6/7/10

Eπίσκεψη της Χ. Κλίντον στο Μνημείο Γενοκτονίας στο Ερεβάν

Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον είναι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων, που έχει αναγερθεί στην πρωτεύουσα του αρμενικού κράτους.
Η αμερικανίδα υπουργός αναφερόμενη στο θέμα δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν 'ιδιωτική', ενώ η Άγκυρα δεν εξέδωσε μέχρι στιγμής 'επίσημη' ανακοίνωση.
Η επίσκεψη της Χίλαρυ Κλίντον, που έγινε απουσία δημοσιογράφων δημοσιοποιήθηκε μετά την αναχώρησή της από το Ερεβάν για την Τυφλίδα της Γεωργίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Γενοκτονίας, η Χ. Κλίντον τήρησε ενός λεπτού σιγή στο Μμημείο Γενοκτονίας, ενώ το στεφάνι που κατέθεσε έγραφε "Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον".
Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, κατά την επίσκεψή της συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ερεβάν.
Ο διευθυντής του Μουσείου Γενοκτονίας, Χαΐκ Ντεμογιάν ενημέρωσε την κ. Κλίντον για το μουσείο και για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, ενώ της χάρισε και ένα παλαιό μετάλλιο που συμβολίζει τη φιλιά Αρμενίων-Αμερικανών, καθώς και μια παλαιά φωτογραφία.
Ο Γενικός Γραμματέας της Επαναστατικής Αρμενικής Ομοσπονδίας Ντασνάκσιουτιούν Giro Manoyan δήλωσε για το θέμα:
"Εάν η Χίλαρυ Κλίντον επισκέφθηκε το Μνημείο Γενοκτονίας ιδιωτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ προσβάλλουν την Αρμενία. Εάν όμως το επισκέφθηκε ως υπουργός εξωτερικών, όπως γράφει το στεφάνι που κατέθεσε, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής της διοίκησης Ομπάμα και ότι αναγνωρίζεται πλέον η Γενοκτονία".
Το Μνημείο Γενοκτονίας του Tsitsernakaberd ανεγέρθη το 1966-1967 στο Ερεβάν, σε ένα χώρο 4,5 στρεμμάτων και οι 12 πινακίδες που είναι αναρτημένες στους γρανιτένιους στύλους που ορθώνονται, αντιπροσωπεύουν τα 12 βιλαέτια (νομούς) της Οθωμανικής επικράτειας, στα οποία οι Αρμένιοι ήταν πλειοψηφία και θεωρούνταν παραδοσιακά ως αρμενικά εδάφη. Όσοι επίσημοι επισκέπτονται το Μνημείο Γενοκτονίας, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο που ορίζει η διοίκηση του Μουσείου.
Μέχρι στιγμής αρκετοί ξένοι επίσημοι έχουν επισκεφθεί το Μουσείο Γενοκτονίας, ανάμεσα στους οποίους ο Ζακ Σιράκ, ο Βλαντιμήρ Πούτιν, ο Πάπας Παύλος ο 2ος, ο Μπορίς Γέλτσιν, ο Εμίρ Κουστουρίτσα και άλλοι.

2 σχόλια:

  1. Άσχημο ... οπισθοδάκτυλο για τους Τούρκους αυτό!... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια και πήγε ως την Αρμενία, δεν πάει καμιά βόλτα και από τον Πόντο;
    Υπάρχουν και εκεί αρκετές μνήμες γενοκτονίας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.