12/1/11

Η "κοινωνική πολιτική" της ΔΕΗ

της Ελίνας Γαληνού
Η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος όπως γνωρίζουμε, είναι υψίστης σημασίας για την ροή των λειτουργιών μας και την ασφάλεια της χώρας. Και εφ΄όσον το ηλεκτρικό είναι ενεργειακό προιόν πρωτεύουσας χρησιμότητας, οι αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, δεν ήταν εντελώς άστοχες.
Διότι όταν ιδιωτικοποιείται ένα μεγάλο ποσοστό (της τάξης 40% όπως είχε προταθεί) μιας υπηρεσίας τέτοιας στρατηγικής σημασίας, εννοείται ότι η κατάσταση φεύγει από τα χέρια του κράτους και περνάει στα χέρια ιδιωτών οι οποίοι φυσικά θα πριμοδοτήσουν το δικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον των πολιτών και της χώρας. Οι σκέψεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ηχούν λιγότερο τρομακτικές αν μέσα στα προηγούμενα χρόνια είχαν προωθηθεί συστήματα εναλλακτικής ενέργειας, όχι μόνο στα χαρτιά και εν μέσω επιτροπών, αλλά στην πράξη. Αν ο καταναλωτής σήμερα είχε στην διάθεσή του εναλλακτικές λύσεις για να εξασφαλίσει ενέργεια στα νοικοκυριά και τους χώρους εργασίας, ίσως να μην ανησυχούσε τόσο. Ομως εδώ και χρόνια, ακούμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά οι διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ή έχουν πέσει στις καλένδες, προφανώς λόγω σύγκρουσης διαφόρων συμφερόντων. Βεβαίως, η τελευταία κυβέρνηση, μεταξύ άλλων είχε επενδύσει προεκλογικά και στην περίφημη "πράσσινη ενέργεια, η οποία θα μας απεγκλώβιζε από το μονοπώλιο της ΔΕΗ και θα ομόρφαινε τη ζωή μας". Και πράγματι, ωραία ακούστηκαν όλα εκείνα τα περί ηλιακής ενέργειας και φωτοβολταικών, αλλά μάλλον η πράξη μας λέει ότι έχουμε δρόμο ακόμα για να γίνουν υπολογίσιμα. Ετσι, προς το παρόν δεν έχουμε παρά τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με την έλευση του καινούριου χρόνου. Αυξήσεις της τάξης του 13, 7% στα οικιακά τιμολόγια ας πούμε... "Μα πόσες φορές έχουν γίνει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο;" αναρωτιέται ο κόσμος, απορώντας πώς θα τα βγάλει πέρα. Διότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ, απομυζά ένα μηνιαίο εισόδημα. Μια μικρή σύνταξη της τάξης των 300 ευρώ, δεν επαρκεί για να τον καλύψει και αν επισκεφτείτε τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, οι ουρές για διακανονισμούς σε απλήρωτους λογαριασμούς, δεν προλαβαίνονται. Εκτός από τις δύο απανωτές αυξήσεις ΦΠΑ που ίσχυσε για όλα τα προιόντα και υπηρεσίες, είχαμε αύξηση ρήτρας καυσίμων, δύο φορές αύξηση τέλους ΑΠΕ, αύξηση χρεώσεων για χρήση δικτύου διανομής αναδρομικά (15% για μέση τάση και 7% χαμηλή), ενώ αναμένεται νέα αύξηση ΦΠΑ και...έχουμε μέλλον. Οσο για το "κοινωνικό τιμολόγιο" που ακούγεται τόσο εύηχο, ας δούμε τι σημαίνει στην πράξη. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μέχρι 800 Κβ ανά τετράμηνο, "τιμωρείται" με αύξηση τιμολογίου κατά 13,7%.
Αν φτάνεις τις 1600 Κβ, έχεις αύξηση μόνο 2,6% και για 2000 Κβ, μόνο 1,6%! Αν πάλι είσαι από τους καλούς πελάτες της τάξης των 3000 και άνω, θα έχεις μειώσεις αναλόγως ύψους κατανάλωσης. Δηλαδή ο υψηλός καταναλωτής, επιβραβεύεται με μπόνους ενώ ο χαμηλός (που σίγουρα είναι και χαμηλών εισοδημάτων) τιμωρείται με αυξήσεις! Ας μην προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε την κατάσταση γιατί θα ατυχήσουμε. Μια τέτοια πολιτική που στραγγαλίζει τον μικρομεσαίο και διευκολύνει με μειώσεις τον πλούσιο, είναι κοροιδία να αποκαλείται "κοινωνική".
Και μάλλον, είναι πια σαφές ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον υποστήριξης μικρομεσαίων τάξεων εκ μέρους της κυβέρνησης. Αλίμονο, σημασία έχει η πιστή τήρηση των κανόνων του Μνημονίου, το οποίο έχει θέσει ανοιχτά και το θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Αυτό όμως, επειδή η κυβέρνηση δυσκολεύεται να το επιβάλει ως "βασιλική διαταγή", προσπαθεί να το επιβάλει μέσω "εξορθολογισμού", ακολουθώντας την λογική του ...παραλόγου. Η μάλλον, τη λογική των πιέσεων μέσω αβάσταχτα ακριβού ρεύματος, ώστε να αναγκαστούμε στο τέλος όλοι να πούμε "ας πάει και το παλιάμπελο.."

