9/7/10

Αυστραλία: Αναδίπλωση της πρωθυπουργού για το θέμα των αιτούντων άσυλο στη χώρα


Λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών της καθηκόντων, η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Τζούλια Γκίλαρντ, υποχρεώθηκε να κάνει την πρώτη της σημαντική αναδίπλωση. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για "σημαντική γκάφα" της πρωθυπουργού, που ενδεχομένως να έχει και σημαντικό πολιτικό κόστος.

Σημειώνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, η κα Γκίλαρντ ανακοίνωσε τη νέα πολιτική της κυβέρνησης έναντι των αιτούντων άσυλο. Η κα Γκίλαρντ εξέφρασε την πρόθεσή της, να δημιουργηθεί κέντρο εξέτασης και κράτησης αιτούντων άσυλο εκτός αυστραλιανού εδάφους, συγκεκριμένα στο Ανατολικό Τιμόρ, με στόχο να αποτραπεί το λαθρεμπόριο προσφύγων, και να δοθεί το μήνυμα ότι η είσοδος αιτούντων άσυλο στα αυστραλιανά ύδατα δεν αυξάνει την πιθανότητα επίσημης αναγνώρισής τους ως προσφύγων.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όμως, στο Ανατολικό Τιμόρ, όπου υπάρχουν ζωηρές αντιρρήσεις για τη δημιουργία κέντρου κράτησης αιτούντων άσυλο, η κα Γκίλαρντ αναδιπλώθηκε και δήλωσε πως "ποτέ δεν προσδιόρισε το Ανατολικό Τιμόρ". "Συζητάμε", είπε, "με τις γειτονικές χώρες για τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα σε ποια χώρα". Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ, Ράμος Χόρτα, δήλωσε ότι η Αυστραλή πρωθυπουργός μιλούσε συγκεκριμένα για τη χώρα του, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του αρχηγού της Τόνι 'Αμποτ, κατηγόρησε την πρωθυπουργό για "διπλωματική γκάφα", λέγοντας ότι τις όποιες διαπραγματεύσεις της, θα έπρεπε να τις είχε κάνει με τον πρωθυπουργό του Ανατολικού Τιμόρ, Ξανάνα Γκουσμάο, και όχι με τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, κάθε χρόνο η Αυστραλία δέχεται περίπου 13.750 πρόσφυγες - μέσω του ανθρωπιστικού μεταναστευτικού της προγράμματος -, αριθμός που αποτελεί περίπου το 8% των μεταναστών που δέχεται η Αυστραλία. Οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Αυστραλία διά θαλάσσης αποτελούν το 1,6% περίπου όλων των μεταναστών, που εγκαθίστανται στη χώρα κάθε χρόνο.
Από τις αρχές του 2010 έχουν φτάσει στη χώρα 3.532 αιτούντες άσυλο δια θαλάσσης.EΞΠΡΕΣΣ

1 σχόλιο:

  1. Ευτυχώς που είμαστε μακριά, άλλως πολύ φοβούμαι ότι τελικά θα τους έφερναν εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.