο στρατός (ΜΙΤ, αστυνομία, ακτοφυλακή), σε συνεργασία με μία στρατιά αποβρασμάτων που εκτός από λαθρομετανάστες, προωθεί και μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών προς Ευρώπη.

    Θα ήταν τρελό να πιστεύαμε ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες του εκεί θα άφηναν ένα αστρονομικό ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ ετησίως να το καρπωθούν αυτοί οι ...φτωχομπινέδες Τούρκοι που βλέπουμε στις τηλεοράσεις όταν συλλαμβάνονται επειδή οδηγούν τις σάπιες βάρκες με τους δεκάδες λαθραίους να στοιβάζονται μέσα σ' αυτές σαν σαρδέλες.

    Η δε Ελλάδα είναι γνωστό ότι εισπράττει κάποια ποσά ετησίως (50 εκατ. ευρώ) από την Ε.Ε. προκειμένου να δημιουργήσει υποδομές για να τους κρατά στο έδαφός της.

    Την συνέχεια την ξέρουμε. Οι περισσότεροι, αφού παραμείνουν στην χώρα μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας ώστε να ανέβουν όλοι οι δείκτες της εγκληματικότητας,
    με την "βοήθεια" ντόπιων μικρομαφιόζων και με την ανοχή -αν όχι συνεργασία- των ανθρώπων των πλοίων και των κατά τόπους Λιμενικών, προωθούνται με το αζημίωτο προς Ιταλία και από εκεί παντού στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Στην Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα και την Πάτρα έχει στηθεί ένα πλήρες δίκτυο υποδοχής και προώθησης.
    Εκεί τους προμηθεύουν με διάφορα πλαστά έγγραφα (διαβατήρια, κάρτες ομογενών, ευρωπαϊκές άδειες παραμονής και πολιτικού ασύλου κλπ).
    Μέχρι και ειδικά μαγαζιά που ασχολούνται με το να τους αλλάξουν την εμφάνιση προς το ...ευρωπαικότερο υπάρχουν!
    Κομμωτήρια, ρουχάδικα κλπ, αναλαμβάνουν να τους δώσουν ένα δυτικό -όσο γίνεται- λούκ για να ξεπεράσουν το τελευταίο εμπόδιο όταν φθάνουν στην Ιταλία .
    Έχουν πιάσει άτομα ντυμένα με πλήρη μοτοσικλετιστικό εξοπλισμό (κράνη, δερμάτινες φόρμες, μπότες, γάντια, γυαλιά κλπ) δήθεν να σπρώχνουν στον καταπέλτη του πλοίου ξένες μοτοσυκλέτες παριστάνοντας τους συνεπιβάτες συνήθως ανύποπτων Ευρωπαίων μοτοσικλετιστών!!!

    Σε άλλες περιπτώσεις έχουν ντυθεί σε στυλ πανκ, ΕΜΟ, ροκαμπίλια, φρικιά κλπ και έχουν ανακατευτεί με ξένους μαθητές που επιστρέφουν στην Ευρώπη από εκδρομή στην Ελλάδα.
    Πολλοί τρυπώνουν κάτω από τις νταλίκες, δεμένοι με ιμάντες ανάμεσα στους κινητήρες, τους άξονες και τις αναρτήσεις και μπαίνουν στο καράβι για Ιταλία.

    Δεν ξέρω -στην απόγνωσή τους- αν έχουν φτάσει στο σημείο να μπούν μέχρι και στα κλουβιά με τα ...λιοντάρια των τσίρκων που επιστρέφουν Ευρώπη

    Στα λιμάνια αυτά, πολλοί που ασχολούνται με την παράνομη μεταφορά ανθρώπων, αγοράζουν αυτοκίνητα για να κάνουν τη "δουλειά", με βάση το πόσα άτομα χωράει το πορτμπαγκάζ.
    Τα πιο δημοφιλή είναι τα παλιά ΒΕΝΖ και τα Άουντι. Σε ένα τέτοιο, χωράνε μέχρι και έξι. Επί 2.000 ευρώ, ίσον 12.000 ...αφορολόγητα!!!

    Λύση στο πρόβλημα -όπως αντιλαμβάνεσθε- είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί, αφού από αυτή την κατάσταση κερδίζουν τεράσται ποσά, πάρα πολλά άτομα τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά ή μέσα στον σάπιο κρατικό μηχανισμό!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναί, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι μεταφοράς τους, το ξέρω.
    Και φαίνεται, ότι τα προβλήματα διατηρούνται μόνο όταν κερδίζουν πολλοί απ΄αυτά-γι΄αυτό δεν βρίσκεται η λύση (ή μάλλον δεν προωθείται) διότι χάνουν τα κέρδη τους...
    Οταν όμως παίζεται χοντρό παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές, οι υπεύθυνοι από τους οποίους πηγάζει το πρόβλημα, δεν θα έπρεπε να τεθούν προ των ευθυνών τους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
    Συμφωνώ ότι αν δεν υπάρχει συναίνεση (έστω και σιωπηλή) από δύο πλευρές, δεν προχωρεί καμιά τέτοια "δουλειά".
    Ομως οι μετανάστες, από την Τουρκία ξεβράζονται προς Ελλάδα, αυτό μην το ξεχνάμε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.