22/8/10

Σε ρόλο-κλειδί η Ελλάδα για το Μεσανατολικό

Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή στις συνομιλίες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ρόλο που είχε επιδιώξει για τον εαυτό του ο Ταγίπ Ερντογάν.
Του Αλέξανδρου Μασσαβέτα

Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία και, καθώς φαίνεται, τη θέληση να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή στις συνομιλίες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ρόλο που με μεγάλη επιμονή αλλά χωρίς τη στήριξη της ισραηλινής πλευράς είχε επιδιώξει για τον εαυτό του ο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας, παρά την παρούσα δεινή οικονομική της κατάσταση, φαίνεται πως κρύβεται πίσω από τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ που επισκέφθηκε την Ελλάδα, μοναδική χώρα της Ευρώπης που αρνείτο να συνάψει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ως το 1990. Λόγος της άρνησης η άνευ όρων συστράτευση μέχρι τότε της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τις αραβικές θέσεις στο Μεσανατολικό, συστράτευση που υπαγορευόταν περισσότερο από συναισθηματικούς παράγοντες παρά από κριτήρια συμφέροντος (οι καλές σχέσεις της Ελλάδας με τους Άραβες βοήθησε, πάντως, να μην αναγνωριστεί το κατοχικό καθεστώς στον Βορρά της Κύπρου από κανένα μουσουλμανικό κράτος, παρά τις συνεχείς σχετικές απειλές του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν). Η επίσκεψη, τόσο κατά τον ισραηλινό όσο και κατά τον τουρκικό Τύπο, σηματοδοτεί μια νέα σύσφιξη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, σύσφιξη που επιθυμούν διακαώς και οι δύο πλευρές.

Η μεν Ελλάδα επιθυμεί να αναλάβει σημαντικό διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Αράβων που διεκδικούσε η κυβέρνηση Ερντογάν. Αυτές είναι οι σαφείς πληροφορίες που η “ΜτΚ” έχει από επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και από κύκλους που γνωρίζουν τις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής. Το Ισραήλ, από την άλλη, αναζητεί νέο εταίρο στην ευρύτερη περιοχή, μετά τη διάλυση του τουρκοϊσραηλινού άξονα. Στα σημεία αυτά συμφωνούν και οι αναλύσεις του Τύπου σε Τουρκία και Ισραήλ.

Παρότι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσαν στην Αθήνα πως η όποια στρατηγική συστράτευση Ελλάδας και Ισραήλ δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, αποκαλυπτικότερες υπήρξαν οι δηλώσεις του Νετανιάχου στο ισραηλινό ραδιόφωνο κατά την επιστροφή του στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν πως η κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ “ενέτεινε τα αμοιβαία συμφέροντα” ανάμεσα στο τελευταίο και την Ελλάδα. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Νετανιάχου κατέστησε σαφή σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Ισραέλ Αγιόμ” την εκτίμησή του πως δεν βλέπει στον ορίζοντα βελτίωση των τεταμένων σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία.
“Είμαι ο μόνος Ισραηλινός που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Τουρκία, και δεν νομίζω να το κάνω σύντομα” είπε. Μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο δήλωσε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. “Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο” είπε, ενώ πρόσθεσε πως η επίσκεψη αποτέλεσε ανταπόδοση για την προηγούμενη επίσκεψη του έλληνα ομολόγου του στην Ιερουσαλήμ. Η επίσκεψη ήλθε να κλείσει “μία ανωμαλία 62 ετών” είπε (η ανεξαρτησία του Ισραήλ αναγνωρίστηκε επισήμως το 1948, οπότε και το νέο κράτος αποτέλεσε μέλος του ΟΗΕ). Οι δύο χώρες έχουν συμφέρον να συνεργαστούν στον τομέα της ασφάλειας και του τουρισμού, τόνισε.

