23/1/11

Αμυντικές βιομηχανίες «πνιγμένες» στα χρέη

Φθάνουν τα 2 δισ. για ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ
Σε δυσεπίλυτο ζήτημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το εγχείρημα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ), οι οποίες έχουν συνολικό χρέος 2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η περίπτωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), καθώς τα συσσωρευμένα χρέη τους ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Η χώρα μας, παρ' ότι παγκοσμίως κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αμυντικές δαπάνες, δεν έχει αμυντικό βιομηχανικό πυλώνα. Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, που να συνδέει τους εξοπλισμούς με τις δημόσιες και ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες, η «φεουδαρχική» νοοτροπία των εκάστοτε υπουργών Αμυνας, οι «άσχετες» κομματικές διοικήσεις και οι συντεχνίες που δημιουργήθηκαν, αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες που κατέστησαν προβληματικές τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες.


Αμυντικές βιομηχανίες με χρέη 2 δισ. ευρώ ζητούν επόμενη μέρα
Υψηλός δανεισμός και πολυάριθμο προσωπικό, εμπόδια στην είσοδο ιδιωτών επενδυτών
Κωστας Aλατζας
Στρατηγικός επενδυτής για τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες; Παρακαλώ, περιμένετε... Σε δισεπίλυτο ζήτημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το εγχείρημα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της δημόσιας αμυντικής τριάδας (ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ), η οποία παρουσιάζει συνολικό χρέος 2 δισ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο βραχνά για τα υπουργεία Οικονομικών και Aμυνας αποτελεί η περίπτωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), καθώς τα συσσωρευμένα χρέη τους ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. Στην πλειονότητά του το χρέος αφορά σε τραπεζικά δάνεια και το υπόλοιπο στην κατάπτωση εγγυήσεων του υπουργείου Οικονομικών για τα ομολογιακά δάνεια των ΕΑΣ. Η κυβέρνηση έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση ξεκίνησε και επισήμως την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα κατέχει έως και το 65% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και το management της εταιρείας

Τους προηγούμενους μήνες, ως «μνηστήρες» για την αγορά τμήματος των υποδομών των ΕΑΣ εμφανίστηκαν η αμερικανική εταιρεία ATK, η ισραηλινή IMI και η γερμανική RHEINMETALL. Το ενδιαφέρον των εταιρειών εκδηλώθηκε σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία είχε αρχίσει να δρομολογείται από το υπουργείο Aμυνας η προμήθεια πυρομαχικών για τα γερμανικά άρματα Leopard 2 HEL. Τελικώς, στις 27 Σεπτεμβρίου του 2010, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την προμήθεια 42.360 βλημάτων αρμάτων, εκ των οποίων 30.360 με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό και 12.000 με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία. Eκτοτε, η εκδήλωση ενδιαφέροντος «πάγωσε» διότι αφ’ ενός διεφάνη η έλλειψη «προίκας» από το ελληνικό Δημόσιο στα ΕΑΣ, αφ’ ετέρου, κανείς υποψήφιος αγοραστής δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για αγορά του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου, αν πρωτίστως δεν ελαφρύνει η εταιρεία από τα οικονομικά και άλλα βάρη του παρελθόντος. Τα ΕΑΣ διαθέτουν συνολικά επτά εργοστάσια και 1.043 εργαζομένους. Οι νέες εργασιακές σχέσεις των εταιρειών πλέον υπάγονται στον νόμο που αφορά στην εξυγίανση του ΟΣΕ και προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κατάρτιση νέου μισθολογίου και κανονισμού προσωπικού, αλλά και υποχρεωτικές μετατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλαγές που προκαλούν την αντίδραση των εργαζομένων που βρίσκονται ήδη σε διαβουλεύσεις με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η ΕΛΒΟ


Η ΕΑΒ


Χωρίς σχεδιασμό


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΕΑΣ. Από το 2004 έως το 2010 μίσθωναν εξειδικευμένους τεχνίτες για να υλοποιήσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν αναλάβει, παρ’ ότι μέχρι πριν από οκτώ μήνες απασχολούσαν περισσότερους από 1.500 εργαζομένους. Οι κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, ενδεχομένως με εξαίρεση την ΕΑΒ, τις δεκαετίες που πέρασαν δεν κατάφεραν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τις προμήθειες του υπουργείου Aμυνας. Η συμμετοχή τους στα εξοπλιστικά προγράμματα ήταν πάντοτε εξασφαλισμένη. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφεραν ποτέ να αποκομίσουν την ανάλογη τεχνογνωσία και τεχνολογία που θα τους επέτρεπε να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα. Οι εξαγωγές των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες τις οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Νομικοί σύμβουλοι από το παρελθόν...


