4/8/10

Αραβικές ανησυχίες για τον Λίβανο

Η ιστορική συνάντηση των αρχηγών του Λιβάνου, τη Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας στη Βηρυτό υποδεικνύει την ανησυχία τους για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή, την ανάγκη για ενίσχυση των σχέσεών τους και καλύτερης συνεννόησης.

Ήταν μία σύντομη συνάντηση που κράτησε μόλις λίγες ώρες, ωστόσο η χωρίς προηγούμενο κοινή επίσκεψη στο Λίβανο δύο εκ των σημαντικότερων ηγετών του αραβικού κόσμου, δημιούργησε πολλές εντυπώσεις. Ήταν μία επίσκεψη που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν μόλις δύο χρόνια.

Εκείνη την περίοδο η Χεμπολάχ πολεμούσε στη δυτική Βηρυτό καταστρέφοντας γραφεία εταιρειών και ΜΜΕ που του ηγέτη των σουνιτών Σαάντ Χαρίρι, γιού και κληρονόμου του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, που είχαν τη στήριξη του Ριάντ.

Ο Σαουδάραβας πρέσβης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Ωστόσο, αυτή η αναμέτρηση δυνάμεων, έκανε σαφή την επιστροφή της συριακής επιστροφής στο Λίβανο. Οι σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και του Ριάντ βρίσκονταν στο κόκκινο.

Μόλις δύο χρόνια μετά, έγινε το απίστευτο. Στη Βηρυτό κατέφθασαν ο βασιλιάς της Σαουδική Αραβίας και ο πρόεδρος της Συρίας, με το ίδιο μάλιστα αεροσκάφος προκειμένου να μεταφέρουν ένα κοινό μήνυμα προς τους Λιβανέζους: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν οι ακρότητες που συνέβησαν τότε και που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου τον Μάιο του 2008.

Το προσωπικό στο προεδρικό μέγαρο Μπαάμπντα έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη. Ενώ η επίσκεψη του βασιλιά Αμπντουλάχ της Σ. Αραβίας - η πρώτη στη χώρα από το 1957 - προγραμματιζόταν εδώ και αρκετό καιρό, η επίσκεψη του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ-Ασσάντ ανακοινώθηκε μόλις μία μέρα νωρίτερα. Ξαφνικά οι υπάλληλοι θα έπρεπε να βρουν εκατοντάδες σημαίες της Συρίας και να στολίσουν τους κεντρικούς. Οι προσκλήσεις για το επίσημο δείπνο έπρεπε να ξανατυπωθούν και να ξανασταλούν, προκειμένου να συμπεριληφθεί και το όνομα του Σύριου προέδρου.

Ο κίνδυνος του πολέμου
Η αιτία για όλη αυτή τη βιασύνη και τις ξαφνικές αλλαγές ήταν η αίσθηση του επείγοντος και της κρίσης που συμμερίζονται οι αρχηγοί της Σ. Αραβίας και της Συρίας ότι ο Λίβανος μπορεί να βρίσκεται και πάλι στα όρια μίας νέας πολεμικής έκρηξης. Αυτή τη φορά η αιτία θα ήταν η έρευνα που Διεθνούς Δικαστηρίου για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι το 2005. Η Χεζμπολάχ αντέδρασε θυμωμένη στις φήμες ότι ως κατηγορούνταν ως ύποπτοι.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σέιχ Χασάν Νασράλα αντέδρασε άμεσα και εχθρικά στις φήμες ότι το δικαστήριο θα κατηγορήσει για τη δολοφονία ορισμένους από τους οπαδούς του και δημιούργησε νέους φόβους για βίαιη σύγκρουση μεταξύ των Σιιτών και των Σουνιτών ή ακόμη η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο με το Ισραήλ, όπως συνέβη το 2006.

Απ' ότι φαίνεται η Συρία και η Σαουδική Αραβία θέλουν να αποκλείσουν μία τέτοια πιθανότητα. Ο βασιλιάς Αμπουλάχ θέλει να κρατήσει ενωμένους τους Άραβες. Μάλιστα θεωρεί ότι είναι μία κρίσιμη στιγμή για την περιοχή, καθώς εκτιμά πως είτε θα καθίσουν στο τραπέζι με τους Ισραηλινούς για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ ή θα υπάρξει πόλεμος με το Ισραήλ στη μία πλευρά και το Ιράν, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ από την άλλη.

Θα ήταν πολύ δύσκολο για τη Συρία να μείνει ουδέτερη σ' έναν τέτοιο πόλεμο. Έχει μία στρατηγική συμμαχία εδώ και χρόνια με το Ιράν, του οποίο ο πρόεδρος «προέβλεψε» πριν λίγους μήνες ότι το Ισραήλ θα εμπλακεί σε πόλεμο με τον Λίβανο και τη Συρία.

Εθνικά συμφέροντα
Δεν ήταν λοιπόν έκπληξη όταν στην κοινή δήλωση στο τέλος της συνάντησης δεν υπήρξε αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη να ξεπεραστούν οι φυλετικές και θρησκευτικές διαφορές και να τεθεί πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον. Οι τρεις ηγέτες υποστήριξαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των φατριών και φυλών.

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι με αυτή την κίνηση η Συρία θέλει να δείξει στην Χεζμπολάχ δεν χαίρει την πλήρη στήριξή της. Η Δαμασκός ισορροπεί μεταξύ της μακροχρόνιας συμμαχίας της με την Τεχεράνη, την εχθρότητα με το Τελ Αβίβ και τις σποραδικές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον.

Από την άλλη πλευρά, η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στον Λίβανο, αν και είναι υπό συζήτηση έχει προς το παρόν αναβληθεί για την περίοδο μετά το Ραμαζάνι. Ωστόσο, όλα τα χαρτιά είναι ανοιχτά και οι τρεις παίκτες - το Ιράν, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ - περιμένουν να κάνουν την κίνησή τους, προκειμένου να δείξουν πως αντιμετωπίζουν την πρωτοβουλία του Λιβάνου, της Συρίας και της Σαουδικής Αραβίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.