27/1/11

Η άλλη αποψη για το Costa Navarino

Παραθεριστική Δηµοκρατία
 
Μια απόφαση της Ολοµέλειας του ΣτΕ κλείνει τις... τρύπες του γκολφ και της τσιµεντοποίησης της ελληνικής υπαίθρου.


Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή

Μες τη ζοφερή πραγµατικότητα του τελευταίου µήνα, µε βρώµικα διαπλεκόµενα εκδοτικά και πολιτικά συµφέροντα, µια είδηση που πέρασε στα ψιλά άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για την περίφηµη υπόθεση της Περιοχής Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας, αλλά και για κάθε παρόµοιο σχέδιο που επιχειρούν σε όλη την Ελλάδα.

Δυο λόγια για το αποτέλεσµα: Η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως παραβιάζει το Σύνταγµα η νοµοθετική ρύθµιση που έδινε τη δυνατότητα χαρακτηρισµού µιας περιοχής, εντός ή εκτός σχεδίου, ως Περιοχή Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης, χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασµός. Με την έγκριση και µόνο κάποιων γενικών κατευθύνσεων τουριστικής πολιτικής, χωρίς χωροταξική µελέτη, σε περιοχές µε περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα, αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγµα. Αφορµή για την απόφαση αυτή ήταν η προσφυγή ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές Ρωµανού και Πύλου τής Μεσσηνίας, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους. Αυτές τις απαλλοτριώσεις είχαν αποφασίσει οι υπουργοί Οικονοµίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, υπέρ της επιχείρησης για τη δηµιουργία της ΠΟΤΑ.

Ας θυµηθούµε: Μια µεγάλη τουριστική επένδυση – «µύθος» χαρακτηρίστηκε– για τη Μεσσηνία, ύψους 325 εκατ. ευρώ, η οποία θα αλλάξει τον ελληνικό τουριστικό χάρτη, πραγµατοποιείται στις περιοχές των Δήµων Γαργαλιάνων, Νέστορος, Πύλου και Πεταλιδίου, σε τρία τµήµατα έκτασης 1.450 στρεµµάτων το καθένα. Μέσα στις περιοχές αυτές –3 ΠΟΤΑ δηλαδή– ο ιστορικός και φυσικός χώρος τού όρµου Ναυαρίνου, αρχαιολογικοί χώροι, ο βιότοπος της λιµνοθάλασσας Γιάλοβας, παραποτάµια και ποτάµια οικοσυστήµατα, περιοχές ενταγµένες στο δίκτυο Natura 2000 όπως η Βοιδοκοιλιά. Το σχέδιο κατασκευής και εκµετάλλευσης ΠΟΤΑ ανέλαβε η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. συµφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Βασιλείου Κωνσταντακόπουλου και περιλαµβάνει έξι µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα γκολφ, λίµνες, πισίνες, αθλητικά κέντρα. Θα αναπτυχθεί σε δύο παραλιακές εκτάσεις, µε πρόσωπο άνω των χιλίων µέτρων σε παραλία, στον κόλπο της Σφακτηρίας. Επίσης, παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 17.500 τ.µ. στο τµήµα Ρωµανού και 40.000 τ.µ. στην Πύλο. Από το κόστος των 325 εκατ. ευρώ, το 45% το βάζει το κράτος, εµείς δηλαδή. Κι έτσι το κράτος –ΠΑΣΟΚ και ΝΔ– αντί να καλύπτει τα ελλείµµατα ανάπτυξης του τόπου, δίνει αυτόν τον ρόλο στους ιδιώτες µέσω των ΠΟΤΑ, άνευ όρων κι άνευ ελέγχων. Από κοντά και οι τοπικοί άρχοντες και τα τοπικά ΜΜΕ, ακόµη και οι τοπικές αριστερές παρατάξεις, δυστυχώς και αρκετός κόσµος που πίστεψε πως θα πουλήσει τη γη του ακριβά ή θα βρει δουλειά από αυτές που ανοίγει ο «καπετάνιος». Ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

Η εταιρεία του Κωνσταντακόπουλου αρχίζει να αγοράζει γη από τη δεκαετία του 1980. Με αρχή 800 στρέµµατα, τα Κοκκεβέικα, στο τµήµα Ρωµανός και στην Πύλο 1.200 στρέµµατα από τις υπό εκκαθάριση εταιρείες τού Καραγιώργη. Εντατικά αγοράζει γη και παρουσιάζει το επενδυτικό σχέδιο. Οι εφορείες αρχαιοτήτων εισηγούνται αρνητικά, αλλά το ΚΑΣ αποφασίζει θετικά για την επένδυση. Στην τοπική κοινωνία, απευθυνόµενος σε έναν κόσµο που έχει ανάγκη, έρχεται σαν «Μεσσίας». Οι βουλευτές τού νοµού και τα περισσότερα κόµµατα πείθονται για τη µεγάλη επένδυση. Εναντίον καθαρά το ΚΚΕ, αλλά αναποτελεσµατικά, µε λόγο µόνο για καπιταλιστικά σχέδια κι εργασιακό µεσαίωνα, µε µισόλογα ο Συνασπισµός. Η Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας κυνηγούσε µε επιµονή το θέµα. Το έργο εντάσσεται στο Β΄ ΚΠΣ µε 50 δις και το 2001 µε ΚΥΑ χαρακτηρίζονται οι περιοχές τής ΠΟΤΑ, οριοθετούνται, εγκρίνονται οι χρήσεις γης. Το Β΄ ΚΠΣ τελείωσε χωρίς να αρχίσει το έργο κι εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ µε 60 δις. Το χωροταξικό τού Σουφλιά έδινε στην εταιρεία τη δυνατότητα για απαλλοτριώσεις εκτάσεων, του δίνει καλύτερο συντελεστή εκµετάλλευσης. Η κύρωση των τεσσάρων επενδυτικών σχεδίων τής εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για να ξεκινήσει η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έγινε τον Μάρτη του 2007 από τη Βουλή, που ψήφισε (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) το σχέδιο νόµου µε θέµα την ένταξη στον αναπτυξιακό νόµο τού επενδυτικού σχεδίου. Συνασπισµός και ΚΚΕ καταψήφισαν.