15 σχόλια:

  1. Ας παμε λιγο στο δια ταυτα.
    - Η ΔΕΗ ειναι κερδοφορα, παρα τα προβληματα της? Ειναι
    - Αποτελει φιλετο (για να μην πω κρυφο ορο στο Μνημονιο) η παραχωρηση της σε αυτους που ειναι πισω απο τους δανειστες? Ειναι

    Η ιδιωτικοποιηση της λοιπον αυτο που θα επιφερει ειναι στην αρχη ΜΕΙΩΣΗ των τιμολογιων που θα χρυσωσουν το χαπι στους καταναλωτες. Μετα την παροδο καποιου χρονικου διαστηματος αφου "εξυγιανθει" ο οργανισμος (βλεπε απολυση χιλιαδων εργαζομενων, οι οποιοι ασχετα αν το κωλοβαρανε αποτελουν τμημα της μεσαιας ταξης που ειναι στηριγμα της εγχωριας καταναλωσης και στηριξης της αγορας), τα τιμολογια θα πανε στο θεο.
    Παλια συνταγη δοκιμασμενη και σε αλλες χωρες (βλεπε Γερμανια).
    Οποτε μετα την παροδο καποιων ετων τι θα εχουμε
    - ΔΕΗ ιδιωτικοποιημενη, αρα μηδεν ή ελαχιστα εισοδηματα για το Κρατος, εφοσον τα εσοδα του οργανισμου θα μεταφερονται προς φορολογηση στη holding εταιρεια που φυσικα θα εχει εδρα στο εξωτερικο
    - (Σημαντικα) πιο ακριβα τιμολογια για τους καταναλωτες. Και κλεμμενος και δαρμενος δηλαδη.....
    Αυτα προς τους υπερμαχους των ιδιωτικοποιησεων χωρις μετρο.
    Καπιταλισμος χωρις καποιο Κρατικο ελεγχο της αγορας (και απολυτο ελεγχο -με ολα τα κακα του- σε οργανισμους στρατηγικης σημασιας οπως η ΔΕΗ), ειναι απολυτα βεβαιο οτι θα δημιουργησει περισσοτερους φτωχους και πλουσιοτερους προυχοντες.
    Ποια ειναι η λυση λοιπον. Αλλαγη της λειτουργιας της εκαστοτε ΔΕΚΟ ξεκινωντας απο τις συμβασεις εργασιας (περας της ψευτοσοσιαλιστικης εμπνευσεως μονιμοτητας)και διαφανεια στις προσληψεις. Θα παρει χρονια, αλλα τα λεφτα θα εξακολουθουν να εισρεουν στα ταμεια του Κρατους και τα τιμολογια θα παραμενουν σε λογικες τιμες προς τον καταναλωτη.
    Ενας Οργανισμος Κοινης Ωφελειας δεν μπορει να εχει ως μοναδικο του γνωμονα την μεγιστοποιηση των κερδων χωρις να λαμβανει υπ'οψην του τη μεγιστη ανταποδωση στο κοινωνικο συνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αυξήσεις στο ρεύμα γίνονται και θα γίνονται ακριβώς για να γίνουν οι ΑΠΕ.

