14/7/10

Δεκτή η εισήγηση της Αγκυρας «Τούρκος» με απόφαση της UNESCO ο Καραγκιόζης

Την τουρκική υπηκοότητα έδωσε η UNESCO στον Καραγκιόζη, επικυρώνοντας σχετική απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι από μία υποεπιτροπή της, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών: της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας.

Η υποεπιτροπή είχε συνεδριάσει στο Αμπου Ντάμπι και είχε αποδεχθεί την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι.

Σύμφωνα με το Βήμα, η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της UΝΕSCΟ, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδος, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια του Νεότερου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού. Ήδη, ο Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην UΝΕSCΟ ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με την Τουρκία.
ΒΗΜΑ

21 σχόλια:

  1. Είμαι περίεργος να δω αν θα πάει κάποιος (ο αρμόδιος του ΥΠΟΤΤ που παρέλαβε την επιστολή Αναστόπουλου, αν ισχύει αυτό που είπε) για εσχάτη προδοσία.

    Κανένας Εισαγγελέας ακούει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eimaste ena kratos Mpourd..An den ksypnisoume mporei aurio na einai arga.. O tholokoultouroarides den exoun tin enoia Patridas den tous endiaferei tipota Oi Ellines prepei na ksypnisoun to grigorotero.
    Byzantinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παράξενη απόφαση…αφού όλοι οι απόγονοι του καραγκιόζη είναι στην αποδώ μεριά του Αιγαίου ..παρ’όλα ταύτα και παρότι είναι άδικο, ας τους αφήσουμε και έναν ηρώα όλους κλεμμένους θα τους έχουνε ..ας κρατήσουμε τουλάχιστον τον Χατζιαβατη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καθένας δικαιούται να έχει τον εθνικό ήρωα που του ταιριάζει.

    Το όνομα είναι τουρκικό και σημαίνει, αν δεν κάνω λάθος, Μαυρομάτης.

    Εμείς έχουμε τον Μανώλη. Ας έχουν οι Τούρκοι τον άλλον! Εμείς έχουμε ούτως ει άλλως τόσο πολλούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενίσταμαι! Ο Καραγκιόζης είναι Έλληνας και η απόδειξη αυτού είναι οι κυβερνώντες μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Byzantinos

    Κάνετε ΛΑΘΟΣ: τα μπουρδέλ@ έχουν οργάνωση, έλεγχο και αποτελεσματικότητα, αλλιώς κλείνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδώ η σφαγή στη Σμυρνη ήταν συνωστισμος....θα εξαντλούνταν η ευαισησία τους στον Καραγκιοζη.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Καραγκιόζης είναι Ελληνικός!!

    Και μάλιστα καταλαμβάνει και έδρανο στην Βουλή !!!

    Χρόνια τώρα....


    Επιμενίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Karagiozis or Karaghiozis (origin: Turkish: Karagöz - literal meaning: dark eye as in he has dark colored eyes; Greek language|Greek]]: Καραγκιόζης) is a shadow puppet and fictional character of Greek folklore . He is the main character of the tales narrated in the Greek shadow-puppet theatre.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Karagiozis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 400 + 189 χρόνια μας κυβερνουν οι καραγκιοζηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. E και που τον πήρανε τη έγινε κατάλοιπο της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήτανε.ποιος θέλει να τον λένε καραγκιόζη.εγώ το θεωρώ υβριστικό και υποτιμητικό.τεμπέλης ψεύτης και λαμόγιο και στο τέλος τις παράστασης όλο ξύλο έτρωγε από τον τούρκο. τους τον χαρίζω,οι μόνοι άνθρωποι στην ελλάδα μας που θα στεναχωρηθούν είναι οι 300 της βουλής τους πήραν άλλοι την πρωτιά.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. η λεξη καραγκιοζης ειναι τουρκικη.
    το θεατρο σκιων ομως προυπηρχε της εισβολης των τουρκων απο την μογγολια και ειαι ελληνικο δημιουργημα.
    οπως και η λεξη μπακλαβας ειναι τουρκικη.
    το γλυκο ομως αυτο προυπηρχε στο βυζαντιο πριν την εισβολη των σελτζουκων και ονομαζονταν γαστρις.
    οπως και χιλιαδες αλλα πραγματα που ηταν ελληνικα, ονοματιστηκαν τουρκικα και σημερα θεωρουνται δικα τους- βυζαντινη μουσικη εγινε κλασικη τουρκικη, ζευμπεκικα, ποντιακα που ονομαζονται χορον, η λυρα ονομαζεται κεμεντζε,απο την κουζινα ιμαμ μπαιλντι, σουτζουκ, μπιφτεκ, λουκουμ (δεν φτιαχναν λουκουμια στη μογγολια και στο τουρκμενισταν...)ολα ειναι τουρκικες ονομασιες ελληνικων βυζαντινων φαγητων, μουσικων,πολιτισμικων στοιχειων, που προυπηρχαν της εισβολης των τουρκων.
    απλουστατον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το να λένε κάποιοι ότι το θέατρο σκιών είναι ελληνικό δημιούργημα είναι τουλάχιστον γραφικό.
    Το θέατρο σκιών έρχεται από τα βάθη των αιώνων, σίγουρα από την Ασία και το πιθανότερο από την Ινδία, ή την Ιάβα ή την Κίνα.
    Έφτασε στην Μεσοποταμία και υπάρχουν και στη Βόρεια Αφρική. Και σώζονται μόνο γραπτά κείμενα αιγυπτιακά. Και πολύ αργότερα έφτασε σε εμάς.