Ο Δημήτρης Διακόπουλος είναι ο δικηγόρος που μεταξύ άλλων είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος και μέλος του Δ. Σ. της περιβόητης εταιρείας Drumilan International Hellas, γνωστής από την εμπλοκή της στη σκανδαλώδη υπόθεση προμήθειας των ρωσικών πυραύλων TOR M1, επί υπουργίας Aκη Τσοχατζόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι η Drumilan είχε αναλάβει τη διαχείριση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την αγορά των TOR, τα οποία ουδέποτε εκτελέστηκαν, με αποτέλεσμα να ζημιώσουν το ελληνικό Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Για τα πολιτικά πρόσωπα τα ενδεχόμενα αδικήματα παραγράφηκαν.

Καθημερινη
Στις 13 Ιανουαρίου η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΑΣ. Για τον σκοπό αυτό ανέθεσε το έργο σε χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους. Τον ρόλο ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος ανέλαβε η εταιρεία KPMG Σύμβουλοι Α. Ε., ενώ το έργο των νομικών συμβουλών ανατέθηκε στη Δικηγορική Εταιρεία «Φορτσάκης, Διακόπουλος, Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες».
Η χώρα μας, παρ’ ότι παγκοσμίως κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αμυντικές δαπάνες, δεν έχει αμυντικό βιομηχανικό πυλώνα. Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού που να συνδέει τους εξοπλισμούς με τις δημόσιες και ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες, η «φεουδαρχική» νοοτροπία των εκάστοτε υπουργών άμυνας, οι «άσχετες» κομματικές διοικήσεις και οι συντεχνίες που δημιουργήθηκαν αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες που κατέστησαν προβληματικές τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες. Σε αυτούς προστίθενται η διόγκωση του προσωπικού στο πλαίσιο των πελατειακών σχέσεων, καθώς και η «ανάποδη πυραμίδα» στο οργανόγραμμα των εταιρειών. Το 60% των εργαζομένων είναι διοικητικό προσωπικό και μόλις το 40% αποτελεί το τεχνικό προσωπικό των εταιρειών.
Τα χρέη της ΕΑΒ ανέρχονται σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 300 αποτελούν οφειλές προς την εφορία από την κατασκευή των συστημάτων επικοινωνιών ζώνης μάχης «ΕΡΜΗΣ 1» και «ΕΡΜΗΣ 2». Για τη «ναυαρχίδα» της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, όπως την χαρακτήρισε πρόσφατα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Aμυνας Πάνος Μπεγλίτης, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της λόγω της στρατηγικής σημασίας της και του ανεκτέλεστου έργου που έχει αναλάβει μέχρι το 2015. Η πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι η ΕΑΒ θα μπορέσει να ορθοποδήσει τον επόμενο χρόνο, ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών αφήνεται να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, η πρότασή του θα εξετασθεί.
Στρατηγικό εταίρο αναζητεί η κυβέρνηση και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Η ΕΛΒΟ παρουσιάζει τα λιγότερα χρέη –υπολογίζονται σε 70 εκατομμύρια ευρώ– ωστόσο, το μέλλον της εταιρείας παραμένει αβέβαιο, καθώς τα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία θα μπορούσε να συμμετέχει έχουν «κολλήσει» στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

6 σχόλια:

  1. "Χωρίς σχεδιασμό"
    "έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού"

    νομίζω ότι το άρθρο τα λέει όλα...

    η εύκολη λύση: μαζικές απολύσεις και πώληση

    η σωστή λύση: μετάταξη μη εξειδικευμένων διοικητικών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πρόσληψη 10 εξειδικευμένων στη διαχείριση έργων

    αναπτυξιακές λύσεις υπάρχουν

    πατριώτες για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις υπάρχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝ ΤΕΛΕΙ Η ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ Η ... ΜΑΣ
    ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 4:23 μ.μ.
    Τίποτα από τα δύο που λες...
    Απλά ...μας δουλεύουν !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αξιοπρόσεκτο άρθρο , με "τεκμηριωμένη" άποψη για τις αμυντικές βιομηχανίες
    1. πνιγμένες στα χρέη 2 δις - η ΕΛΒΟ χρωστάει 70 εκ. δηλαδή η χρήση ενός έτους - δηλαδή 0,35% των 2 δις !
    2. οι εργολάβοι που έχουν υποκατασκευαστικό έργο ήρθα από μόνοι τους ή ήταν επιλογές των διορισμένων διοικήσεων ;
    και άλλα ...

