10/8/10

Κυπριακό: Απανωτά Γιουρούσια από Φθινόπωρο

Μια εντυπωσιακή αντικυπριακή-φιλοτουρκική συμμαχία

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
konstantakopoulos.blogspot.com

Στρατηγική … Κιουταχή εναντίον του Μεσολογγίου στην ελληνική Επανάσταση, θυμίζει τώρα η τουρκική πολιτική έναντι της Κύπρου. Η μία “πολιορκία” διαδέχεται την άλλη, κάποια στιγμή το “κάστρο” θα πέσει, σκέφτονται ίσως στην Άγκυρα, τουλάχιστο θα παύσουν τα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία.
Ενθαρρυμένη από το ότι δεν υπέστη την παραμικρή κύρωση τον περασμένο Δεκέμβριο, παρόλο που αρνείται την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών της, η Άγκυρα ετοιμάζει τώρα μεγάλη πολιτικο-διπλωματική επίθεση κατά της Κύπρου το φθινόπωρο.
Καλά πληροφορημένοι διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία επιδιώκει κατ’ ελάχιστον, να “αποενοχοποιηθεί” για την εισβολή-κατοχή, αναγκάζοντας τη Λευκωσία (και την Αθήνα) να άρει το βέτο σε κεφάλαια της ευρωτουρκικής διαπραγμάτευσης. Το βέτο είναι το ισχυρότερο διπλωματικό χαρτί σήμερα της Κύπρου (και της Ελλάδας).
Κατά μέγιστο, λένε οι ίδιες πηγές, η Τουρκία επιδιώκει να επιτραπεί το εμπόριο κατεχομένων και ΕΕ, ενώ, σε ότι αφορά την ουσία του κυπριακού αποβλέπει, δεν το κρύβει άλλωστε, είτε σε λύση τύπου Ανάν, είτε σε δύο κράτη. Ο ατλαντικός παράγων υποστηρίζει την πρώτη λύση, γιατί προτιμά μπερδεμένη κυριαρχία, με τον ίδιο διαιτητή, από δύο αμιγώς εθνικές κυριαρχίες.
Η Τουρκία εξασφάλισε, κατά τα φαινόμενα, την υποστήριξη της Κομισιόν, του Προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, του συνόλου της “ατλαντικής” Ευρώπης και, σε έναν βαθμό, του ΓΓ του ΟΗΕ. Όσο για την ενθουσιώδη στήριξη της Βρετανίας σε κάθε αντικυπριακό σχέδιο και φιλοτουρκική κίνηση δεν χρειάζεται καν να την αναφέρουμε, εκδηλώνεται πιο συχνά απ’ ότι βρέχει στο Λονδίνο. Eίναι χαρακτηριστική η μνημειώδης έλλειψη στοιχειώδους τακτ που επέδειξε προ ημερών ο κ. Κάμερον, επιλέγοντας την Άγκυρα για να επικρίνει, εμμέσως πλην σαφώς, τους υποτιθέμενους εταίρους του στην Ένωση, Γαλλία, Γερμανία και Κύπρο!
Η εντυπωσιακή φιλοτουρκική και αντικυπριακή συμμαχία συγκροτήθηκε στη βάση της “ανάγκης” στήριξης πάση θυσία (Κύπρου και Ελλάδας) της τουρκικής ένταξης, το κυριότερο εμπόδιο της οποίας παραμένει το κυπριακό. Oι “σύμμαχοι” δεν ζητούν από την Άγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να αναγνωρίσει την Κύπρο, να αποσύρει τον στρατό της, αλλά πιέζουν και εκβιάζουν το θύμα της τουρκικής εισβολής, τη Λευκωσία, να κλείσει το θέμα όπως-όπως, εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, και της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του μελλοντικού επανενωμένου κράτους.
