20/7/10

Περίεργη επιστολή «Τούρκου αξιωματικού» στη «Χουριέτ» για τη νύχτα των Ιμίων

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Μια εκδοχή για τη νύχτα της 30ής-31ης Ιανουαρίου 1996 και την κορύφωση της έντασης στις βραχονησίδες Ιμια πρόβαλε χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δημοσιεύοντας επιστολή Τούρκου αξιωματικού που υπηρετούσε σε τουρκική φρεγάτα στην περιοχή εκείνη τη μέρα.

Ο αξιωματικός υποστηρίζει ότι η πτώση του ελληνικού πολεμικού ελικοπτέρου κατά την κρίση στις βραχονησίδες Ιμια το 1996 έγινε αφού το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, στη συνέχεια η ελληνική φρεγάτα δεν κατάφερε να φωτίσει την πλατφόρμα προσγείωσης, η διοίκηση της οποίας απέρριψε πρόταση της παραπλήσιας τουρκικής φρεγάτας για προσγείωση του ελικοπτέρου σε αυτήν.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «καθώς πλησίαζε η ώρα της επιχείρησης και η ένταση κορυφωνόταν έγιναν δύο απροσδόκητα πράγματα: το ελικόπτερο του ελληνικού πλοίου Υδρα εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το σήμα αυτό το ακούσαμε κι εμείς. Το Υδρα όμως δεν κατάφερε να φωτίσει την πλατφόρμα. Στην έκκληση της τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ προς το ελληνικό ελικόπτερο και το πλοίο "η πλατφόρμα προσγείωσής μας είναι ανοιχτή, μπορεί να προσγειωθεί το ελικόπτερο", λάβαμε από τον διοικητή του Υδρα την απάντηση "negative, negative", με την πιο ψυχρή φωνή που έχω ακούσει ποτέ».

Σύμφωνα με την επιστολή, «το δεύτερο απροσδόκητο πράγμα ήταν η πρόταση του ταγματάρχη Αχμέτ Ερόλ "να αποβιβαστούμε στη μικρή βραχονησίδα που είναι άδεια κι έτσι να αποτρέψουμε τη σύγκρουση", η μεταβίβαση της πρότασης αυτής στην Αγκυρα και η θετική απάντηση που πήραμε έπειτα από 25-30 λεπτά για την πρόταση αυτή».

Στην επιστολή ο Τούρκος αξιωματικός υπογραμμίζει ότι η πρόταση περί μικρής βραχονησίδας ήταν του διοικητή της τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ, ταγματάρχη Αχμέτ Ερόλ και όχι του τότε βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Ινάλ Μπατού, όπως έχει γραφτεί στα τουρκικά ΜΜΕ.

Η «Χουριέτ» πάντως δεν διευκρινίζει πότε έχει συνταχθεί και αποσταλεί στην εφημερίδα η εν λόγω επιστολή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

23 σχόλια:

  1. "Υπάρχουν οι ιπτάμενοι που απογειώνονται και πεθαίνουν σε σχηματισμό."
    "ο σύνταγμα το τηρούμε, πεθαίνουμε γι’ αυτό, για ένα κομμάτι πανί και μερικά βράχια και για το Διοικητή μας. Και πολλές φορές και για πλάκα (αναιτίως δυστυχώς)."

    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_9070.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι θάλασσα τα έκανε η Χαμαιτυπία.

    Προσέξτε:

    ήταν του διοικητή της τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ, ταγματάρχη Αχμέτ Ερόλ

    1. Κυβερνήτης (και όχι διοιηκητής) πλοίου που φέρει το βαθμό του Ταγματάρχη δεν έχει υπάρξει στην Ναυτική Ιστορία της ανθρωπότητας και ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ στον αιώνα τον άπαντα, όσο σε αυτό το πλοίο παραμένει ζωντανός έστω και ένας Δίοπος Αρμενιστής.