Η αλλοπρόσαλλη και ορισµένες φορές βάρβαρη πολιτική που ασκεί το Υπουργείο Πολιτισµού, τις ηµέρες αυτές, αποδόθηκε στον Χρήστο Ζαχόπουλο. Έχω την γνώµη ότι πρόκειται για την επίσηµη κρατική πολιτική των τελευταίων 30 ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η πολιτιστική πολιτική που εφαρµόζεται στο Ναυαρίνο στον χώρο που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος. Θα σας παρουσιάσω ορισµένα επεισόδια της σειράς.

Το 1982, µε υπουργό Πολιτισµού τη Μελίνα Μερκούρη, ξεκίνησε η δηµιουργία του Κέντρου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (κέντρο υψίστης επιστηµονικής αξίας και πολιτικής σηµασίας) στο κάστρο της Πύλου -Νιόκαστρο.

Αλλά γιατί στην Πύλο; Επειδή ο όρµος του Ναυαρίνου, ο οικισµός της Πύλου, το Νιόκαστρο, η νήσος Σφακτηρία, το Παλιόκαστρο, το Διβάρι και ο όρµος της Βοϊδοκοιλιάς, έχουν κηρυχθεί αρµοδίως περιοχές µεγάλου ιστορικού-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Πέντε χρόνια πριν, το 1977, στους ίδιους χώρους, επρόκειτο να εγκατασταθούν ναυπηγεία εµπορικής ναυτιλίας, «ένας πόλος βιοµηχανικής ανάπτυξης». Αλλά, όπως λέει ο καθηγητής Ν. Ζίας, «αντέδρασε όλος ο αρχαιολογικός κόσµος» και, µε απόφαση του Κ.Α.Σ., η εγκατάσταση απετράπη.
Το κάστρο της Πύλου, τώρα, προκειµένου να στεγαστεί το Κέντρο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, αναστηλώθηκε µέχρις ενός σηµείου, δαπανήθηκε τότε πάνω από ένα δισεκατοµµύριο δραχµές, έως ότου το 1997, µε απόφαση του Ευ. Βενιζέλου, το φιλόδοξο σχέδιο µαταιώθηκε. Για τη διαχείριση της αδράνειας, είχε συσταθεί µια αρµόδια επιτροπή που διαλύθηκε πρόσφατα. Τίποτα το σηµαντικό δεν συµβαίνει πια στο Κάστρο της Πύλου.

Γιατί έγινε αυτό; Άγνωστο.

Εν τούτοις, δύο χρόνια µετά, το 1999, µε υπουργική απόφαση του ΥΠΠΟ, εγκρίνεται η οριοθέτηση της «Περιοχής Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Τµήµα Πύλου», στον Όρµο του Ναυαρίνου. Και, ώ του θαύµατος, τα αρχαία εξαφανίζονται. Τα ίχνη τους δεν εντοπίστηκαν παρά τις µεθοδικές έρευνες σε όλη την περιοχή που είχε αποσπάσει το οξυµµένο ενδιαφέρον της Μελίνας.

Οι εκριζώσεις χιλιάδων αιωνόβιων ελαιόδεντρων, οι εκχερσώσεις, οι εκσκαφές και οι επιχώσεις τεράστιας κλίµακας, άρχισαν κάπου στο 2004, αλλά η άδεια δόθηκε από το ΚΑΣ, τρία χρόνια µετά, τον Απρίλιο του 2007. Άδεια για την κατασκευή στην Πύλο, ξενοδοχείων, τουριστικών κατοικιών, συνεδριακών κέντρων και γηπέδων γκολφ, για να ’χει κάπου να παίζει η Γκόφλω.

Την τύχη της Πύλου, του Ναυαρίνου, προδιαγράφει η ΠΟΤΑ Ρωµανού που ήδη κατασκευάζεται. Η έκταση, το µέγεθος των οικοδοµηµάτων, είναι τροµακτικά.

Ο Γιώργος Γκόνης, στέλεχος της Κίνησης Πολιτών Μεσσηνίας «ΚΙΝΩ», γράφει στην «ΕΠΟΧΗ» την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2008:

«Στην ΠΟΤΑ παραδόθηκαν τα πάντα, παραδόθηκε ένας µοναδικός φυσικός και ιστορικός τόπος, παραδόθηκε το σύνολο σχεδόν των υδατικών πόρων κατά παράβαση της οδηγίας 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδόθηκαν δασικές εκτάσεις και όλο το υφιστάµενο δίκτυο των κοινόχρηστων δρόµων, παραδόθηκε δηµόσιο χρήµα µε µορφή άµεσης επιχορήγησης, ύψους 150 εκατοµµυρίων ευρώ, µέγεθος ίσο µε το 25% του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος (ΠΕΠ) Πελοποννήσου, αποσιωπήθηκε ότι η ΠΟΤΑ χωροθετείται σε περιοχή NATURA».

Και συνεχίζει: «Δεν έγινε ο συνταγµατικά επιβεβληµένος ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασµός, δεν έγινε διαχειριστική µελέτη για τα υδατικά αποθέµατα και την διαχείριση των απορριµµάτων, δεν έγινε έρευνα για το εργατικό δυναµικό και την ειδίκευσή του, δεν έγινε έρευνα για την αναβάθµιση των οικισµών, για τον αναπροσανατολισµό της αγροτικής παραγωγής».
Στις 9 Ιανουαρίου του 2008, η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγµατική η νοµοθετική ρύθµιση για τον χαρακτηρισµό µιας «Περιοχής Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης».

Είναι α-ντι-συ-ντα-γµα-τι-κή.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκνευρισµό στους τοπικούς παράγοντες, κρίσεις υπεροψίας στους αναδόχους-επενδυτές, σύγχυση στο Δικαιοσύνης και το ΥΠΕΧΩΔΕ και κάποια δηµοσιεύµατα στον αθηναϊκό και µεσσηνιακό Τύπο. Συνέπεσαν εξάλλου µε τις γνωστές, οχληρές παρατηρήσεις του κ. Σταύρου Δήµα (δεν του αρέσει η Γκόλφω) και τους διαξιφισµούς του επιτρόπου µε τον
κ. Σουφλιά.

