26/1/11

Ζουν στην Ελλάδα το μύθο τους!



Διάβασα και ξαναδιάβασα το χτεσινό μου σχόλιο για τους λαθρομετανάστες. Είναι αλήθεια ότι γράφτηκε εν βρασμώ ψυχής. Μήπως είμαι ρατσιστής; Αναρωτήθηκα. Δεν είναι πιο όμορφο να γράψω για τους κακόμοιρους τους ανθρώπους που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες; Μήπως έγινα ακροδεξιός τώρα στα γεράματα και ντρέπομαι να το ομολογήσω;

Μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον που οι Έλληνες πολίτες έκαναν πορείες για τους πεινασμένους στην Αιθιοπία. Σε μία κοινωνία που ένιωθε ένοχη αν δεν βοηθούσε τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα να μαζέψουν τον καφέ τους και που η μη αποδοκιμασία στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ήταν θανάσιμο αμάρτημα.
Ζήσαμε «επαναστατικές ημέρες». Σήμερα με μία απόσταση από τα γεγονότα μπορούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να πούμε ότι συμβάλλαμε κι εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο καθένας, στην αποδόμηση αυτής της χώρας. Με την ενεργό συμμετοχή μας ή έστω με την ανοχή μας, βοηθήσαμε να διαλυθούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Επειδή ακριβώς δεν τολμήσαμε να αντιδράσουμε, το επιχειρηματικό κέρδος θεωρείται ακόμη και σήμερα συνώνυμο της δράσης της μαφίας. Επειδή δεν τολμήσαμε να ορθώσουμε λόγο, επιτρέψαμε στα πάσης φύσεως τρωκτικά να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες των κομμάτων και της εξουσίας.

Και τώρα; Θα σωπάσουμε για άλλη μία φορά, μην τυχόν και μας πουν «ρατσιστές»; Μην τυχόν και πλήξουμε το «προοδευτικό» προσωπείο που αρέσκεται να φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια η ελληνική κοινωνία; Αν το κάνουμε και τώρα, που ο κόμπος με τους λαθρομετανάστες έχει φτάσει στο χτένι, αν κλείσουμε για άλλη μία φορά τα μάτια, θα έρθει η ώρα που η «αυτοκριτική» θα είναι πλέον πιο σκληρή. Θα έχουν χαθεί πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα έχουμε ήδη χάσει ασπαζόμενοι επί σειρά ετών ιδέες καταστροφικές για τη χώρα και το έθνος.

Να ξεκαθαρίσουμε, ευθύς εξαρχής, ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν σε άλλη χώρα του κόσμου. Αν αύριο το πρωί υπήρχε ένα ανάλογο πρόβλημα στη Γερμανία, για παράδειγμα, θα είχαν ξεσηκωθεί ακόμη και οι πέτρες. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι ανεκτικές απέναντι στους ξένους (όσο είναι ανεκτικές), επειδή το πρόβλημα μπορούν να το διαχειριστούν. Αν δεν μπορούσαν θα ήταν ιδιαίτερα σκληρές, επειδή θα κινδύνευε η εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας τους.

Το πρόβλημα, όμως, στην Ελλάδα έχει ξεφύγει εδώ και καιρό. Δυστυχώς, τα πολιτικά κόμματα αρνήθηκαν να το αντιμετωπίσουν, επειδή φοβήθηκαν ότι η επιλογή τους αυτή θα είχε πολιτικό κόστος, λόγω των ιδεοληψιών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι τα πράγματα εξελίχτηκαν με τόση μεγάλη ταχύτητα που τα κόμματα δεν αντιλήφθηκαν ότι οι μέχρι χτες «προοδευτικοί» ψηφοφόροι τους έφτασαν στο σημείο της αγανάκτησης και πέρα απ’ αυτό. Η αδράνεια των δύο μεγάλων κομμάτων έδωσε έδαφος σε ακραία στοιχεία να γίνουν οι αποκλειστικοί εκφραστές της πραγματικής πλέον λαϊκής αγανάκτησης.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να λέει ωραία λόγια. Ας πάει, όμως, να ζήσει στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Πλατεία Αμερικής και να μας πει έπειτα αν διατηρεί τις απόψεις του περί ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο κι αν δεν αποφασίσουμε ως κοινωνία να συζητήσουμε ανοικτά και δίχως προκαταλήψεις αυτό το θέμα, πολύ σύντομα ο εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν και είναι πιθανόν να γίνουμε θεατές απίστευτων καταστάσεων.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες πρέπει να τύχουν ίσων δικαιωμάτων με τους γηγενείς. Προσωπικά είμαι αρνητικός κάθετα σε μία τέτοια προοπτική. Θέλω να πιστεύω ότι και όσοι το έλεγαν για τους δικούς τους λόγους πριν από τις εκλογές και βρίσκονται στην κυβέρνηση, θα έχουν αλλάξει άποψη.

Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ότι όποιος περνάει με το έτσι θέλω τα σύνορα της χώρας θα αποκτά πλήρη δικαιώματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στέγη. Δική του ήταν η επιλογή να έρθει εδώ, δεν τον καλέσαμε εμείς. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τον αποδεχτούμε. Όχι γιατί το χρώμα του δέρματός του ίσως είναι σκούρο, αλλά διότι δεν αντέχει η χώρα ένα τέτοιο βάρος.

