13/8/10

Τα δέκα χρόνια από τη βύθιση του «Κουρσκ» τιμούν οι Ρώσοι

Με εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε ναυτικές βάσεις τίμησαν οι Ρώσοι τα θύματα της αύτανδρης βύθισης του πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ» πριν από ακριβώς 10 χρόνια.Συγγενείς των 118 αξιωματικών και ναυτών πέταξαν ένα στεφάνι στη θάλασσα στη μνήμη των θυμάτων ενώ οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στα διοικητήρια του ρωσικού ναυτικού.

Το «Κουρσκ» ήταν ένα από τα νεότερα και πλέον προηγμένα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια και μετείχε σε μεγάλα ναυτικά γυμνάσια στη Βόρεια Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, και ενώ ήταν βυθισμένο, συνέβη ισχυρή έκρηξη από διαρροή καυσίμων σε σε τορπίλη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο άνοιγμα στο κύτος και να εισρεύσουν νερά.

Αρχικά η έκρηξη είχε αποδοθεί σε παλιά νάρκη ή πρόσκρουση με άλλο υποβρύχιο, ρωσικό ή ακόμα και ξένο.

Αν και πολλοί ναύτες και αξιωματικοί πνίγηκαν επιτόπου, ένα μέρος τους κατάφερε να σφραγίσει ένα από τα διαμερίσματα όπου παρέμειναν εγκλωβισμένοι μάταια περιμένοντας βοήθεια. Όλοι πέθαναν από το ψύχος και την ασφυξία σε λίγες ώρες.

Η τότε κυβέρνηση του προέδρου Πούτιν επικρίθηκε για την καθυστερημένη αντίδραση και την βραδύτητα που επέδειξαν οι Αρχές στην ενημέρωση των συγγενών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.