22/7/10

Τουρκική υπηκοότητα σε Ιεράρχες του Φαναρίου

Στην απόφαση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να αποδοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων Reuters στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αναδημοσιεύεται την Πέμπτη(22/07), στην ηλεκτρονική αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας ZAMAN.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν προσέφερε την τουρκική υπηκοότητα σε ξένους ιεράρχες προκειμένου να διευκολύνει την επόμενη εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη.

Σε δήλωσή του ο κ.Ιμπραήμ Καλίμ, Σύμβουλος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του τούρκου πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι η χειρονομία του Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογάν δείχνει τη δέσμευση της Άγκυρας, στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα .
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σήμερα 14 Αρχιερείς, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι κάτοχοι της τουρκικής υπηκοότητας ενώ 17 μητροπολίτες από την Αυστρία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχουν υποβάλει την σχετική αίτηση για να την λάβουν (σ.σ. ως δεύτερη υπηκοότητα).

Σύντομα αναμένεται, συνεχίζει το άρθρο, ακόμα 6 Ιεράρχες να αιτηθούν της τουρκικής υπηκοότητας. Ο π.Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου εκφράζει την εκτίμηση, μιλώντας στον συντάκτη, πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για τουρκική υπηκοότητα όσων πρώτοι υπέβαλαν αιτήσεις.

Το ρεπορτάζ επικαλείται δηλώσεις διπλωματών σύμφωνα με τους οποίους η απόδοση τουρκικής υπηκοότητας μπορεί να συμβάλει στην επιβίωση ενός θεσμού 2000 ετών στην αρχαία του έδρα. «Αυτή την στιγμή, είναι ζήτημα χρόνου “να πεθάνει” ο Θεσμός» δηλώνει στο συντάκτη του άρθρου Ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Με αυτό το βήμα, έχει μια μεγαλύτερη δεξαμενή κληρικών, κάνοντας πιθανή την επιβίωση της Εκκλησίας», καταλήγει.
Cosmo.gr

19 σχόλια:

  1. Πρεπει να καταργησουμαι την σαρια στην θρακη ειναι ντροπη.ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μείζον ζήτημα είναι να παραμείνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην έδρα του και -εάν μπορέσουμε- να αποκτήσει την αυτονομία και ανεξαρτησία του από το τούρκικο κράτος όπως το Βατικανό.
    Και τότε, οι ιεράρχες που αναγκαστικά παίρνουν τώρα την τούρκικη υπηκοότητα, θα τους πετάξουν τα διαβατήρια στην μούρη !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ ΤΑΛΩΣ
    Και τι σχέση έχει το σχόλιό σου με το θέμα; Έτερον εκάτερον.

    Άντε να δούμε τι θα δούμε και με τι θα (ξε)πληρώσει η Ελλάδα την "χάρη" αυτή του Έρντογαν, διότι δεν μας έχει συνηθίσει σε χειρονομίες καλής θελήσεως με το αζημίωτο. Αν ήθελε να κάνει μία, θα μπορούσε τόσα χρόνια να είχε επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θ.Σ. της Χάλκης, αφού μάλιστα το έχει κατ' επανάληψη υποσχεθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και γιατί δηλαδή να γίνουν Τούρκοι υπήκοοι οι υποψήφιοι πατριάρχες; Εμένα θα μου αρκούσε να γίνεται ότι γίνεται με τα Ιεροσόλυμα. Η διαδικασία εκλογής πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που έχει θέσει το Πατριαρχείο αφού είναι εκκλησιαστικό θέμα και όχι κρατικό, χωρίς να έχει καμμία σημασία η υπηκοότητα. Στο τέλος τέλος δηλαδή η Τουρκία δεν θα αναγνώριζε τον όποιο εκλεγέντα Πατριάρχη μη Τούρκο υπήκοο; Και τι θα έλεγε σε ΕΕ, Αμερικάνους, Ρώσους;Διαφωνώ που θεωρείται η νέα θέση της Τουρκίας πολύ θετική εξέλιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας μάθουμε πρώτα τα Ελληνικά και για τη σαρία βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω εγώ είναι τί σχέση έχει το Ελλαδιστάν με το απομεινάρι του Βασιλείου των Ρωμαίων, το Οικουμενικό Πατριαρχεία, το Πατριαρχείο Νέας Ρώμης.

