1/8/10

«Φον Φούφουτοι» ή κατσαπλιάδες;



Του Χαριδημου K. Tσουκα*

Κάντε το εξής πείραμα σκέψης. Υποθέστε ότι, παρά το τεράστιο έλλειμμα, παρά τον δυσθεώρητα υψηλό δανεισμό, παρά την κρίση ανταγωνιστικότητας, η χώρα δεν αντιμετώπιζε οξύτατο πρόβλημα δανεισμού μετά τον Οκτώβριο 2009. Θα βγαίναμε στις διεθνείς χρηματαγορές και θα δανειζόμασταν.
Θα καλύπταμε τα ελλείμματά μας, θα βουλώναμε τις τρύπες και θα συνεχίζαμε.

Τι ακριβώς θα συνεχίζαμε; Το αγαπημένο μας σπορ εδώ και τρεις τριετίες - τη λεηλασία των κοινών. Οι πολιτικάντηδες, μετρ της ανικανότητας και της φαυλότητας, θα συνέχιζαν τα ρουσφέτια τους, τις δωροληψίες τους, τις μίζες τους. Οι πολίτες, πρωταθλητές του μικροαστικού ωχαδερφισμού, θα συνέχιζαν να βρίζουν το κράτος, να φοροδιαφεύγουν, να χτίζουν αυθαίρετα, αλλά να απαιτούν και μια θεσούλα στο Δημόσιο.

Και, φυσικά, με την ίδια άνεση που οι πολίτες εξαπατούν το κράτος, αυτό θα εξακολουθούσε να εξαπατά τους εταίρους του. Ολα είναι κύκλος. Μια λέξη αποδίδει την κυρίαρχη κουλτούρα της μεταπολίτευσης: λαθρεπιβασία - πώς να καρπώνεσαι ιδιωτικά οφέλη, αλλά να πληρώνει άλλος τον λογαριασμό!

Η αρχή του τέλους της λαθρεπιβασίας έγινε στις 6 Μαΐου 2010, ημερομηνία ψήφισης του Μνημονίου με τους δανειστές μας από τη Βουλή. Ανακαλύψαμε ξαφνικά τον οικονομικό νόμο της βαρύτητας:
δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Δεν μπορείς να μεταθέτεις τα προβλήματά σου στο μέλλον εσαεί. Δεν μπορείς να εξαπατάς και να αυταπατάσαι στο διηνεκές. Υπάρχουν όρια. Η «αρχή της πραγματικότητας» δεν εξαφανίστηκε επειδή την περιφρόνησες.

Οι λαϊκιστές ηγέτες χάιδεψαν το εγώ μας. Μας έπεισαν ότι μπορούμε να ικανοποιούμε όλες μας τις επιθυμίες. Καταπιεσμένοι ποικιλοτρόπως στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, δίχως ελευθερία στη χουντική επταετία, θεωρήσαμε μετά στη μεταπολίτευση ότι η δημοκρατία είναι το πολίτευμα του κάνω-ό, τι-γουστάρω. Οι λαϊκιστές πολιτικοί, κολακεύοντας το πόπολο, εξέθρεψαν τον ναρκισσισμό του, εκμαύλισαν το ήθος του, του πρόσφεραν «συμμετοχή» σε όλα, ακόμα και στη διαφθορά.

Οι θεσμοί ταυτίστηκαν με τον μυθοποιημένο «λαό»: αποδυναμώθηκε η διηθητική λογική τους, χαλάρωσαν οι κανόνες τους. Εννοιες κλειδιά ανασημασιοδοτήθηκαν: ο νόμος θεωρήθηκε αυθαίρετος περιορισμός, η νόμιμη εξουσία μεταφράστηκε σε παράλογη καταπίεση, η οικονομία εκλήφθηκε ως μια δευτερεύουσας σημασίας δραστηριότητα. Αντε τώρα να τα μαζέψεις…

