26/1/11

Πρωθυπουργός: «Ναι» στις ΑΟΖ αλλά χωρίς χρονοδιαγράμματα

ΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ «ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»
«Ναι» στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με όλους τους γείτονες, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονοδιαγράμματα, είπε χθες από βήματος Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας θετικά στο καθολικό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ακουσε ο Παμπούκης «εθνικά θέματα» και άρχισε το τσάμικο... 
Ακουσε ο Παμπούκης «εθνικά θέματα» και άρχισε το τσάμικο... Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση εφ' όλης της ύλης της εξωτερικής πολιτικής, που είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός ζήτησε επί της ουσίας εθνική συστράτευση στη χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Δεν απέφυγε ωστόσο τη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης, που του καταλόγισε εν πολλοίς «μυστική διπλωματία» κυρίως με αφορμή την τρίωρη κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν στο Ερζερούμ.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πιεστούμε για οποιοδήποτε θέμα λόγω της οικονομικής αδυναμίας της χώρας μας» απεφάνθη καθησυχαστικά ο πρωθυπουργός.
Εντύπωση προκάλεσε η πλήρης κάλυψη που προσέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Παπανδρέου για αδράνεια και διγλωσσία, ειδικά ως προς το σχέδιο Ανάν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η διαμάχη άλλωστε μεταξύ Παπανδρέου - Σαμαρά για το σχέδιο Ανάν κατέλαβε μεγάλο μέρος της συζήτησης επιστρέφοντας το χρόνο στο 2004.
Πάντως η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από γενικά χαμηλούς τόνους, με εξαίρεση τις αντιπαραθέσεις ως προς τα εσωτερικά (σκάνδαλα, εξεταστικές, νόμος περί ευθύνης υπουργών κ.ά.).
Να μη δημιουργούν τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, εγχώριους εχθρούς και σενάρια συνωμοσιολογίας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Γ. Παπανδρέου. Προσδιορίζοντας το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «πολυμερή διπλωματία», σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ενώ άφησε αιχμές για τη διακυβέρνηση Καραμανλή μιλώντας για «πλήρη απουσία πρωτοβουλιών» και «χαμένες ευκαιρίες».
Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση με την Τουρκία, είπε ότι «η επιλογή της χώρας είναι να καταβάλουμε προσπάθειες για ειρηνική επίλυση και αυτό απαιτεί πνεύμα συνεργασίας», καλώντας την αντιπολίτευση εάν και εφ' όσον διαφωνούν μ' αυτή τη στρατηγική να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση της ΑΟΖ και στη συνέχεια να την οριοθετήσει. Ανέφερε ως παράδειγμα την Κύπρο που το έκανε ήδη με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, ενώ έθεσε και θέμα Καστελόριζου θεωρώντας ότι η οριοθέτησή της «ξεπερνά το ανύπαρκτο θέμα που έχει δημιουργηθεί».
Ταυτόχρονα, διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχόταν καμία συμφωνία με την Τουρκία η οποία θα στηριζόταν σε «αυτοπαραίτηση της χώρας μας» από όσα αναγνωρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ζήτησε μάλιστα η παραπομπή στο Δ. Δικαστήριο της Χάγης να συνοδεύεται με ρητή δέσμευση της Τουρκίας ότι αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας «αλλιώς οδηγούμεθα στη ευθυδικία» είπε ο κ. Σαμαράς.
Και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων (Καρατζαφέρης, Παπαρήγα, Τσίπρας) ζήτησαν την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ μάλιστα να τη θεωρεί προτεραιότητα και σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις» με τη Λιβύη και την Αίγυπτο ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα «ξεπεραστεί το πρόβλημα με την Αλβανία» (σ.σ. η τελική υπογραφή εξαρτάται από την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της γειτονικής χώρας). *
ΕΝΕΤ

