24/8/10

Άρση του casus belli εξετάζει η Άγκυρα

Δεν αποτελεί πια αιτία πολέμου η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στα χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το νέο Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, που σχεδιάζει η Τουρκία, όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματα τους, οι τουρκικές εφημερίδα Sabah και Μilliyet.

Στο δημοσίευμα, που υπογράφει η διπλωματική συντάκτρια της εφημερίδας Ντουιγκού Γκιουβέντς, αναφέρεται ότι στο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφαλείας,το οποίο είναι γνωστό ως το “Βιβλίο Κόκκινης Γραμμής” και περιγράφονται οι απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας, οι γειτονικές χώρες δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον «εξωτερική απειλή» αλλά στοιχείο συνεργασίας.

Παράλληλα, η πυρηνική ισχύ και το δυναμικό των πυρηνικών όπλων του Ιράν διατυπώνονται ως ένα «ανησυχητικό στοιχείο» και επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν θέλει με κανένα τρόπο πυρηνικά όπλα στην περιοχή της.Είναι εμφανής η αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική της με το Ιράν.

Στη θέση των απειλών που προέρχονται από την Ελλάδα, το Ιράν και το Ιράκ, τώρα πλέον γίνεται αναφορά στην αύξηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Η "τρομοκρατία" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) καταχωρείται ως απειλή και επισημαίνεται η συνεργασία με το Ιράκ κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ».

Επίσης, υπογραμμίζεται η αυξανόμενη συνεργασία με τη Ρωσία και το αναπτυσσόμενο εμπόριο και σημειώνεται πως η έναρξη συνεργασίας με τα έθνη της Ασίας συγκαταλέγεται στους κύριους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Επιπλέον, το Έγγραφο επισημαίνει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ενισχύσει τον ρόλο της ως κομβικό σημείο μεταφοράς ενέργειας προς την Δύση και την Ανατολή.

Εξάλλου, στο Έγγραφο σημειώνεται πως ο στόχος της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κρατική πολιτική.

Το προσχέδιο λέει ότι πια τα 12 ναυτικά μίλια δεν είναι λόγος έναρξης πολέμου.Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζεται, το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια, που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν ως casus belli, στο εξής δεν θα θεωρείται ως προέχουσα απειλή. Αντί γι’ αυτό υπογραμμίζεται η συνεργασία και αναφέρεται ότι με το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, που έχει ξεκινήσει με την Ελλάδα, στόχος είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα.

Η κόκκινη βίβλος συντάσσεται κάθε πέντε χρόνια και υπόκειται σε αναθεώρηση κάθε χρόνο.Η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί μέσα από το νέο δόγμα να δώσει το στίγμα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και των αλλαγών που συνεπάγεται η αποδυνάμωση της επιρροής του στρατιωτικού κατεστημένου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτελείται πλέον από περισσότερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και λιγότερους εκπροσώπους του στρατού, ενώ οι εισηγήσεις για τις ριζικές αλλαγές στο νέο κείμενο έγιναν από το γραφείο του κ. Ερντογάν.

Το σχέδιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και θα ψηφιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας τον Δεκέμβρη του 2010. Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα δημοσίευματα διαβάζει γραμμή προς γραμμή τις αλλαγές και συμπληρώνει ο ίδιος τα κενά.Αξίζει να σημειωθεί πως η εκ νέου σύνταξη του τουρκικού «βιβλίου των κόκκινων γραμμών» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2010.

Συγρατημένη αισιοδοξία σε Πεντάγωνο
Στο ελληνικό Πεντάγωνο υποδέχθηκαν την είδηση, της άρσης του "casus belli" για τα 12 ναυτικά μίλια, με συγκρατημένη αισιοδοξία, αν όχι δυσπιστία. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα εξετάσουν σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, την εγκυρότητα της φερόμενης πληροφορίας που δημοσίευσε η «Σαμπάχ» και η «Μιλιέτ», κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Βέβαια, το ελληνικό Πεντάγωνο θα σιγουρευτεί ότι η άρση του "casus belli" δεν αποτελεί άλλη μια «ακάλυπτη επιταγή» της Άγκυρας, μόνο όταν διαπιστώσει ότι η αλλαγή αυτή επεκταθεί και στα σχετικά θεσμικά κείμενα της Τουρκίας, και εξαλειφθούν οι ενέργειες στις οποίες είχαν αποφασιστεί να υλοποιηθούν από την γείτονα χώρα στο πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο που η χώρα μας επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να είναι ένα στημένο παιχνίδι, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιαστεί στο Εξωτερικό ότι είναι πρόθυμη για προσέγγιση της Ελλάδος και καλή γειτνίαση, αλλά να γνωρίζει ο Ερντογάν από τώρα ότι δεν θα περάσει η πρόταση αυτή από την Εθνοσυνέλευσή τους.

Όπως αναφέρεται στην Ελευθεροτυπία της Τρίτης, πηγές του υπουργείου Εθνιικής Αμυνας που ρωτήθηκαν για το θέμα τηρούν στάση αναμονής, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αίρει το «causus belli», ωστόσο, τα πράγματα δεν άλλαξαν.