Το ΥΠΠΟ είναι ήρεµο. Αλλά η ΠΟΤΑ Ρωµανού γίνεται. Στο βασίλειο του Νέστωρα, φύτρωσε µια πόλη 2.000 κατοίκων. Και ώ του θαύµατος, τα αρχαία επέστρεψαν.

Στις 11 Ιανουαρίου (3 ηµέρες µετά την απόφαση του ΣτΕ), η προϊσταµένη της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κα Ξένη Αραπογιάννη, παρουσιάζοντας το έργο της Εφορείας, ανακοίνωσε ότι στην ΠΟΤΑ Ρωµανού οι εκσκαφικές εργασίες για την δηµιουργία γηπέδου γκολφ (και αρχαιολόγος η Γκόλφω), έφεραν στο φως: «…εκτεταµένο προϊστορικό οικισµό … εργαστήρια οψιανού και χαλκού … 200 αγγεία … ταφικό πίθο … σπανιότατα ευρήµατα … µοναδικό θησαυρό για τη Μεσσηνία». Είπε και ευχαρίστησε τον «επενδυτή» επειδή χρηµατοδότησε την έρευνα. Σηµειωτέον, ότι οι επενδυτές παρόµοιων εγχειρηµάτων είναι υποχρεωµένοι από το νόµο να χρηµατοδοτούν την έρευνα.

Και κάτι άλλο. Οι εργασίες θα έπρεπε να διακοπούν έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πάντα σύµφωνα µε τον νόµο.

Γιάννης Καλαϊτζής


Θεόδωρος Δενδροµοίρης. Δικηγόρος.
Ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες έκτασης στο χωριό Ρωµανός που πέτυχε, µε την απόφαση του ΣτΕ, την ακύρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας του (Η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. είχε προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση προκειµένου να αποκτήσει γη υπέρ τουριστικής επιχείρησης για τη δηµιουργία ΠΟΤΑ Ρωµανού).

«Να σας πω για την ΠΟΤΑ Ρωµανού. Ο κ.Κωνσταντακόπουλος αγόραζε εκτάσεις τις οποίες µεταβίβαζε προς την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για την δηµιουργία των ΠΟΤΑ. Εµένα στην αρχή, τον Μάη του 2004, µου έστειλε έναν µεσίτη να µε ρωτήσει αν πουλάω το κτήµα. Αφού αρνήθηκα, βγαίνει τοπική εφηµερίδα σε λίγες µέρες µε ανακοίνωση για αναγκαστική απαλλοτρίωση της γης που δεν κατάφεραν να αγοράσουν. Η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έγινε 18/10/2004 από τους υπουργούς Οικονοµικών και Τουριστικής Ανάπτυξης. Μέθοδοι Φαρ Ουέστ, µόνο που αντί να χρησιµοποιεί πιστολέρος, χρησιµοποιεί το κράτος. Με το που βλέπω την κήρυξη, κάνω αίτηση ακυρώσεως στις 9/12/2004 και παράλληλα αίτηση αναστολής µε αίτηµα προσωρινής διαταγής που θα ανέστελλε την ισχύ τής ΚΥΑ που κήρυξε την απαλλοτρίωση.

Πραγµατικά το δικαστήριο έδωσε και σε µένα και στον άλλο ιδιοκτήτη τον Τζούλιο την προσωρινή διαταγή. Μετά από αναβολές, έγινε η συζήτηση στο 5ο τµήµα τού ΣτΕ, στην 7µελή επιτροπή, και βγήκε απόφαση τον Ιούνιο του 2007. Η πλειοψηφία έλεγε: επειδή µε την ΚΥΑ καθορίζονται χρήσεις γης, η πράξη αυτή εµπεριέχει κανόνες δικαίου, εποµένως ήταν άκυρος ο τύπος που κηρύχθηκε η απαλλοτρίωση και θα έπρεπε να κηρυχθεί µε Π.Δ. Ο Πρόεδρος κι ο Εισηγητής διατύπωσαν άλλη άποψη: Για να γίνει η χωροθέτηση της ΠΟΤΑ έπρεπε να υπάρχει εθνικό χωροταξικό, ειδικό τοµεακό για τον τουρισµό και περιφερειακό σχέδιο για τοπικού χαρακτήρα θέµατα. Επίσης να υπάρχει περιβαλλοντική µελέτη, κι επειδή νότια του ποταµού Σέλα η περιοχή είναι Natura 2000, θα έπρεπε να έχει εκδοθεί Π.Δ. που να προέβλεπε ποιες δράσεις είναι συµβατές στις περιοχές Natura.

Οι δικαστές είπαν και κάτι άλλο σηµαντικό: στην απαλλοτρίωση πρέπει να ωφελείται το σύνολο. Όταν αυτό δεν συµβαίνει –διότι ο επιχειρηµατίας έχει το δικαίωµα να πουλήσει γαίες που προήλθαν από αναγκαστική απαλλοτρίωση– εκφεύγει του σκοπού τής ΠΟΤΑ κι αίρεται σε µεγάλο βαθµό, αν δεν αναιρείται τελείως, ο χαρακτήρας τής δηµόσιας ωφέλειας. Έτσι, παρέπεµψε στην Ολοµέλεια λόγω µείζονος σηµασίας κι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος. Στις 5 Οκτώβρη 2007 έγινε η συζήτηση στην Ολοµέλεια του ΣτΕ, δεν δηµοσιεύθηκε η απόφαση επίσηµα, αλλά µάθαµε όλοι την απόφαση.

Ακυρώθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών µας που είχαν κηρυχθεί µε την ΚΥΑ και χωρίς χωροταξικό σχεδιασµό αντισυνταγµατική η ΠΟΤΑ. Και δεν µπορούν να πειράξουν άλλον ιδιοκτήτη –διότι έπονται κι άλλες προσφυγές– µετά από αυτή την απόφαση.


