20/8/10

Τουρκικές κινήσεις στη σκακιέρα


ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα γίνονται από την Άγκυρα ενόψει εξελίξεων από το φθινόπωρο στο Κυπριακό. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες προς τις πρεσβείες της χώρας να προβαίνουν σε ενημερώσεις για το Κυπριακό στα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών που είναι διαπιστευμένοι ενώ σε περιοδεία βρίσκεται ο πολυπράγμων σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου, Κουτρέκ Οζερσάι

Ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, έχει πραγματοποιήσει επαφές στη Στοκχόλμη και χθες αναμενόταν στην Κοπεγχάγη. Οι επαφές και οι ενημερώσεις επικεντρώνονται σε δυο άξονες.

Πρώτο, η ενημέρωση γίνεται για την πορεία των διαπραγματεύσεων και κυρίως για το υπό συζήτηση θέμα του περιουσιακού. Η τουρκική πλευρά επεξηγεί ενδελεχώς τη θέση της για «τα δικαιώματα των χρηστών» και τα «κεκτημένα που δημιουργεί ο χρόνος». Στηρίζουν δε την επιχειρηματολογία τους στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τις οποίες ερμηνεύουν με βάση τους σχεδιασμούς που προωθούν. Για το Κυπριακό παρουσιάζονται υπέρ της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων και επίσπευση της διαδικασίας, θεωρώντας πως υπάρχει φυσικό χρονοδιάγραμμα κατάληξης μέχρι το τέλος του χρόνου.Σημειώνεται συναφώς ότι αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ, τις οποίες έχει κάνει παντιέρα η τουρκική πλευρά, η Λευκωσία έχει ετοιμάσει επιχειρηματολογία, που συνίσταται στο γεγονός ότι το Δικαστήριο πρόσφερε θεραπεία μέχρι και τη λύση του Κυπριακού. Οι αποφάσεις δεν επηρεάζουν ποσώς το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας ούτε και αφορούν τις μετά τη λύση περίοδο.

Δεύτερο, γίνεται από τουρκικής πλευράς ενημέρωση για τον κανονισμό απευθείας εμπορίου. Καλούνται από την τουρκική πλευρά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να βοηθήσουν ώστε να εγκριθεί και εφαρμοσθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι προφανές από τις επαφές του Κουτρούκ Οζερσάι αλλά και των Τούρκων διπλωματών σε διάφορες πρωτεύουσες, ότι η τουρκική πλευρά θα παίξει σε διάφορα επίπεδα επενδύοντας σε κέρδη από την εν εξελίξει διαδικασία, είτε αυτή καταλήξει είτε όχι.

Χωρίς να εγκαταλείπουν ποσώς το θέμα του κανονισμού του απευθείας εμπορίου, που θα
επανέλθει από το φθινόπωρο στο προσκήνιο και θα προωθηθεί αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων, οι Τούρκοι στοχεύουν να προετοιμάσουν το έδαφος ενόψει εξελίξεων.

Είναι δε πρόδηλο ότι μέσα στους σχεδιασμούς τους είναι και η επόμενη ημέρα σε περίπτωση αδιεξόδου, προετοιμάζοντας το έδαφος για να αποδοθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να αρχίσει η ενεργοποίηση του σχεδίου για προώθηση της πολιτικής αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Στο πεδίο αυτό θα κινηθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις η τουρκική πλευρά για «να πιεσθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πάντως, στην τελευταία συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, τοποθετήθηκε επί των εξελίξεων που σημειώθηκαν στο Κόσοβο. Η τοποθέτησή του είχε ως στόχο να αναδείξει πως η περίπτωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την Κύπρο και πως δεν μπορεί να τύχει αξιοποίησης από τουρκικής πλευράς.

Είδε διπλωμάτες και βουλευτές
Σε σχέση με την επίσκεψη του Οζερσάι στη Στοκχόλμη από τα κατεχόμενα μεταδόθηκε ότι είχε συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του κρατικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας. Συναντήθηκε, στα πλαίσια δείπνου, με Σουηδούς βουλευτές, πρεσβευτές και αντιπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Χθες ο Οζερσάι αναμενόταν στη Δανία για ανάλογου περιεχομένου επαφές.
Αποστολή καθησυχασμού στην Ουάσιγκτον…

ΑΓΚΥΡΑ:ΑΠΟΣΤΟΛΗ«καθησυχασμού» στέλνει η Άγκυρα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να υπαρξουν «διευκρινίσεις» στους αξιωματούχους των ΗΠΑ για τη φιλοϊσλαμική-φιλοϊρανική και αντιισραηλινή πολιτική της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αντιπροσωπεία των Τούρκων διπλωματών πρόκειται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, για να διαλύσει τις ανησυχίες τους, ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τους Δυτικούς.

Η αποστολή, της οποίας θα ηγείται ο δεύτερος στην ιεραρχία του Υπουργείου Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέλη του Κογκρέσου και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, διευκρίνισε ένας διπλωμάτης. Η τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταφέρει το μήνυμα, ότι οι θέσεις της Τουρκίας «δεν διαφέρουν τόσο απ’ αυτές των ΗΠΑ (στα περιφερειακά ζητήματα), ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται τους ίδιους στόχους, όμως μπορεί να διαφωνούν στον τρόπο με τον οποίο θα τους επιτύχουν. Όμως, αυτό δεν σημαίνει αλλαγή πορείας στην τουρκική εξωτερική πολιτική», δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ένας Τούρκος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ισραηλινοτουρκικές σχέσεις, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και η κατάσταση στο Ιράκ θα βρίσκονται στο μενού των συνομιλιών.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. 1)Κάντε μια ωραία διχοτόμηση
    2) Κύπρος και Ελλάδα να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας όσο υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στο νησί

    Και μετά βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.