Στις Βρυξέλλες πιστεύουν, ακριβέστερα κάνουν ότι πιστεύουν, πως το κυπριακό δεν λύνεται γιατί δεν θέλουν οι Κύπριοι (το ίδιο πιστεύουν και πολλοί στην Αθήνα). Όπως κάθε ψέμα και αυτό δεν στερείται κάποιου στοιχείου αλήθειας. Μόνο που οι Κύπριοι δεν θέλουν, αν και όσο δεν θέλουν λύση, γιατί συνήθως αυτά που τους προτείνονται είναι εξωφρενικές ρυθμίσεις χωρίς διεθνές προηγούμενο που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το κράτος και την ασφάλειά τους. Αν σε κάτι έχουν, και έχουν, σοβαρή ευθύνη οι εκάστοτε κυπριακές πολιτικές ηγεσίες είναι κυρίως γιατί δεν αρθρώνουν, δεν διεκδικούν και δεν προβάλλουν με την απαραίτητη σαφήνεια μια συμβιβαστική μεν, δημοκρατική δε λύση του κυπριακού, που να ανταποκρίνεται τα ελάχιστα αποδεκτά από τον κυπριακό λαό και την κοινή λογική. Και με το ελαφρυντικό πάντα, για νάμαστε δίκαιοι, ότι η Κύπρος παραμένει μικρό, τραυματισμένο, απειλούμενο κράτος.
Στις Βρυξέλλες πάντως τείνουν ευήκοο ους στον Νταβούτογλου, που δηλώνει προς τους Ευρωπαίους, περίπου ως νέος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής: “Διαλέξτε αν θα πάτε με την ισχυρή Τουρκία ή τη μικρή Κύπρο”. Βεβαίως, σχολιάζει έμπειρος διπλωμάτης, “για να πούμε και του στραβού το δίκιο, η κρίση μεγαλείου δεν θα εκδηλωνόταν τόσο εύκολα αν κάποιος του απαντούσε, αλλά ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να το πράξει, ούτε καν μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων!” Εκ του ασφαλούς “εκστρατεύει” o ιδεολόγος του “νεοωθωμανισμού”.
Κατά έγκυρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις βαλίτσες τους για την Κύπρο ετοιμάζουν για το φθινόπωρο ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μπούγιεκ και ο Επίτροπος Φούλε, αμφότεροι από την “αμερικανική” Νέα Ευρώπη, Πολωνία και Τσεχία. Οι επισκέψεις αποβλέπουν στον εκβιασμό της Κύπρου να κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις για να “λυθεί” το κυπριακό, υπό την δαμόκλειο σπάθη έγκρισης του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με τα κατεχόμενα. Ο κανονισμός του απευθείας εμπορίου είναι ηθικο-πολιτικά, νομικά και από άποψη κοινοτικής αλληλεγγύης απαράδεκτος. Αντιμετωπίζει τα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό κυπριακά εδάφη όχι ως κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά ως τρίτη χώρα, με την οποία επιτρέπεται κανονικά το εμπόριο, παρά τα κατηγορηματικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ο Μπαρόζο, παρά τη στήριξη που προσέφεραν πρόσφατα στην επανεκλογή του Λευκωσία και Αθήνα, υπήρξε σαφής επ’ αυτού, εξηγώντας ξερά στον κ. Χριστόφια τον Ιούνιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, ότι δεν προτίθεται να παγώσει έστω το ζήτημα του κανονισμού. Μόλις προ ημερών, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης Άντζελα Φιλότε, προέβη στη πρωτοφανή δήλωση ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα, από πλευράς γενικού διεθνούς δικαίου, για τη χρήση των κατειλημμένων από τον τουρκικό στρατό κυπριακών λιμανιών της Αμμοχώστου, της Κερύνειας και του Καραβοστασίου. Το μόνο που απέφυγε μέχρι στιγμής να ζητήσει από τη Λευκωσία η Κομισιόν, είναι να καταβάλει η Κύπρος αποζημίωση στην Τουρκία για τα έξοδα του στρατού κατοχής.
