25/8/10

Χωρίς υποκρισία για την Τουρκία

FINANCIAL TIMES
Τη σημασία της Τουρκίας για τον δυτικό κόσμο μπορεί να εκτιμήσει κανείς από το γεγονός ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησαν στην τουρκική εθνοσυνέλευση μήνες αφότου ανέλαβαν την εξουσία.

Η Δύση νοιάζεται για την Τουρκία διότι πρόκειται για ένα κράτος-σύνδεσμο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και σπάνιο παράδειγμα μουσουλμανικής χώρας που ταυτόχρονα είναι κοσμική δημοκρατία. (...)

Η χώρα ψήφισε κατά των κυρώσεων που επέβαλε ο ΟΗΕ στο Ιράν και έχει επικίνδυνα ανταγωνιστική σχέση με το Ισραήλ. Είναι όμως η τρεκλίζουσα προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ε.Ε. που έμελλε να γίνει σύμβολο της αβέβαιης σχέσης της με τη Δύση. «Μιλάμε για την Τουρκία» σημαίνει μιλάμε ευθέως και πάμε στην καρδιά του θέματος. Στην Ε.Ε. όμως, το «μιλάμε για την Τουρκία» έχει καταστεί συνώνυμο με την αμφιλογία και την πρόφαση. (...)

Θα ήταν θαυμάσιο αν η Τουρκία εντασσόταν στην Ε.Ε. Αν όμως πρόκειται να συμβεί αυτό, η τουρκική ένταξη θα πρέπει να συμφωνηθεί σε νέα βάση. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει πλήρη ελευθερία μετακίνησης ανθρώπων μεταξύ Τουρκίας και της υπόλοιπης επικράτειας της Ε.Ε. (...)

Η δημιουργία νέων κανόνων για τους Τούρκους μπορεί να καταγγελθούν ως άδικες, ακόμα και ρατσιστικές. Από τη στιγμή όμως που μια τουρκική ένταξη εγείρει την προοπτική μαζικής μετανάστευσης προς την υπόλοιπη Ε.Ε., θα είναι αδύνατον να πουληθεί στους Δυτικοευρωπαίους ψηφοφόρους. (...)

Ενταξη στην Ε.Ε., χωρίς πλήρη ελευθερία κίνησης των ανθρώπων, είναι μια συμφωνία την οποία η Τουρκία μπορεί να απορρίψει ή να δεχτεί. Είναι όμως τουλάχιστον μια προσφορά που μπορεί να γίνει με καλή πίστη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. "Ξυλλαψιες ολα και ουχ ολα,ξυμφερομενον διαφερομενον,
    συναδον διαδον'εκ παντων εν και εξ
    ενος παντα"=[ολα ειναι συναφειες και οχι ολα,αυτο που να ενωνει και
    να διχαζει,να συμφωνει και να διαφωνει. απο ολα προερχεται το ενα
    και απο το ενα τα παντα]
    ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ,25[10]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 25 Αυγούστου 2010 2:22 μ.μ.

    Επίσης, τρία πουλάκια κάθονταν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμερικάνικες παπαριές... να βάλλουν τους Τούρκους στην Ε.Ε. αλλά να τους βάλλουν ...ολίγον!
    Δεν φταίει ο άκρατος τούρκικός εθνικισμός για τις εξελίξεις αλλά ότι οι Ευρωπαίοι δεν τους βάζουν στην Ε.Ε.!! Τι άλλο θα σκαρφιστούν οι "έγκυροι" Finacial Times...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν όλοι εκτιμούν πως οι Τούρκοι θα τρέξουν μαζικά πρός την Ευρώπη σημαίνει πως η Τουρκία ή δεν είναι Δημοκρατική χώρα ή είναι πολύ φτωχή χώρα.Οτι και να είναι ΔΕΝ είναι για την Ε.Ε. ας το παραδεχτούν οι "φιλοτουρκοι" Ευρωπαίοι θέλουν μόνο τον Τούρκικο παρά αλλά όχι τους Τούρκους κάφρους και οι Τουρκία είναι ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΦΡΟΥΣ.

    Λογικό πρόβατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η Τουρκία είναι ένας καλός σύνδεσμος ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση, συνδυασμός μουσουλμανικού κράτους και κοσμικής δημοκρατίας ταυτόχρονα..."
    Δεν ξέρω με τι κριτήρια έχουν καταλήξει σ΄αυτήν την εκτίμηση. Μοιάζουν πολύ επιφανειακά. Οσο για την "κοσμική δημοκρατία " της Τουρκίας, σκέφτομαι πόσοι Τούρκοι πολίτες θα το ακούνε και θα σκάνε στα γέλια. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.