Προσέξτε πόσο δύσκολα, ακόμα και τώρα, ξηλώνονται οι «βαθιές δομές» που καθηλώνουν τη χώρα. Παρά τη χρεοκοπία, οι κυανέρυθροι λαϊκιστές κηρύσσουν την έναρξη ανένδοτου αγώνα «απαλλαγής» από το Μνημόνιο! Διεκτραγωδούν τη «μείωση της εθνικής κυριαρχίας», μιλάνε για «κατοχική» κυβέρνηση και άλλα φαιδρά. Το μοτίβο της «εθνικής αντίστασης» αναβιώνει. Στη λαϊκιστική φαντασία ο «λαός» υπάρχει κυρίως ως «θύμα». Αυτή είναι η αγαπημένη εθνική μας αφήγηση, δεν μάθαμε άλλη...

Εχοντας επιδοθεί με ζήλο στη λαθρεπιβασία, συρρικνώσαμε τον χρόνο στο «εδώ και τώρα». Αποφύγαμε επώδυνα διλήμματα και επιλογές.
Οταν συνωστίζονταν πολλοί στην πόρτα, τη μεγαλώναμε για να περάσουν όλοι - αρκεί να μην επιλέξουμε. Ετσι και τώρα: απωθώντας την «αρχή της πραγματικότητας», οι λαϊκιστές αρνούνται τη διλημματική φύση της κρίσης: χρεοκοπία ή επώδυνα μέτρα; Γι’ αυτούς διλήμματα δεν υπάρχουν, είναι φανταστικά ή προϊόντα συνωμοσίας. Στο λαϊκιστικό σύμπαν δεν υπάρχει τριβή, όλα είναι ελαστικά και ακόπως αντιστρέψιμα. Οι πράξεις αποσυνδέονται από τις συνέπειές τους. Η φαντασίωση μετατρέπεται σε πραγματικότητα.

Η οικονομία ήταν ανέκαθεν ο κατ’ εξοχήν χώρος που συντρίβονται οι αυταπάτες. Ξέρετε γιατί; Διότι ζούμε σε έναν πεπερασμένο κόσμο, στον οποίο είμαστε καταδικασμένοι και να επιλέγουμε και να υφιστάμεθα τις συνέπειες των επιλογών μας.
Αν δεν είσαι νοικοκύρης, μοιραία θα σε κυνηγούν οι δανειστές σου. Για να μπορείς να είσαι κυρίαρχος της ζωής σου, πρέπει να δημιουργήσεις τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Η αυτο-κυριαρχία και η αξιοπρέπεια κοστίζουν. Αν θέλεις να αποφύγεις δυσάρεστα διλήμματα, πρέπει να ενεργήσεις με προβλεπτικότητα.

Οπως ένας επαίτης χάνει το δικαίωμα της επιλογής, μια χρεοκοπημένη χώρα χάνει ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας της.
Ας πρόσεχε… Οσο πιο πρωτόγονες είναι οι ανάγκες μας τόσο πιο χονδροειδή είναι τα διλήμματά μας. Αν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα λεπτεπίλεπτα ερωτήματα της Νορβηγίας («ποιος είναι ο πιο ηθικός τρόπος να επενδύουμε τις προσόδους από τις εξαγωγές πετρελαίου;»), ας φροντίσουμε να αποκτήσουμε τη λεπτότητα της νορβηγικής πολιτικής κουλτούρας και την ακμαιότητα της οικονομίας της.

Αν πρέπει να απαλλαγούμε από κάτι, αυτό είναι οι χρόνιες κακές μας συνήθειες. Το Μνημόνιο είναι ιδιαιτέρως επώδυνο επειδή άργησε τόσο. Ας προσέχαμε… Δεν είχαμε το θάρρος να υπερβούμε τη χρόνια ακρασία μας και το πληρώνουμε. Ολα κοστίζουν.
Το «έλλογο εγώ», λέει ο Φρόιντ, δεν κυβερνάται από την «αρχή της ηδονής», αλλά από την «αρχή της πραγματικότητας». Εμείς την αγνοήσαμε.

