15/8/10

Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας


«Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας», ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του.
«Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της», ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στην ιστορική ιερά μονή.
Το προσκύνημά μας αυτό, είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, «είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς».
Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός, επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:
«Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας».
Όλα αυτά τα 88 χρόνια - σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος- η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους «Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού «Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες». Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου «προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις».
Ύστερα από 88 έτη «ληθάργου και σιωπής κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και επαινούμεν και ευχαριστούμεν», είπε ο κ. Βαρθολομαίος, «εις το παλλάδιον της ιστορικής ευλάβειας του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσίας, της Ουκρανίας, εις την πανίερον αυτήν πατριαρχική μονή, ακούστηκε και πάλι, γλυκύτατον, το 'πεποικιλμένη τη θεία δόξη ιερά και ευκλεής παρθένε, μνήμην σου'».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη «κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη «θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε επίσης στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και στην τουρκική γλώσσα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

11 σχόλια:

  1. Ο Φασισμος του Κεμαλο-Ισλαμισμου, και "τo μαρτυριο και η αγωνια των του Οικουμενικου Πατριαρχειου στην Τουρκια":

    Ianus, "The martyrdom and agony of the Ecumenical Patriarchate in Turkey",
    in response to reader comment: History and the turks and Patriarch Bartholomew on CBS's 60 minutes
    http://www.danielpipes.org/comments/176646

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είναι η Παναγία εγγυήτρια καλύτερων ημερών; Μάλιστα. Στην Παναγία τώρα τα φορτώσαμε. Βρε παρτε και κανα οπλάκι, αυτά έρχονται μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Του χρόνου ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ !!!
    Να είμαστε δεκάδες χιλιάδες ώστε
    να την ακούσουν για τα καλά και οι κεμαλιστές και οι ισλαμιστές !!!

    -Να ρωτήσω: Ο ΣΚΑΛ πήγε;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θαύμα Θαύμα, το έκανε το θαύμα της η Μεγαλόχαρη... Το Pan-Κάlos βρυχήθηκε σήμερα από τηλεοράσεως εναντίον των... Ιταλών για τον τορπιλισμό της ΕΛΛΗΣ πριν 70 χρόνια... άντε σιγά σιγά θα θυμηθεί και τίποτ' όλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >Θαύμα Θαύμα, το έκανε το θαύμα της η Μεγαλόχαρη... Το Pan-Κάlos βρυχήθηκε σήμερα από τηλεοράσεως εναντίον των... Ιταλών για τον τορπιλισμό της ΕΛΛΗΣ πριν 70 χρόνια... άντε σιγά σιγά θα θυμηθεί και τίποτ' όλλο... <

    Τα Αυγουστιατικα τσιπουρακια φταινε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ρωτήσω: Ο ΣΚΑΛ πήγε;;;
    τζιμης

    Τζίμη, ο Καλεντερίδης αποτελεί για την Τουρκία persona non grata.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηταν πολύ συγκινητική η λειτουργία και η σύναξη του κόσμου εκεί. Η Ορθοδοξία έδωσε ένα ανθρώπινο μήνυμα ειρήνης, σε έναν τόπο μαρτυρικό που όμως, ο λαός του δεν ξεχνάει. Ο Ποντιακός Ελληνισμός θα είναι πάντα μάρτυρας της Γενοκτονίας του από τους Τούρκους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΥΝΗΣΟΥΝ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΝΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΞΙΩΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ....
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κωνσταντίνε το ξέρω, αλλά μήπως τελικά πήγε...
    Τον έχω ικανό για κάτι τέτοιο !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καπου τον πηρε το ματι μου ντυμενο παπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ sterg
    Καλό !!!!
    χαχαχαχα!!!
    Είναι να μη το σκεφτεί.
    Τον έχω ικανό για όλα !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.