Από την πλευρά του Ισραήλ, αποτελεί πάγια αρχή της εξωτερικής πολιτικής του κράτους η οικοδόμηση συμμαχιών με κράτη της περιφέρειας που δεν έχουν αραβική πλειοψηφία, ως αντίβαρο στην “πολιορκία των Αράβων”. Πρόκειται για το δόγμα της “Συμμαχίας της Περιφέρειας” που ανέπτυξε ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, και βάσει του οποίου το Ισραήλ οικοδόμησε εξαρχής την προσέγγισή του με το Ιράν του σάχη, την Τουρκία και την Ινδία (αλλά και “κρυφές” συμμαχίες με τους χριστιανούς του Λιβάνου). Πηγές της “ΜτΚ” δήλωσαν πως το παρόν δεν είναι το πρώτο άνοιγμα της ισραηλινής ηγεσίας προς την Ελλάδα.
Οι ισραηλινές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές προσπάθησαν και κατά τη δεκαετία του 1990, μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων σε πρεσβευτικό επίπεδο, να προωθήσουν τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας με την ελληνική πλευρά. Η τότε ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση, “προκειμένου να μη δυσαρεστηθεί ο αραβικός παράγων”.

Κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία και στη Δύση ισχυρίζονται πως το “ελληνικό άνοιγμα” και οι δηλώσεις Νετανιάχου στοχεύουν πρωτίστως στο να “συνετίσουν” την Τουρκία, ώστε να επιστρέψει στην άλλοτε πολιτική συμπόρευσης με το Ισραήλ. Ωστόσο, η επίσκεψη και τα ανοίγματα του Νετανιάχου στην Ελλάδα είναι περισσότερο πιθανό να προσβάλουν τα εθνικιστικά αντανακλαστικά στην Τουρκία και να επιδεινώσουν την αποξένωση, σημειώνουν αναλυτές στην Τουρκία και το Ισραήλ. Η εκτίμηση των περισσότερων ισραηλινών αναλυτών είναι πως η βελτίωση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις δεν είναι ορατή για όσο διάστημα στην πρωθυπουργία της χώρας βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δέχονται πως η απομάκρυνσή του από την εξουσία είναι προς το παρόν απίθανη, δεδομένων των προγνωστικών για το συνταγματικό δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου και τις επόμενες εκλογές.

Μετά τη σκληρή επίθεση στο Νταβός το 2008, ο τούρκος πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη καταφέρονται με τα σκληρότερα λόγια κατά του Ισραήλ, ενώ η ατμόσφαιρα στον δημόσιο διάλογο και η στάση της κοινής γνώμης στην Τουρκία έναντι του Ισραήλ έχουν αλλάξει ριζικά προς το χειρότερο. Πολλοί Ισραηλινοί πιστεύουν και γράφουν πως δεν χωρεί μεταστροφή τους προς ένα θετικότερο για το Ισραήλ κλίμα στον τουρκικό Τύπο και την τουρκική κοινή γνώμη. Η πεποίθηση αυτή, αλλά και η αίσθηση της απειλής από την ενδεχόμενη στήριξη που θα παρείχαν οι τούρκοι ακτιβιστές προς τη Χαμάς, είναι που οδήγησε στη φονική επίθεση κατά του τουρκικού πλοίου “Mavi Marmara”, που μετέφερε βοήθεια προς τη Γάζα.

Από τις προσβολές του Νταβός στις αβρότητες της Αθήνας
Αξίζει να ερευνηθεί τι βρίσκεται πίσω από την πρωτοφανή έκρηξη προσβολών και ηθικολογίας του Ερντογάν κατά του Ισραήλ στο Νταβός. Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές στην Τουρκία κατήγγειλαν στον Τύπο πως πίσω από το ξέσπασμα του Νταβός και τις επόμενες φραστικές επιθέσεις του Ερντογάν κρυβόταν η δυσαρέσκειά του για τη ματαίωση των σχεδίων του να αποτελέσει τον μεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Μεσανατολικού, αν και λίγες μέρες πριν την έναρξη του βομβαρδισμού της Γάζας ο Ερντογάν είχε κατορθώσει να πείσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ και τον Εχούντ Ολμέρτ να υπογράψουν αρχικό κείμενο για έναρξη απευθείας συνομιλιών Συρίας - Ισραήλ.