    καλά οι οπλάδες αρθρογραφούν στην "καθημερινή" ή πληρώνουν αυτά τα άρθρα κατ΄αποκοπή μπράβο Αλέξη και εις χειρότερα ξεπέρασες τον εαυτούλη σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕΡΟΣ Α’

    Διαβάσαμε λοιπόν ένα ακόμη άρθρο για τις «αμαρτωλές» Ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες με τις συνήθεις πληροφορίες περί χρηματοπιστωτικών ελειμμάτων, και την ξαναζεσταμένη πληροφόρηση και παραπληροφόρηση περί «κακοσχεδιασμών», «πελατειακών σχέσεων», «κακή διανομή προσωπικού», κ.λ.π. Προέχει βέβαια η κάπως «έξυπνη» και οφθαλμοφανής παρατήρηση του αρθογράφου ότι η Ελλάδα αμυντικές δαπάνες έχει αλλά δεν έχει «πυλώνα αμυντικής βιομηχανίας». Το άρθρο επίσης ΔΕΝ έχει καμμία αλληλένδετη ανάλυση εκτός από τα πολιτικά τετριμμένα για το «μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο». Μερικές συγκριτικες παρατηρήσεις είναι αρμόζουσες:

    1. Κοινός σχεδιασμός. Ο αρθογράφος ΔΕΝ εξηγεί ότι ΚΟΙΝΟΣ σχεδιασμός μεταξύ των Ελληνικών ΕΔ και διαφόρων Ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΔΕΝ υπάρχει. Παλαιότερα, όταν ένα Α/Φ της Ελληνικής ΠΑ, μαχητικό ή μεταφορικό εισάγονταν στο εργοστάσιο της ΕΑΒ στην Τανάγρα για κάποια υψηλότερης βαθμίδας συντήρηση ή αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό, η ΕΑΒ ΔΕΝ είχε ιδέα τί ανάλογες εργασίες είχαν γίνει στο εν λόγω Α/Φ από την ΠΑ κι από την τελευταία φορά που το ίδιο Α/Φ είχε βγεί από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Εν ολίγοις, το Α/Φ έφθανε χωρίς μητρώο και μάλιστα χωρίς ηλεκτρονικό μητρώο. Όσον αφορά την ηλεκτρονική διασύνδεση συστημάτων πληροφορικής της ΕΑΒ με αυτά της λογιστικής μέριμνας της ΠΑ, ούτε καν υπήρχε. Διάφορες απόπειρες τέτοιας διασύνδεσης είχαν αποτύχει γιατί υπεύθυνοι αξ. της ΠΑ μετατίθονταν και υπήρχε κενό λήψης αποφάσεων. Ταυτόχρονα βέβαια, το χρονοβόρο κόστος εργασιών συντήρησης – αναβάθμισης – εκσυγχρονισμού ανέβαινε τόσο για την ΕΑΒ όσο και την ΠΑ. Αλλά, «ώχ βρε αδελφέ...».

    2. «Αδύνατον, εφευρέθη – παράγεται στην Ελλάδα». Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ αμυντικές εφαρμογές που εφεύρονται – παράγονται στην Ελλαδίτσα έντεχνα «τορπιλίζονται» από τους κύκλους συμφερόντων που εντέχνως θα παραλάβουν τις μίζες τους εάν τέτοιο υλικό εισαχθεί από κάποια χώρα του εξωτερικού. Προσωπικά ΔΕΝ πίστευα τα ίδια μου τ’ αυτιά όταν άκουσα ανώτερο αξ. του ΠΒ να μοιρολογά τα δήθεν «έξοδα» για την ανάπτυξη Ελληνικού λογισμικού ελέγχου πυρών ΠΒ και να εκτιμά «καλλίτερα να το παίρναμε από τους Αμερικανούς» αντί να επικροτεί την Ελληνική ενέργεια έστω κι άν πληρώθηκαν μερικές παραπανήσιες δραχμές. Είμαι σίγουρος ότι ο εν λόγω αξ. με θητεία στο εξωτερικό γνώριζε ότι ούτε οι «γείτονες» ούτε οι Ισραηλινοί αντιμετώπισαν θέματα των δικών τους αμυντικών βιομηχανιών και τεχνογνωσίας με ανάλογο τρόπο. Αυτοί είναι εκεί που είναι, και η Ελλαδίτσα έχει αμυντικές δαπάνες αλλά όχι «πυλώνα αμυντικής βιομηχανίας» (κενόδοξο σχόλιο αυτό αλλά πάντως βαρύγδουπο). Είναι απορίας άξιο πώς έχουν «ξεφύγει» ορισμένες εταιρείες αμυντικού υλικού στην Ελληνική επικράτεια και καταφέρνουν και κάνουν εποικοδομητικό έργο για την εθνική άμυνα κι ασφάλεια παρά την διαστρεβλωμένη λογική «πάν τι ξένον το καλλίτερον».