    Από την εγκαθίδρυση "ελληνικού" Κράτους το 1830 ξεκίνησαν προσπάθειες απόσχισης των Χριστιανών από την Μητέρα Εκκλησία: επετεύχθει με την Αυτοκεφαλία, επί Αντιβασιλείας Βαυαρών...

    Το Ελλαδικό Κράτος, καλώς ή κακώς, με την ταυτότητα που του έδωσαν, και με την 180χρονη πορεία του, δεν θα έπρεπε να ανακαυτεί με τους Ρωμαίους (Ρωμιούς, όπως κατάντησαν να λέγονται επί Τουρκοκρατίας) της Πόλης, της Μικρασίας και του Πόντου. Μόνο κακό τους έκανε...μόνο κακό! Όπως έκανε κακό και στην Κύπρο.

    Θα έπρεπε να έχουμε από καιρό αποσυνδέσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την εξωτερική μας πολιτική. Να δώσουμε στους Τούρκους να καταλάβουνε ότι ουδεμία σχέση έχουμε με αυτό. Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσουμε, και αυτή η άσκοπη σύνδεση του Πατριαρχείου με την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ μας κάνει, και σας το γράφει Θράκας...

    Οι Τούρκοι τότε δεν θα το άγγιζαν...διότι ο Πατριάρχης είναι πατριάρχης όλων των Ορθοδόξων...κάποτε λεγόταν Πατριάρχης των Ρωμαίων. Κατάντησε Πατριάρχης των Ρωμιών. Από τότε που οι κεμαλιστές τον συνέδεσαν με τους νεο-έλληνες, και το Ελλαδιστάν, παίζεται το κεφάλι του...και για ψύλλου πήδημα, για να σεβαστούνε τα αυτονόητα οι γενοκτόνοι Τούρκοι, ζητάνε τρομερά ανταλλάγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @23 Ιουλίου 2010 10:28 π.μ.

    Ποιος σου εδωσε το δικαιωμα να αποκαλεις Ελλαδισταν την Ελλαδα;Δεν σεβεσαι το γεγονος οτι για την δημιουργια της χυθηκαν ποταμοι αιματος;Ασχετως του πως την καταντησαν οι πολιτικαντηδες η Ελλαδα ειναι η Ελλαδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πατριαρχείο, το αρχαιότερο τουρκικό ίδρυμα. Αυτοί είναι που κατέστρεψαν τον Ελληνικό Πολιτισμό και γενοκτόνησαν ολοκλήρους ελληνικούς πληθυσμούς κατά τον Μεσαίωνα δια της ρωμαϊκής σπάθης, αργότερα παρέδωσαν το «Βυζάντιο» (Ρώμη ελέγετο μέχρι τέλους ή Νέα Σιών κ.τ.λ., ουδέποτε Ελλάς ή Νέαι Αθήναι ή άλλο τι) στους Τούρκους προ κειμένου να αποτρέψουν τον εξελληνισμό του, μας εκράτησαν επί 400 ή και πλείονα έτη (αναλόγως των περιοχών) υποδούλους, αφώρισαν την Επανάσταση και έκτοτε απεργάζονται την επαναφορά της Ελλάδος υπό τουρκική κατοχή. Και πάντοτε ελάμβαναν το μέρος των εχθρών των Ελλήνων (π.χ. συγχαρητήρια των μοναχών του Ιερού Όρους της Αρτέμιδος εις τον Χίτλερ για τις νίκες του, προδοσία του Μακαρίου στην Κύπρο). Όσο είστε Ρωμιοί, δεν θα γίνετε ποτέ Έλληνες.
    Εις Έλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε, 10:28,

    και οι δυο παπούδες μου τραυματίστηκαν, ο ένας πολεμώντας
    τους ΝΑΖΙ και ο άλλος στον εμφύλιο,
    18χρονος στρατιώτης.

    Αναρωτιέμαι αν άξιζαν να θυσιαστούν
    τόσοι άνθρωποι για τα ιδανικά τους,
    τα οποία τα μακέλεψαν αλήτες.

    Στην Κύπρο, το 74, χάθηκε συγγενής μου εξ αίματος, πιθανόν από φίλια πυρά (μεγάλη ιστορία!!).