Σε λίγους μήνες θα φανεί η αλήθεια και αν παίζεται κάποιο παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει εκφράσει δημόσια (στα βιβλία του) την επιθυμία του να αναβιώσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
COSMO.GR,BHMA,SKAI,SIGMALIVE

20 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Γιατί ψάχνουμε τι θα κάνει η τουρκική Εθνοσυνέλευση; Μηπως η Τουρκία έχει εξασφαλίσει από την κυβέρνηση Παπανδρέου (γραπτώς;)ότι έχει παραιτηθεί από οποιαδήποτε επέκταση;
    Εδω δεν μπορούμε να πετάξουμε πλησιέστερα α΄πό 6 μίλια σε ελληνικά (ακόμα) νησιά και θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐὰν βεβαίως γίνη κάτι τέτοιο, τί ἀντάλλαγμα θὰ δώσουμε ἢ δώσαμε καὶ ἂν τελικῶς ἐξασκηθῆ καὶ τὸ δικαίωμα;
    Θολὸ τοπίο, ἔλλειψις γενικώτερης στρατηγικῆς στὴν εὐρύτερη περιοχή, εἰδικῶς μεταξὺ Ἑλλάδος καὶ Κύπρου, μᾶλλον ἡ ἐξωτερικὴ πολιτικὴ χρείαζεται γενικώτερη ἀναμόρφωση ὅπως ἡ ἐθνικὴ οἰκονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ή πολύ απλά, δεν αισθάνονται καμία απειλή...πράγμα που σε κάνει ακόμα πιο μικρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχουν καμία αξία τα άρθρα των «Σαμπάχ» και η «Μιλιέτ» καθώς η άρση μπορεί να γίνει μόνο απο την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Είναι πολιτικό ζήτημα και πολιτική συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε πρόκειται να γίνει σύντομα.
    Λόγια κούφια και παραπλάνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. elpada
    Το καινούργιο «φρούτο» λέγεται ΑΟΖ Τι ήθελε να πετύχει η Τουρκία με το casus belli. Ήθελε να μας εμποδίσει να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο. Σήμερα όμως αυτό μπορούμε να το κάνουμε οριοθετώντας την ΑΟΖ. Άρα η διατήρηση του casus belli. των 12 μιλίων είναι άχρηστη πλέον, ενώ αντίθετα η απόσυρση του είναι πολύ χρήσιμη για το «Ευρωπαϊκό» προφίλ της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πυροτέχνημα της γείτονος για να "κοψει κίνηση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν άρουν το casus belli θα κάνει η Ελλάδα γεωτρήσεις η' θα το άρουν για γίνει "καλό το κλίμα" και να προχωρήσουν αυτοί σε γεωτρήσεις και να μας μείνει η ειρηνική συνύπαρξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το γνωστο παραμυθι της κοκκινοσκουφιτσας με τον λυκο στον ρολο της καλης γιαγιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Τούρκοι θέλουν να αρπάξουν Ελληνικά εδάφη, θάλασσες και πετρέλαια.
    Ψεύδονται όταν μιλάνε γιά ειρήνη, προετοιμάζονται για πόλεμο, τι το θέλουν το τεράστιο εξοπλιστικό τους πρόγραμμα?
    Βέβαια υπολογίζουν ότι κάποιους εύπιστους βλάκες πολιτικούς μας μπορούν εύκολα να ξεγελάσουν και να αποκοιμήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μήπως εχει συμφωνηθει ήδη η συνεκμεταλλευση 60% ΗΠΑ - 20%Ελλαδα- 20%Τουρκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλος πάντων, τέτοιο δούλεμα ....!

    Ποιός ήταν ο αρμόδιος εισηγητής το 1974, που εισηγήθηκε να μην προχωρήσει η Ελλάς στα 12 μίλλια;

    Ποίοι ήσαν οι αρμόδιοι οι οποίοι ολιγώρησαν για να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η Συνθήκη με την Αλβανία για τα θαλάσσια όρια μεταξύ των δύο χωρών;