    2. Κυβερνήτες πλοίων κλάσης Φ/Γ φέρουν το βαθμό του Αντιπλοιάρχου, δηλ αντίστοιχα Αντισυνταγματάρχη ή Commander.

    3. Τα πολεμικά πλοία δεν έχουν ούτε Διοιηκητές ούτε Πλοιάρχους ούτε Καπετάνιους. Εχουν Κυβερνήτες.

    Θαυμάστε ενημέρωση απο το πολιτικό τμήμα του Ιντυμήντια, τη Χαμαιτυπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι δεν μου πάει καλά σε όλα αυτά. Τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορες εκδοχές από την πλευρά των Τούρκων για όσα έγιναν έκείνη την νύχτα.

    Για την αδυναμία της ελληνικής φρεγάτας να προσνηώσει το ελικόπτερο, έχουμε ξανακούσει παλιότερα, όπως και για την πρόταση της τούρκικης φρεγάτας να προσνηωθεί το ελικόπτερο σε εκείνην.

    "Στην έκκληση της τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ προς το ελληνικό ελικόπτερο και το πλοίο "η πλατφόρμα προσγείωσής μας είναι ανοιχτή, μπορεί να προσγειωθεί το ελικόπτερο", λάβαμε από τον διοικητή του Υδρα την απάντηση "negative, negative", με την πιο ψυχρή φωνή που έχω ακούσει ποτέ».

    Είναι ποτέ δυνατόν να έδινε τέτοια διαταγή ο κυβερνήτης της ΥΔΡΑΣ; Τι ψυχρή φωνή και πράσινα άλογα. Δύο χώρες που ήταν στα πρόθυρα πολέμου και όλα στο κόκκινο θα πήγαινε το αντίπαλο ελικόπτερο να προσνηωθεί στο σκάφος του εχθρού;
    Φαντάζεστε την ξεφτίλα αλλά και την ηθική νομιμοποίηση και επιβράβευση της Τουρκίας ως διασώστη την επόμενη ημέρα;
    Δεν μας έφτανε δηλαδή η απώλεια κυριαρχίας στις βραχονησίδες, θα είχαμε και παράδοση Ελλήνων αξιωματικών στις οθόνες του CNN και στα διεθνή κανάλια;
    Ίσως για αυτό οι ήρωες μας προτίμησαν να πέσουν παρά να αποζητήσουν τη σωτηρία στα χέρια του εχθρού.
    Ερώτημα όμως παραμένει η αδυναμία της φρεγάτας να υποδεχθεί το ελικόπτερο. Τι έγινε πραγματικά, γιατί δε μιλάει κανείς για το συγκεκριμένο γεγονός; Δε μπορούσε να φωτίσει ούτε με φορητά μέσα το ελικοδρόμιο;
    Θυμάμαι κάποτε που είχε βλάβη το ραντάρ μας και υπήρχε πυκνή ομίχλη στα στενά του Ν. Ευβοϊκού που είχαμε βάλει βάρδιες στην πλώρη με φορητές κόρνες που ειδοποιούσαν τυχόν παραπλέοντα πλοία.
    Για το δεύτερο ζήτημα που έθιξε ο Τούρκος αξιωματικός υπάρχει μια αντίθεση με όσα δήλωσε προ ημερών σε δικαστήριο ο διοικητής των ΤΚ που επιχείρησαν στα Ύμια.
    Όπως και αν έχει, το συμπέρασμα είναι πως εκείνη τη νύχτα, αδίκως σκοτώθηκαν οι τρεις Έλληνες, αδίκως εκχωρήσαμε κυριαρχία στα Ύμια και αδίκως υποχωρήσαμε απέναντι σε έναν εχθρό που απλά αυτοσχεδίαζε εκ του προχείρου και που σίγουρα θα έσπαγε τα μούτρα του, αν η ελληνική αντίδραση ήταν αποφασιστική και αστραπιαία.
    Κάπως έτσι "χαρίσαμε" και την Κύπρο.
    Για αυτό όλοι μιλάμε για προδοσία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.hurriyet.com.tr/dunya/15357542.asp?top=1

    Achaean να θυμάσαι πάντα ευπρέεπια ευγένεια και ήθος είναι βασικές αρχές της Παιδείας μας σαν Λαός.