Ωστόσο ο Ολμέρτ απέκρυψε την επικείμενη επίθεση, με την οποία κατέρρευσε η προοπτική απευθείας συνομιλιών και εξετέθη ο Ερντογάν. Ο τελευταίος έκτοτε “το φυσά και δεν κρυώνει”, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως “η αποδοχή της Τουρκίας στον ρόλο του μεσολαβητή” αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση καλών διμερών σχέσεων με το Ισραήλ.

Η πολιτική και στρατιωτική ελίτ του Ισραήλ, ωστόσο, εξαρχής έβλεπε με μεγάλη καχυποψία την πιθανότητα να ανατεθεί ο ρόλος του μεσολαβητή σε έναν ισλαμιστή πολιτικό, που διατηρεί “αγαστές σχέσεις” με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Αντίθετα, η προοπτική να ανατεθεί μεσολαβητικός ρόλος στην ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να συζητείται στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές της “ΜτΚ”, στους διπλωματικούς κύκλους της χώρας η Ελλάδα συζητείται ως μία χώρα που γνωρίζει την περιοχή και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες καλής θελήσεως στις αντιμαχόμενες πλευρές του Μεσανατολικού, χωρίς να ταυτίζεται με κάποια από αυτές. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως βλέπει την ευκαιρία να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο Μεσανατολικό, στη θέση της Τουρκίας, η οποία έχει αναβαθμίσει θεαματικά τη βαρύτητά της στη διεθνή διπλωματία.

Μεγάλο εμπόδιο, ωστόσο, σε μια τέτοια προσπάθεια θα είναι η αντίθεση σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης στη στενή συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς τα αντιισραηλινά (και πολλές φορές καθαρά αντισημιτικά) αισθήματα στην Ελλάδα γνωρίζουν την ίδια έξαρση όπως στην Τουρκία. Παράλληλα, στην εξωτερική πολιτική δεν είναι αρκούντως καλλιεργημένη η έννοια του “συμφέροντος”. Ίσως όμως στο τελευταίο αυτό μέτωπο κάτι να αλλάζει.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

22 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα έχει απορρίψει σημαντικές συμφωνίες στον αμυντικό -στρατιωτικό τομέα
    που της είχε προτείνει το Ισραήλ και θα της έδιναν προβάδισμα έναντι της Τουρκίας.Λάθη τα οποία τα πληρώνουμε πολύ ακριβά με την υπεροπλία της Τουρκίας να μας έχει υπερφαλαγίσει και να μην μπορούμε να ασκήσουμε βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Όπως π.χ η συμφωνία που αφορούσε στον υπερ-φιλόδοξο στόχο της ίδρυσης στην Ελλάδα «Οίκου Ηλεκτρονικού Πολέμου» (Electronic Warfare House), καθώς στον συγκεκριμένο τομέα οι Ισραηλινοί διαθέτουν τεχνολογία τουλάχιστον εφάμιλλη με την αμερικανική, ενώ είναι διατεθειμένοι και να την πωλήσουν, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου η αποδέσμευση τέτοιων τεχνολογιών μπλοκάρεται από τις διαδικασίες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA: National Security Agency).

    Ισραηλινοί επίσημοι αναρωτήθηκαν - μάλλον ρητορικά - πως είναι δυνατόν να μην προχώρησε η συγκεκριμένη συμφωνία (σύστημα «ACHELLEAS»), τη στιγμή που υποστηρίζουν ότι πρότειναν στην Ελλάδα ένα ψηφιακό σύστημα τέταρτης γενιάς, πολύ πιο προηγμένο από τον ανταγωνισμό που πρόσφερε σύστημα τρίτης γενιάς και μάλιστα μετά από αναβάθμιση.