Μαρία Σπυροπούλου. Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών Μεσσηνίας ΚΙΝΩ, κάτοικος Πύλου.
«Σαν Κίνηση έχουµε ξεκινήσει από το 1998 και βλέπαµε πως εξελισσόταν το θέµα. Στην αρχή, ο κόσµος εδώ τον πίστεψε τον κ. Κωνσταντακόπουλο, τους έδινε λεφτά για κτήµατα που ούτε φαντάζονταν ότι θα τα πούλαγαν ποτέ. Είκοσι χρόνια αυτό γινόταν, αγόραζε γη, και στην ανατολική και στη δυτική Πυλία.

Όταν το 2000 σαν “ΚΙΝΩ” κάναµε την πρώτη ηµερίδα κι είχαµε επιστήµονες, αυτός ήρθε αδιάβαστος. Στην επόµενη, όµως, ήρθε προετοιµασµένος. Είχε µαζί του τους βουλευτές, τους υπουργούς, όλο τροποποιήσεις έκαναν σε νοµοσχέδια για να περάσει η επένδυση, όποτε σκόνταφτε σε θέµατα αρχαιολογικά ή περιβαλλοντικά. Και τον κόσµο τον είχε µαζί του, αυτούς που έλπιζαν σε δουλειές από την επένδυση. Ούτε στα έργα δεν τους πήρε.

Απέναντί µου βλέπω τη Γιάλοβα. Θα την ξαναδώ όπως είναι; Στην ΠΟΤΑ στον κάµπο τής Πύλου έκανε λιµνοδεξαµενή για να υδρεύει το γήπεδο γκολφ. Από τον ποταµό Γιανούζαγα είπε πως θα παίρνει νερό από τις εκβολές, αλλά αγόρασε χωράφι κοντά στις πηγές για να παίρνει νερό. Έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι γιατί δεν θα έχουν να ποτίσουν τα χωράφια τους. Τους απειλεί κι εκεί µε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Στην άλλη ΠΟΤΑ, του Ρωµανού, οι ιδιοκτησίες που αγόρασε έχουν αρχαία µέσα. Ευτυχώς έχασε από τον Δενδροµοίρη και τον Τζούλιο που πήγε να τους τα απαλλοτριώσει αναγκαστικά και τους δικαίωσε το ΣτΕ. Κι αυτά τα ήθελε γιατί ήταν ακριβώς δίπλα στο ποτάµι Σελάς που το σχέδιό του το είχε µέσα στις εγκαταστάσεις.


Και µετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. τι κάνουµε;

Όπως σηµειώναµε στην ΕΠΟΧΗ (13.01.08) η απόφαση του Σ.τ.Ε. που χαρακτηρίζει αντισυνταγµατικό τον βασικό νόµο, τη χωροθέτηση και την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη δηµιουργία περιοχών Π.Ο.Τ.Α., και ειδικά της Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας, ήταν µια τεράστια δικαίωση και µια πολλαπλή νίκη.

Η αµηχανία του τοπικού συστήµατος «προστασίας» της Π.Ο.Τ.Α. (Νοµάρχης Μεσσηνίας, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, τοπικός Τύπος), όπως και η πρώτη αντίδραση της ίδιας της εταιρείας του «καπετάνιου», της ΤΕΜΕΣ, ήταν φανερή αλλά και δηλωτική των διαθέσεων για «συγκάλυψη ή κουκούλωµα» του θέµατος. «Αυτοί» το αντιµετωπίζουν ως «τυπικό» ή «γραφειοκρατικό» ζήτηµα. Η σχέση τους µε το διαφωτισµό και την αστική δηµοκρατία εξαντλείται στο να αντιµετωπίζουν το ανώτατο συνταγµατικό δικαστήριο µε τέτοιο τρόπο!!!

Από την άλλη, και δυστυχώς «για µας τους άλλους», από το πολιτικό σύστηµα ουσιαστικό και έµπρακτο ενδιαφέρον έχει δείξει ο απίθανος βουλευτής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης (έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το πρόβληµα «νερό και ΠΟΤΑ»), η κα Ροδούλα Ζήση και ο κος Σταύρος Δήµας που αντιτίθενται στο µοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης µε αιχµή τα γκολφ, αφήνοντας στο απυρόβλητο το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Όλα αυτά δεν τα αναφέρουµε ως απλή γκρίνια αλλά γιατί καταλαβαίνουµε ότι εάν τα κόµµατα της Αριστεράς, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οικολογικές οργανώσεις και τα εναλλακτικά ΜΜΕ δεν αναδείξουν στο επίπεδο που πρέπει το θέµα, από αυτή την ιστορία θα βγούµε χαµένοι όλοι µας, από τον Έβρο ως την Κρήτη και από τη Μαγνησία και την Αταλάντη ως τον Καϊάφα και την Κέρκυρα, δηλαδή όλοι οι «όµορφοι τόποι» του τόπου µας. Θα βγουν χαµένοι όσοι, λίγοι, το παλεύουν, θα ηττηθεί η ελπίδα. Πηγαίνετε µετά σε αυτούς τους τόπους και στους ανθρώπους τους να µιλήσετε για εναλλακτική ανάπτυξη και εναλλακτική διακυβέρνηση.

Θέµατα να αναδειχθούν ένα σωρό οι αρχαιότητες και τα νερά, οι ακτές και τα ποτάµια, η δηµόσια χρηµατοδότηση, µεσούντος του νεοφιλελευθερισµού, οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, οι συνθήκες υπερεργασίας και υπερεκµετάλλευσης των εργαζοµένων του εργοταξίου (µεταναστών στην πλειοψηφία), τα γκολφ, οι περιοχές NATURA. O θεµατικός κατάλογος ατελείωτος… φτάνει «εµείς οι άλλοι» να τοποθετηθούµε καθαρά, και όσοι νιώθουν ότι έκαναν λάθος ας έχουν τη γενναιότητα να το παραδεχτούν έστω και τώρα.