    3. «Δεν μπορούμε ν’ ανοίξουμε και ν’ αντιγράψουμε – απαγορεύεται». Οι Ελληνικές ΕΔ κι αμυντικές βιομηχανίες έχουν μία... αρρωστημένη αντίληψη και λανθασμένη ευθυνοφοβία σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των «μαύρων κουτιών» με τους επεξεργαστές και λογισμικά που ελέγχουν την λειτουργία σύγχρονων οπλικών συστημάτων, και την προσεκτική ανάλυσή τους καθώς και την ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Άν νομίζουν οι αξ. των Ελληνικών ΕΔ και οι τεχνικοί των Ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού ότι οι «γείτονες», οι Ισραηλινοί, οι Κινέζοι, οι Πακιστανοί, κ.λ.π., «παίζουν» με την ίδια γελοία νοοτροπία απατούνται οικτρώς και – δυστυχώς – εξαπατούν κι αυτούς που υπηρετούν. Αρκεί κάποιος να εξετάσει την ιστορία της ανάπτυξης των Ισραηλινών ανεπάνδρωτων αναγνωριστικών και επιθετικών αεροχημάτων για να βρεί εύκολα τις Αμερικανικές τους ρίζες. Φυσικά, οι «γείτονες» έχουν κι αυτοί δανεισθεί το ίδιο «βιβλίο οδηγιών» της αντιγραφής – βελτίωσης κι «ανάποδων μηχανολογικών εφαρμογών» (reverse engineering).

    Λάμπρος Ε.Π. – εν Η.Π.Α. μετανάστης
    23-1-2011, τοπική ώρα 16:55 – ώρα Ελλάδος 23:55

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΕΡΟΣ Β’