Και τι κάνουμε με αυτούς που είναι εδώ; Για όσους βρίσκονται εδώ νόμιμα, έχουν εργασία και χαρτιά, δεν τίθεται θέμα. Όσοι όμως είναι παράνομοι, πρέπει να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Είναι πολύ μεγαλύτερο το κόστος της παραμονής τους στη χώρα μας από εκείνο της επαναπροώθησή τους. Μέχρι σήμερα έχουμε περάσει το μήνυμα προς τους υποψήφιους μετανάστες «ελάτε στην Ελλάδα να ζήσετε τον μύθο σας». Από εδώ και πέρα θα πρέπει να περάσουμε ένα άλλο μήνυμα: «Η Ελλάδα δεν είναι φιλική στους απρόσκλητους επισκέπτες».

Να δούμε μαζί το μέλλον, αν και εφόσον δεν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι τώρα. Ποιος είναι εκείνος που μας διαβεβαιώνει ότι σε λίγο καιρό οι οικονομικοί μετανάστες δεν θα είναι περισσότεροι από τους Έλληνες σε αυτή την χώρα; Τι πρέπει να κάνουμε τότε; Να τους δώσουμε πλήρη πολιτικά δικαιώματα και να εκλέξουν τη δική τους κυβέρνηση; Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα του ΔΝΤ, η Ελλάδα της κρίσης να συντηρήσει τόσους πολλούς πεινασμένους;

Στα γεγονότα του Δεκεμβρίου όλοι θυμόμαστε τους αλλοδαπούς που λεηλατούσαν μαγαζιά. Ήταν φυσικό και μας έκανε εντύπωση ότι κάποιοι το βρήκανε αξιοσημείωτο. Ο πεινασμένος, ο εξαθλιωμένος δεν έχει πολλές επιλογές, πέρα από εκείνες που ορίζει το ένστικτο της αυτοσυντήρησής του.

Κάποιοι λένε ότι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους αυτούς για τη μοίρα τους. Κάνουν λάθος. Δεν βρέθηκαν τυχαία σε αυτή τη χώρα, ήταν δική τους επιλογή. Γιατί λοιπόν, αυτοί να έχουν το δικαίωμα της επιλογής και να έρχονται με το έτσι θέλω στη χώρα μας και εμείς να μην έχουμε το δικαίωμα να τους αρνηθούμε την είσοδο;

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
CAPITAL

27 σχόλια:

  1. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το πανεπιστήμιο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, τόνισε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, και ζήτησε την εκκένωση της Νομικής εντός της ημέρας, σε συνεργασία όπως υπογράμμισε, με το υπουργείο Εσωτερικών.


    Σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη, η κατάληψη της Νομικής αποτελεί κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και πρέπει να βρεθεί τρόπος για την αποχώρηση των μεταναστών, γι αυτό η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει σήμερα κιόλας την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, όπου θα μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης το πρόβλημά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως η Ελλαδα ξυπνησε πολυ αργα. Κι αν τελικα κατεφερει να σωθει, αυτο θα ειναι χαρη στην κριση, που θα διωξει λαθρομεταναστες. Αλλα ειναι αμφιβολο.

    Στην Ελλαδα ερχονται πια κι απο τη Β. Αφρικη, γιατι εχει γινει γνωστο πως αν επιχειρησουν να περασουν Ισπανια/Ιταλια, δε θα εχουν μελλον. Οι μεν Ισπανοι εχουν φραξει το συνολο των χερσαιων συνορων με την Αφρικη, οι δε Ιταλοι εχουν συμφωνια για προωθηση σε στρατοπεδα στη Λιβυη, απο οπου πολυ δυσκολα καποιος τελικα αφηνεται να πατησει ιταλικο εδαφος.

    Αυτοι δηλαδη, ξεφορτωθηκαν απο τις πλατες τους το προβλημα, επειδη εγιναν "κακοι" και μη δημοφιλεις με τους λαθρομεταναστες. Οποτε τους ωθησαν να βρουν πιο φιλοξενη διοδο.

    Αν η Ελλαδα θελει με τη σειρα της να αποβαλλει το φορτιο πριν γινει Ισλαμαμπαντ, πρεπει να κανει το ιδιο. Να γινει σκληρη, τοσο, ωστε τελικα να περνουν π.χ. απο Βουλγαρια.

    Δυστυχως, αμφιβαλλω παρα πολυ για το αν η Ελλαδα ως κρατος, ως νοοτροπια και ως πολιτικη ταξη, ειναι ετοιμη για να προχωρησει σε μετρα αντιστοιχα της Ισπανιας και Ιταλιας. Eπαγγελματιες αντιρατσιστες και "δημοκρατες" θα ξημεροβραδυαζονται στα τηλεοπτικα καναλια εκτοξευοντας μυδρους εναντιον της κυβερνησης και ποταμους δακρυων εκμεταλλευομενοι τα ανθρωπιστικα αισθηματα του τηλεθεατη.

    Μονο ενα θαυμα θα σωσει την Ελλαδα. Αυτο που λεει ο συγγραφεας:

    "Ποιος είναι εκείνος που μας διαβεβαιώνει ότι σε λίγο καιρό οι οικονομικοί μετανάστες δεν θα είναι περισσότεροι από τους Έλληνες σε αυτή την χώρα;"

    Ειναι κατι που ο Ελληνας δε μπορει να το χωνεψει, αλλα για το οποιο μελετες εχουν προειδοποιησει εδω και χρονια.