    Οι ΑΠΕ είναι μία μεγάλη απάτη. Ο πολύς κόσμος έχει υποστεί διαφήμιση και πλύση εγκεφάλου ότι οι ΑΠΕ είναι καλές και απαραίτητες για αειφορίες και σωτηρία του πλανήτη και πράσινα άλογα. ΑΠΑΤΗ είναι.

    ΑΠΕ υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή το ρεύμα που παράγουν επιδοτείται. Το αιολικό ρεύμα κοστίζει στον ΔΕΣΜΗΕ 3-4 φορές πιο ακριβά από ότι το συμβατικό/ Τα περί φόρου κάρβουνου είναι Γερμανική επιννόηση για να πουλάει η Ζήμενς και όχι μόνο αιολικά, και "έξυπνα" ρολόγια.

    Τα φ/β, κοστίζουν 8-10 φορές το συμβατικό ρεύμα.

    Ο ήλιος και ο αέρας είναι τσάμπα, αλλά το ρεύμα τους πανάκριβο.

    Για να ξεκολλήσουν οι ΑΠΕ να είστε έτοιμη για 60% αύξηση στο ρεύμα.

    Πεταμένα λεφτά σε καιρό ύφεσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για ηφαιστειακό χειμώνα:
    ΕΚΚΕΝΩΣΗ γύρω από το ΚΡΑΚΑΤΟΑ! ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΠΟΤΕ;;;
    http://www.iceagenow.com/Could_Krakatoa_drive_us_into_an_ice_age.htm
    http://www.youtube.com/watch?v=hxtcNWdm6Vw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεδομένου του σημερινού επιπέδου (ελληνιστί status) του τεχνολογικού πολιτισμού μας, ο ηλεκτρισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Απόδειξη αυτού, αποτελεί το γεγονός ότι, ο αποκλεισμός της πρόσβασης ενός ανθρώπου στο αγαθό αυτό, κάνει την επιβιώσή του σχεδόν αδύνατη, ή εν πάσει περιπτώσει τον οδηγεί στον κοινωνικό του αποκλεισμό.
    Εκ παραλλήλου, γιά την παραγωγή αυτού του αγαθού, χρησιμοποιούνται μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι.
    Εκ των ανωτέρω προκύπτουν τα εξής :
    - Το εν λόγω αγαθό, πρέπει να παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως.
    - Η κατανάλωσή του, πρέπει να γίνεται με φειδώ και στο μέτρο που εξασφαλίζει την συμμετοχή όλων ως μελών της κοινωνίας.
    Συμπερασματικά :
    - Είναι ασύμβατο, ένα κοινωνικό αγαθό, να αντιμετωπίζεται ως προϊόν και να παραδίδεται στις δυνάμεις της αγοράς.
    - Η ενθάρυνση της υπερκατανάλωσης μέσω της μείωσης της τιμής του στούς υψηλούς καταναλωτές, αντιβαίνει ευθέως στην αειφόρο ανάπτυξη, πέραν του ότι επάγει κοινωνικές ανισότητες στην διάθεση ενός κοινωνικού αγαθού. Επομένως είναι και ανήθικο.

    Πρόταση :
    - Ο χαρακτηρισμός ενός αγαθού ως κοινωνικού, θα πρέπει αυτομάτως να οδηγεί στην κρατικοποίησή του.
    - Η διάθεση κάθε κοινωνικού αγαθού πρός όλους, να αποτελεί φροντίδα του κράτους, συνταγματικώς κατοχυρωμένη.
    - Η τιμή διάθεσης του αγαθού, θα πρέπει να είναι ανταποδοτική, ήτοι τα κέρδη θα πρέπει να αναλώνονται εντός του συστήματος παραγωγής και διάθεσής του.
    - Η διαδικασία χαρακτηρισμού, να ανατεθή σε υπερεθνικό οργανισμό του ΟΗΕ.
    Στην ίδια διαδικασία θα πρέπει να τεθούν και τα αγαθά της επικοινωνίας, της πρόσβασης σε νερό, κ.λ.π.

    Τέτοιες περιπτώσεις, θα υπάρξουν και στο μέλλον με αγαθά που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι θα προκύψουν, δεδομένης της τεχνολογικής εξέλιξης του πολιτισμού μας.