Ουδόλως με στενοχωρεί να με κυβερνούν οι Βορειοευρωπαίοι «Φον Φούφουτοι», αφού οι δικοί μου εκπρόσωποι αποδείχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια Βαλκάνιοι κατσαπλιάδες. Δεν μειώνεται καθόλου η αξιοπρέπειά μου αν αύριο τις διοικήσεις των νοσοκομείων τις επιλέξει η τρόικα, αφού η δική μου υπουργός διαιωνίζει την παράδοση του φαύλου κομματισμού.

Δεν με ενοχλεί καθόλου αν οι αλλοδαποί δανειστές μου εγκαταστήσουν επιτρόπους στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, αφού οι δικοί μου νοιάζονται κυρίως για τη μίζα, την ψηφοθηρία και το ρουσφέτι. Ξέρετε γιατί; Διότι ξέρω ότι, ενίοτε, τα διλήμματά μου δεν τα επιλέγω - μου τα θέτουν τα γεγονότα…

Οχι, δεν πενθώ για την Ελλάδα που χάνεται. Ντρέπομαι μόνο για την ανικανότητά μας να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που ονειρευτήκαμε το 1974.




* Ο κ. Χ. Κ. Τσούκας (htsoukas@gmail. com) είναι καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick.

16 σχόλια:

  1. Έτσι είναι.Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης.Δεν μας φταίει το ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Τον Φρόϋντ τον ξέρει ο κ. καθηγητής. Τους "λαικιστές πολιτικούς" δεν τους γνωρίζει; Η ανωνυ΄μία δεν προστατεύει μόνο τον ίδιο (να μην τα χαλάσουμε μεκανένα, επιγόνους κλπ), αποφεύγει και ένα σκόπελο: Κατονομάζοντας ποιος είναι λαϊκιστής θα μαθαίναμε τι εννοεί λέγοντας "λαικισμός". Τον Α. Παπανδρέου; Τον Μητσοτάκη; Τον Σημίτη; Τον Καραμανλή; Ο ΓΑΠ είναι λαικιστής όταν λέει ότι όσα κάνει είναι για να σωθεί η Ελλάδα;
    Όσο για τα περί χρεους κλπ. Η ερώτηση είναι μόνιμη: Για΄τι όλη η Ευρωπη 1) χρωστάει και 2)γιατί παιρνει τα ίδια περίπου μέτρα με την Ελλάδα χωρις εκείνοι ναείναι τόσο άθλιοι απατεώνες όπως (λένε ότι) είμαστε εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν κάποιος εργάζεται και παίρνει ένα μισθό 1000 ευρώ και έχει την δυνατότητα να δανείζεται με ένα επιτόκιο 2% 200 ευρώ το μήνα και έχει μάθη να ζει με αυτά τα 1200 και κάνει μια ζωή άνετη και μια μέρα του ζητήσει κάποιος να πληρώσει το δάνειο γιατί το χρέος έχει φτάσει 30.000 ευρώ και η πίστωση πλέων Θα κοστίζει 10% για τα 200 του μήνα και ο μισθός τα 1000 δεν φτάνουν γιατί έχει μάθει να ζει με 1200 και τώρα από τα 1000 που βγάζει θα πρέπει να δίνη μια δώσει 400 ευρώ για 10 έτι για αποπληρωμή από κάπου θα πρέπει να κόψει για να καλύψει το δάνειο γιατί θα χάσει το σπίτι του που αξίζει 60.000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο μεγαλυτερος εχθρος μας ειναι ο ιδιος ο ευατος μας.
    Ο καθ ενας απο εμας που λεει λιγο μακρυα απο τον πι..νο μου κι οπου θελει ας μπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια παρατήρηση θελω να κανω για εκεί που λεει πως ο λαός χτιζει αυθαίρετα.Δηλαδή αναφέρεται στο κείμενο πως η αυθαιρετη δόμηση ως ελληνικό φαινόμενο ταυτίζεται με την παρεκληση απο το νόμο.
    Πως περιμενει ο συγγραφέας του αρθρου να αποκτήσει μια νεα φτωχη μη προνομιούχα οικογενεια το δικο της σπιτι; Πόσοι μπορούν με μισθό στην καλυτερη των περιπτωσεων των 1000ευρο, να πληρώνουν μηνιαιες δοσεις στεγαστηκων δανειων 800 και 1000 ευρο για 30-40 χρόνια;!! Οταν μια κοινωνία-οικονομία δεν παραγει εξαγώγημα προϊόντα αλλα εχει μετατρεψει την οικοδομή στην χρυση αγελάδα που την αρμέγουν ολοι, το λογαριασμό ποιός θα τον πληρώσει; Ο μ@λ@κ@ς που πήγε και δανείστηκε και υποθηκευσε το μελλον του ουσιαστικά. αναγκαζονται οι πολίτες( συγγνωμη υπήκοοι εννοόυσα) για να ειναι νομιμοι να πληρώνουν μια ζωη τις τραπεζες και ολους οσους ασχολουνται με την κατασκευή. Και στο σημειο αυτο δεν θελω να παρεξηγηθω- αλλο πραγμα η καταπάτηση δημοσιων εκτασεων δασων για ανεγερση εξοχικών ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
    ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ,
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΤΗΣΤΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    >Κατονομάζοντας ποιος είναι λαϊκιστής θα μαθαίναμε τι εννοεί λέγοντας "λαικισμός"<