    Οι ΑΛΛΕΣ ευρωπαικες χωρες, εμπνευστηκαν τη συνθηκη του Δουβλινου ΙΙ, που ο αξιος πρωθυπουργος υπεγραψε, ακριβως γιατι εβλεπαν πως δεν προλαβαινουν να ενσωματωνουν τους μεταναστες παρα τις πιο ηπιες σε σχεση με την Ελλαδα ροες. Και βρηκαν την Ελλαδα, την Ισπανια και την Ιταλια ως χωματερες ανθρωπων. Ομως, η Ισπανια και η Ιταλια, ειχαν ηδη παρει μετρα πριν το 2000 και σημερα οι ροες προς αυτες, με νεα, σκληροτερα, "ρατιστικα" για τα ελληνικα δεδομενα, μετρα, εχουν μειωθει δραματικα, παροχετευοντας τους λαθρομεταναστες στην Ελλαδα.

    Οι εθελοντικες επαναπροωθησεις που ακουγονται απο την ελληνικη κυβερνηση, ειναι σταγονα στον ωκεανο. Σε καμια χωρα δεν απεδωσαν περισσοτερο απο λιγες χιλιαδες το χρονο, τη στιγμη που στην Ελλαδα μπαινουν πανω απο 100.000 νεοι το χρονο.

    Αλλα σε μια χωρα που 12 χλμ περιφραξη σε συνολο 200 χλμ, αποκαλειται "τειχος του Βερολινου, τειχος του Ισραηλ" και απουσιαζει ο κοινος νους, λιγη ελπιδα υπαρχει...

    Καποια στιγμη και οι ιδιοι οι λαθρομεταναστες θα απαιτησουν πολιτικα δικαιωματα και τοτε οι σκηνες Γαλλιας επι Σαρκοζυ θα μοιαζουν αστειες μπροστα σε αυτα που θα εκτυλιχθουν στην Ελλαδα.

    Μονη ελπιδα ειναι η Ελλαδα να παρει δραστικα μετρα, να πετυχει ακυρωση της Δουβλινο ΙΙ και να προχωρησει σε ΜΑΖΙΚΕΣ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ, απελασεις και παραλληλα σε ΣΦΡΑΓΙΣΗ των συνορων.

    Ασυλο μπορει να ζητησουν 20 εκ Αφγανοι, 10 εκ Ιρανοι και 10 εκ Ιρακινοι, πρεπει η Ελλαδα να τους το δωσει?

    Αρκετα εκανε το κοροιδο της Ευρωπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρανο το επιπεδο των Αριστεροφασιστων - προοδευτικα χρεοκοπουμε.

    Τυφλα ν'χει η Τυνησια και Αιγυπτος - αναρωτιομαστε ακομα γιατι ειμαστε οι παριες της Ευρωπης;

    Ντροπη για την αυτοκαταστροφη μας!

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρά το γεγονός ότι συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτηση αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι :
    1. Πως ήρθαν απο την Κρήτη όλοι μαζί και μπήκαν στην Νομική χωρίς κανείς να τους καταλάβει
    2. Πως γίνεται να είναι χρόνια εδώ ''διότι έτσι ελέχθει απο πολλούς'' και να δουλεύουν όταν κάποιοι απο αυτούς οι περισσότεροι θα έλεγα δεν είναι πάνω απο 25 χρονών ..σε πια ηλικία ήρθαν.
    3. Πως γίνεται να μετακινήθηκαν μέχρι την Νομική και πάλι κανείς να μη τους κατάλαβε

    Αναρωτιέμαι αν κάποιοι απολυμένοι Ελληνες, που πληρώνουν σαν τα ζώα τόσα χρόνια ότι ζητάει αυτό το αδηφάγο κράτος και οι κλέφτες του,μαζί με μερικούς που θέλουν να εφαρμοστεί το Σύνταγμα σε όλα τα καταπατημένα δικαιώματά τους τα οποία τις περισσότερες φορές τα κέρδισαν με αίμα και αγώνα ,αν λοιπόν καταλάβουν την Βουλή ΄(λέω μια χαζομάρα) πόσα λεπτά θα κάνει αυτό το κράτος να πάρει την απόφαση να τους βγάλει έξω..
    Γιατί τελικά σε αυτό το κράτος είναι προτιμότερο να είσαι ξένος παρά Ελληνας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 26 Ιανουαρίου 2011 9:37 π.μ.