Εµείς λοιπόν θα νιώσουµε δικαιωµένοι και θα συνεχίσουµε την προσπάθειά µας αν αναληφθούν πρωτοβουλίες:

1.Για να πολιτικοποιηθεί το θέµα στη Βουλή και όπου δει, φέρνοντας στην επιφάνεια όλα τα ζητήµατα (NATURA, κίνδυνος απώλειας 150 εκατ. €, νερά περιοχής, έλεγχος τήρησης των νόµων ως προς τις αρχαιότητες, την τήρηση των ΚΥΑ περί περιβαλλοντικών όρων, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις κ.λπ.),

2.Για να αναδειχθεί στην επικαιρότητα το θέµα, ως «εθνικό υπόδειγµα τουριστικής ανάπτυξης», και να µην υποβαθµιστεί όπως έγινε στην προηγούµενη διαδροµή του, µε την οργάνωση ενός πανελλαδικού δικτύου που θα το αντιπαλεύει, µε οργανωµένο τρόπο.

Γιώργος Γκόνης
Μέλος της Κίνησης Πολιτών
Μεσσηνίας «ΚΙΝΩ» 
-
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΑΛΕΡΑ

23 σχόλια:

  1. Τι είχες Γιάννη ;;Τι είχα πάντα...μετά το Πόρτο Καρράς ακόμη ενας Καπετάνιος διασύρεται και ...πιανεται κορόϊδο....α από τα σαϊνια στα υπουργεία και τις τοπικές μαφίες,που είναι ακόρεστοι και συνέχεια θέλουν και άλλα.... Και πολύ καλά παθαίνουν τα κουτσαβάκια που υπακούουν σε θολοαριστερα συμπλέγματα και όχι μόνον.Στα φράγκα δεν υπάρχουν ταξικές διαφορες.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανα στην περιοχή, με την ευκαιρία μιας ομιλίας μου στην Πύλο, είδα την επένδυση και μίλησα με τον κόσμο και τους φορείς της περιοχής. Η συντριπτικη πλειοψηφία του κόσμου είναι υπέρ της επένδυσης.
    Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας με την λογική του 'να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα'.
    Αισθάνομαι ντροπή με την κατάντια του Έλληνα.
    Ντροπή.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΛΟΙΠΟΝ. ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΒΑΡΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ. ΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ; ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ. ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ.
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αισθάνεσαι ντροπή αλλά αναδημοσιεύεις το κείμενο του αριστεροσαχλαμάρα που ειρωνεύεται κιόλας για μια επένδυση που κατάφεραν να σταματήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναδημοσιεύω το κείμενο γιατί το ιστολόγιο αυτό δεν είναι στρατευμένο.
    Έχουμε υποχρέωση να παρουσιάζουμε όλες τις απόψεις και όταν κρίνουμε σκόπιμο λέμε και τη δική μας άποψη.
    Ξέρεις καμία άλλη μέθοδο εξασφάλισης της πολυφωνίας;
    Πες μας την να τη μάθουμε και αν συμφωνούμε να την εφαρμόσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά που γράφει το άρθρο είναι βλακείες!!

    Είμαι κάτοικος της περιοχής.

    Από τις 3 ΠΟΤΑ, η μία έχει ήδη κατασκευαστεί και λειτούργησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε. Εκεί δεν υπήρχε τίποτα. Μια ερημιά. Τίποτα το ρομαντικό από αυτά που λέει το άρθρο.

    Η δεύτερη που αργά αργά (ας όψεται το "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα") προχωρεί, πάλι βρίσκεται σε σημείο ναι μεν "τουριστικό" (θάλασσα, θέα, κτλ), αλλά το σημείο αυτό είναι το πλέον παραμελημένο της περιοχής, όπου, ούτε καν κολυμπάει κανείς!!(λόγω του ότι οι όντως εκπληκτικές παραλίες, βιότοποι, οικοσυστήματα, απέχουν παρασάγγας από την ΠΟΤΑ).

    Με λίγα λόγια και λιανά, για αυτούς που δεν ξέρουν την περιοχή:

    Η περιοχή εκεί γύρω, είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, από πλευράς γεωφυσικής.

    Ο Καπετάνιος, μετά από δεκαετίες, κατάφερε και ΑΓΟΡΑΣΕ τα οικόπεδα στο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ της αξίας τους. (παράδειγμα σε συγγενή μου: _Δίνω 2 ευρώ. _Όχι, δεν πουλάω. _Πόσα θες; _10 ευρώ. _Πάρε 6, οκ; _Κλείσαμε. - για οικόπεδο αξίας 1-2 ευρώ.)
    Με την(τις) ΠΟΤΑ, εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) άτομα βρήκαν δουλειά. (Βέβαια, οι περισσότεροι Αλβανοί(με ένσημα, νόμιμα κτλ), γιατί οι Έλληνες θέλουμε δουλειά γραφείου...)
    Η περιοχή αναπτύχθηκε, πήρε αξία, τουριστική προβολή.
    ΤΟ περιβάλλον δεν επιρρεάστηκε στο ελάχιστο, γιατί όπως προείπα, ερημιές ήταν εκεί.

    Σάββα, ΕΥΓΕ, που δεν τρως κουτόχορτο!

    Πραγματικά, δεν θα πάμε ποτέ μπροστά... Άντε, να ψοφήσει η κατσίκα σας, να "ευτυχήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο προηγούμενος είμαι πάλι.

