27/1/11

Σε αδιέξοδο οι ενταξιακές της Τουρκίας

Παραδοχή από την Επιτροπή ότι δεν μπορούν να ανοίξουν νέα κεφάλαια

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας! Αυτή είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως εκφράστηκε χθες ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, από τον εκπρόσωπό της Χρίστο Μακρίδη. Όπως εξήγησε ο κ. Μακρίδης, μένουν μόνο τρία κεφάλαια τα οποία μπορεί να ανοίξει η Τουρκία, δηλαδή του ανταγωνισμού, της δημόσιας προμήθειας και της απασχόλησης. Τα λοιπά είναι παγωμένα, ένεκα προβλημάτων που σχετίζονται με την Άγκυρα. Ως παράδειγμα ανέφερε τους τεχνικούς λόγους, που οφείλονται στην αδυναμία της Τουρκίας να δηλώσει ετοιμότητα στο κεφάλαιο του ανταγωνισμού, το οποίο δεν άνοιξε επί Βελγικής Προεδρίας. Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε, δεν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου, ούτε σε εκείνο της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, τα σχετικά με το θέμα κεφάλαια μένουν παγωμένα.


Βίζα και επανεισδοχή
Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, ένα από τα σημαντικά ζητήματα μεταξύ των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ είναι εκείνο της βίζας και της συμφωνίας για την επανεισδοχή των μεταναστών, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τουρκίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί της τελικής διαπραγματευτικής φόρμουλας διαφωνούν μέχρι στιγμής η Κύπρος και η Γερμανία, καθότι υπάρχει στο κείμενο μια τροπολογία, η οποία επιτρέπει στην Άγκυρα να υπογράφει τις συμφωνίες με βάση τις «πραγματικότητες», που ισχύουν σε κάθε περίπτωση. Θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένο ότι η Άγκυρα δεν θα υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής με τη Λευκωσία, εφόσον δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Καταγγελίες για εκκλησίες και Σάντα Έλενα
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μπάρι Μάτλεν ήγειρε ζήτημα για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα, ανήμερα τα Χριστούγεννα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι δεν γνωρίζει επακριβώς σε ποιο θέμα αναφέρθηκε ο κ. ευρωβουλευτής… Από την πλευρά του ο κ. Μάτλεν είπε ότι θα το στείλει γραπτώς το ερώτημά του και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να απαντήσει. Ερώτηση ετέθη και από την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, σχετικά με τον πολυβολισμό του κυπριακού πλοίου Σάντα Έλενα στα ανοικτά της Κύπρου, από τουρκικό πολεμικό σκάφος. Ο κ. Μακρίδης επισήμανε ότι για το ζήτημα αυτό έχει ήδη κατατεθεί γραπτή ερώτηση και επιφυλάχθηκε για την απάντηση. Επί του θέματος η κ. Θεοχάρους έχει ανοικτή αλληλογραφία με τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.


Στρατός και Τύπος
Η επόμενη συνάντηση της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Αντιόχεια της Αλεξανδρέττας και στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται μεταξύ άλλων θέματα, όπως οι σχέσεις στρατού πολιτικής εξουσίας και η ελευθερία του Τύπου, καθώς και η θρησκευτική ελευθερία. Παρών θα είναι και ο Υπουργός Αρμόδιος για θέματα ΕΕ - Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα μιλήσει σήμερα το πρωί στο European Policy Center.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι κακως κακιστα ξεκινησαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=QKo30s1_C8s&feature=related
    ΓΕΓΟΝΟΤΑ 18 ΤΟΥ 74'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=N_uB7ErQRUY&feature=related
    ΔΕΣΤΕ ΡΕ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΑΚΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν τους νοιάζει. Μ' αυτά και με κείνα εντάχθηκε η Ελλάδα στην Τουρκία, έτσι μια επαρχία τής Τουρκίας θα είναι μέλλος της ΕΕ και του Ευρώ.... σατανικό έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Χρήστο Βούλγαρη
    Οχι μόνο κάκιστα, αλλά και σε λάθος βάση για αρκετά ζητήματα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.