    >γι αυτό η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει σήμερα κιόλας την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, όπου θα μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης το πρόβλημά τους.<

    Αυτές οι ανοησίες θα μας φάνε. Τι να συζητήσεις, δηλαδή, με τον λαθρομετανάστη, τον εισβολέα, ο οποίος παραβίασε τα σύνορα και εγκαταστάθηκε στην χώρα σου με το «έτσι θέλω» και τώρα σου ζητά να νομιμοποιήσεις την παρανομία, ούτως ώστε να γίνει και πόλος έλξεως επιπλέον;

    Η μόνη απάντηση της Πολιτείας, αν θέλει να λέγεται ευνομούμενη, πρέπει να είναι η σύλληψη και αυτόχρημα απέλαση, καθώς και η παραδειγματική τιμωρία του Χατζησάββα και όλων αυτών που ενθάρρυναν τους λαθρομετανάστες να κάνουν την ενέργεια αυτή. Διότι, ας μην κοροϊδευόμαστε, χωρίς την ενθάρρυνση αυτών των επαγγελματιών λαθρομεταναστοπατέρων, δεν θα είχαν καταλάβει την Νομική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελευταία ο αριθμός των καταστημάτων που κλείνουν έχει αυξηθεί. Ο αριθμός των ελλήνων οικογενειαρχών που ζουν από τα συσσίτια της εκκλησίας, αυξάνεται γρήγορα.

    Το περίεργο είναι να ασχολούμαστε υπερβολικά με τους λαθρομετανάστες και να ξεχνάμε ότι η πείνα των ελλήνων παίρνει μορφή χιονοστιβάδας.
    Του χρόνου θα είμαστε μία χώρα ζητιάνων όπου ο ένας ζητιάνος θα ζητιανεύει τον άλλο.
    Έρχονται οι απολύσεις των ΕΠΟΠ, απολύσεις στις ΔΕΚΟ, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, νέες μειώσεις συντάξεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Χριστίνα

    Μπορεί να μην ήταν γνωστό ότι θα καταλάβουν την Νομική, ήταν όμως γνωστό ότι πάνε από τα Χανιά στην Αθήνα. Γιατί δεν τους σταμάτησαν στο λιμάνι του Πειραιά (50 νομίζω έχουν πάει στην Θεσσαλονίκη), αφού είναι παράνομοι, να τους συλλάβουν και να τους απελάσουν; Αυτή είναι η «μηδενική ανοχή» στην λαθρομετανάστευση; Αυτή είναι η υπόσχεση του Παπουτσή ότι «όλοι οι παράνομοι θα απελαθούν»;

    Δες πώς μεταχειρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2009 η ελληνική πολιτεία ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ από την Κρήτη, οι οποίοι θέλησαν να πάνε στην Αθήνα να διαμαρτυρηθούν και βγάλε τα συμπεράσματά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 10:54 π.μ.

    >Το περίεργο είναι να ασχολούμαστε υπερβολικά με τους λαθρομετανάστες<

    Αντιθέτως, το θέμα είναι ότι ΔΕΝ ασχολούμαστε αρκετά με τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι μία σοβαρή αιτία της οικονομικής, κοινωνικής και εθνικής αποδόμησης της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σήμερα το πρωί παρατηρούσα την κίνηση στο δρόμο. Είδα κάτι χαρακτηριστικό που σίγουρα έχετε όλοι αντιληφθεί.
    Διάφορους Έλληνες μικροεπιχειρηματίες, ένας με ένα φορτηγάκι μεταφορών, ένας με βενζινάδικο, ένας μικροεργολάβος κλπ. Όλοι είχαν μαζί τους από έναν έως δύο μετανάστες και τους έδιναν εντολές με ύφος κοτζάμπαση. Οι μετανάστες εκτελούσαν και τα αφεντικά επέβλεπαν τις εργασίες. Μπήκα στον πειρασμό να τους ρωτήσω αν τους κολάνε ένσημα ή αν είναι μαύρη η εργασία, αλλά το ξανασκέφτηκα και δεν τους ρώτησα. Ήταν ηλίου φεινότερο πως δεν τους κολλάνε ένσημα. Απολαμβάνουν με χαμηλά ημερομίσθια την εργασία τους και φορτώνουν στην πλάτη του ελληνικού λαού τις κοινωνικές παροχές που δεν τους εξασφαλίζουν οι ίδιοι ως θα όφειλαν.
    Τέτοιοι επιχειρηματίες!!!
    Από την άλλη οι Έλληνες αυξάνουν τις λεγεώνες της ανεργίας!!

    Πρόσφατα με επισκέφτηκε γνωστός μου από την Μάνη που ασχολείται με γεωργικές εργασίες. Πορωμένος ακροδεξιός, όλο για τους "άριστους" μιλάει. Κατά τη συζήτηση μας μαθαίνω ότι απασχολεί στα κτήματα του λαθρομετανάστες!!!
    Ε, το τι μπινελίκι του έριξα δεν περιγράφεται. Εσύ, ρε του λέω!!! Ακροδεξιός άνθρωπος σε τι διαφέρεις από τα τσογλάνια του ΣΥΡΙΖΑ;
    Η γνωστή δικαιολογία πως δεν έρχονται οι Έλληνες!! Που να έρθουν ρε συ οι Έλληνες του λέω εγώ, όταν εσύ πληρώνεις 15 και 20€ μεροκάματο; Εσύ θα πήγαινες να δουλέψεις; Μούγκα....Κοκκίνησαν τα αυτιά του...

    Διακομματική αληταρία φίλοι μου. Μια είναι η λύση!!!
    Αέρα να φύγει η χολέρα και όποιον πάρει ο χάρος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ανοησία του μέσου Έλληνα είναι εξοργιστική:

    Η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας/Ισπανίας είναι ότι
    οι ελληνικές κυβερνήσεις
    έπαιρναν για χρόνια μαύρα εκατομμύρια δολάρια
    από Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ
    κ.ο.κ.
    Οι πολιτικοί μας έχουν πληρωθεί πολύ καλά και τώρα έφτασε η ώρα του ταμείου. Και όπως πάντα αυτός που καλείται να πληρώσει
    είμαστε εμείς οι απλοί πολίτες.