    Ρε Σάββα, πότε κατέβηκες και έδωσες ομιλία και δεν πήρα χαμπάρι τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Grapste kai tipota gia tous lathrometanastes poy exoyn kanei katalipsi sto Politexneio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πριν από ένα χρόνο.
    Η περιοχή και οι άνθρωποί της είναι υπέροχοι.
    Να παρεμείνετε έτσι.
    Ελπίζω να τα καναπούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 27 Ιανουαρίου 2011 1:48 μ.μ.
    στο ιστολόγιο δεν είμαι μόνος.
    Όλοι οι συνεργάτες και οι φίλοι συνέβαλλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην επιτυχία του ιστολογίου.
    Ωσαύτως, είμαστε αρκετοί που δεν τρώμε κουτόχορτο, που αν δεν ταιριάζαμε -και σ' αυτό- δεν θα συμπεθερ-μπλογκ-ιάζαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το δίκαιο δεν μετριέται με ποσοστά και φορές που είναι στους λίγους Σάββα και το έχω ζήσει πολύ ως κατοικος ενός τόπου που κάποια "επιχειρηματικά συμφέροντα" με πολιτική κάλυψη πάλεψαν να αποχαρακτηρίσουν την γή απο υψηλής παραγωγικότητας σε άγονη και άρα δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης απο Συνεταιρισμό Οικοδομικό με μεγαλοπνοα σχέδια. Θα αναβάθμιζε την περιοχή είπαν. Είδα πόσο την αναβάθμισαν τα 2 μεγαλειώδη τουριστικά συγκροτήματα και μην πιστέψετε τα περί θέσεων εργασίας επ ουδενί δεν θα πληρωθούν απο την τοπική κοινωνία, οι ντόπιοι θα μείνουν αμανάτι.

    Εκτός αν αναβάθμιση σημαίνει αύξηση της τιμής αγοράς του στρέμματος γιατί οι πιο πολλοί ετσι την μετρούν.

    Σάββα να θυμάσαι ο δείκτης υγείας μιας οικονομίας δεν είναι το κράτος και οι μηχανισμοί του αλλα ο ιδιωτικός τομέας και ο τρόπος που αυτός δραστηριοποιείται.

    Επίσης να θυμάσαι ότι η Τοπική ανάπτυξη ορίζεται ως ευημερία του συνόλου και όχι ως μόνο ως αύξηση κερδών λίγων.

    Εγω ξέρω πως σωστός επιχειρηματίας είναι αυτός που ασκεί δραστηριότητα σε χώρο που του ανήκει όχι σε χώρο που παίρνει με αναγκαστική απαλλοτροίωση.

    Αισθάνομαι ντροπή για την διαπλοκή Σάββα και όχι τόσο για να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα και στο λέει κάποιος που έπεσε πάνω του για να τον φάει η τοπική κοινωνία που ζεί.

    Αισθάνομαι αηδία που σαν μικρός Ελληνας δεν είναι σεβαστά τα δίκαια μου απο την Πολιτεία και για τον "τσεπωμένο" να ανοίγουν όλες οι πόρτες.

    Το μαύρο χρήμα των κομμάτων απο τους τσεπωμένους είναι Σάββα.Οι πολιτικοί γλύφουν τους επιχειρηματίες γιατί τους χρηματοδοτούν, οι επιχειρηματίες γλύφουν τους πολιτικούς γιατί έτσι κάνουν την δουλειά τους, οι πολιτικοί αισθάνονται σημαντικοί ως αυλικοί, τάζουν έχοντας την πλάτη επιχειρηματιών και εξασφαλίζουν εκλογική πελατεία.

    Εχεις την άποψη σου και την σέβομαι γιατί στηρίζεται σε επιχειρήματα και είανι διατυπωμένη με ευγένια και ευπρέπεια.Εχω την δική μου στο ίδιο μήκος κύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΕΘΕΣΕ Ο ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑ, ΓΗΠΕΔΑ, ΚΛΠ. ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕ ΠΟΤΕ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ.
    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.
    ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΕΚΕΙ!!
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σταύρο μήπως γνωρίζεις τα φορολογικά ωφέλη απο τις χορηγίες;

    Μήπως γνωρίζεις τα πολιτικά ωφέλη απο την συχνή-πυκνή παρουσία στα δρώμενα;

    Αν μιλάς εξωτερικό για χώρες όπως Αγκόλα ναι θα βρείς ανάλογες καταστάσεις

    Τέλος τι σημαίνει αναγκαστική απαλοτροίωση προς χάριν ιδιώτη;

    Ξέρεις τι σημαίνει Τοπική Ανάπτυξη και πως ορίζεται;

    Σε μένα δεν πιάνουν τα λογοπαίγνια τι λένε οι πολλοί και τι πίνουν οι ντόπιοι, άλλο επιχείρημα αν θέλεις δέχομαι κιαν πάλι μπορείς θα ήθελα και δείκτες( έτσι μετριέται η θετική επίδραση μιας επένδυσης όχι με γενικολογίες).

    Να είσαι πιο υποψιασμένος και να αποφεύγεις τους Μεσσίες (φοβού τους Δαναούς και δωρα φέροντες")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να δεχτούμε ότι ο Καπετάνιος έκανε αγαθοεργίες για "φορολογικούς λόγους". Ε,και; Μαγκιά του εις το τετράγωνο!!

    Παρουσία στα δρώμενα; Ο Κωνσταντακόπουλος δεν είναι(ήταν) ούτε Κόκκαλης, ούτε Βγενόπουλος, ούτε Βωβός.

    Έκανε τις μπίζνες του και αυτό ήταν όλο. Δεν περίμενε ούτε τα ΜΜΕ, ούτε κανέναν άλλον για να γίνει γνωστός (άλλωστε, οι περισσότεροι τον έμαθαν χθες, που πέθανε...)


