25/8/10

Επτά δράσεις για το ιστορικό κέντρο

Επτά δράσεις για την πάταξη του παρεμπορίου και της εγκληματικότητας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας συζητήθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη που βασίζεται σε ειδικό πόρισμα εμπειρογνωμόνων.

Το περιεχόμενο του πορίσματος είχε αποκαλύψει το «Βήμα» στις 15 Ιουλίου και καλύπτει όλο το φάσμα των προβλημάτων που διαπιστώνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας όπως οι παράνομες δραστηριότητες μεταναστών, η διακίνηση ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα πρόσωπα, οι άστεγοι κτλ.

Ειδικότερα περιλαμβάνονται στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο, σε ποια ακριβώς σημεία της πρωτεύουσας εντοπίζονται τα προβλήματα καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί εξέφρασαν τις απόψεις τους, ωστόσο δεν ελήφθη κάποια απόφαση για το αν θα συσταθεί κάποια ειδική επιτροπή ή αν θα αναλάβει κάποιο υπουργείο τη διαχείριση των συγκεκριμένων δράσεων. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε χρήσιμο το σχέδιο δράσεων και προσέθεσε ότι έτσι θα πρέπει να δουν και τον τομέα της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή να υπάρχει συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και κοινωνίας των πολιτών.

Στο πόρισμα μεταξύ άλλων προτείνεται:

Για το παρεμπόριο, η καταγραφή από την ΕΛ.ΑΣ. ή τη Δημοτική Αστυνομία του αριθμού των μικροπωλητών και η ενίσχυση ελέγχων στα κινεζικά καταστήματα.

Για τους μη νόμιμους μετανάστες υπάρχει εισήγηση για συνεργασία αλλοδαπών με τη ΣΔΟΕ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον εντοπισμό ελλήνων ιδιοκτητών, στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο, που ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς δίχως τις νόμιμες διαδικασίες ενώ προτείνεται η δημιουργία Σώματος ήπιας καταστολής σε συνεργασία με ειδικά εκπαιδευμένους αλλοδαπούς.

Για τα ναρκωτικά υπάρχει πρόταση για μεταφορά/μετεγκατάσταση όλων των μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία.

Για τους αστέγους και τους απόρους προτείνεται η εφαρμογή του μοντέλου one-euro job της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην Πρόνοια τούς δίδεται η δυνατότητα εργασίας σε δήμους (π.χ. οδοκαθαριστές) για την οποία κερδίζουν ένα ή δύο ευρώ την ώρα, δίχως όμως να χάσουν το επίδομα Πρόνοιας.

Επίλεκτο σώμα της ΕΛ.ΑΣ για το ιστορικό κέντρο Αθηνών
Κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο το πόρισμα με συνολικά 60 προτάσεις για 7 τομείς δράσης.Ένα στρατηγικό σχέδιο τριών σταδίων για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης δράσης, περιλαμβάνει το πόρισμα που κατατέθηκε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα προτείνει τη δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα υπό τον έλεγχο του γραφείου του πρωθυπουργού ή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά και η δημιουργία ενός επίλεκτου σώματος ήπιας καταστολής της ΕΛ.ΑΣ, αποκλειστικά για το κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα πρέπει να συνεργάζεται ή/ και να συμπεριλαμβάνει στο δυναμικό του και αλλοδαπούς. Ακόμη προτείνεται η απομάκρυνση όλων των μονάδων του ΟΚΑΝΑ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα περιλαμβάνει συνολικά 60 προτάσεις για 7 τομείς δράσης, τους αλλοδαπούς, το παραεμπόριο, τα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα ναρκωτικά, τα εκδιδόμενα πρόσωπα και τους άστεγους. Η ομάδα εργασίας, που το συνέταξε αποτελείται από εκπροσώπους 9 συναρμόδιων υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, ,Υγείας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, , Πολιτισμού, Οικονομικών -, Οικονομίας)

Τα σημαντικότερα σημεία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι:

-ο εντοπισμός και σύλληψη των συμμοριών

-η προστασία των ευάλωτων ομάδων με παροχή του ειδικού καθεστώτος σε αυτούς που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας και μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους του Υπουργείου Υγείας, αλλά και ο εντοπισμός των Ελλήνων που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους σε αλλοδαπούς δίχως να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

-Στο σκέλος του παραεμπορίου προτείνεται η δημιουργία πολυπολιτισμικής αγοράς, με τη φορολόγηση των πωλούμενων προϊόντων

-Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να καθορίσει τις χρήσεις γης στο κέντρο της Αθήνας ενώ προτείνεται η σφράγιση, διακοπή παροχής ρεύματος κλπ) για τα Κέντρα Υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν δίχως άδεια.

-Το πόρισμα προτείνει τη μεταφορά και μετεγκατάσταση όλων των Μονάδων Συντήρησης του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία και την ενίσχυση των Σταθμών Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ στο κέντρο, ενώ για τα εκδιδόμενα πρόσωπα ζητείται η εκ νέου νομιμοποίηση των οίκων ανοχής

-Για τους άστεγους του κέντρου το πόρισμα προβλέπει την καταγραφή τους και την παροχή στέγης σε χώρους πρόνοιας ενώ σημειώνεται πως τα συσσίτια δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα των αστέγων.

Τέλος, για τα άδεια κτίρια γίνεται μνεία στην εφαρμογή του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ 2014» του Υπουργείου Περιβάλλοντος , αλλά και στην αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας από το Δήμο Αθηναίων (φωταγώγηση, καθαριότητα, κ.λ.π)
ΣΚΑΙ,ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Για να διωξουν κανεναν απλυτο λαθρομεταναστη , ουτε μιλια ε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δράσεις είναι το λιγότερο γελοίες και ξεκαρδιστικές. Γραμμένες από ανθρώπους που είναι στα γραφεία και δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για την πραγματικότητα...

    Η απομάκρυνση όλης της χολέρας από το κέντρο της Αθήνας με τη βία είναι η μοναδική λύση.

    ΕΛΕΟΣ πια με τον αριστερό διεθνισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @25 Αυγούστου 2010 3:42 μ.μ.

    Υπάρχει μια εισήγηση να πας να τους πλύνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΕΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας δημιουργήσουμε το Κίνημα των Πολιτών που είναι Ενάντια στα Μέτρα του ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ που πλήττουν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους και ας στείλουμε ηχηρό μήνυμα στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλα τα δημοκρατικά μπλογκς πρέπει να στηρίξουν αυτό το σύνθημα.
    Τον κ Καμίνη στην Αθήνα προτείνει δήθεν η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΑ) και έτσι θα τον στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ. Προσοχή είναι κόλπο!
    Εμείς δεν ξεχνάμε ΜΑΥΡΟ στους υποψήφιους που στηρίζουν κόμματα που είναι υπέρ του ΔΝΤ και του Μνημονίου. Μαύρο στους υποψήφιους που στηρίζει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και η ΔΑ. Αν δεν εκφράσουμε τώρα στις εκλογές την αντίθεσή μας θα πάρουν και άλλα χειρότερα μέτρα και άλλα και άλλα έως να μας εξοντώσουν εντελώς. Μην ξεχνάτε!!! Μην αμελείτε!! Είναι κρίσιμες μέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.