    Εσένα ποιός σου δίνει το δικαίωμα να μου λες πως θα αποκαλώ την χώρα μου, για την οποία ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ ότι θα χύσω το αίμα μου, αν και όταν χρειαστεί. Δεν θα διστάσω, ούτε θα δειλιάσω. ΔΕΝ σου δίνω το δικαίωμα να μου λες ΤΙ θα γράφω.

    Δεν του γουστάρω τους φασίστες, τους φανατισμένος, όπως δεν γουστάρω και τους αποδομιστές και τους αριστερίζοντες.

    Για μένα το μπουρδέλο αυτό που δημιουργήθηκε το 1830, και είναι το Ελλαδιστάν, ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ, ΜΑΚΕΛΕΨΕ την Μικρασία, τον Πόντο (μόνο κρυπτοχριστιανοί έμειναν πια...), την κοινότητά μας στην Πόλη, τους Βορειοηπειρώτες, και ΤΩΡΑ ΠΡΟΔΙΔΕΙ και την Κύπρο.

    Χίλιες φορές να ελευθερωνόταν η Πόλη, το 1830, και η Μικρασία και ο Πόντος. Ανάθεμα την ώρα που οι μασώνοι του Διαφωτισμού "ελευθερώσανε" την Πελοπόννησο και την Αθήνα, και καταστρέψανε την Ρωμιοσύνη και τον Ελληνισμό σε όλη την Ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @23 Ιουλίου 2010 2:45 μ.μ.

    Παραληρείς!
    Παρ'όλα αυτά δεν εχεις το δικαιωμα να αποκαλείς την Ελλάδα κατ'αυτόν τον τρόπο.Και επειδη βρισκεσαι στο ιστολογιο του κου Καλεντερίδη, μάθε οτι ο κος Καλεντερίδης υπήρξε αξιωματικός του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ και οχι του Ρωμαϊκού.
    Αλλο παλι και τουτο!Δεν μας εφταναν οι εξωτερικοί εχθροί της Ελλάδας, μας προκύψατε τωρα και εσείς οι κολλημενοι με την Ρωμαϊκη αυτοκρατορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το καθεστώς που είχε επιβάλει η Τουρκία με την τουρκική υπηκοότητα κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι εντελώς παράλογο. Σύμφωνα με αυτό, οι Ορθόδοξοι κληρικοί αν ήθελαν να σταδιοδρομήσουν στο Πατριαρχείο, έπρεπε να είναι τούρκοι υπήκοοι και να μην προέρχονται από άλλα μέρη, διαφορετικά δεν τους έδιναν τουρκική υπηκοότητα. Αν αποφάσισε η Τουρκία να το διορθώσει, αναγνωρίζοντάς το ως παράλογο, έχει καλώς. Ομως όχι να το εισπράξουμε και σαν χάρη.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εάν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, τότε αλλοίμονό μας.
    Winston Churchill