    Γελάτε ε; ΦΤΟΥ σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμος 4:02 μ.μ.

    Συμφωνώ σε γενικές γραμμές.

    Όσο για το αν "κωλοβαράνε" οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πηγαίνετε σε ένα ορυχείο να δείτε. (Σίγουρα ένας αριθμός είναι αργόμισθοι αλλά η ηλεκτρική ενέργεια δεν παράγεται μαγικά).

    Σε λίγα χρόνια οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσουν στα επίπεδα της δυτικής Ευρώπης (αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ). Ψάξτε να δείτε τις τιμές να καταλάβετε τι μας περιμένει.

    Το να χαρίσουμε τη ΔΕΗ, μία απο τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες στη χώρα, στους ξένους ιδιώτες είναι εθνική καταστροφή.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κοινωνική πολιτική μα αυξηση 12-13% μεχρι τις 800 κιλοβατώρες που θα κάψουν όλοι; πλάκα κάνουμε; κλεφτρόνια είναι,λήσταρχοι. συν ερτ, συν ποσοστο για τους τελωνεικακούς.επισης δημοτικα τελη και φορος.δεν το παρακάνουνε;
    αλήτες!
    αλλά διόδια,εισιτήρια και πενταευρω στα νοσοκομεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Κοινωνική πολιτική" μόνο για τους εργαζομένους της,που με κομπίνα τους εβγαζε στην σύνταξη με ποσά που δεν αναλογούσαν στο κατατεθιμένο συνταξιοδοτικό κεφάλαιο...... και τα πληρώνουμε εμείς.Ετσι ξέρω και εγώ .... με ξένα κόλυβα να κάνω μνημόσυνο.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ως προς τον προσδιορισμό του προβλήματος, μάλλον συγκλίνουμε όλοι σε γενικές γραμμές.
    Σχετικά με το προτεινόμενο "αλλαγή διοίκησης και διαφάνεια στις προσλήψεις εργαζομένων", πώς μπορούμε να ξέρουμε αν θα αποδώσει;
    Οσο για το αν εργάζονται ή όχι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, έχω διαπιστώσει προσωπικά το εξής. Ενας, δουλεύει υπεύθυνα, εξυπηρετεί, εξηγεί και κάνει τη δουλειά τουλάχιστον 15 υπαλλήλων σε ένα υποκατάστημα. Και ένα σωρό άλλοι εκεί, κάνουν τον Κινέζο, κάνουν ό,τι μπορούν για να σε ξεφορτωθούν.
    Αλλά υπάρχει και πολύ γραφειοκρατία στην ΔΕΗ, εν πολλοίς άχρηστη που ανεβάζει τα έξοδα διοίκησης. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Σωκράτης ειναι μεγάλος,γιατί είναι η μαμμή πού έφερε στο φώς της ιστορίας τήν ε π ι σ τ ή μ η.
    Είπε τήν πρόταση που ανέβασε τόν άνθρωπο καί τόν ξεχώρισε από τά ζώα.
    Έν οίδα ότι ουδέν οίδα.
    Δέν ειρωνεύεται όταν λέει ότι τό μόνο πού γνωρίζει είναι ότι δέν γνωρίζει τίποτα.
    Αλήθεια είναι νά θυμάσαι,νά μήν λησμονάς τίς υποσχέσεις καί τά μεγάλα λόγια.
    Γιατί τά λέω αυτα;
    Όχι τάχα γιά νά πώ μεγάλα λόγια.
    Αλλά γιά νά φωνάξω,πού μας περνάνε γιά χαζούς,ηλίθιους!!!
    ΄Ομως κανείς δέν δέχεται γιά τόν εαυτόν του ότι μπορεί νά είναι ηλίθιος.
    Γι'αυτό καί ο κάθε ένας ηλίθιος είναι ηλίθιος,γιατί ο ίδιος δέν τό γνωρίζει.
    Καί ο Ντοστογιέβσκι βάζει τόν πρίγκιπα Μύσκιν νά πεί:
    -Μά τι διάβολο ηλίθιος είμαι,αφού ξέρω πως είμαι ηλίθιος;
    Τό λέει καθαρά ότι είναι βλάκας με πατέντα!
    Καί ίσως η επιστήμη τού Σωκράτη μας βοηθήσει νά βρούμε τήν αλήθεια στίς έννοιες τών λέξεων:
    Αρετή,δικαιοσύνη,ελευθερία,φιλότιμο......
    Προσπαθούν μέ τούς εγκάθετους νά μάς πούν ότι τάχα δουλεύουν γιά τό δικό μας δίκιο,τών Ελλήνων Πολιτών δηλαδή οι Πολιτικοί τής Κυβέρνησης!
    Εύγε κυρία Ελίνα,γιά τό δικό σου ανάστημα,πού προσπαθείς να βρείς,νά μάς πείς ,πιά είναι η
    "Α Λ Η Θ Ε Ι Α"!
    Τό δικό μας σ υ μ φ έ ρ ο ν,όχι τό δικό τους τό Πολιτικό,ή κάποιων πού θέλουν νά οικονομήσουν εις βάρος τών π ο λ λ ώ ν πολιτών!
    Στό χέρι μας είναι νά ψαχτούμε,νά αναρωτηθούμε,νά αγανακτήσουμε,νά φωνάξουμε,γιατί στό τέλος θά μάς κάνουν νά μήν διακρινουμε τά χρώματα-άσπρο κάι μαύρο...
    ως σκλάβοι θά ενεργούμε,χωρίς πρωτοβουλία.
    Καί μήν ξεχνάμε πώς τό μεγαλύτερο σκοτάδι είναι κοντά στην χαραυγή.
    Φώς περισσότερον Φώς.
    Ανάστασις!
    Γιατί είμαστε φιλότιμοι,γι'αυτό.
    Τώρα όμως πρέπει νά θυμηθούμε τούς
    ή ρ ω έ ς μας!!!
    Τέλειωσαν τά ψέμματα!
    Θά μάς χαζέψουν τελείως.
    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ καλό άρθρο κυρία Γαληνού,
    Καθώς και πολύ ενδιαφέροντα σχόλια από πολλούς φίλους.

