5/8/10

Πολλοί, αλλά όχι πια τόσο φθηνοί

Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΘΟΔΩΡΗΣ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ

«Η ανερχόμενη ισχύς των Κινέζων εργατών» είναι ο τίτλος του Economist, ο οποίος εξηγεί ότι αυτή η ισχύς είναι καλή όχι μόνο για τους ίδιους τους εργάτες, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.

Οι Κινέζοι εργάτες είναι πολλοί και φθηνοί, αλλά μετακινούνται κιόλας, γράφει ο Economist. Πέρυσι αμείβονταν με 1.348 γιουάν το χρόνο κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε 197 δολάρια. Είναι περίπου το ένα εικοστό του μέσου μηνιαίου μισθού ενός Αμερικανού εργάτη, αλλά είναι και το αποτέλεσμα αύξησης 17% στις αποδοχές τους. Πλέον στην Κίνα είναι λίγοι και δύσκολα μένουν στη χώρα τους. Εχουν πλέον απαιτήσεις και κάνουν απεργίες. Πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Κίνας σε συχνότητα, διάρκεια και σε στόχο. Που δεν είναι άλλος από τις ξένες πολυεθνικές.

Η κινεζική κυβέρνηση δείχνει ότι διστάζει να αντιμετωπίσει σκληρά απεργούς σε εργοστάσια πολυεθνικών για να μην προσελκύσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Από την άλλη δεν τη νοιάζει κι αν τρομάξουν οι ξένοι επενδυτές. Καλύτερα οι εργάτες να επιτίθενται στα ξένα αφεντικά παρά στα ντόπια, γράφει το βρετανικό περιοδικό, αλλά επισημαίνει ότι το πιο σημαντικό είναι ίσως η πεποίθηση ότι μπορεί μέσω των εργατών να αποκαταστήσει κάποιες ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Αν οι Κινέζοι εργάτες αμειφθούν όσο πρέπει τότε θα αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση.

Ο κόσμος χρειάζεται πρόθυμους καταναλωτές, όχι πρόθυμους εργάτες. Οι δυτικές βιομηχανίες θα πληγούν από την αύξηση του εργατικού κόστους, αλλά θα αποζημιωθούν από την αύξηση της ζήτησης των προϊόντων. Αύξηση της κινεζικής κατανάλωσης κατά 20% θα επιφέρει επιπλέον 25 δισ. δολάρια στις αμερικανικές εξαγωγές. Αυτό σημαίνει περί τις 200.000 θέσεις εργασίας επιπλέον στις ΗΠΑ. Αν οι Κινέζοι εργάτες έχουν χρήματα να ξοδέψουν, θα βοηθήσουν στην επαναφορά της οικονομίας στην πλήρη απασχόληση. Οι βιομηχανίες θα βρουν φθηνό εργατικό δυναμικό στην ηπειρωτική ενδοχώρα της Κίνας ή στην Ινδία. Και, τέλος πάντων, γράφει ο Economist, οι μικροί μισθοί των Κινέζων είναι το μισό της όλης ιστορίας.

Το άλλο μισό είναι η κινεζική παραγωγικότητα. Οι μισθοί τριπλασιάστηκαν, στη δεκαετία μετά το 1995, αλλά η παραγωγικότητα πενταπλασιάστηκε. Ετσι υπάρχει λόγος να μείνουν χαμηλές οι τιμές των προϊόντων.

Η Κίνα το μόνο που έχει να κάνει είναι να διατηρήσει ένα σταθερό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που θα αμείβεται ικανοποιητικά. Προφανώς είναι μια καπιταλιστική ματιά στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα προσαρμόζεται στη σύγχρονη αγορά, διατηρώντας το σοσιαλιστικό πολιτικό χαρακτήρα της.


Για το άρθρο του economist εδώ

10 σχόλια:

  1. "Οι μισθοί τριπλασιάστηκαν, στη δεκαετία μετά το 1995, αλλά η παραγωγικότητα πενταπλασιάστηκε"

    Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που αποκαλούμε "Κινέζικο Θαύμα" αφορά μόνο 120 εκατ. από το 1,5 δις που είναι περίπου ο πληθυσμός της χώρας αυτής.

    Υπάρχουν 10 βιομηχανικά κέντρα με 10-12 εκατ. το καθένα και ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι είναι στην πείνα !!!