    Η συμφωνία όμως δεν προχώρησε, η Ελλάδα προέκρινε τη λύση του συστήματος ASPIS II, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα τα ελληνικά μαχητικά να πετούν στο Αιγαίο χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας, κατάσταση που προκαλεί «εκνευρισμό» στην Πολεμική Αεροπορία.



    Η αναφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται λόγω του ειδικού «συμβολικού» χαρακτήρα που του είχε δοθεί. Σε κάθε περίπτωση η διμερής αμυντική συνεργασία αποτελεί ένα κατά πολύ ευρύτερο πεδίο, καθώς υπάρχουν πλήθος τομείς όπου η συνεργασία θα μπορούσε να δώσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πολλαπλασιαστές ισχύος (force multipliers), ενώ μεγάλος ωφελημένος θα μπορούσε να αποδειχθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία.



    Το ζητούμενο είναι αν αυτή τη φορά θα υπάρξει πολιτική βούληση και αν στο μυαλό όλων των παραγόντων που θα κληθούν να αποφασίσουν από ελληνικής πλευράς, θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και όχι αλλότρια συμφέροντα, εσωτερικά ή εξωτερικά, και οι γνωστές ιδεοληψίες που μας κατατρύχουν συστηματικά ...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΟΥΡΔΕΣ Η ΑΛΛΩΣ ΚΟΛΟΚΙΘΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΕΡΟ..... ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ Μ------Σ ΠΟΥ ΛΕΝ ΤΑ ΚΑΡΑΚΟΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1) Καμία υπεροπλία των Τούρκων δεν είναι ικανή να μας σταματήσει να ασκούμε τα βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε πολιτικούς δειλούς, στην καλύτερη, και προδότες στην χειρότερη.
    2) Το ζητούμενο είναι αν είμαστε αρκετά @@ ώστε να συμμαχήσουμε με τους σύγχρονους βαρβάρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι φυσικό να υπάρχουν αντιισραηλινά συναισθήματα στην Ελλάδα λόγω Κίσινγκερ Κυπριακού και Ισραηλοτουρκικής συμμαχίας.
    Παρόλα αυτά οι καταστάσεις και τα γεωπολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην.
    Διαφωνώ στην άποψη που διατυπώνει ο αρθρογράφος ότι ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα είναι το ίδιο έντονος με την Τουρκία .
    Στην Τουρκία οι απειλές κατά των Εβραίων είναι συνεχείς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και δίαφοροι πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων κάνουν αντισιμιτικές εμπρηστικές και ρατσιστικές δηλώσεις κατά των Εβραίων......Αντίθετα οι δηλώσεις ελ. πολιτικών για μεσανατολικό είναι ύπιες και μετρημένες.
    Πολλοί πολιτικοί και μέρος του λαού αμφισβητούν το ολοκαύτωμα στην Τουρκία ενώ στην Ελλάδα μόνο η περίπτωση του πατέρα Πλεύρη και κάποιες παλιές δηλώσεις Καρατζαφέρη μπορουν να αναφερθούν.
    Ο τουρκικός αντισημιτισμός δεν συγκρίνεται με αντισημητισμό ελληνικού τύπου.
    Στην Τουρκία υπάρχει έντονος μισαλόδοξος, χυδαίος , επιθετικός, φανατικός αντισημιτισμός για να μην αναφερθούμε και στις αναρτήσεις της φωτό του Χίτλερ από διάφορους θερμόαιμους Τούρκους στο διαδίκτυο που δηλώνουν ένθερμοι υποστιρικτές του και αυτοί δεν είναι λίγοι στην Τουρκία.
    Η βάση του τουρκικού λαού είναι φανατισμένη κατά του Ισραήλ.
    Στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός είναι του νηπιαγωγίου σε σύγκρηση με την Τουρκία και περιορίζεται στα στερεότυπα του εβραίου τοκογλύφου και σε χώρους της αριστεράς όπως το ΚΚΕ-Σύρηζα που λόγω αντιαμερικανισμού βάλλει και κατά Ισραήλ.
    Παρόλα αυτά μην ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ ιδρύθικε από έλληνες Εβραίους και η ελληνική αριστερά έχει στενές σχέσεις με τον ελληνικό εβραϊσμό .