    Φίλτατε, εσύ που μαίνεσαι εναντίον του «Ελλαδιστάν», έχεις απόλυτο δίκαιο. Κατ’ αρχήν ζητώ συγγνώμην που εισέρχομαι απρόσκλητος εις την συζήτηση, αλλά νομίζω, ότι κάτι θα συνεισφέρω. Το ελλαδικό κρατίδιο –έτσι το ονομάζω εγώ– υπήρξε από της συστάσεώς του ανηλεής εχθρός του ιδίου του λαού, γι’ αυτό και τρώγει τις σάρκες του. Υπήρξεν η αιτία της εξαφανίσεως του Ελληνισμού των τριών ηπείρων και των επτά θαλασσών (π.χ. άρνησις του Βενιζέλου να βοηθήση τους Ποντίους και εκβιαστικός εξαναγκασμός υπό του ιδίου του Θ. Παγκάλου να μη ανακαταλάβη την Ανατολική Θράκη). Η φύσις αυτή του ελλαδικού κρατιδίου οφείλεται εις το ότι οι ξένοι, κυρίως οι Άγγλοι, «καπέλλωσαν» την Ελληνική Επανάσταση (π.χ. εις συνεργασίαν μετά του Μαυροκορδάτου εδολοφόνησαν τον Καραϊσκάκη) και εδημιούργησαν ένα προτεκτοράτο. Επίσης και κυριώτατα εις το γεγονός ότι το ελλαδικό κρατίδιο πάντοτε και μέχρι σήμερα ηλέγχετο υπό του ασιατικού βαρβαρικού και ανθελληνικού δόγματος, δηλονότι του Χριστιανισμού (π.χ. μέχρι σήμερα εις τις «εκκλησίες» εν Ελλάδι (!) καθυβρίζονται καθημερινώς οι Έλληνες, τα δε κείμενα των πατέρων της «Εκκλησίας» είναι πλήρη ανθελληνικών ύβρεων). Το κράτος αυτό αντιμάχεται λυσωδώς οιανδήποτε προσπάθεια αναγεννήσεως του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και οιανδήποτε προσπάθεια ορθοποδήσεως τουλάχιστον αυτού του δυσμοίρου λαού. Όμως το κράτος δεν είναι ο χώρος, δεν είναι η Ελλάς, είναι μάλλον ο «νταβατζής» της φιλτάτης μας πατρίδος και αυτό, νομίζω, ήθελε να πη ο προηγούμενος συνομιλητής σου. Ελπίζω να ελύθη η παρεξήγησις.
    Εις Έλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οσοι δεν τους αρεσει η Ελλαδα και (ΟΧΙ Ελλαδισταν) μπορουν και να φυγουν ,δεν κραταμε κανεναν με το ζορι! Παντως οι παπουδες μου δεν πολεμησαν για να `μπορουν "καποιοι" να βριζουν την ιδια τους τη Χωρα.Παρεπιντοντως αν δεν ηπερχαν οι Ιδεες του διαφωτισμου μαλλον θα ησουν ακομα υπηκοος του Πατισαχ (να θυμηθουμε οτι το νοημα της "Πατερικης Διδακαλιας" την οποια αντεκρουσε ο Κοραης ηταη ουτε λιγο πολυ οτι οι Ελληνες επρεπε να μεινουν 'ικνοποημενοι" σκαλβοι των Τουρκων?) Κοιτα τι τραβανε οι Κουρδοι που δεν εφτιαξαν το κρατος τους οταν επρεπε! Αυτη την μοιρα αραγε ευχεσαι στα παιδια σου?) Επιπλεον να σου θυμισω οτι αν δεν ειχε γινει η Επανσταση του 1821 κατα πασα πιθανοτητα τα Επτανησα θα κατεληγαν στην Ιταλια (και ως Κερκυραικης καταγωγης απο την μερια του πατερα μου δεν θα το ηθελα ποτε αυτο)
    Χρηστος Βουλγαρης απο ΛΟνδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λονδρέζε φίλε, τα Επτάνησα ανήκανε στους Ενετούς, έτσι κι αλλιώς...και η ελληνική γλώσσα σώθηκε, και όχι μόνο: πολλοί Ενετοί γίνανε Ορθόδοξοι, και αποτέλεσαν τμήμα των Ρωμαίων των Επτανήσων.

    Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν ο Ιωάννης Καποδίστριας ήτανε "βέρος Έλληνας", όπως το ορίζεται εσείς οι βαθύτατα πατριδολάγνοι; Ξέρεις τί σημαίνει το επίθετό του;

    Αρχίσαμε και τους εκβιασμούς; Γιατί αναφέρεστε στον αξιότιμο Σάββα Καλεντερίδη, που τον έχω για πρότυπο ανθρώπου κι αξιωματικού; Μακάρι οι αξιωματικοί μας να πέρνανε πρωτοβουλίες στα δύσκολα, σαν αυτές που πήρε ο ήρωας αυτός, όταν παιζόταν το κεφάλι του...