    Ακόμα να το καταλάβετε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Κάποιοι λένε ότι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους αυτούς για τη μοίρα τους. Κάνουν λάθος. Δεν βρέθηκαν τυχαία σε αυτή τη χώρα, ήταν δική τους επιλογή. Γιατί λοιπόν, αυτοί να έχουν το δικαίωμα της επιλογής και να έρχονται με το έτσι θέλω στη χώρα μας και εμείς να μην έχουμε το δικαίωμα να τους αρνηθούμε την είσοδο;"
    ..λέει ο κύριος Μαυρίδης! Ένας κατα τ'άλλα τροφαντός και καλοζωισμένος κύριος.

    Προφανώς δεν έχει ζήσει τί θα πει πείνα! Πραγματική όμως...όχι αυτή της δίαιτας! Δεν έχει υπόψιν τι θα πει απελπισία. Μάλλον δεν είπε ποτέ "είναι ζήτημα επιβίωσης". Γιατί αν τα είχε κάνει όλα αυτά ίσως να καταλάβαινε πως οι μετανάστες δεν έχουν επιλογές. Οι επιλογές τους κειμένονται μεταξύ του να πεθάνουν από βόμβα ή από πείνα στο Αφγανιστάν...τρομερή ελευθερία βούλησης!

    Στη χώρα μας δεν ήρθαν με το έτσι θέλω. Πλήρωσαν κάποιους και αυτοί οι κάποιοι τους προώθησαν εδώ χωρίς να τους ρωτήσουν. Δε νομίζω να τους τέθηκε το δίλημμα ψώνια στην Oxford Street ή άστεγος στον Άγιο Παντελεήμωνα. Στο κάτω κάτω και η Βουλγαρία στην ΕΕ είναι!

    Όσο κατηγορούμε τους λαθρομετανάστες χτυπάμε το σαμάρι. Το γαιδούρι πρέπει να το ψάξουμε μεταξύ Ρηγίλλης και Ιπποκράτους.
    Ναι, λοιπόν, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους λαθραίους για τη μοίρα τους!

    Ένας νόμιμος μεν απρόσκλητος δε Έλληνας μετανάστης στο εξωτερικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΠΕΛΛΗ

    Σίγουρα ζούμε σε διαφορετικές πόλεις,δεν γνωρίζω τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή σου,στη δική μου πάντως να είσαι σίγουρος ότι οι συμπατριώτες μας προτιμούν χίλιες φορές 600 ευρώ σε γραφείο παρά τα διπλάσια σε οικοδομή και αγροτικές εργασίες.

    Προσωπικά εργάζομαι στον οικοδομικό κλάδο,η πραγματικότητα είναι ότι οι νέοι άνθρωποι στην οικοδομή είναι ελάχιστοι,οι περισότεροι μάστορες είναι ηλικίας 50 χρονών κατά μέσο όρο,ίσως και παραπάνω,επείσης να είσαι βέβαιος ότι τα μεροκάματα για τους νέους ξεκινούν απο τα 25 ευρώ και σταδιακά ως μάστορας θα ξεπεράσει τα 100.Και πάλι προτιμούν τα 600 ευρώ του γραφείου-στην καλύτερη περίπτωση-,προτιμούν να φιλούν κατουρημένες ποδιές για μια θέση stage 400 ευρώ και ανασφάλιστοι,προτιμούν να φιλήσουν σιχαμένα πόδια για μια θέση στο δημόσιο.

    Οι μετανάστες απο την άλλη,υπάρχουν αρκετοί άξιοι και εργατικοί όταν εξειδικεύονται σε μια εργασία,πολοί ζούν αξιοπρεπώς τις οικογένειες τους,υπάρχουν και πολοί οι οποίοι πέφτουν θύματα εκμετάλευσης,υπάρχουν και πολοί που λειτουργούν ως αγέλες που το μόνο που τους νοιάζει είναι να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαί και αρκετό πιοτό,οι περισότεροι ζούνε και εργάζονται παράνομα και παρασιτικά,υπάρχουν πολές κατηγορίες.