    Χάνεις το δίκηο σου με κάποιους χαρακτηρισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.haberler.com/o-gun-o-helikopter-nasil-dustu-2155252-haberi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ "ΝΑΥΑΡΙΝΟ" ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ "ΥΔΡΑ"

    ΠΑΛΙ ΜΟΥΦΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΤΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H πρόταση (όχι βέβαια η διαταγή) για αποβίβαση στή δεύτερη βραχονησίδα μου φαίνεται λογικό να προήλθε απο το ναυτικό που βρίσκονταν επι τόπου. Ο Ινάλ Μπατού προφανώς δεν είχε ιδέα για τη μορφολογία των νησίδων.

    Και γιά το ελικόπτερο μάλλον έτσι έγιναν τα πράγματα. Φυσικά η Σαβουροτυπία δε χάνει την ευκαιρία να μας θυμίσει πως τ'αδέρφια μας οι Τούρκοι προσφέρθηκαν να σώσουν το ελικόπτερο!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "...Χάνεις το δίκηο σου με κάποιους χαρακτηρισμούς."

    Kaukasie εντάξει, δεν έβρισε ακριβώς ο Achaean. έκανε ένα οξύ λογοπαίγνιο με τον τίτλο της εφημερίδας. Από την άλλη, αν το δεις συγκριτικά και σκεφθείς πόσες και πόσες φορές η εφημερίδα αυτή από τις στήλες της έχει προσβάλει και ισοπεδώσει διαχρονικές αξίες του ελληνισμού, τότε το σχόλιο του Achaean λογίζεται μικρότερο και από πταίσμα. Οι παρατηρήσεις του ως προς την ορολογία της εφημερίδας περί τα στρατιωτικά, ισχύουν ούτως ή άλλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα ειπα ολα ο "Αχαιος", τελειως απροσαρμοστη η ειδηση με πολλες ανακριβειες και λανθασμενους ορους.
    Οσο για τα Ιμια ας ειναι καλα η Ρεπουση που μετα το "συνωστισμο" της Σμυρνης, επανηλθε με τη "διεκδικηση" των βραχονησιδων.
    Με τετοιους εφιαλτες ξεμπερδευεις μονο αμα τους βγαλεις απο τη μεση, ειτε με ισοβια καθειρξη, ειτε με εξορια. Για να μην πω για τιποτα παραπανω.....
    Σε ενα κρατος που προστατευει στοιχειωδως την εθνικη του κυριαρχια, ατομα οπως ο Τρεμοπουλος, Ρεπουση, Δραγωνα, Ροντος, Δρουτσας, Τζεφρυ θα ειχαν παρει ποδι προ πολλου.
    Στη Ρωσια του Πουτιν φυσικα, μαλλον θα ειχαν καταληξει σε κανα χαντακι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το μόνο αναπάντητο ερώτημα για τα Ίμια είναι το πως έπεσε το ελικόπτερο. Όλα τα άλλα έχουν απαντηθεί ή είναι αυτονόητα για όποιον έχει κοινή λογική.
    Τώρα το ποιος πρότεινε και ποιος δεν πρότεινε τα μικρά Ίμια κλπ ουδεμία σημασία έχει.
    (Επίσης αναπάντητο είναι γιατί κανείς δεν τιμωρήθηκε με διαπόμπευση και στη συνέχεια λιθοβολισμό αλλά τέλος πάντων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πώς έπεσε το ελικόπτερο δεν πρόκειτε να το πούν ποτέ,ακόμη και αν το κάνουν τα μισά και παραπάνω ψέματα θα είναι,κάτι σαν το συνοστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης ας πούμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτή η επιστολή ή απο ηλίθιο γράφτηκε ή για ηλίθιους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επειδή δεν μου αρέσει να αλλάζουν το σενάριο κάθε χρόνο , γιατί δεν μας απαντούν ειλικρινά και τίμια.
    ΝΑΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟ ΕΡΙΞΑΝ ΠΥΡΟΒΟΛΌΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΙΜΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣΑΡΓΟΤΕΡΑ.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακόμα έχουμε απορίες ως προς το πώς έπεσε το ελικόπτερο; Το πολυβολήσαν και το ρίξαν, έτσι απλά και φιλικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ελικόπτερο έπεσε επειδή ξεπέρασε το όριό του στο θέμα καιρικών και άλλων συνθηκών και ανθρωπίνων δυνατοτήτων.
    Μη ψάχνετε μυστήρια!
    Οι καιρικές και άλλες συνθήκες ήσαν απαγορευτικές για τέτοια πτήση και το ηρωικό πλήρωμα ανέλαβε να εκτελέσει την αποστολή εθελοντικά.

    Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αρμόδιος από πλευράς ελληνικών Ε.Δ., βρισκόταν δέσμιος στα χέρια των σημιτοπαγκαλαίων περιορισμένος σε ένα γραφείο στο Μαξίμου, ξεκομμένος από τους επιτελείς του, αντί να έχει όλες τις πληροφορίες και να συντονίζει τις επιχειρήσεις από τα υπόγεια του στρατηγείου της Μεσογείων.
    Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, η νησίδα και ό,τι άλλο υπήρχε επάνω σ' αυτήν, θα είχε κατεβεί στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια της θάλασσας από τα πυροβόλα των ελληνικών πλοίων.

    Χωρίς να σηκωθεί ελικόπτερο και χωρίς να ανοίξει μύτη στην πλευρά μας !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το ελικόπτερο έπεσε επειδή οι Μουσουλμάνοι δεν ρίχνουν ελικόπτερα και όπως είπε και ο Ερτογκαν οι μουσουλμάνοι δεν κάνουν γενοκτονίες.
    Για το ελικόπτερο το ξέρω σίγουρα, ήμουν και εγώ εκεί με τα άλλα τουρκικά κομάντα.

    τζίμης (απλή συνωνυμία με τον άλλο τζιμης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για να ρίξω κι εγώ λίγο νερό στον "μύλο της συζήτησης".
    Διάβασα το πρωτότυπο δημοσίευμα και απ' ό,τι είδα ο ανταποκριτής της Ελευθεροτυπίας μετέφερε αυτούσια μεταφρασμένα τα γραφόμενα (ονομασίες πλοίων, βαθμοί των αξιωματικών, υπηρεσιακοί τίτλοι κ.α.) της επιστολής.
    Δεν γνωρίζω βέβαια μετά στην σύνταξη ύλης χρησιμοποιήθηκε κοπτοραπτική επί της ανταπόκρισης.
    Επίσης να σημειώσω ότι:
    α- Το τουρκικό κείμενο αναφέρει ότι "για τις ανάγκες της επιχείρησης" δεν φώτισε η ελληνική φρεγάτα την πλατφόρμα προσνήωσης. Ουσιαστικά επιρρίπτει στην ελληνική πλευρά την ευθύνη της συντριβής του ελικοπτέρου και εμφανίζει ως χειρονομία καλής θέλησης την πρόσκληση του τούρκου κυβερνήτη για προσνήωση στο καράβι του.
    β- Υπάρχουν και άλλα σημεία στο δημοσίευμα, που επιδιώκουν να φτιάξουν το ιματζ του καλού για την τουρκική πλευρά. Όπως η αναφορά για απόβαση των τούρκων κομάντο στη μικρή Ίμια για αποφυγή της σύγκρουσης παρ' ό,τι το σχέδιο ήταν η κατάληψη και των δύο.
    γ- Η επιστολή υποτίθεται ότι έχει σταλεί από εν ενεργεία αξιωματικό του ΠΝ στον πρώην γεν. διευθυντή της Χουριέτ, ο οποίος είναι γνωστός για τα υποβολιμαία δημοσιεύματα του.
    Γρηγόρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε 4.17
    ανάμεσα στα ονόματα των ελληνικών "μπουμπουκιών" αναφέρεις και το όνομα του Ρόντου. Εχθές το βράδυ όμως στην εκπομπή του κ. Κ. Χούντα του HIGH TV, ο κ Νεοκλής Σαρρής έκανε ειδική μνεία στον κ. Α. Ρόντο, τονίζοντας ότι είναι παρεξηγημένος από την Ελλάδα και δεν παίζει προδοτικό ρόλο. Τον κ. Σαρρή τον εμπιστεύομαι. Αν κάποιος γνωρίζει και μιλάει με ειλικρίνεια για τα ελληνοτουρκικά είναι αυτός. Απόδειξη είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις τον έχουν παροπλίσει, αντί να τον συμβουλεύονται. Υπάρχει κάποια αντίρρηση σχετικά; Ας μάθουμε κάποτε αλήθειες και μόνο αλήθειες.