    Εσύ δεν ξέρεις τι θα πει λαϊκισμός; Αν δεν ξέρεις, δεν μπορείς να ονομάσεις κάποιον Λαϊκιστή. Αν πάλι ξέρεις, τότε κρίνε μόνος σου.

    _______________________

    Τι θα πει "Φον Φούφουτος"; Από που βγαίνει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Προς ανώνυμο 4.10
    Το θέμα δεν είναι αν ξέρω και τι ξέρω εγώ περί λαϊκισμού αλλά τι ξέρει και ποιους θεωρεί λαϊκιστές πολιτικούς αυτός, ο συγγραφέας του άρθρου. Δεν είμαι εγώ ο κρινόμενος, αλλά ο συγγραφέας του άρθρου. Και όπως αναφέρω θεωρώ άηθες να κατηγορεί κάποιος αορίστως "τους πολιτικούς" για λαϊκισμό όταν μάλιστα υποστηρίζει σαφώς μια συγκεκριμένη άποψη, την κυβερνητική δηλαδή. Δεν μπορεί ο καθενας να υποστηρίζει μια άποψη κατηγορώντας όλους τους άλλους για λαϊκισμό, φασισμό, κομμουνισμό ή ότι του κατέβει.Διότι αυτό στην καλύτερη περίπτωση είναι...λαϊκισμός. Στη χειρότερη περίπτωση είναι ακριβώς η τακτική που εφάρμοζαν οι φασίστες και οι ναζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ TIΠOYKEITO 6:07 μ.μ.

    Είσαι σαφής. Κατάλαβα τι εννοείς. Αλλά νομίζω ότι είναι σαφές ότι αυτό που λέει: "Παρά τη χρεοκοπία, οι κυανέρυθροι λαϊκιστές κηρύσσουν την έναρξη ανένδοτου αγώνα «απαλλαγής» από το Μνημόνιο!" Απαλλάσσει το ΠαΣοΚ από τον λαϊκισμό. Ο αλήστου μνήμης Παπανδρέου, ο Σημίτης και ο Γιωργάκης, προφανώς δεν είναι, κατά τον αρθρογράφο λαϊκιστές. Κάνω λάθος;

    Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις και την άλλη μου απορία. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο κομμάτι που αναλύει τα περί δανεισμού, ο κ. Τσούκας λεει απλά τα αυτονόητα και τίποτα παραπάνω. Όταν όμως μπαίνει στο δια ταύτα (στην πολιτική ανάλυση που στήνει πάνω στο θέμα του δανεισμού), τότε καρφώνεται και την πατάει. Πολύ απλά, θα ήταν πειστικός αν έκανε αυτές τις επισημάνσεις σε ανύποπτο χρόνο και όχι "μετά ΔΝΤ". Θα ήταν ακόμα πειστικότερος αν έλεγε ότι ο κάθε πολιτικός θα ήταν μάγκας αν μας έλεγε ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα πριν φτάσουμε στον εξαναγκασμό του ΔΝΤ.