    Η γνώμη μου είναι,να βρούμε ένα τρόπο να διαχωρίσουμε την Ήρα απο το σιτάρι,να κρατήσουμε τους πιο άξιους και τους υπόλοιπους να τους στείλουμε οπουδήποτε εκτός Ελλάδος,οπωσδήποτε όμως να μη τους βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βεβαίως και θα κατηγορούμε των οποιοδήποτε κάνει συνειδητή επιλογή να καταπατήσει τους νόμους αυτής της χώρας. Βεβαίως και έχει δικαίωμα αυτή η χώρα να πάρει μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα που θα έχουν σαν σκοπό την διαφύλαξη των συνόρων της ακόμα και εις βάρος της ζωής των ανθρώπων που παρανομούν. Διότι η ζωή του ανθρώπου που παρανομεί δεν είναι υπέρτερο αγαθό από την ζωή του έλληνα πολίτη που απαιτεί ασφάλεια στην χώρα του. Ως προς το πρόβλημα αυτό καθ΄ αυτό η λύση είναι μία σειρά μέτρων. Πρώτα ισχυροποίηση της ασφάλειας συνόρων και δεύτερο αυστηροποίηση της αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών αυτών καθ’ αυτών. Ας μην φοβόμαστε τέλος πάντων να ονομάσουμε τα πράγματα όπως έχουν. Ναι η λύση είναι η κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (συνειδητά δεν θα χρησιμοποιήσω των ευφημισμό «χώροι κράτησης») με απέλαση στις χώρες τους. Κάποιοι θα πουν «μα είναι πολλά τα έξοδα». Όχι, τα έξοδα τώρα είναι πολλά. Αν σταλούν μερικές δεκάδες χιλιάδες σούμπιτοι από εκεί που ήρθαν θα έρχονται λιγότεροι. Η μη αντιμετώπιση αυξάνει το ρεύμα. Κανείς δεν είναι ανόητος να διαθέσει κάποιες χιλιάδες δολάρια όταν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να ξαναβρεθεί εκεί απ’ όπου ξεκίνησε χωρίς να αποκομίσει κανένα κέρδος.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Ας σταματήσει αυτή η ανοησία πως «οι έλληνες δεν δουλεύουν γι’ αυτό χρειαζόμαστε μετανάστες»… Ας ελέγχονται τα μεροκάματα και οι παροχές ώστε να είναι ίδια σε έλληνες και ξένους και τότε θα δούμε αν δουλεύουν, ποιοι δουλεύουν και αν πραγματικά χρειάζονται οι μετανάστες. Σε μια χώρα που πάει για 1 εκατομμύρια ανέργους ακόμα κάποιοι μιλάνε για μετανάστες γιατί λέει δεν τους φτάνουν τα εργατικά χέρια. Ας είμαστε λίγο σοβαροί-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς Χρηστο Χατζησαββιδη,

    Στην Ελλαδα για χρονια οι πολιτικοι σας πιπιλιζουν με ψευτοδιλημματα. Οι μεταναστες σε μια οικονομια μπορει να ειναι αναγκαιοι και συνηθως ειναι. Ομως περα απο ενα σημειο, γινονται βλαπτικοι και για την οικονομια και για τους ιδιους τους μεταναστες. Αυτο δεν μπορει να αντιληφθει η ελληνικη αριστερα και εκαναν πως δεν καταλαβαιναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που αφησαν αθροα τη λαθρομεταναστευση, προφανως γιατι τα εξευτελιστικα φθηνα εργατικα χερια εξυπηρετουσαν συμφεροντα φιλων (πχ. εργολαβων τεχνικων εταιριων).

    Παντως,

    1) Στην Ελλαδα πριν το 1990 και χωραφια καλλιεργουνταν και οικοδομες χτιζονταν. Ολα εχουν να κανουν με προσφορα και ζητηση.

    2) Σε αλλες χωρες, λειτουργει και ο θεσμος του εποχικου μεταναστη. Καθε ενδιαφερομενος δηλωνει ποσους θελει στη δουλεψη του στην τοπικη νομαρχια, αυτα διαβιβαζονται στις κρατικες υπηρεσιες, που με διακρατικη συμφωνια φερνει νομιμα εποχικους μεταναστες για την ταδε και δεινα εργασια. Υπαρχουν και αυτοι που προτιμουν τους λαθρομεταναστες, αλλα δεν ειναι ουτε το παραδειγμα προς μιμηση ουτε η καλυτερη λυση για να αποφευγεις συνεπειες με το νομο.

    Με αλλα λογια, στην Ελλαδα τοσα χρονια, οι πολιτικοι εμπαιζουν τον κοσμο. "Ποιος θα μαζεψει τη ντοματα"...

    Θα την μαζεψει ο εποχικος, που θα εχει αδεια παραμονης εξαμηνου και μετα θα του δωθει εισιτηριο για να παει σπιτι του.

    Δηλαδη λειτουργουν ενος ειδους κρατικων γραφειων ευρεσεως εργασιας. Οχι μονο για αγροτικες δουλειες αλλα και για οικιακες βοηθους, ειδικευμενους εργατες, κλπ.

    Αυτα υπαρχουν εδω και χρονια ακομη και στη γειτονικη Ιταλια. Γιατι οι ανθρωποι στην αρχη ειχαν κι αυτοι αιφνιδιαστει απο το ανεξελεγκτο κυμα. Ομως, δεν περιμεναν 20 χρονια ουτε να γινουν οι λαθρομεταναστες 20% του πληθυσμου πριν κανουν μερικα στοιχειωδη βηματα. Γιατι αυτα θελουν και χρονο να αποδωσουν και να εφαρμοστουν στον ιδιο βαθμο σε ολη την επικρατεια.

    Τα γραφω αυτα στην απιθανη περιπτωση που καποτε "στερεψει" η Ελλαδα απο λαθρομεταναστες και βγαινουν παλι στις τηλεορασεις οι γνωστοι εμπαιχτες και λενε στον κοσμο "ποιος θα μαζεψει τωρα τις πατατες, ουαί!", "που θα βρεθει τωρα οικιακη βοηθος, αλί"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Χρήστο Χατζησαββίδη

    Αγαπητέ μου φίλε επέτρεψε μου να μη συμφωνώ μαζί σου!
    Ας έδιναν ένα καλό μεροκάματο και θα έβλεπες αν οι άνεργοι Έλληνες θα πήγαιναν σε δουλειές!

