27/1/11

Πρώτη φορά στην Τουρκία η Μνήμη του Ολοκαυτώματος

Μην ξεχνιόμαστε όμως!!!

Και επισήμως θα γιορτάσει την μνήμη του Ολοκαυτώματος την Πέμπτη συναγωγή της Κωνσταντινούπολης, για πρώτη φορά με την συμμετοχή αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών και του δημάρχου της Πόλης.«Η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας θα περιμένει αυτήν την τελετή για πρώτη φορά. Φυσικά, εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτή.

Ο πρέσβης Ετάν Τεζγκέρ και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα παρευερεθούν στην τελετή μνήμης», είπε ο Σελτζούκ Ινάλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι υποχρέωση της ανθρωπότητας να καταδικάζει το Ολοκαύτωμα, το οποίο είχε μόνο στόχο την καταστροφή ανθρώπων, έτσι ώστε να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει μελλοντικές γενοκτονίες, καθώς και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες να εκπαιδεύσει τις νέες γενιές», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής ραββίνος της τουρκικής εβραϊκής κοινότητας.

«Η κάθε χώρα στον κόσμο έχει χρέος να περιορίσει τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και όλους τους τύπους ρατσισμού», συνέχισε.

Ανακαλώντας την παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Αουσβιτς το 2005 για την 60ή επέτειο της απελευθέρωσης από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, η ανακοίνωση αναφέρει ότι από τότε το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδόσει εκθέσεις που αναφέρονταν στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου.

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος από τα Ηνωμένα Εθνη την 1η Νοεμβρίου 2005, είναι η πρώτη παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων του. Το μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Αουσβιτς της Πολωνίας απελευθερώθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις έξι ημέρες νωρίτερα.

Στην τελετή μνήμης, την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει η τουρκο-εβραία Σιζέτ Σιντί, ειδική του Ολοκαυτώματος. Ο επικεφαλής ραββίνος İsak Haleva και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα ανάψουν κερί στη μνήμη των θυμάτων.
ΕΘΝΟΣ 

8 σχόλια:

  1. Ε βέβαια, η Τουρκία ένα κράτος με παράδοση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα μπορούσε να μείνει έξω..

    Ανεξήγητο μέχρι σήμερα παραμένει το μυστήριο της εξαφάνισης μερικών υπηκόων της Οθ. Αυτοκτατορίας τον 20ο αιώνα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απάντηση στα "ζοριλίκια" της Μέρκελ. Η υπόθεση είναι για γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «...Είναι υποχρέωση της ανθρωπότητας να καταδικάζει το Ολοκαύτωμα, που είχε μόνο στόχο τον αφανισμό ανθρώπων, έτσι ώστε με τ’ αναγκαία μέτρα ν’ αποτρέψει μελλοντικές *γ ε ν ο κ τ ο ν ί ε ς* και να ενθαρρύνει προσπάθειες εκπαίδευσης των νέων γενεών» Γραπτή δήλωση του επικεφαλής ραβίνου της τουρκικής εβραϊκής κοινότητας İsak Haleva
    - Έλα να παίρνουν σειρά κι’ οι προγενέστερες γενοκτονίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και οι μεταγενέστερες ΣΑΜΠΡΑ-ΣΑΤΙΛΑ, ΓΑΖΑ ΙΡΑΚ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η γελοιογραφία που συνοδεύει το κείμενο προφανώς είναι άσχετη αφού μάλλον το αντίθετο από αυτό που απεικονίζει αποδεικνύεται από την είδηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγιναν καλα παιδακια και οι Τουρκοι και προσκινησαν το αστρο (υποτιθεμενο) του Δαβιδ. Τωρα μενει να θεσπιστει και μερα λατρειας και αφοσιωσης εις τον Ιουδαικο λαο παγκοσμιως! Ας ξεκινησει σχετικη πρωτοβουλια ο Τζεφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Που να δειτε και τις μελλουσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.