4/8/10

Σερβία: Ένα δις δολάρια είναι τα έσοδα από την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού

Η στρατιωτική βιομηχανία της Σερβίας θα υπογράψει σύντομα συμφωνίες εξαγωγών αξίας ενός δις δολαρίων , όπως ανακοίνωσε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Ντράγκαν Sutanovac . Η Σερβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, από την Τουρκία προς την Αυστρία .

Ο υπουργός λέει ότι έχει λάβει πενταετή προγράμματα ανάπτυξης από τους επικεφαλής όλων των παραγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού , και εξέφρασε την επιθυμία να εξεταστούν από την πολιτεία οι δυνατότητες χρηματοδότησης της ανάπτυξή τους . Ο Sumanovic επεσήμανε ότι ορισμένοι ανάδοχοι στρατιωτικού εξοπλισμού εργάζονται σε τρεις βάρδιες και ακόμη δεν μπορούν να παράγουν όσο θα μπορούσαν να πωλήσουν στην αγορά.
Balkans.com

6 σχόλια:

  1. Το θεωρώ πραγματικά καταπληκτικό! Η Σερβία βγήκε από τον κομμουνισμό το 1990, υπέστη έκτοτε τα πάνδεινα, βομβαρδίστηκε, μοιράστηκε και όμως εξακολουθεί να έχει βιομηχανία, που η Ελλάδα ούτε να ονειρευτεί μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως η πιο σημαντική είδηση που διάβασα σήμερα και με ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι γεγονός οτι μια χώρα πρόσφατα ταλαιπωρημένη, κατάφερε και όχι μόνο ανασυγκροτήθηκε αλλά αξιολόγησε και εφάρμοσε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως η ανάπτυξη της βιομηχανίας αμυντικού υλικού. Σε αντίθεση, η "Ε.Α.Σ." (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) ουσιαστικά δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Μηδενική παραγωγή, κανένα έσοδο, έξοδα (κυρίως μισθοδοσία) να "τρέχουν" και να διογκώνουν το έλλειμμα και δυστυχώς καμία επένδυση στον κρίσιμο τομέα έρευνας και ανάπτυξης. Το Συγκρότημα Αιγίου (ΕΒΟ) έχει ζημιές που δεν έχουν επισκευαστεί από το σεισμό του... 1991!!! Ο εξοπλισμός του έχει πλέον απαξιωθεί, καμία συντήρηση και μέχρι πρότεινος περίμενε με τα χέρια σταυρωμένα το συμβόλαιο ανάθεσης για την κατασκευή του νέου τυφεκίου των Ενόπλων Δυνάμεων που θα αντικαθιστούσε το HK "G3". Ακόμα περιμένει...

    Προσωπικά, πιστεύω οτι αν θέλουμε μια βιώσιμη αμυντική βιομηχανία, αυτή δεν θα πρέπει να είναι αυστηρά "κρατική". Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες να επενδύσουν. Και αν το κράτος θέλει, ας δημιουργήσει ένα οργανισμό που θα επιβλέπει και θα ελέγχει οχι την ίδια την παραγωγή ή τα συμβόλαια που θα αναλαμβάνουν οι ιδιωτικοποιημένες πλέον εταιρίες αλλά το πλαίσιο λειτουργίας στην παγκόσμια αγορά (π.χ. θα απαγορεύεται η πώληση ενός μελλοντικού ελληνικού συστήματος σε χώρες που είναι εχθρικές). Το ίδιο δεν κάνει και η ρωσική "Rosoboronexport"; Κάτω από την "ομπρέλα" της έχουν υπαχθεί όλες οι μεγάλες και μικρές βιομηχανίες πολεμικού υλικού της Ρωσίας και ο όρος "export" στη σύνθετη ονομασία της, καθιστά σαφή τον κύριο λόγο ύπαρξής της.

    Βέβαια όλα τα ανωτέρω που αναφέρω, αποτελούν το "ποθούμενο" για πολλούς Έλληνες που είναι άνεργοι, έχουν "γερά" πτυχία αλλά παραδίδουν πίτσες και "παλεύουν" με τον ίδιο τους τον εαυτό καθημερινά προσπαθώντας να βρουν τρόπους να ζήσουν 30 ημέρες με 650 και λιγότερα Ευρώ στην τσέπη. Γιατί έτσι μας κατάντησαν. Να υπολογίζουμε το χρόνο σε "μέρες αντοχής" ή για να χρησιμοποιήσω ένα στρατιωτικό όρο "ημέρες αγώνα". Κουράγιο. Ίσως κάποια ημέρα, όλα ή έστω κάποια από όσα καταθέτουν πολλοί άλλοι αναγνώστες του "Ινφογνώμων" γίνουν πραγματικότητα. ίσως...

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που να μας πιάσουν εμάς. Δεν ξέρουν από μίζες αυτοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ελέγξει κάποιος τα πόθεν έσχες όλων των στελεχών της πολ.Βιομηχανίας,Υπ/γών,Υφυπ/γών θα καταλάβει γιατί δεν παράγουμε τίποτα.
    Τα ΑΩ που επενδύονται και δημιουργείται η βιομηχανία έχουν ενθυλακωθεί απο τα λαμόγια και εξασφαλήσαν τους γόνους τους που καλούμεθα να εντάξουμε ως νέο αίμα στη βουλή?
    ΥΓ: Γι΄αυτό ο Πλαστήρας με συνοπτικές διαδικασίες έστησε τους 6 στο Γουδί,έτσι ώστε όταν οι Πάτρωνές τους (Αγγλοι) φρόντησαν να έρθει απαλακτικό βούλευμα αυτό διαβιβάστηκε στον ΑΓ. ΠΈΤΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτο να το δειτε εσεις ελλαδιτες της Ελλαδας,και οι Κυπριοι βγηκαν απο τον πολεμο και σταθηκαν στα ποδια τους απο μονοι τους.Αλλα τι περιμενεις απο την Ελλαδα μεχρι και για την ΚΥπρο αναξιωπιστοι και τεμπελιδες,10 ωρες 5 μιλια.
    Εαν σας διοικουσαμε εμεις παρα οι αμερικανοπρακτορες των γιουσουφακιδων πιο εξυπνα θα φεροσασταν σε ολους τους τομεις.
    Ακομα και μεσα στα ιστολογια κανετε σαν τα κοκορια για αυτο απο μονοι σας δεν βγαινετε απο πανω,μακαρι ο θεος να αξιωσει κυπρεο να σας στρωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ti poylane ayto einai ti thema,giati mporei kai na poylane tsingina sovrakakia .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.