14/8/10

To xρονικό ενός λουκέτου σε τζαμί

Eκλεισε το τέμενος του Αμβούργου που εξέθρεψε τους δράστες των Δίδυμων Πύργων
Της Ξενιας Κουναλακη / xkounalaki@kathimerini.gr
H περιοχή του Αγίου Γεωργίου (St George) στο Αμβούργο, κοντά στον κεντρικό σταθμό του τρένου, είναι από τις ανερχόμενες της χανσεατικής πόλης στη Γερμανία. Στέκια της γκέι κοινότητας, κομψά καταστήματα και αβάν γκαρντ γκαλερί δίνουν χρώμα στη γειτονιά, της οποίας οι κάτοικοι είναι κατά 30% μετανάστες. Οι προσπάθειες εξευγενισμού (gentrification) του St Georg όμως έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη τις τιμές των ακινήτων και οι ξένοι εγκαταλείπουν σταδιακά τη συνοικία. Οι αρχές του κρατιδίου συνδράμουν την «εκκαθαριστική επιχείρηση» που διενεργούν από κοινού μεσίτες και επιχειρηματίες, προβάλλοντας ως επιχείρημα το σύνθημα «τάξη και ασφάλεια»...

Το πρωί της Δευτέρας είκοσι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιδρομή και προχώρησαν στο κλείσιμο του τζαμιού Τάιμπα στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, επειδή θεωρείται κέντρο συνάθροισης και στρατολόγησης φανατικών ισλαμιστών. Μόνο που η διαπίστωση δεν ήταν κάποια πρόσφατη ανακάλυψη των αρχών. Τρεις από τους πιλότους των αεροπλάνων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου προσεύχονταν εκεί, ανάμεσά τους και ο διαβόητος Μοχάμεντ Ατα, εγκέφαλος των δραστών.

«Γιατί λοιπόν τώρα;» ήταν η εύλογη απορία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Γερμανία. Το ισλαμικό συμβούλιο πιστεύει ότι το κλείσιμο του τζαμιού ενδέχεται να προκαλέσει αφενός ριζοσπαστικοποίηση μετριοπαθών μουσουλμάνων που νιώθουν ότι η θρησκεία τους τελεί υπό διωγμό στη Γερμανία και αφετέρου διάχυση ακραίων στοιχείων σε άλλα τζαμιά και ισλαμικά πολιτιστικά κέντρα. Ακόμη και ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας αμφισβητούν τη σκοπιμότητα του κλεισίματος.

Οσο οι φανατικοί μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο τζαμί, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών εδώ και μία δεκαετία, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Οταν όμως χάσουν αυτό το καταφύγιο, το έργο της αστυνομίας και της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος δυσχεραίνεται δραματικά, λένε οι επαΐοντες.

«Πρόκειται για συμβολική πράξη» σπεύδει να εξηγήσει ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Kριστόφ Αλχάουζ. Πιθανός διάδοχος του δημάρχου Αμβούργου, Ολε φον Μπόιστ, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα για να διασωθεί πολιτικά και να μην ακολουθήσει τη δημοσκοπική κατηφόρα του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ, ο Αλχάουζ μοιάζει διατεθειμένος να εκμεταλλευτεί τα πιο σκοτεινά ένστικτα του εκλογικού σώματος, τον τρόμο και τη μισαλλοδοξία, για να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Η σκληρή γραμμή του πουλάει. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κόμματα συναίνεσαν στο κλείσιμο του τζαμιού, με εξαίρεση το Κόμμα της Αριστεράς, που εξέφρασε κάποιες ξεψυχισμένες επιφυλάξεις.

Υπάρχει κι ένα κωμικό στοιχείο στην υπόθεση. Ο συριακής καταγωγής ιμάμης του τζαμιού, Μαμούν Νταρκατσανλί, που κατηγορείται από τις ισπανικές αρχές για εμπλοκή στις επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη και σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ισπανικό ένταλμα σύλληψης, ζει στη Γερμανία χάρη σε κοινωνικά επιδόματα. Κι αν μισεί τους Εβραίους, τους Αμερικανούς και τον δυτικό τρόπο ζωής, απολαμβάνει τα προνόμια του δυτικοευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους!
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Όλα αυτά και μια σακκούλα πατατάκια τσίπς.


    Tower 7
    (για τους περίεργους γκρεμίστικα μόνος μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμφανής είναι η υποκρισία του "Ισλαμικού Συμβουλίου". Ενώ το τζαμί αποτελεί κατά κοινή ομολογία εστία φανατικών ισλαμιστών και ο ιμάμης του "μισεί τους Εβραίους, τους Αμερικανούς και τον δυτικό τρόπο ζωής" (και καταζητείται για εμπλοκή σε επίθεση με 200 νεκρούς στην Ισπανία), το "Συμβούλιο" προειδοποιεί ότι το κλείσιμο του τζαμιού μπορεί να "προκαλέσει ριζοσπαστικοποίηση μετριοπαθών μουσουλμάνων". Μα ποιος πραγματικά μετριοπαθής Μουσουλμάνος δεν θα ήθελε να κλείσει αυτή η εστία φανατισμού και τρομοκρατίας?
    Εμφανής επίσης είναι η επίδειξη "πολιτικής ορθότητος" της αρθρογράφου Ξένιας Κουναλάκη. Ενώ η ίδια μας περιγράφει τον φανατικό χαρακτήρα του τζαμιού καθώς και τη σαφή υποστήριξη των πολιτών και όλου των πολιτικού φάσματος του Αμβούργου προς το κλείσιμό του, καταλήγει ότι ο "σκληροπυρηνικός υπουργός" που διέταξε το κλείσιμο "μοιάζει διατεθειμένος να εκμεταλλευτεί τα πιο σκοτεινά ένστικτα του εκλογικού σώματος, ... τον τρόμο και τη μισαλλοδοξία". Η κα. Κουναλάκη θα ήταν προφανώς χαρούμενη και υπερήφανη αν ο εν λόγω ιμάμης και το τζαμί του μετακόμιζαν στη δική της γειτονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ο συριακής καταγωγής ιμάμης του τζαμιού, Μαμούν Νταρκατσανλί, που κατηγορείται από τις ισπανικές αρχές για εμπλοκή στις επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη και σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ισπανικό ένταλμα σύλληψης, ζει στη Γερμανία χάρη σε κοινωνικά επιδόματα. Κι αν μισεί τους Εβραίους, τους Αμερικανούς και τον δυτικό τρόπο ζωής, απολαμβάνει τα προνόμια του δυτικοευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους!"


    Είπαμε ότι είναι (τζ)ιμάμης, αλλά όχι και βλάκας!

    >Εμφανής επίσης είναι η επίδειξη "πολιτικής ορθότητος" της αρθρογράφου Ξένιας Κουναλάκη.<

    Ε, κόρη του Πέτρου είναι. Να μην πάρει και λίγο από τον μπαμπά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.