    Σταύρο, αυτό ακριβώς. Αγαθοεργίες (για την ψυχή της μάνας του ή για φορολογία, δεν μας ενδιαφέρει) ΧΩΡΙΣ να τα διαφημίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΦΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΦΥΓΕ.
    ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΩΦΕΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΞΩ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ. ΑΣ ΠΑΕΙ ΔΙΠΛΑ ΟΠΟΥ ΠΑΝΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΩΡΑ.
    ΦΙΛΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙΣ ΤΗ ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΩ ΟΧΙ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΑΛΛΑ ΜΗ ΤΑ ΙΣΩΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ.
    Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ.
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακριτα υπαρχουν πολλοι επιχειρηματιες-λαμογια αλλα ο συγχωρεμενος καπτα-Βασιλης δεν ηταν επ'ουδενι ενας απο αυτους.
    Εδωσε πολλα χρονια μαχη (γιατι δε ηταν διαπλεκομενος με τα Αρμανι και τα Λουι-Βουιτον) για να ξεκινησει το Costa Navarino, που ειτε μας αρεσει ειτε οχι ειναι ενα σημαντικο τουριστικο εργο και πηγη συναλλαγματος.
    Ο μακαριτης σε πεισμα των καιρων ειχε σε ΟΛΑ τα πλοια του την Ελληνικη σημαια και απασχολουσε πληθος Ελληνων ναυτικων, οταν ο περισσοτερος Ελληνοκτητος στολος ειναι γεματος Φιλιππινια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
    ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΑΓΟΝΗ ΠΛΑΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΣΑΥΡΑΣ.
    ΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ;

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ Η ..ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ; ΡΩΤΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητοί,
    κι εγώ Μεσσήνιος τυχαίνει να είμαι. Προσπαθώ όμως να βλέπω αντικειμενικά τα πράγματα, χωρίς παρωπίδες.
    Δυστυχώς το δίκαιο δεν μετριέται με δημοψηφίσματα, και μάλιστα ανυποψίστων ανθρώπων που φαινομενικα θα έχουν κέρδος από συγκεκριμένες δραστηριότητες, ενώ έχουν υποστεί «πλύση εγεκφάλου» απο επιχειρηματική προπαγάνδα και δήθεν υποσχέσεις διαπλεκομένων.
    Όπως φαίνεται, ο μακαρίτης επιχειρηματίας φρόντισε να διαθέσει χρήματα στους κατοίκους της περιοχής, τους τοπικούς παράγοντες, αλλά και σε περιβαλλοντικούς συλλόγους (π.χ. Ορνιθολογική εταιρία), ώστε ή να τον υποστηρίξουν ή έστω να σιωπήσουν, κατά την υλοποίηση της παράνομης επένδυσης.
    Ενώ σίγουρα είχε τα λεφτά να κάνει την επένδυση νόμιμα και σε άλλη περιοχή, με εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο, προτίμησε τον συγκεκριμένο προστατευόμενο βιότοπο (ΝATURA 2000), διότι ως γνωστόν η περιοχή έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, και θα αποτελεί «κράχτη» για την τουριστική αριστοκρατία, την οποία στοχεύει να προσελκύσει και η οποία θα χρυσοπηρώσει τη διαμονή της εκεί.
    Η ουσία είναι, ότι η συγκεκριμένη τεράστια επένδυση, για τα δεδομένα της περιοχής, έγινε με την υποστήριξη της διαπλεκόμενης Πολιτείας, η οποία κατ’ εξαίρεση την αδειοδότησε, χωρίς να προηγηθεί χωροταξικό σχέδιο!
    Εκ των υστέρων και με μεγάλη καθυστέρηση, ήλθε το ΣτΕ με αρκετές αποφάσεις ακόμη και της Ολομέλειας του, για να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο που επέτρεψε την ανοικοδόμηση του συγκροτήματος με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Παρά ταύτα όμως όλοι κάνουν τον «ψόφιο κοριό» και δήθεν λένε στον κόσμο ότι δεν τρέχει τίποτα. Για να καλύψουν τις παρανομίες τους προβάλλουν ως αποδιοπομπαίους τράγους τους δικαστές και το κράτος, εξαιτίας δήθεν της γραφειοκρατίας σε βάρος της επιχειρηματικότητας.
    Το πρόβλημα δεν είναι η γραφειοκρατία σε βάρος της επιχειρηματικότητας. Το πρόβλημα είναι η ΔΙΑΠΛΟΚΗ οικομικά ισχυρών παραγόντων και κράτους, υπέρ παράνομων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
    Ερωτώ απλοϊκά, αν ένας απλός μικρομεσαίος πολίτης επιχειρούσε να χτίσει μία παράγκα, ένα μικρό πανδοχείο, σε μία όμορφη παραλία οικολογικά και αρχαιολογικά προστατευόμενης περιοχής, χωρίς προηγούμενο χωροταξικό σχέδιο, τί θα συνέβαινε;
    Υπό τις δεδομένες συνθήκες, μετα από 20 χρόνια αυτή η μοναδικού κάλλους περιοχή εκτιμάται, ότι θα έχει γίνει αγνώριστη, λόγω της υπεράντλησης υδάτων. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι εξαιρετικά υδροβόρες. Πρέπει να ξέρει κάποιος ότι 1 γήπεδο γκολφ απαιτεί τόσο νερό ημερησίως όσο μία πόλη άνω των 20.000 κατοίκων, χωρίς να υπολογίζονται η κατανάλωση νερού για τις 300 πισίνες, τα υδρομασάζ και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του συγκροτήματος. Η γειτονική Πύλος ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας, ιδίως το καλοκαίρι, ενώ η σύσταση των νερών της γειτονικής λιμνοθάλασσας έχει ήδη μεταβληθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισορροπία του οικοσυστήματος.