    Εμείς είχαμε αττική τραγωδία και κωμωδία ως πολιτική και παιδευτική πράξη, έμπρακτη απόδειξη της συλλογικής Δημοκρατίας.
    Και κάθε σύγκριση με ελαφρά "ψυχαγωγικά" θεάματα, ως Πολιτισμό μας αδικεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ο καραγκίοζης γίνεται ότι θέλει αυτός. Εάν αποφάσισε ένας οργανισμός να του προσφέρει υπηκοοτητα σημαίνει ΄οτι το τουρκικό κράτος είναι υπερήφανο για τα παθη του Καραγκιόζη(του τουρκικού λαού, αφού ο Καραγκίζης τον βασανισμένο και επαναστάτη λαό εκφράζει) και ότι αυτός υφίσταται από τον Πολυχρονεμένο Βεζύρη (το δοβλέτι). Γιατί καλά είναι να υιοθετής φιγούρες του μύθου του θεάτρου σκιών αλλά μαζί υιοθετείς και όλη τη σημειολογία του θεατρικού μύθου. Αντε τώρα η Τουρκία να μας εξηγήσει γιατί ο Καραγκίοζης, ο Μιρικόγκος, το Κολυτήρι και η κα Αγλαϊα μένουν στην καλύβα, πεινάνε και καταπιέζονται από τον Βεζύρη και τον Βελιγκέκα (βαθύ τουρκικό κράτος¨) με τη σφραγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ που λογικά θα πρέπει να ενδιαφερθεί για τον πολιτισμό και την κουλτουρα του καταπιεσμένου Καραγκιόζη και της οικογένειάς του. Γιατι η Τουρκία επέλεξε διεθνώς να εκτεθεί με αυτό τον τρόπο στο πανί του θεάτρου των σκιών της διεθνούς πολιτιστικής σκηνής είναι θέμα τουρκικής ερμηνείας και πρέπει να κοιτάξει μήπως κρύβεται κάποιος δάκτυλος που ενώ φροντίζει για δήθεν τουρκική προβολή στην πραγματικότητα εκθέτει ανεπανόρθωτα την σημερινή Τουρκία και την κυβέρνηση της. "Ερμηνεια Καραγκίοζη για να γελάμε και να διασκεδάζουμε σαρκαστικά τους φόβους και τις ανησυχίες των Τούρκων γειτόνων μας". Οπα,οπα οικογένεια, θα φαμε, θα πιούμε και με όλα αυτά θα γελούμε, μανούλα μου. Ε, ρε Μπαρμπαγιώργο με τη φουστανέλα με τα 42 μπαλώματα και τη μπαντέκα για το μουστάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μην ανησυχειτε το ονομα Καρα-μανλης το κραταμε εμεις.Τωρα ποιος ειναι ο μεγαλυτερος Καραγκιοζης νομιζω ολοι γνωριζομεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εντάξει ρε, παιδιά και τον καφέ "ελληνικό" τον λέμε (και οι κύπριοι "κυπριακό"!) αλλά στην πραγματικότητα είναι αραβικός. Τι να λέει τώρα αυτό;
    Δεν ξέρω απο που είναι ο Καραγκιόζης -και ούτε με νοιάζει- αυτό που ξέρω είναι ότι απολάμβανα τις παραστάσεις του καταπληκτικού Σπαθάρη και αυτό μου είναι αρκετό.
    Εδώ την καταγωγή του Μεγαλέξανδρου κοντεύουμε να χάσουμε -που είναι και καρατσεκαρισμένα έλληνας- και εσείς ασχολείστε με τον ....Καραγκιόζη; Το μέγα εθνικό θέμα είναι η πατρότητα του Καραγκιόζη δηλ;;;; Μήπως γινόμαστε εμείς λίγο καραγκιόζηδες με κάτι τέτοια που ασχολούμαστε;....μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aυτό ήταν το τελευταίο που συμφώνησαν ο Ερντογάν με το γιωργάκη μας, τις προάλλες.
    Μας φανέρωσαν τα δευτερεύοντα θέματα (παραβιάσεις, έρευνες πετρελαίου, ΑΟΖ, άοπλα Ελληνικά μαχητικά κλπ) και έκρυψαν το τελευταίο.
    Σου λέει, για τα πρώτα ο λαός δεν πρόκειται να κουνηθεί από τον καναπέ, για τον καραγκιόζη όμως κινδυνεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν ξέρω τι θα κάνουν με τον Καραγκιόζη. Σπαθάρης όμως ήταν ένας και μοναδικός. Και αυτός ήταν Ελληνας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. πολύ γρήγορος ήταν ο υπουργός μας!