    Ελλάδα και Ισραήλ μπορούν να τα βρούν πολύ καλύτερα από ότι Ισραήλ- Τουρκία καθότι η Τουρκία ως ισλαμική χώρα συνταυτίζεται όλο και περισσότερο με το εξτρεμιστικό ισλάμ και έχει σχέσεις με Χαμάς, Χεζμπολάχ ,Αλ Κάϊντα που είναι εχθροί του Ισραήλ αντίθετα οι σχέσεις ελληνικής ακροαριστεράς ελ.τρομοκρατίας με Ισλάμ είναι στα ακόμη σπάργανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι απορείας άξιο το πως έχουν βαλθεί μερικοί να μας κάνουν συνεργάτες-συνενόχους με το Ισραήλ,γιατί αν πιστεύει κανείς απο όλους αυτούς ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις προς το κοινό συμφέρον της περιοχής ή ακόμη περισότερο ότι δεν θα κάνει κουρελόχαρτο τη συμφωνία όποτε αυτό θελήσει τότε μάλον μας δουλεύουν και μάλιστα με τον ποιό χυδαίο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ανωνυμε 1.55

    σχολιαζε πιο κοσμια αν θες να εισαι αυτη την ιστιοσελ.
    η επιχειρηματολογια δεν βλαπτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαβάστε και δείτε να ευφρανθεί η ψυχούλα σας. Πως οι Εβραίοι εξαγοράζουν τον τύπο και παραπλανούν την κοινή γνώμη υπέρ του Ισαραήλ τους σε κάθε χώρα, γιατί όχι και στην Ελλάδα.


    Αποκάλυψις μία:
    ΑΠΟΡΡΗΤΟ: Η ΜΑΖΙΚΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ
    http://antipliroforisi.blogspot.com/2010/08/blog-post_8830.html

    ..................................

    Αποκάλυψις δύο:
    ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΛΟΜΠΙ ΠΙΕΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
    http://antipliroforisi.blogspot.com/2010/08/blog-post_22.html



    Βοηθειά μας με τους μόνιμα κατατρεγμένους.
    Γιώργος Μανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1.55

    παρετησου κ-θ-κ- σαπιο του κερατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ανάρτηση έγινε απο Καυκάσιο στις 12:46:00 μμ
    Ευτυχώς που είχα ένα σχετικό με την ανάρτηση έτοιμο σχόλιο στον υπολογιστή μου και τζούπ το ανάρτησα (ανώνυμα βέβαια) στις 1:10 μ.μ. μη με προλάβει ο Τζίμης. Ούτε μισή ώρα δεν με πήρε να διαβάσω και να γράψω.


    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΘΡΑ.
    ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΛΑΜΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΕΛΑΣΤΙΚ.


    ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 22 Αυγούστου 2010 4:21 μ.μ.
    Δεν είναι καθίκι, εβραίος είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός είναι του νηπιαγωγίου σε σύγκρηση με την Τουρκία και περιορίζεται στα στερεότυπα του εβραίου τοκογλύφου και σε χώρους της αριστεράς όπως το ΚΚΕ-Σύρηζα που λόγω αντιαμερικανισμού βάλλει και κατά Ισραήλ."

    Μα πως οι κομμουνιστές είναι αντισημίτες αφού είναι ιστορικά αποδειγμένο ότι οι εβραίοι εφεύραν και εισήγαγαν τον κομμουνισμό στην Ελλάδα κύριε ...μεταξύ άλλων εβραίε προβοκάτωρ;


    Άπορος
    αλλά πλουσιότατος σε απορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είμαι ο ΜΠΡΟΥΝΟ και ξεχασα να υπογράψω τα 2 ανωτέρω σχόλια μου.
    22 Αυγούστου 2010 3:35 μ.μ.
    22 Αυγούστου 2010 4:19 μ.μ.