Από μέρους του ΟΗΕ υφίσταται η “απειλή” ότι ο Γραμματέας Μπαν Κι Μουν, που θεωρείται ευρέως ο πιο εξαρτημένος στην ιστορία του Οργανισμού, θα αποδώσει, με έκθεσή του τον Νοέμβριο, ευθύνες για το αδιέξοδο στις συνομιλίες, συστήνοντας άρση της απομόνωσης. Η ευθύνη ανήκει σαφώς στην τουρκική πλευρά, με δεδομένη όμως τη δράση και διεθνή επιρροή της τουρκικής διπλωματίας και των δυτικών συμμάχων της, η Λευκωσία “τρέμει”, υπογραμμίζουν πολιτικοί παρατηρητές στην κυπριακή πρωτεύουσα, το περιεχόμενο της έκθεσης.
Ο κ. Χριστόφιας και η Κύπρος έχουν ασφαλώς τεράστια όπλα στα χέρια τους, που θα μπορούσαν να σταματήσουν εν τη γενέσει τους τις μεθοδεύσεις αυτές, αυτά τα όπλα όμως θα σήμαιναν το λιγότερο πολύ σκληρή διαπραγμάτευση ή και ρήξη. Ο Έρογλου έχει προσφέρει ήδη, με τις προτάσεις του, λένε Κύπριοι διπλωμάτες, στον κ. Χριστόφια όλους τους λόγους του κόσμου να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, καταγγέλλοντας διεθνώς την Τουρκία και, κυρίως, να διακόψει πλήρως το περαιτέρω άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Δεν χρειάζεται καν να τα κάνει αυτά, αρκεί να απειλήσει πειστικά τους εταίρους στην ΕΕ ότι θα τα κάνει αν επιμένουν να τον στριμώχνουν. Μόνο που τέτοια ριζικά μέτρα είναι τελείως εκτός προθέσεων και νοοτροπίας του Προέδρου, υπογραμμίζουν πολιτικοί παρατηρητές στη Λευκωσία.
Απομένει να δούμε ποια εναλλακτική διαθέτει, αν διαθέτει, η κυπριακή ηγεσία. Προς το παρόν, η κατάσταση που διαμορφώνεται τροφοδοτεί περαιτέρω την “κονιορτοποίηση” του εσωτερικού μετώπου και τις ούτως ή άλλως κάκιστες σχέσεις των κομμάτων μεταξύ τους. Οι επικρίσεις στο ΑΚΕΛ πέφτουν βροχή, ακόμα και από το ΔΗΚΟ. Την Τρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο αναλώθηκε κυρίως στον καυγά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Θα συνεχισθεί την Πέμπτη, με πιθανότητες επίτευξης μίνιμουμ συνεννόησης περίπου μηδέν.
Τα κόμματα πλην ΑΚΕΛ κατηγορούν τον Πρόεδρο για αυθαιρεσία, επειδή υποβάλλει προτάσεις που δεσμεύουν την Κύπρο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, προτάσεις με τις οποίες διαφωνεί κατηγορηματικά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφος, παραμονή 50.000 εποίκων). Επικρίνουν επίσης την κυβέρνηση ως υπεύθυνη της σημερινής διεθνούς κατάστασης, ενώ ενίοτε διατυπώνονται και βαρύτεροι υπαινιγμοί για μυστικές συμφωνίες στο παρασκήνιο, ώστε να ανοίξουν και άλλα κεφάλαια των ευρωτουρκικών, ή ακατανόητη αδράνεια στο ζήτημα του κανονισμού εμπορίου. Ο κανονισμός μπορούσε πολύ ευκολότερα να σταματήσει προτού τον προωθήσει η Κομισιόν στο ευρωκοινοβούλιο. Η Λευκωσία όμως δεν έπραξε τίποτα και εκ των υστέρων ισχυρίσθηκε ότι δεν το είχε πάρει είδηση. Παρόλο που το κυπριακό ΥΠΕΞ, η Κυπρία Επίτροπος, η κυπριακή βουλή και προεδρία, όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, είχαν εγκαίρως και επισήμως ειδοποιηθεί.
Κόσμος του Επενδυτή, 7.8.2010