    Δεν θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν τα ονόματά τους, να στιγματισθούν οι υπαίτιοι και να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να δικαθούν και να καταδικασθούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ, τι καλά! Η Τουρκία δηλ μπορεί και να μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Ε, άμα μας αφήνουν να τα επεκτείνουμε.
    Μετά να ζητήσουμε άδεια και για ΑΟΖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να κι άν το άρουν νά κι άν δεν το άρουν.Εμείς θα έπρεπε να κάνουμε τα νόμιμα και να αφήσουμε τις μογγολοκότες να κράζουν.
    Ηγέτη με κάκκαλα θέλουμε και όχι κάκκαλα ηγέτες που έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Bρε παιδιά μας δουλεύουν ψηλό γαζί οι ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ,δηλαδή και τι έγινε που θα ανακαλέσει το casous belli?μπορεί κάλλιστα εάν η Ελλάδα τολμήσει να ασκήσει το νόμιμο δικαιωμά της την επέκταση των 12 μιλίων βάσει του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας να της δώσει τελεσίγραφο 48 η 72 ωρών για να το ανακαλέσει αλλιώς θα μας επιτεθεί και τι περιμένετε ότι από αυτές τις ελεεινές ηγεσίες που ψηφίζουν οι μπριζολάκηδες οι σημερινοί ΄Ελληνες του καθησιού και της καλοπέρασης που το περισσοτέρων το μυαλό είναι να μπει στο δημόσιο για να πληρώνονται και να κάθονται εκτός κάποιων εξαιρέσεων να πουν στους ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ?Ε τότε παιδιά εάν αυτό το πιστεύετε είστε οικτρά γελασμένοι και άσε που με το να ανακαλέσει η ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ το Casous belli χωρίς να της στοιχήσει τίποτα δείχνει και στην Ευρώπη και καλά ντε ότι γίνεται πιό πολιτισμένη και σωστή και εάν η ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ έίχε πραγματικές και αληθινές προθέσεις έπρεπε να πει άρω το Casous belli γιατί είναι λάθος και η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτήνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια παντού όπως έχω εγώ επεκτείνει τα δικά μου χωρικά ύδατα στην μαύρη θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο στα 12 Μίλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανωνυμε 24/08/10-10.17.Το επιασες το νοημα.Αυτο ακριβως παζαρευουν οι μογγολοι.Αρση των αιτιων πολεμου,που ακουγεται πομπωδες αλλα παραλληλα συμφωνια για ΑΟΖ που λιγοι γνωριζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σύμφωνα με τις δύο αυτές εφημερίδες, "εικάζεται ότι το Εγγραφο Πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, δεν ΘΑ θεωρεί πια απειλή την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων..."
    Αρκεί να το ψηφίσει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ΟΤΑΝ αυτό ολοκληρωθεί, τον προσεχή Δεκέμβριο.
    Πλησιάζει και η επόμενη κρίση της Τουρκίας από την ΕΕ βλέπεις, οπότε...
    Θα δούμε ως τότε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η τουρκια εξετάζει την άρση συνέχεια τις επίσκεψης του τούρκου υπεξ πριν λίγες ημέρες στην χώρα μας και όπως είπε και ο ίδιος: «στην πραγματικότητα η θάλασσα του Αιγαίου είναι το κοινό μας σπίτι και είμαστε σαν μια οικογένεια, Τούρκοι και Έλληνες, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια πολιτιστική κληρονομιά, το ίδιο τουριστικό περιβάλλον».H μυστική διπλωματία καλά κρατεί.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είτε 12 γίνουν τα μίλια μας είτε ...24, όποιο πλοίο θα διαπλέει το Αιγαίο, θα το κάνει ελεύθερα και χωρίς την άδειά μας !!!
    Τα χωρικά ύδατα δεν σημαίνουν ότι δεν μπορεί να μπει πλοίο άλλου κράτους μέσα.
    Δεν φτιάχνεται δηλαδή ένα τείχος που δεν μπορεί κανείς να το περάσει.

    Άλλο στεριά και άλλο αέρας ή θάλασσα.

    Ελληνικό επιβατηγό πλοίο που φεύγει από Ρόδο για Πειραιά, περνάει σε απόσταση μικρότερη του μισού μιλίου από την τουρκική ακτή, μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο είναι νόμιμο.
    Όλη αυτή η ιστορία με τα 6, 12 ή δεν ξέρω πόσα μίλια, είναι μούφα/συμπαιγνία για να βρίσκονται σε δουλειά μερικοί διπλωμάτες και πολιτικοί !!!

    Τίποτα δεν θα αλλάξει. Όποιο πλοίο (ρώσικο, βουλγάρικο, τούρκικο, ...θιβετιανό ή και από το Λάος ακόμα), κατεβαίνει από την Μαύρη Θάλασσα ή πάει προς αυτήν ή και σε άλλους προορισμούς, περνάει χωρίς να υποβάλλει σχέδιο που θα πρέπει μάλιστα και να εγκριθεί, όπως στα αεροπλάνα.

    Έπρεπε τσαμπουκά να είχαμε κάνει τα 12 μίλια μας πολύ πιό πριν από τότε που μπήκε θέμα από την Τουρκία και δεν θα συνέβαινε τίποτα αφού κανείς δεν θα θιγόταν όσον αφορά την διέλευσή του!
    Αλλά με τους ψωφοδεείς που μας κυβερνούν μια ζωή, τι να περιμένει κανείς;
    Βλέπουν πρόβλημα ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προπέτασμα καπνού και τίποτα άλλο για τους αποχαυνωμένους Ελληνες των μμε.ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ (12 μιλια)ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ (ΑΟΖ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θέλουν να μας ξεφτελίσουν τελείως μα τελείως. Θα άρουν το καζους μπέλι κι εμείς θα καθόμαστε και θα κοιτάμε σα λακαμάδες και δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.