    Από την άλλη συμφωνώ με τον Ελευθέριο Β και οπωσδήποτε διαφωνώ με τον 26 Ιανουαρίου 2011 1:37 μ.μ. (έναν από τους λίγους απρόσκλητους Έλληνες μετανάστες που γνωρίζω) σε ποια χώρα άραγε και πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ...κι ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν το μεγάλο τους όνειρο:ισλαμοποίηση της Ελλάδας και της Ευρώπης!

    Για να μη ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας τον εφιάλτη μας,τους διώχνουμε τώρα.Είναι παράνομοι.Δεν δικαιούνται να μείνουν.Είναι θέμα αυτοσυντήρησης του πολιτισμού μας,του τρόπου ζωής μας,της καθημερινότητάς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν βλέπω σε τι διαφωνούμε φίλε Απελλή! Ίσα ίσα που νομίζω πως το σχόλιό μου είναι συμπληρωματικό στο δικό σου. Φταίει η εσκεμμένη διακομματική και διαπαραταξιακή έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής, φταίνε αυτοί που ψήφισαν το Δουβλίνο2, φταίει η έλλειψη φρούρησης των συνόρων. Φταίνε και οι "συνιστώσες" που επίτηδες βλέπουν το δέντρο (ανθρώπινα δ/τα) χωρίς το δάσος (μπλοκάρισμα του μεταναστευτικού ρεύματος)!

    Και το φταίξιμο είναι εσκεμμένο γιατί έτσι βοηθούσαν τους μάγκες που εκμεταλλεύονταν τα χαμηλά μεροκάματα των μεταναστών και την κερδοσκοπία με την ενοικίαση πολυκατοικιών ολόκληρων στο κέντρο της Αθήνας!

    Αυτοί που δε βλέπω να φταίνε - σε αντίθεση με τον Μαυρίδη - είναι οι μετανάστες. Στο κάτω κάτω γυρεύουν μια λύση στο πρόβλημά τους όπως όλοι μας! Θα το γράψω ξανά. Σε ποιόν από αυτούς προτάθηκε να τον στείλουν στην Γερμανία και επέμενε πως θέλει να έρθει στην Ελλάδα?

    Ας κλείσουμε πρώτα τα σύνορα και εδώ είμαστε να συζητήσουμε την καλύτερη λύση για αυτούς τους ανθρώπους. Μη χτυπάμε το σαμάρι!

    Υ.Γ. απρόσκλητος όχι με την νομική έννοια αλλά με την έννοια ότι ούτε οι ντόπιοι εδώ με περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες! Όσο για το πού είμαι δεν θα το αποκαλύψω για λόγους που δεν είναι του παρόντος. Ο διαχειριστής όμως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το IP μου είναι από εξωτερικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αναρωτιέμαι εφόσον ερχόμενοι εδώ θεώρησαν σκόπιμο να εισβάλουν και να καταλάβουν Νομική ΕΜΠ και κάποιο αντίστοιχο της Θεσ/νικης για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους τα οποία καταπατώνται και πολλά άλλα και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν και την ζωή τους γιατί δεν μαζεύτηκαν όλοι αυτοί και περισσότεροι στην πατρίδα τους να διεκδικήσουν καλύτερο πολίτευμα και να δώσουν και την ζωή τους αν χρειαστεί για να ζήσουν τα παιδιά τους καλύτερα ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 26 Ιανουαρίου 2011 2:59 μ.μ.

    Δεν κατάλαβα που ακριβώς διαφωνείς μαζί,εγώ πάντως δεν διαφωνώ σε τίποτα με εσένα.

    ΑΠΕΛΛΗ

    Όπως γράφω και στην αρχή του σχόλιου μου:

    Σίγουρα ζούμε σε διαφορετικές πόλεις,δεν γνωρίζω τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή σου,στη δική μου πάντως να είσαι σίγουρος ότι οι συμπατριώτες μας προτιμούν χίλιες φορές 600 ευρώ σε γραφείο παρά τα διπλάσια σε οικοδομή και αγροτικές εργασίες.


    Προσωπικά γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις ανέργων που προτιμούσαν την καφετέρεια απο την εργασία στην οικοδομή ή τα χωράφια,προτιμούν να είναι σερβιτόροι σε μια κεντρική καφετέρεια με το μισό μεροκάματο,ο νόμιμος μετανάστης δεν είχε τέτοια κολήματα.

    ΥΓ

    Στην περιοχή μου σχεδόν αποκλειστικά υπάρχουν μόνο Αλβανοί και Βούλγαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φιλε Χρηστο,

    δε διαφωνησα ουτε εγω. Απλα αδραξα την ευκαιρια απο τη φραση σου για να εξηγησω πως στην Ελλαδα οι πολιτικοι βαζουν ψευδη διλημματα στον κοσμο. Δεν υπαρχουν αδιεξοδα. Εχουν δοθει απαντησεις σε ολα τα θεματα σε αλλες χωρες, αλλα περιεργως, οταν γινονται συζητησεις στην ελληνικη τηλεοραση καποιοι εμφανιζουν τα προβληματα ως μεγαλα "βουνα", ενω δεν ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Χριστίνα 26 Ιανουαρίου 2011 4:14 μ.μ.