    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 22 Αυγούστου 2010 3:35 μ.μ.
    «αντίθετα οι σχέσεις ελληνικής ακροαριστεράς ελ.τρομοκρατίας με Ισλάμ είναι στα ακόμη σπάργανα.
    22 Αυγούστου 2010 3:35 μ.μ.»

    Πως έχετε φθάσει σ' αυτό το συμπέρασμα για την ελληνική τρομοκρατία;
    Πως είστε σίγουρος ότι δεν συνεργάζεται με τους ραβινοφασίστες του Ισραήλ;
    Μήπως είστε ρουφιάνος των εβραίων και δεν το ξέρετε;


    Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Εξακολουθώ να ρωτάω ποιο θα είναι το κέρδος για τη χώρα μας. Και απάντηση δεν παίρνω. Όλες οι ανακοινώσεις (και άρθρα "ειδικού τύπου" αρθρογράφων όπως ο κ. Μουζέλης)αναφέρονται σε κέρδη του Ισραηλ, όχι της Ελλάδας.
    Όσο για το ρόλο της Ελλάδας, όντως θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εντεταλμένος ταχυδρομος, κάτι παρακάτω από μεσολαβητής κατά κυριολεξία, επειδη ακριβώς δεν μπορεί να έχει βλέψεις ευρύτερες, επιρροής,όπως η Τουρκία. Μόνο που ο κ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να μπορεί να κινηθεί πέραν των πολιτικών αμερικανικής επιρροής, δεν μπορεί δηλαδαή να προσεγγίσει οργανώσεις όπως η Χεζμπολά και η Χαμάς, άνευ των οπόιων δεν μπορεί κατά τα φαινόμενα να υπάρξει κάποια σοβαρή εξέλιξη.
    ΌΛο αυτό πάντως αποτρέπει ή δυσκολεύει πολύ σοβαρά εκείνους που επιθυμούν επίθεση κατά του Ιράν, ιδίως αν η Τεχεράνη δείξει καλή θέληση τόσο εάναντι των συνομιλιών Νετανάχιου-Αμπας, όσο και στο ζήτημα του Αφγανιστάν.
    Η Ελλάδα τι θα κερδίσει από όλα αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ TIΠOYKEITO

    Πες μου τι συμφώνησαν να σου πώ το κέρδος ή την ζημιά, πάντα κατά την δική μου εκτίμηση. Αφού όμως δεν το ξέρουμε, γιατί ρωτάς και ποιον;

    >η Χεζμπολά και η Χαμάς, άνευ των οπόιων δεν μπορεί κατά τα φαινόμενα να υπάρξει κάποια σοβαρή εξέλιξη<

    Διαφορετικά λίγο θα το έλεγα εγώ. Αντικατέστησε το "άνευ" με το "λόγω" και θα είσαι κοντά στην πραγματικότητα. Αν επιλυθεί το Παλαιστινιακό, θα χάσουν τον λόγο υπάρξεώς τους και τα εξ αυτού απορρέοντα "καλά και συμφέροντα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάλι ξέχασα να υπογράψω το τελευταίο σχόλιο μου
    22 Αυγούστου 2010 7:10 μ.μ.
    και ζητώ συγνώμη.


    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ "Διαφορετικά λίγο θα το έλεγα εγώ. Αντικατέστησε το "άνευ" με το "λόγω" και θα είσαι κοντά στην πραγματικότητα. Αν επιλυθεί το Παλαιστινιακό, θα χάσουν τον λόγο υπάρξεώς τους και τα εξ αυτού απορρέοντα "καλά και συμφέροντα".


    Εγώ πάλι θα το έλεγα με ακόμα πιο διαφορετικά λόγια.
    Ή μάλλον θα χρησειμοποιούσα τα λόγια της διακεκριμενης για μια 60ετία δημοσιογράφου του Λευκού Οίκου, Helen Thomas.