6 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ.Σαμαράς δεν πρότεινε μια διαφορετική πολιτική ουτε ωςπρος την Τουρκία ούτε ως προςτην Αλβανία ή τα Σκόπια. Πρότεινε την καλυτερη (κατ αυτόν) εφαρμογή της ίδιας πολιτικής, ας πουμε μια ποιο σκληρή εκδοχή της, με μεγαλύτερη επιμονή στη διαπραγματευση.
    Ακομα και για την ΑΟΖ ο κ. Σαμαράς ήταν πολύ προσεκτικός και μεόσα είπε (πρωτα καθορισμός και αργότερα οριοθέτηση)άφηνει να εννοηθεί ότι το θέμα χωρίς (ξένη) έγκριση δεν μπορεί (κατ αυτόν) να προχωρήσει-ουσιαστικά η στάση Παπανδρέου.
    Για την είσοδο της Τουρκάις στην ΕΕ δεν έκανε το ελάχιστο βήμα προς τις θέσεις Γερμανίας/Γαλλίας.
    Υπερασπίστηκε τηνπροσέγγιση μετο Ισραήλ.
    Όλα αυτά σημαίνουν ουσιαστική συναίνεση στην εξωτερική πολιτική με αποχρωσεις στους χειρισμούς. Περιγράφω, δεν αξιολογώ. Ας καταλάβουμε πρώτα τι ακριβώς έγινε και μετά βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με το θέμα του Καστελορίζου, πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα (δηλαδή να έχει το Καστελ. περιορισμένη ή καθόλου ΑΟΖ) για τους εξής λόγους:
    1) Είναι αντίθετο προς το δίκαιο της θάλασσας το οποίο η Τουρκία (αλλά και η Συρία και το Ισραήλ) δεν έχουν υπογράψει. Ενώ Λιβύη και Αίγυπτος έχουν υπογράψει.
    2) Οι Τούρκοι έχουν έρθει σε συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες του Εύξεινου Πόντου (που είναι πιο κλειστή θάλασαα από τη Μεσόγειο) σε συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ βάση του δικαίου της θάλασσας.
    3) Είναι αντίθετο προς τα συμφέροντα του Ισραήλ να μην υπάρχει σύνδεση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου. Το Ισραήλ δεν θέλει μία ισχυρότερη Τουρκία, αλλά ούτε ίσως και οι Ευρωπαίοι, Ρώσοι.

    Αν γίνει αυτό που θέλει η Τουρκία, τότε θα δημιουργηθεί προηγούμενο το οποίο μπορεί να εκμεταλευτεί:
    -Η Βενεζουέλα (δεν έχει υπογράψει για το δίακιο της Θάλασσας) αντίπαλος των ΗΠΑ στην Καραϊβική και να διεκδικίσει μεγαλύτερη ΑΟΖ από αυτήν που της αναλογεί σε βάρος των Ολλανδικών Αντιλλών, του Τρινιντάντ & Τομπαγκο, κτλ.
    -Η Κίνα θα θελήσει να εκμεταλευτεί το προηγούμενο αυτό σε βάρος της Ταϊβάν, κάποιων Ιαπωνικών νήσων και του Βιετνάμ.
    -Η Ινδία με κάποια πολύ μικρά νησιά που έχει (εκεί από έγινε το τσουνάμι) κοντά στην Ταϋλάνδη.
    -Η Αργεντινή για τα νησία Φώκλαντ. Οπότε και η Μεγ. Βρεταννία έχει πρόβλημα.
    Πρόβλημα θα μπορούσαν να έχουν επίσης:
    -Η Γαλλία με κάποια υπερπόντια νησιά μεταξύ Μοζαμβίκης και Μαδαγασκάρης, αλλά και με την Κορσική που βρίσκεται εγγύτερα της Ιταλίας.
    -Η Ισπανία με τα Κανάρια Νησιά που ανήκουν στην Αφρικανική πλάκα και όμως έχουν πλήρη ΑΟΖ και έχουν συμφωνήσει την μέση γραμμή με το Μαρόκο. Ο πληθυσμός των νησιών είναι ~1,5 εκατ. και του Μαρόκου ~32 εκατ.
    Η Ισπανία επίσης έχει διαφορές με την Πορτογαλία ως προς το εάν ένα μικρό αρχιπέλαγος βράχων κοντά στα νησιά Μαδέιρα έχουν δικαίωμα για ΑΟΖ
    -Η Μεγ. Βρεττανία με τα νησιά Μαν τα οποία "τρώνε" από την Γαλλική ΑΟΖ.
    -Οι ΗΠΑ στην Αλάσκα όπου κάποια νησιά βρίσκονται πολύ κοντά στην Ρωσία
    και άλλες...

    Πληροφορίες για την ΑΟΖ και αρκετοί χάρτες:
    http://en.wikipedia.org/wiki/EEZ
    http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Convention_on_the_Law_of_the_Sea

    Zulu από τα παλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 12:42....
    Ξέρεις πού ζείς;
    Εδώ είναι Τουρκική Νομαρχία. Τι δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα η Τουρκία; Αυτά που ήδη έκανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 26 Ιανουαρίου 2011 2:50 μ.μ.,

    ίσως να αλλάζουν τα πράγματα πλέον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το "χωρίς χρονοδιαγράμματα" δεν είναι καλό. Η Ελλάδα έχει πληρώσει πολλά λόγω αυτής της νοοτροπίας.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χωρίς χρονοδιαγράμματα; Ad calendas Graecas.... χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.