    Ένα ακόμη θεμετάκι που δείχνει λίγο άσχετο:
    Σήμερα βγήκε ο κ. Καλεντερίδης στην εκπομπή του κ. Μυλωνάκη στο BlueSky, προσπαθώντας με τηλεμάρκετινγ να πουλήσουν τα βιβλία του κ .Καλεντερίδη.
    Μα αυτό κάνει και ο ΛΙακόπουλος. Μα αυτό κάνει και ο Γεωργιάδης.
    Πιστεύω ότι όσο καλά και αν είναι, που το πιστεύω τα βιβλία, το τηλεμάρκιτινγκ τα κατεβάζει στο επίπεδο του εμπορεύματος.
    Απλά την γνώμη μου λέω.
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ τζίμης (απλή συνωνυμία με τον άλλο τζιμης)
    21 Ιουλίου 2010 9:54 π.μ.
    //και όπως είπε και ο Ερτογκαν οι μουσουλμάνοι δεν κάνουν γενοκτονίες.//
    -------------------
    και όπως είπε και ο Νετανιάχου οι εβραίοι-σιωνιστές-φασίστες δεν κάνουν γενοκτονίες.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάντως η επιστολή αυτή, δείχνει και μια νευρικότητα εκ μέρους της Τουρκίας για το θέμα. Μήπως την ανησυχεί κάτι και άρα, ο ύπνος της όταν θυμάται τα Ιμια, δεν είναι γαλήνιος;
    Λέω δηλαδή μια σκέψη...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εκτός αν προδιαγράφουν την στάση τους Ελίνα μου για το επόμενο επεισόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Χριστίνα

    Να σου πώ. Ενδείξεις "περί υπεραυξημένης νευρικότητας", υπάρχουν. Αλλά και αυτό που λές, δεν είναι αβάσιμο, δεδομένου ότι πετάνε το γάντι συνεχώς προς το μέρος μας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το ότι κατερρίφθει το ε/π δεν αμφισβητείται. Από εχθρικά ή φίλια πυρά ;;; Δεν δείξανε τις λαμαρίνες που ανέσυραν αλλά άλλες.Αν θυμάμαι καλά τότε οι τούρκοι έφεραν τα G-3(δλδ 7,62) ενώ οι δικοίμας τα Μ-16 (δλδ 5,56 ).Και θυμηθείτε ότι την επομένη έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη ο επικεφαλής των ΟΥΚ. Πρωτοφανές νομίζω.Γιατί έπρεπε να δώσει συνέντευξη και να λέει ότι είχαν διαταγή να βάλουν κατά παντός ιπταμένου με προβολέα (αν θυμάμαι καλά;;;).οποιος μπορεί να βρεί αυτήν την συνεντευξη πιθανόν να βοηθήσει την συζήτηση.Οσο για την "..τυπία" είναι η φωνή της έγκυρης παραπληροφόρησης και ο δντής της έχει στην τήνο πρωτο κτήμα πάνω στο κύμα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.