    Δεν μπορεί οι διάφοροι πολιτικοί που τόσα χρόνια στήριξαν το στρεβλό ελληνικό οικονομικό "μοντέλλο" για να τα έχουν καλά με τις συντεχνίες και να διορίζουν ψηφοφόρους, να έρχονται τώρα και να μάς φοράνε το ΔΝΤ με το έτσι θέλω, επειδή δεν είχαν τα κότσια να πουν την αλήθεια στο λαό και να πάρουν (πολύ ηπιότερα) μέτρα όλα αυτά τα χρόνια. Να σου τσακίζουν τη ζωή και να οχυρώνονται πίσω από το ΔΝΤ. Αν ήταν μάγκες να έπαιρναν αμέσως μέτρα και να δανείζονταν το πρώτο δίμηνο μετά τις εκλογές με κανονικά επιτόκια, πριν ανεβάσουν τα spreads με δηλώσεις καταστροφής και με την κομπίνα του Τ+3 σε Τ+10. Αλλά όχι, έπρεπε να φέρουν το μπαμπούλα του ΔΝΤ και να κλαψουρίζουν ότι δεν φταίνε αυτοί για τα μέτρα...

    Κακά τα ψέμματα, δεν είναι όλοι οι Έλληνες συνυπεύθυνοι για την κατάντια, όπως θέλει να μας πείσει ο αρθρογράφος. Πόσοι είναι αυτοί που διορίστηκαν; Πόσοι είναι αυτοί που πήραν εργολαβίες; Πόσοι είναι αυτοί που έκλεψαν; Το 70% και βάλε του κόσμου είναι απέναντι στην πολιτική ΔΝΤ και στο συνεπαγόμενο νταβατζιλίκι. Δεν είναι όλοι αυτοί λαϊκιστές κε Τσούκα και μη τα βάζεις μαζί τους προκαλώντας τους. Έρχονται και δύσκολες εποχές άλλωστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απορίας άξιον πώς γίνεται και από τέτοια θέματα λείπουν οι γνωστοί Ιμάμηδες του ιστολογίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Χ.Τσούκα,
    Κανε το εξής πείραμα σκέψης, αν μπορείς όμως σαν Έλληνας, που έχεις ελληνική σκέξη και ψυχή. Που πήγες στα εξωτερικά και σπούδασες. Και γύρισες και βλέπεις τον ελληνικό λαό σαν κάτι κατώτερο από σένα.
    Αν οι κυβερνώντες εδώ και 50 χρόνια την χώρα μας, που στην πραγματικότητα είναι ΟΙ ΙΔΙΟΙ και ΟΙ ΙΔΙΟΙ, τον Οκτώβριο 2009 θα είχαν ανάγκη να δανειστούν; Δεν θα είχαν προβλέψει να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ελληνικών εξαγωγών; Αυτοί όμως και τις εξαγωγές μας τις μείωσαν αν δεν τις εξαφάνησαν και ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ τον κόσμο να ΥΠΕΡΔΑΝΙΣΤΕΙ! και δημοσιοϋπαλλήλισαν τους Έλληνες και τους παρέσυραν σε αγορές καγιεν, μερσεντές, αιρ ψοντισιονερς κ.λ.π.
    Φταίει ο λαός κ. Τσούκα μου; Φταίνε οι πολίτες, που δεν μπορούσαν να έχουν άληθινούς Έλληνες κυβερνήτες;
    Λάθος ματιά ρίχνεις λοιπόν στο πρόβλημα. Είσαι με τους από πάνω. Κατέβα και ΑΓΑΠΗΣΕ τον μέσο Έλληνα. Μόρφωσέ τον. Μάθε τον να μην απλώνει τα πόδια έξω από το πάπλωμα.
    Αλλά χτύπα ΟΛΟΥΣ αυτούς που λενε ότι μας κυβερνούν, αλλά στην πραγματικότητα είναι ΤΥΡΑΝΝΟΙ, που προσπαθούν να μη χάσουν την όποια καρέκλα τους.
    Όσο για την "ανταγωνιστικότητα", σκέφτηκες καθόλου ότι δεν υπάρχει έρευνα στη χώρα μας; Μας θέλεις μόνο εργάτες; ελπίζω αν με διαβάσεις θα καταλάβεις τί εννοώ.
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και κάτι ακόμη κ. Τσούκα.