    Πολλοί απ' αυτούς που έρχονται π.χ. από το Αφγανιστάν/Ιράκ, ήταν συνεργάτες των Αμερικανών, δωσίλογοι δηλαδή και φοβούνται τώρα για την ζωή τους. Άλλοι είναι πράκτορες της Αλ Κάιντα ή της ΜΙΤ. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι "μετανάστευσης". Πολλοί πέφτουν θύματα επιτηδείων, που τους υπόσχονται παραδείσους.

    Στα αραβικά κράτη έχουν παντού ξεσηκωθεί (το "ντόμινο της Τυνησίας"), για να εκδιώξουν τους τυραννίσκους που κυβερνούν. Στην Ελλάδα κανείς δεν κουνά το δαχτυλάκι του για να απαλλαγεί από τους "κοινοβουλευτικούς" τυραννίσκους, που λυμαίνονται την χώρα εδώ και 36 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 26 Ιανουαρίου 2011 7:04 μ.μ.

    Δεν γνωρίζω αν παρακολουθείς καθόλου τα σχόλια μου και πόσο καιρό,απλά να διευκρινήσω πως ούτε σε διλήματα πιστεύω,ούτε στα κόματα,για εμένα προσωπικά ευχής έργο θα ήταν η διάλυση των κομάτων,τουλάχιστον μέσα στο κοινοβούλιο,ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει προσφέρει στην Ελλάδα ο θεσμός των κομάτων,πιο πολύ σαν ''αδελφότητες'' ή σαν ''αιρετικές'' οργανώσεις λειτουργούν.

    Το μόνο που λέω σχετικά με τους λαθρο-μετανάστες και κάποιες φορές παρεξηγούμαι απο κάποιους είναι ότι πρέπει,ότι πράξουμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο και πάνω απ'όλα μακριά απο ακραίους ανεγκέφαλους,όπως λές εσύ για παράδειγμα,γιατί ακόμη και εδώ μέσα έχω διαβάσει μέχρι και για εκτελέσεις εν ψυχρώ και άλλα τέτοια,όπως λές,και συμφωνώ απόλυτα,υπάρχουν πολοί τρόποι,πολιτική βούληση δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ 26 Ιανουαρίου 2011 4:07 μ.μ.

    Εντάξει φίλε μου!

    ----------------

    Φίλε Χρήστο,

    Και εγώ γνωρίζω ανθρώπους που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα μεροκάματο στην οικοδομή, συγκεκριμένα μπογιατζήδες. Αλλά που να το βρουν με μια αξιοπρεπή αμοιβή, αφού τα αλλοδαπά έχουν χτυπήσει τις τιμές έως εκεί που δεν παίρνει;
    Άστο φίλε, μακάρι να ήταν τα πράγματα τόσο απλά και να επρόκειτο μόνο για τεμπέληδες που δεν θέλουν να δουλέψουν. Αλλά δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζεις, πίστεψε με, έχουμε πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο!!! Και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φίλε ΑΠΕΛΛΗ

    Σε ότι αφορά τις τιμές θα συμφωνήσω απόλυτα,αυτό έχει πολά χρόνια που συμβαίνει,πίστεψέ με γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα της οικοδομής,ειδικά σε αυτό τον κλάδο το πρόβλημα δεν είναι απλά μεγάλο,απελπιστικό θα έλεγα.Δεν σου λέω ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα.

    Το χειρότερο είναι ότι όλα σχεδόν τα χρήματα που παίρνουν δεν τα ξαναβλέπει Ελληνικό χέρι,μόνο για ποτά και φαγητό.

    Να σου αναφέρω ένα πιο τραγικό παράδειγμα; Έρχοντε απο τη Βουλγαρία,παίρνουν δουλειές,δεν πληρώνουν ούτε ασφαλιστικές εισφορές εδώ ούτε φόρους,και τα υλικά ακόμη απο εκεί τα φέρνουν,και στις τιμές που δουλεύουν άστα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητέ Ανώνυμε
    26 Ιανουαρίου 2011 7:16 μ.μ.
    αν είναι έτσι όπως μου αναφέρεις και που σαφώς δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω έρχονται εδώ για προστασία;
    Που σε ένα κράτος που το επιτελείο του έδωσε στους Αμερικάνους τον ΟΤζαλάν , που έκανε την κότα στα Ιμια γιατί οι Αμερικάνοι το είπαν;
    και πολλά που έγινα στον παρελθόν που γίνονται σήμερα και που είναι δεδομένο ότι προδιαγράφουν ένα μέλλον αντίστοιχο;
    Έγώ απο τα λίγα που ξέρω έχω καταλάβει πως όταν κάποιος θέλει να πιαστεί ή δοθεί στους Αμερικάνους έρχεται στην Ελλάδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΄΄Μήπως είμαι ρατσιστής;;;΄΄
    ΓΙΑΤΙ, Ο ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΥΓΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΝΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΥΦΕΚΑΕΙ;;;;
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ελάτε μην κάνουμε έτσι! Κόλο γύρεψαν; Δεν γύρεψαν! Εκτός πάλι κι αν δώσαμε χωρίς να προφτάσουν να γυρέψουν... εκεί αλλάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.