    Ε. ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μόνο που δεν είναι καλό, είναι ότι θα μας κάψει το ρεύμα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς στην κοινωνία κυριαρχεί η λανθασμένη αντίληψη ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ είναι όλοι εργαζόμενοι σε υποκαταστήματα που εισπράτουν λογαριασμούς.

    Μπορεί να γίνομαι κουραστικός αλλά επαναλαμβάνω ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν παράγεται μαγικά.

    Επιπλεον, το να γενικεύουμε δεν είναι λογικό.

    Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δεν εργάζομαι στη ΔΕΗ.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και κάτι ακόμα:

    τις αυξήσεις δεν τις επιβάλλει η ΔΕΗ. Τις επιβάλλει η κυβέρνηση για να έχουν οι ιδιώτες μεγαλύτερο κέρδος όταν θα πωληθεί η ΔΕΗ.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ βρε Ελίνα,ρομαντική σε βρίσκω,δεν έχεις καταλάβει ακόμη ότι στον καπιταλισμό δεν υπάρχει χώρος για ''κοινωνική πολιτική''; Απαγορεύεται,και όποιος ξεφύγει μια είναι η συνταγή,μνημόνιο.

    ΥΓ
    Αν ο στόχος τους ήταν ο ανταγωνισμός τότε θα έδιναν άδεια για κατασκευή-δημιουργία νέων ηλεκτροπαραγωγών εταιριών αντί να ξεπουλάμε τη ΔΕΗ,έτσι παράγεις και πραγματική ανάπτυξη και ανταγωνισμό,όποιος θέλει απελευθερωμένη ενέργεια ας επενδύσει και να κατασκευάσει δικές του μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ζητούμενο είναι να πληρώνονται εθνικοί πόροι. Η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τον ελληνικό άνθρακα δωρεάν (δεν πληρώνει κάποιο ποσό στο κράτος). Έτσι παράγει "φτηνό" ρεύμα. Όταν όμως τελειώσει τι θα γίνει; Άνθρακας, πετρελαιο, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί δίαυλοι αποτελούν πεπερασμένους εθνικούς πόρους και θα πρέπει όσοι τους εκμεταλλεύονται να πληρώνουν στο κράτος κάποιο τίμημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.