    εδώ τόσοι και τόσοι πολιτικοί μας είναι Τούρκοι...ο καραγκιόζης της ΟΥΝΕΣΚΟ...μικρό το κακό!

    πάντως ο τουρκικός καραγκιόζης είναι διαφορετικός από τον ελληνικό.


    "...επικυρώνοντας σχετική απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι από μία υποεπιτροπή της, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών: της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας."



    καλά αυτό τα λέει όλα!



    Προς ανώνυμο
    14 Ιουλίου 2010 2:18 μ.μ.,

    ΥΠΟΨΙΝ η τουρκική γλώσσα, δεν δίνει ετυμολογία για τη λέξη μπακλαβάς,ούτε για τη λέξη ζεϊμπέκικο ή μουσακάς, όπως και για πολλές άλλες που πολλοί Έλληνες σπεύδουν να χαρακτηρίσουν ως τουρκικές.

    Όσο γι'αυτές που δίνει ετυμολογία,όπως καραγκιόζης ή ιμάμ μπαϊλντί, φυσικό είναι κάποια "κοινά αγαθά ή κοινές απολαύσεις" να είχαν τουρκικά ονόματα, αφού γλώσσα της οθωμ.αυτ.,ήταν τα τουρκικά,αυτά μιλούσε ο αφέντης, αυτά μάθανε λίγο ή πολύ κι οι άλλοι λαοί για να συννενοούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εάν ο Καραγκιόζης είναι μουσουλμάνος, τότε είναι Τούρκος..!! Ρε, με τι ασχολούμαστε οι αθεόφοβοι ΔΝΤιάτικα... Στη Θράκη αλωνίζει ο ...Βεληγκέγκας κι ετοιμάζει την επαν-έλευση του πολυχρονεμένου μας Πασά, ο Καραγκιόζης κινδυνεύει να του πάρει πίσω η τράπεζα την Cayen που πήρε πουλώντας τα πρόβατα που έκλεψε από τον μπάρμπα του τον Γιώργη (που τάχα θα του τα έβοσκε σε εύφορα ευρωπαϊκά λιβάδια), ο Χατζηαβάτης αγορεύει στη Βουλή ευχαριστώντας τους Αμερικάνους, τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, τους Τούρκους συγχορευτές κουμπάρους, ελπίζοντας ότι θα πάρει το καθιερωμένο του "μπαχτσίσι" για τις ταπεινές υπηρεσίες του. Ο Νιόνιος με τον Μορφονιό φορόντας Guci πίνουν ευτυχισμένοι σαμπάνιες στη Μύκονο, με δανεικά από τον Εβραίο που τρίβει τα χέρια του. Α, και μη περιμένετε να έρθει ο Μπαρμπα-Γιώργος ροβολώντας τον κατήφορο και να τους τουλουμιάσει όλους στο ξύλο επαναφέροντας την τάξη, γιατί κι αυτός είναι ερωτοχτυπημένος με την Ουκρανή τραγουδιάρα στο επαρχιακό σκυλο-μπουζουκσίδικο που άνοιξε ο Σταύρακας δίπλα από την στάνη του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.