6 σχόλια:

  1. Επιστολή Χριστόφια πρός ηγέτες Ε.Ε.21/7/2010
    Μέρος 1ο
    "Εξοχότατε,
    Σε πρόσφατη δημόσια ομιλία μου, είχα την ευκαιρία να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, υποσχόμενος ότι θα εργαστώ με τον ίδιο ζήλο για να επιτύχω λύση που θα φέρει τις δύο κοινότητες μαζί και πάλι και θα διασφαλίσει συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στην κοινή μας πατρίδα. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν μαζί, στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, ως περιγράφεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
    Με κίνητρο τον πόθο για αποφασιστική προώθηση των προσπαθειών για μια σύντομη λύση, έχω υποβάλει ένα πακέτο προτάσεων το οποίο, αν γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέρος 2ο
    "Το πρώτο μέρος της πρότασής μου αφορά τη σύνδεση και ταχεία συζήτηση τριών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, συγκεκριμένα αυτών του Περιουσιακού, των Εδαφικών Αναπροσαρμογών και του κεφαλαίου που αφορά ζητήματα Υπηκοότητας, Αλλοδαπών, Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτά τα τρία κεφάλαια είναι διασυνδεδεμένα κατά φυσικό, λογικό και πολιτικό τρόπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, ξένοι πολίτες (π.χ. έποικοι) κατέχουν σήμερα περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους εκτοπισμένους και θα διεκδικηθούν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Επίσης πολλές από τις περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους βρίσκονται σε περιοχές που θα επιστραφούν με εδαφική αναπροσαρμογή, γεγονός που συνδέει άμεσα τα κεφάλαια του Περιουσιακού και των Εδαφικών Αναπροσαρμογών.
    Το κεφάλαιο των περιουσιών, από μόνο του, έχει συζητηθεί με τον κ. Ταλάτ σε 18 συναντήσεις και επίσης με τον κ. Έρογλου από το Μάιο, χωρίς δυστυχώς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το ζήτημα των ξένων υπηκόων συζητήθηκε επίσης με τον κ. Ταλάτ σε 7 συναντήσεις, χωρίς αποτέλεσμα. Είμαι πεπεισμένος ότι για να υπάρξει πρόοδος θα πρέπει οι περαιτέρω συνομιλίες να αποτελούνται από τα τρία διασυνδεδεμένα κεφάλαια που αναφέρονται ανωτέρω."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέρος 3ο
    "Αποτελεί ειλικρινή πόθο μου η ολοκλήρωση των συνομιλιών όσο το δυνατόν συντομότερα. Είμαι βέβαιος ότι η ταυτόχρονη συζήτηση των τριών κεφαλαίων θα οδηγήσει σε συμπύκνωση του χρόνου που απαιτείται για τις διαπραγματεύσεις. Το αναφέρω, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε ξανά τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και των Ζητημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Κατά δεύτερο λόγο, επιστρέφω στην πρότασή μου για την Αμμόχωστο, ένα ζήτημα για το οποίο σας έγραψα και προηγουμένως. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί το πιο σημαντικό μέτρο, με σπουδαία οφέλη και για τις δύο κοινότητες. Η θετική επίδραση, κυρίως στη συμπιεσμένη τουρκοκυπριακή οικονομία, δεν μπορεί να έλθει σε καλύτερη στιγμή. Επίσης η θετική συμβολή της πρότασης στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία και στην ανύψωση του ηθικού του κυπριακού λαού θα είναι ζωτική και άμεση, μολονότι η πλήρης εφαρμογή του πακέτου θα απαιτήσει χρόνο.
    Το πακέτο της Αμμοχώστου είναι ισορροπημένο. Η αποκατάσταση της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, με τον ιστορικό και αρχαιολογικό της χαρακτήρα, μια κοινή κληρονομιά και των δύο κοινοτήτων, και η λειτουργία του Λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ θα ωφελήσει σημαντικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η αποκατάσταση των Βαρωσίων, για να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους σύμφωνα με την Απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα ωφελήσει μόνο την ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά επίσης θα αυξήσει τη βιωσιμότητα του Λιμανιού της Αμμοχώστου. Η Τουρκία θα κερδίσει επίσης από την εφαρμογή αυτής της πρότασης, καθώς η γενική θετική ώθηση θα οδηγήσει σταδιακά στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων στην ενταξιακή της διαδικασία με την ΕΕ.
    Τέλος, θα ήθελα επίσης να προτείνω την ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης, που θα διεξαχθεί στην κατάλληλη χρονική στιγμή, υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στην οποία θα συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Εγγυήτριες Δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες. Η ατζέντα αυτής της διάσκεψης θα καλύπτει τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις και τα εναπομείναντα ζητήματα για τους εποίκους. Θα λάβει χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το συνταγματικό και τις άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.
    Η δέσμευσή μου σε μια σύντομη λύση του Κυπριακού παραμένει όπως πάντα ισχυρή. Πιστεύω ότι αυτή η δέσμη προτάσεων θα βοηθήσει στην επίτευξη σημαντικής προόδου στις προσπάθειές μας. Σας ευχαριστώ και πάλι για το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον και τη βοήθειά σας."

    Παρακαλώ σχολιάστε την επιστολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Χριστοφιας οπως και ο γελοιος Γιωργος Παπανδρεου υποστηριξαν θερμα το σχεδιο Αναν και για αυτο το λογο ειναι παντελως ανικανοι και αναξιοπιστοι να διαπραγματευονται τα συμφεροντα της πατριδας!

    - ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ: Προς εθνική αυτοκτονία
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_2250.html
    - Ν. Λυγερος, "AOZ, Ευρωπαϊκό πλαίσιο και Διαγράμματα Voronoi",
http://www.lygeros.org/6068-gr.html
    - Ν. Λυγερός, Χωρική θάλασσα, ραγιαδισμός και Casus Belli
    http://www.lygeros.org/6029-gr.html
    - Π. Ηφαιστος, Προκλήσεις στο Αιγαίο, αποτρεπτική στρατηγική - χειραφετημένη ανάλυση
    http://www.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2090:0109-apotreptikh-strathgikh&catid=70:texts&Itemid=138

    "Τις τραγωδίες ή τις κωμωδίες, που μπορούν να περιγράψουν με τις αρμόζουσες αποχρώσεις αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση, θα τις γράψουν ίσως άλλοι. Εμένα μου έρχεται στον νου η τετριμμένη, αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει ο καθένας, έτσι και κοιμάται."
    (Π. Κονδυλης, Θεωρια του Πολεμου, 1997)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ¨Οταν είχα βρεθεί με απόσπαση στην Κύπρο (ΕΛΔΥΚ), το πρώτο πράγμα που έμαθα είναι ότι αυτοί που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ¨Ελληνες, ούτε και θέλουν τους Έλληνες στην Κύπρο.

    ¨Οσο περνούσε ο καιρός και συναναστρεφόμουνα με περισσότερους ντόπιους, τόσο πιο εύκολο σε γενικές γραμμές γινόταν να καταλάβεις ποιός ήταν οπαδός του ΑΚΕΛ, αφού αυτοί βασικά μας έλεγαν στα μούτρα μας διάφορες παραλλαγές του `βρωμοκαλαμαράδες` και του `στρατός κατοχής`.

    Πέσε μου τώρα εσύ Τζώρτζ Κάρις, ειλικρινά εγώ τι να σχολιάσω απο την επιστολή του Χριστόφια, του ανθρώπου που ηγείται του Ανθελληνικού κόμματος της Κύπρου και που είμαι σίγουρος ότι βρωμοκαλαμαράδες μας ανεβάζει βρωμοκαλαμαράδες μας κατεβάζει (και άλλα πιο χοντρά), ποιούς εμάς που είμαστε στην Κύπρο για να προστατέψουμε τους κώλους των Κυπρίων απο τους Τούρκους, γιατί οι ίδιοι οι Κύπριοι δεν γουστάρουν να το κάνουν (βλ άρνηση στρατεύσεως ή στα Κυπριακά, Ντράφτ Ντόζτζινγκ -σικ-).

    Εγώ κύριε Τζώρτζ Κάρις ούτε ακρο-δεξιός είμαι, ούτε θαυμαστής του Σαμψών ούτε τεσπά Ελληναράς κ Τουρκοφάγος. Επαγγελματίας είμαι που κάνω τη δουλειά μου καλώς ή κακώς αυτό το κρίνουν άλλοι.

    Εγώ κατέβηκα στην Κύπρο και δεν είχα ιδέα για τα κομματικά τους, και έφτασα όταν έφυγα να κοιτάω σύμφωνα με την εκπαίδευση μου για οδούς διαφυγής όταν με ζυγώνανε παραπάνω απο 2 ΑΚΕΛικοί, και να μην ξέρω άν θα ζώ αύριο.

    Προόκειται περί γελοίας κατάστασης που ευτυχώς έχει ημερ/νια λήξης. Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "ΑΓΑΠΗΝΩΡ ΔΕ Ο ΑΓΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑ ΕΧΕΜΟΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣΑΣ ΕΣ ΤΡΟΙΑΝ ΗΓΗΣΑΝΤΟ Α Ρ Κ Α Σ Ι Ν.ΙΛΙΟΥ ΔΕ ΑΛΟΥΣΗΣ Ο ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΝ ΤΟΝ ΟΙΚΑΔΕ ΕΠΙΓΝΟΜΕΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝ ΑΓΑΠΗΝΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΚΑΔΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΚΑΤΗΝΕΓΚΕΝ ΕΣ ΚΥΠΡΟΝ ΚΑΙ Π Α Φ Ο Ν ΤΕ ΑΓΑΠΗΝΩΡ ΕΓΕΝΕΤΟ Ο Ι Κ Ι Σ Τ Η Σ ΚΑΙ ΤΗΣ Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η Σ ΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΑΤΟ ΕΝ ΠΑΛΑΙΠΑΦΩ ΤΟ Ι Ε Ρ Ο Ν."ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΚΑ 5,2 ΔΙΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΠΟΛΥΜΝΙΑ 90 ΑΝΑΦΕΡΕΙ "ΤΑ ΔΕ ΕΘΝΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΩΣ ΑΥΤΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ,"ΟΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΙ,ΟΙ ΑΠΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ..." ΑΙΩΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΛΥΣΑΣΜΕΝΑ ΘΗΡΙΑ ..ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ,ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ...ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ,,,ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.