    Κάτοικοι σε απομακρυσμένες περιοχές, για να βρουν νερό κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια και το κουβαλούν στον ώμο σε πλαστικά δοχεία.
    Δεν ξέρουν δε, ούτε ποιός ήταν ο Μάο-Τσε-Τούνγκ ή αν έγινε πόλεμος στο Βιετνάμ !!!
    Διασταυρωμένο, μα τον ...Αλάχ !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Όσο ανεβαίνουν οι μισθοί ανεβαίνουν και οι τιμές. Όσο ανεβαίνουν οι τιμές, ανεβαίνει και ο αντγωνσιμός στην αγορά. Αυτό με την Ιαπωνία κατέληξε έστι ώστε η χω΄ρα αυτή να έχει ύφεση τα τελευταία 15 χρόνια. Γενικώς αυτή η αλυσίδα καταλήγει σε πόλεμο, εμπορικό αρχικά, κανονικό αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >για να μην προσελκύσει τη διεθνή κοινή γνώμη<


    Μάλλον ΠΟΚΑΛΕΣΕΙ θέλει να γράψει, διαφορετικά δεν βγαίνει νόημα. Είναι, όμως, δείγμα προχειρότητας για εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

    Κατά τα άλλα, τίποτε το περίεργο. Το ίδιο συνέβη και με την Ιαπωνία, η οποία κάποτε ήταν το φθηνό κράτος (μετά τον Β'ΠΠ), με τον ολιγαρκή εργάτη, που κατέκλυε τις αγορές με τα προϊόντα του. Μετά η Ταϊβάν, η Κορέα και πάει λέγοντας.

    Όλα αυτά τα υπανάπτυκτα κράτη κάποτε αναπτύσσονται και ζητούν άλλα υπανάπτυκτα για να βρουν φθηνά εργατικά. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια (Ασία, Αφρική), αλλά μέχρι πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. PAME GIA 200 $ TO XRONO ETSI MOY FENETE,MONO ETSI THA GINOYME ANTAGONISTIKOI,AMA PAME STA 190 TOTE EXOYME THN NIKH STA XERIA ,KATA LOVERDO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τωρα δεν ηθελα να σχολιασω,και θα ειναι η πρωτη φορα που το κανω εδω,αλλα φιλε Τζιμη γνωριζεις την Κινα οσο γνωριζεις και τον Πλουτωνα.Και σε παρακαλω,μην τρολαρεις συνεχεια εδω μεσα.Εχω δει πολλα απο τα ποστ σου που δεν εχουν καμμια σχεση με την πραγματικοτητα,απλα γραφεις κατι για να γραψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 7:46 μ.μ.
    Όταν λες: "δεν ηθελα να σχολιασω,και θα ειναι η πρωτη φορα που το κανω εδω", τι εννοείς;;;
    Διότι αν μετρήσω και αναρτήσω τα σχόλια που (μου) έχεις κάνει εδώ, θα κολλήσει το ...ίντερνετ !!!

    Εάν μου δώσεις κάποιο τηλέφωνό σου θα σε πάρω χωρίς απόκρυψη ΤΩΡΑ, να δεις από τον κωδικό εάν έχω ιδέα
    από Κίνα και ...περίχωρα !!!
    Αλλά είσαι κότα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τωρα τι να σου πω?Ειναι αυτα επιχειρηματα και ποιοτητα?Τελος παντων παρακαλω τον διαχειριστη να μου δωσει ενα email να στειλω το τηλεφωνο μου σε αυτον τον ανοητο και ελα μετα να μου πεις για κωδικους.Θες να μας πεις οτι εισαι στην Κινα.Ανοητε απο την τηλεοραση την ξερεις.Κυριε διαχειρηστα παρακαλω ενα email.Σε περιπτωση που δεν στειλω μεσα στο Σ/Κ το ονομα μου και τα στοιχεια μου αλλα και τα τηλεφωνα και την διευθυνση του ΓΡΑΦΕΙΟΥ μου στην ΚΙΝΑ και συγκεκριμενα στο Guangzhou θα ειναι γιατι θα λειπω.Δευτερα ομως οπωσδηποτε.Προκαλεσες γελοιε και τωρα θα γελασουμε ολοι μαζι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Guangzhou;;; Σιγά μην είσαι και στο Ματσουπίτσου !!!
    Έχει δει ποτέ κανείς να υπάρχει αστεράκι στον χάρτη δίπλα από αυτή την περιοχή του κόσμου;
    Αμφιβάλλω εάν σε έχει αφήσει ο μπαμπάς σου να πας πέρα από τα διόδια των Μαλγάρων !!!
    Το πολύ πολύ να έχεις πάει καμιά Κέρκυρα στην πενταήμερη του σχολείου σου αν κι αυτό συζητείται (ότι πήγες σχολείο) κρίνοντας από το δήθεν στυλ και επίπεδό σου στα ελληνικά που βλέπουμε στα σχόλιά σου!
    Ελληνικό ερωτηματικό (;), δεν έχεις στο μηχάνημα; Και βάζεις συνεχώς τα τσιγκέλια(?);;;
    Χασάπικο δουλεύεις;;;

    Και άσε τα κόλπα με τους διαχειριστές. Σιγά μην ασχοληθούν να σου βρουν και ...γκόμενα !!!
    Μάθε πρώτα αστοιχείωτε να σέβεσαι τους συνομιλητές σου εδώ μέσα ξεκινώντας από ένα έστω νικ ώστε να μη μας το παίζεις φαντομάς και μετά μου λες για Άπω Ανατολή !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 11:38 άσε τον άνθρωπο, ήδη γελάμε και χωρίς την κόντρα σας. Μη μας τον τρομάξεις και φύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.