    Θα γράφω ό,τι πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τις θέσεις του Χρήστου Βούλγαρη. Το να είναι κανείς Ορθόδοξος Χριστιανός, δεν σημαίνει ότι απορρίπτει τις αξίες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Η μισαλλοδοξία κάποιων Βυζαντινών (στους πρώτους αιώνες της Βυζ. Αυτοκρατορίας), προσπάθησαν να εξαφανίσουν αυτές τις αξίες, το παραδεχόμαστε. Ομως αργότερα, το Βυζάντιο αναθεώρησε τις θέσεις του όταν άρχισε να θυμάται τη σημασία του να "είσαι Ελλην" (αυτό συνέβη κυρίως μετά το 1204μ.Χ). Οσον αφορά τα Πατερικά κείμενα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλά απ΄αυτά επειδή κυκλοφόρησαν μέσω αντιγράφων, είχαν πολλά σφάλματα αντιγραφής εξ΄αιτίας των οποίων προέκυψαν στρεβλώσεις και παρερμηνείες.
    Πιστεύω ακράδαντα στην σημασία της Αναγέννησης που αναπτύχθηκε χάρις στα πεφωτισμένα πνεύματα Ελλήνων εμιγκρέδων της Ιταλίας κυρίως. Πιστεύω ότι χωρίς την Αναγέννηση, δεν θα είχε γεννηθεί ο Διαφωτισμός. Σ΄αυτά τα κινήματα οφείλει η Ευρώπη την ιδεολογική της απελευθέρωση από τις μεσαιωνικές αγκυλώσεις και σ΄αυτά οφείλουμε και εμείς το θερμό κίνημα του φιλελληνισμού που στήριξε την Επανάσταση του 21.
    Πρέπει λοιπόν κάποτε να ξεπεράσουμε τις προκαλατήψεις που δημιούργησε η παρεξηγημένη έννοια του Χριστιανισμού, αλλά και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή Ελίνα, μάλλον γράφεται ανιστόρητα, διότι μιλάτε για ένα Βυζάντιο που ουδέποτε υπήρξε.

    Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπήρξε, μέχρι το 1453, και Βασιλεύς Ρωμαίων υπέγραφε ο τελευταίος Αυτοκράτορας, όπως και ο πρώτος...

    Όσον αφορά στον "αρχαιοελληνικό πολιτισμό", ήδη είχε γίνει κτήμα όλου του κόσμου, από τα ελληνιστικά χρόνια. Θα πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις έννοιες "ελληνιστής" και "αρχαίος Έλληνας".

    Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε ελληνιστικό υπόβαθρο. Όσα γράφετε για τους Πατέρες είναι μάλλον ρηχά, και δεν θα τολμήσω να ξεκινήσω συζήτηση, γιατί φαίνεται καθαρά ότι ό,τι και να πούμε, υπάρχει μια ακαμψία στα πιστεύω σας, ήδη πριν ξεκινήσει παράθεση απόψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κυρία Γαληνού (7:51 μ.μ.) η "δυτική αναγέννηση" οφείλεται στην καταλήστευση του πλούτου της Ρωμανίας, από το 1204 και για έξι δεκαετίας, και μόνον εκεί.

    Τόνοι χρυσού έκαναν φτερά, μαζί με όλη σχεδόν την ελληνορωμαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, που βρίσκεται κυρίως στις βιβλιοθήκες του Βατικανού.

    Θα πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε τόσο γενικευμένες αναφορές, διότι πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο εξιδεικευμένος, να εκπλήσσεται με τόσο αυθαίρετες προτάσεις.

    Γ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Θα γράφω ό,τι πιστεύω"

    Και εμεις θα σχολιαζουμε αυτα που γραφεις.Εκτος εαν πιστευεις οτι η ιδιοτητα του Ρωμαιου πατρικιου που φερεις σε απαλασσει απο την κριτικη.Και σου αρεσει δεν σου αρεσει, ο κος Καλεντεριδης υπηρξε αξιωματικος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ και οχι του Ρωμαϊκου.Και τα συμφεροντα της ΕΛΛΑΔΑΣ εξυπηρετουσε η δραση του και οχι της ανυπαρκτης Ρωμαϊκης αυτοκρατοριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εδώ φοβούνται συμπολίτες μας να δηλώσουν Έλληνες, και ζουν ως κρυπτοέλληνες μέσα στην χριστιανοκρατούμενη Ελλάδα, και δε θα υπάρχουν κρυπτοχριστιανοί στη μουσουλμανική Τουρκια;

    Και εγώ προστάτευα κάθε πολίτη αυτής της χώρας μας μέσω της αμυντικής οργάνωσής της πατρίδος. Και έφαγα σφαίρα αλλά όχι από ξένο στρατιώτη μέσα σε ελληνικό στρατόπεδο.

    Άλλο να πεθαίνεις για την Ελλάδα και άλλο εκείνη να σε πεθαίνει.

    Οι κλέφτες μας αφανίζουν το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.