    Στην πραγματικότητα φον φούφουτοι ήταν και είναι ΟΛΟΙ όσοι μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν 50 χρόνια τώρα. (Bildemberg, μέχρι διασπορά και ελληνοφωνία!). Ας λένε πως είναι Έλληνες. Απλά ψεύδονται.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν με προσβάλλει το ΔΝΤ. Εκτός αυτού ΥΠΗΡΧΑΝ και άλλες λύσεις.
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν μου προκαλεί κατάπληξη που ο κ. Τσούκας προτιμά ξένους να τον διαφεντεύουν παρά Έλληνες. Ούτως ή άλλως και ο έτερος σύντροφος του στην Δράση του Στέφανου Μάνου, ο Διονύσης Γουσέτης, υπέρ σκοπιανών και τούρκων κόπτεται και όχι ομοεθνών του (ουπς! Πάλι είπαν την κακιά λέξη (έθνος))._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι υπεραπλουστεύσεις του παιδικού αυτού κειμένου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είμαστε ανίκανοι να μανατζάρουμε σωστά τον οίκο μας ενώ η "ανώτερη ράτσα" από το εξωτερικό, "ξέρει". Δυστυχώς κυρ Χαρίδημε μου, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το ΔΝΤ είναι εδώ για να εγγυηθεί ότι οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους μέχρι σέντσι (αν όχι σε ρευστό, σε γη, ηπειρωτική και νησιωτική), σε πρώτες ύλες (με πρώτα τα ορυκτά καύσιμα) και σε κτήρια (ακόμη και οι ιδιόκτητες πρεσβείες στο εξωτερικό θα περάσουν στους πιστωτές, μην απατάσθε). Το γιατί όντως οι Έλληνες δεν μπορούν να ψηφίσουν έναν πολιτικό της προκοπής έχει να κάνει με την αβεβαιότητα: "δως ημίν σήμερον" ή "μακροχρόνια είμαστε όλοι νεκροί" (Κέινς). Από την στιγμή που διαχρονικά συντηρείται ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας για το συλλογικό μας μέλλον, ανταλάσσουμε ένα τμήμα των μελλοντικών πιθανών μας εσόδων ως "μίζα" στον πολιτικό (σε ψήφο, όχι χρήμα) προκειμένου να μας διορίσει ΣΗΜΕΡΑ εμάς ή τα παιδιά μας και να μην μας γκρεμίσει το αυθαίρετο καλύβι ή έπαυλη, ανάλογα με τα κυβικά του καθενός. Η αβεβαιότητα καταπολεμείται μόνο από μια Δύναμη: την Παιδεία. Στην μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου Παιδεία εννοείται η δωρεάν παραμονή - παρκάρισμα παιδιού σε κάποια σχολική αίθουσα για ένα εξάωρο και κατόπιν, ξεπάτωμα του οικογενειακού προϋπολογισμού για επανάληψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, απαιτούνται δραματικές αλλαγές. Στον πυρήνα τους: αποδοχή της αξιολόγησης και της ιεραρχίας. Όλα τα άλλα είναι π...ς καμαρωτές._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ενας-ενας οι δωσίλογοι στοιχίζονται πίσω απο τους κατοχικούς "Φόν Φούφουτους"...οπως είπε ο Μίκης έχουμε στρατό κατοχής με κοστούμια.Τάκουσες κυρ-Χαρίδημε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στο παραπάνω παραδοξολογικό άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα, έχει υπάρξει μια τμηματική μεν, αλλά και εκτενής απάντηση μου και στο μπλογκ του, όπου δημοσίευσε αυτό το κείμενο ( http://htsoukas.blogspot.com/2010/08/blog-post.html ), αλλά και στο δικό μου μπλογκ.