    Ερωτώνται η Πολιτεία και ο λαός, τί είδους ανάπτυξη θέλουν ; Αν είστε ευχαριστημένοι με τη φύση και τον τρόπο της σημερινής διαπλεκόμενης ανάπτυξης για ένα ξεροκόμματο, πάω πάσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου και την εμπειρία μου για αυτή την επένδυση. Ανήκω στον χώρο του τουρισμου και ειχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον καπεταν Βασίλη από κοντα μέσω ενός συνεργάτη του. Δεν χρειάζεται να αναφέρω το τι εχει τραβήξει για αυτή την επένδυση από όλα αυτά τα λαμογια και ειδικότερα από κάποια ΜΜΕ που το παιζουν νταβατζήδες, απιστευτα πράγματα. Θα μείνω μόνο στην πρώτη ερώτηση που του έκανα και με αγριοκοίταξαν κάποιοι συνεργάτες του. Τον ρώτησα λοιπόν εάν περιμένει να βγάλει λεφτά από αυτή την επένδυση και μου απάντησε μονολεκτικά αγόρι μου εμεις βγάζουμε λεφτά από την θάλασσα και τα τρώμε στην στεριά το μόνο που θέλω είναι να φτασει στο σημειο εκεινο να βγάζει τα έξοδα της… Η αλήθεια είναι ότι του το ευχήθηκα, αλλα κρατάω επιφυλάξεις διοτι είμαστε στην Ελλάδα. Οσο αφορά την χρηματοδότηση ηταν και είναι από προγράμματα ανάπτυξης της περιφέρειας με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ δηλαδή χρήματα προϋπολογισμένα για ανάπτυξη της περιφέρειας. Εάν εχει κάποιος αντίρρηση θα τον ρωτήσω τα προηγούμενα χρόνια σε αυτή την περιφέρεια η σε άλλες που πήγαν τα προϋπολογισμένα χρήματα?
    Εύχομαι να εχει καλό ταξίδι διοτι ηταν ένας σπουδαίος άνθρωπος κι σπουδαίος Έλληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πραγματικά δεν έγινε χωροταξικό. Αλλά έγινε εγκαίρως πουθενά αλλού στην Ελλάδα; ο καθένας δεν έχτιζε και χτίζει ότι θέλει όπου θέλει; (δες και τις αντιδράσει και στο ΝΔ Μπιρμπίλη. Οι κυβερνητικοί βολευτές που δεν έχουν ανοίξει στόμα για νομοσχέδια εξαιρετικής σημασίας, βρήκαν αιτία για να πουν διάφορα ασυνάρτητα. Το ότι η Ελλάδα είναι η μονάδική χώρα από αυτές που θέλουν να λέγονται αναπτυγμένες, που έχει σύστημα συνεχούς δόμησης, δεν τους πείραξε. Ο εκλιπών έχτισε τουλάχιστον με κάποιο σχέδιο. Όλη η υπόλοιπη Πυλία βάσει ποιου σχδίου χτίστηκε; Και για να καταλάβουμε και το μέγεθος της τρέλας που κυριαρχεί στην Ελλάδα: Η επένδυση κόστισε εκατομμύρια. Γνωρίζει ο κόσμος ότι ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν από το αεροδρόμιο της Μεσσήνης παραμένει το ίδιο άθλιος και επικίνδυνος όσο και πριν 50 χρόνια, παρά τις πιέσεις που άσκησε ο μακαρίτης. Φανταστείτε ότι υπάρχουν έστω σχέδια για όλο το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας εκτός από την Πυλία!!! Παρεπιπτόντως, αν κάποιος επισκευτεί την περιοχή, καλό θα ήταν να κάνει και τη διαδρομή Πύλου - Μεθώνης. Είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που κατασκεύασε ο Maizon πριν από 180 χρόνια με την προσθήκη ασφάλτου (δεν γνωρίζω ποιας εποχής). Όσο για το νερό έχουν κατασκευαστεί υδατοδεξαμενές σε χαμηλό ύψος που γεμίζουν με υδρομάστευση. Έτσι μαζεύεται νερό που διαφορετικά θα χανόταν. Τέλος θα πρέπι να σημειωθεί ότι η περιοχή, αν και εύφορη, παρουσιάζει συνεχή μείωση πληθυσμού (που συγκρατείται κάπως με τη μόνιμη - πλέον - διαμονή αλλοδαπών (κυρίως Αλβανικής και Βουλγαρικής καταγωγής) οι οποίοι και αγοράζουν κατοικίες (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χωματάδα χωριό που ενώ πριν 20 χρόνια εχθρευόταν κάθε αλλοδαπό, σήμερα 120 στα 150 σπίτια του ανήκουν κυρίως σε Αλβανικής καταγωγής μόνιμους κατοίκους. Κι αυτό γιατί η πολιτεία δεν φρόντισε να δώσει κίνητρα παραμονής στους ντόπιους (με κατασκευή για παράδειγμα καλού οδικού δικτύου).Έτσι όμως πώς θα γίνουν επενδύσεις;Μόνο αν βρέθει κανένας "τρελός", όπως ο εκλιπών. Καλά τα βουκολικά, αλλά για όσους πάνε επισκέπτες σε έναν τόπο. Άραγε στον τόπο τους τι κάνανε (και κάνουνε) για το περιβάλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλά το θύμισε ο Σάββας. "Δεν ζητάω τίποτα για μένα, αλλά να ψοφήσει ο γάιδαρος του διπλανού"
    Τον πρήξανε τον άνθρωπο 13 χρόνια ώσπου να αρχίσει να λειτουργεί η μονάδα. Το άνοιγμα έγινε επτέλους τον Ιούνιο του 2010 και ο επιχειρηματίας τρόμαξε να το προλάβει. Εμ βέβαια, με τόση φαγωμάρα, σε καλό θα του έβγαινε;
    Ξέρω καλά την περίπτωση, γιατί γνωρίζω έναν μάνατζέρ του. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όταν χτίζει κανείς παράνομα, πώς να μη τον πρήξουν μεσάζοντες και διαπλεκόμενοι.

    Δεν καταλαβαίνω τη λογική. Επειδή στην Ελλάδα βασιλεύει η χωροταξική ανομία, πρέπει δηλ. να επικροτήσουμε μία ακόμη και μάλιστα επιδοτούμενη;

    Ευχαριστώ για το φιλόξενο σάιτ σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μετά από 3 χρόνια ηλιθιότητας του Έλληνα, η ιστορία λέει ότι οι περισσότεροι από την περιοχή επωφελήθηκαν από την επένδυση, είτε βρίσκοντας δουλεία, είτε ότι η γη τους πήρε αξία κλπ
    Μάλιστα ένας φίλος(Έλληνας) βρήκε δουλεία σχετικά πρόσφατα(ενώ εμείς οι Αθηναίοι ΠΙΝΑΜΕ) με μισθό 1.100 καθαρά...
    Σοβαρευτείτε κύριοι επιτέλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.