    Διάβασε "ανώνυμε σχολιαστή" της 22 Αυγούστου 2010 7:10 μ.μ. να μαθαίνεις.

    "H σχεδόν 90χρονη δημοσιογράφος του Λευκού Οίκου Helen Thomas που κάλυπτε έναν εβραϊκό εορτασμό στο Λευκό Οίκο 27 Μαΐου 2010 ακολουθήθηκε από κάποιον που την ρώτησε:
    "Έχεις να κάνεις παρατηρήσεις σχετικά με το Ισραήλ; Ζητάμε από όλους σήμερα --- κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το Ισραήλ".
    Χαμογελώντας με γιαγιαδίστικο στυλ ---- και με τρόπο που μια γυναίκα 89 χρονών μπορεί να κάνει, όταν ξαφνικά κάποιο 17χρονο εβραιάκι ενδιαφέρθηκε ειλικρινά για τις σκέψεις της --- εκείνη του απαντά:
    «Πείτε τους να πανε στο διάολο έξω από την Παλαιστίνη .»
    «Oooh ...» απαντά ο εβραίος ερωτών. «Τίποτα καλύτερα σχόλια;»
    Μετά από ένα πικρό χαμόγελο ξανά είπε: «Να θυμάστε ότι αυτοί οι άνθρωποι (οι Παλαιστίνιοι) είναι σκλαβωμένοι μέσα στην ίδια τους τη Πατρίδα η οποία δεν είναι, ούτε η Γερμανία, ούτε η Πολωνία.»
    «Τότε που πρέπει να πάνε; Και τι πρέπει να κάνουν;» (οι εβραίοι) ρώτησε ο εβραιάκος "δημοσιογράφος";
    «Να πάνε σπίτι τους στην Πολωνία και στην Γερμανία.» απάντησε η Thomas.


    Άνοιξε και τα λινκς που μας δίδει ο σχολιαστής της
    22 Αυγούστου 2010 4:20 μ.μ. να μάθης (αν δεν ξέρεις) πώς εξαγοράζονται οι καθε λογής ελευθεροτυπίες απ' τους εβραίους ώστε να μην παρασύρεσαι στο μέλλον "ανώνυμε φίλε".



    Αβραβανέλ ος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καθένας έχει και μία γνώμη. Η Helen Thomas έχει κι αυτή την δική της. Ε, και;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνώ αν και η Helen Thomas δεν είναι ο ΚΑΘΕΝAΣ όπως εσύ, τουλάχιστον σ' αυτά τα θέματα.
    Αν προσθέσουμε και την συγκλίνουσα γνώμη ( με αυτήν της Helen Thomas) δισεκατομμυρίων ανθρώπων πάνω στον Πλανήτη για το Παλαιστινιακό τότε η απάντηση σου μοιάζει περισσότερο με κείνο που λέει ο σοφότατος λαός. «Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»


    Αβραβανέλ ος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Όσο για το ρόλο της Ελλάδας, όντως θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εντεταλμένος ταχυδρομος, κάτι παρακάτω από μεσολαβητής κατά κυριολεξία, επειδη ακριβώς δεν μπορεί να έχει βλέψεις ευρύτερες, επιρροής,όπως η Τουρκία"

    Δηλαδη θα εχει το ρολο του Kerhaneci που λενε και οι Τουρκοι.Για την μεταφραση του ορου απευθυνθητε στον κο Καλεντεριδη, να μαθετε και ποιο ειναι αυτο το επαγγελμα.Διοτι περι επαγγελματος προκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Εντεταλμένος ταχυδρόμος" βεβαίως, βεβαίως. Η αλλιώς εξπρές κούριερ.
    Και με κέρδος, τον τίτλο του "καλού παιδιού" που θα αφορά κυρίως τον πρωθυπουργό μας.
    Αλλά ας μην του το χαλάμε, γιατί είναι ακόμα υπό την επήρρεια της ευδαιμονίας από την κρουαζιέρα στο Σαρωνικό.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.