    Η ουσία της απάντησης στους ισχυρισμούς του κ. Τσούκα βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτά που γράφονται, από τον εν λόγω διανοητή, αποτελούν προϊόν της τεράστιας σε μέγεθος σύγχυσης, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική πνευματική ελίτ από τις καταιγιστικές και συνάμα καταστροφικές εξελίξεις του τελευταίου ενδεκάμηνου, από τότε δηλαδή, που - κακή τη τύχη - ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο ευήθης ΓΑΠ και το εντελώς ανίκανο και εκτός τόπου και χρόνου επιτελείο του, οι οποίοι κατάφεραν, σχεδόν εν ριπή οφθαλμού, να μετατρέψουν την οξεία δημοσιονομική κρίση, που παρέλαβαν από την απελθούσα κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, σε οξεία πιστωτική κρίση και στην συνέχεια, σε χρονίζουσα κρίση δανεισμού (ανεβάζοντας τα διαφορικά ελληνικά επιτόκια από τα επίπεδα των κάτω των 120 μονάδων βάσης, που βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο του 2009, στις 1000 μονάδες βάσης τον Απρίλιο - Μάϊο του 2010) διακόπτοντας, έτσι, την ομαλή ροή των πιστώσεων προς το ελληνικό δημόσιο (και την ελληνική οικονομία), με αποτέλεσμα να παραδώσουν την ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας στους νεόκοπους και μοντέρνους μεταναζιστές κατακτητές της χώρας, τους οποίους αυτοί προσκάλεσαν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εν τοις πράγμασι χρεωκοπία της χώρας, με την υπογραφή του απεχθούς και επαχθούς αποικιοκρατικού Μνημονίου της Πρωτομαγιάς του 2010.

    Δείτε στο μπλογκ μου και τα σχετικά άρθρα μου : "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες. (Μια απάντηση σε ένα υμνητικό - για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών - άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες. (2) - Συνέχεια της απάντησής μου στο υμνητικό, για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών, άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/2-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (3) Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας δεν ήταν αναπόφευκτη. Συνέχεια της απάντησής μου στο υμνητικό, για την τρόϊκα των μοντέρνων κατακτητών, άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/3-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (4). Η μοντέρνα μεταναζιστική Κατοχή δεν ήταν αναγκαία και το Μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο. (Μια ανταπάντηση στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/4-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (5) – Όλοι ήσαν πανικόβλητοι(και ο ΓΑΠ και οι δανειστές του). Συνέχεια της ανταπάντησης στον κ. Χαρίδημου Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/5-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (6). - Τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ελίτ και της ευρωζώνης στρατεύθηκε να υπηρετήσει ο ΓΑΠ (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/6-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (7). Πρόβλημα εσόδων είναι το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/7-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (8) Στην υιοθέτηση του ευρώ βρίσκονται οι αιτίες του προβλήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους (Συνέχεια της απάντησης στον κ Χαρίδημο Τσούκα)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/8-haridimos-tsoukas.html και "Ούτε Φον Φούφουτοι, ούτε κατσαπλιάδες (9) Η πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, ή η έξοδος από αυτήν θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα (Συνέχεια της απάντησης στον κ. Χαρίδημο Τσούκα)"
    http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/9-haridimos-tsoukas.html ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.