    4. Ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και υπάρχοντες θεσμοί. Τα μεγάλα και τούδε χρηματοπιστωτικώς προβληματικά Ελληνικά αμυντικά βιομηχανικά συγκροτήματα ιστορικά δημιουργήθηκαν «εκ των ενόντων» χωρίς καμμία συνοχή και χωρίς προκαθορισμένους μακρόχρονους προγραμματικούς σκοπούς. Η ΕΑΒ δημιουργήθηκε από τις μεταχουντικές κυβερνήσεις Καραμανλή με την συνδρομή της τότε Αμερικανικής Lockheed (σημερινής Lockheed Martin). Η διοργάνωση της ΕΑΒ από την τότε Lockheed περιορίστηκε στο στήσιμο μίας αεροπορικής επισκευαστικής βάσης και όχι μίας σύγχρονης αεροπορικής βιομηχανικής εγκατάστασης με προοπτικές εξέλιξης, με κύριο πελάτη την Ελληνική ΠΑ και με κύριο σκοπό την υψηλοτέρου επιπέδου συντήρηση μαχητικών Α/Φ όπως τα McDonnell F-4E/RF-4E Phantom II (είχαν γίνει επερωτήσεις στην τότε Βουλή γιατί αυτά τα Α/Φ της Ελληνικής ΠΑ στέλνονταν για υψηλό βαθμό συντήρησης στο Ισραήλ και άλλες χώρες). Το δε Αμερικανικό τεχνικό προσωπικό που ασχολήθηκε με την όλη υπόθεση κατά βάση ήταν συνταξιούχοι Αμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν πρόσφατα περατώσει την καριέρα τους στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η Lockheed δεν απασχόλησε το δικό της προσωπικό από τις γραμμές παραγωγής της στις Η.Π.Α. στο στήσιμο της ΕΑΒ. Η ΕΑΒ όμως ΝΟΜΙΚΩΣ ποτέ δεν υπάχθηκε στην Ελληνική ΠΑ ή στο καθ’ εαυτού ΥΕΘΑ. Παρά την τεχνικώς άριστη δουλειά της, ο κανονισμός λειτουργίας της έγινε το γνωστό ερμαφρόδειτο κρατικών επιχειρήσεων η δε διεκπεραίωση των διαφόρων συμβολαίων έπεφτε συχνά θύμα εργατικών κινητοποιήσεων, κ.λ.π. Άς κάνουμε μία ιστορική σύγκριση με την ανά¬πτυξη της Ισραηλινής αεροπορικής βιομηχανίας – της τούδε Israeli Aerospace Industries ή ΙΑΙ – η οποία ήταν υπό την αιγίδα του Ισραηλινού ΥΕΘΑ και ο ρόλος της ήταν πάντα συνυφασμένος όχι μόνον με την εθνική ασφάλεια αλλά με την ίδια εθνική επιβίωση του κράτους του Ισραήλ. Φυσικά, οι εκάστοτε διοικήσεις της ΙΑΙ ήταν το «κάτι άλλο» από πλευράς διορατικότητας και τεχνικών ικανοτήτων. Η «γείτονος» έχει εφαρμόσει ένα διαφορετικό μοντέλο της «έμμεσης ανάμιξης» των ΕΔ της στην δημιουργία, διοίκηση και προσανατολισμό των αμυντικών της βιομηχανιών. Εκεί παίζoυν έναν μέγιστο ρόλο το επικουρικό συνταξιοδοτικό ταμείο των Τουρκικών ΕΔ το περιβόητο ΟΥΑΚ, το Ίδρυμα Ενίσχυσης ΤΕΔ (ΙΕΤΕΔ), και το Ταμείο Ενίσχυσης Αμυντικής Βιομηχανίας (ΤΕΑΒ) (το ΤΕΑΒ έχει άμεσα φορολογικά έσοδα εντός Τουρκίας). Τα ΟΥΑΚ-ΙΕΤΕΔ είναι μέτοχοι σε κύριες Τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες όπως οι Aselsan, Roketsan, TUSAS, κ.λ.π. Στήν ουσία, ένα μεγάλο μέρος των Τουρκικών αμυντικών δαπανών είναι «κατευθυνόμενες» από τις ΤΕΔ αλλά στην ουσία «ανακυκλώνονται» μέσα στην Τουρκική οικονομία. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το αξιωματικώς μεγάλο κόστος αμυντικής παραγωγής των Τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών πολιτικώς καλύπτεται έστω και άν σε πολλές περιπτώσεις είναι οικονομικώς ασύμφορο, π.χ., ο πρόσφατος και τελείως άχρηστος εκσυγχρονισμός Τουρκικών αρμάτων μάχης Μ60Α3 με Ισραηλινή τεχνική βοήθεια (ΙΜΙ) ανά μονάδα ισοδυνάμησε με το κόστος αγοράς ενός καινούργιου άρματος General Dynamics Land Systems M1A2 Abrams. Σε ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗ, τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία των Ελληνικών ΕΔ όπως το ΜΤΣ, ΔΕΝ είχαν καμμία ΘΕΣΜΙΚΗ και ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ανάμιξη στην ανάπτυξη των Ελληνικών αμυντικών βιομηχανικών συγκροτημάτων. Φυσικά, είναι πολύ πιό εύκολο ν’ απολαμβάνει κάποιος τον συνταξιοδοτικό του καφέ και να γράφει και κάποια λίαν δικαιολογημένη επιστολή διαμαρτυρίας για την δημοσιογραφική παραπληροφόρηση σχετικά μ’ εκείνα τα μερίσματα του ΜΤΣ, παρά να προσπαθήσει να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ αυτά τα μερίσματα μέσω ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ – ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ στα βιομηχανικά αμυντικά συγκροτήματα της χώρας. Το τελευταίο θέλει φιλότιμο και συνεχή επίπονη δουλειά – «μα εγώ βγήκα στην σύνταξη, τι τά θέλω τώρα αυτά...».

    5. Παντελής απουσία συνεργασίας ΑΕΙ–ΕΔ–Αμυντικών Βιομηχανιών. Η «μεγάλη πληγή» στον Ελληνικό αμυντικό θώρακα. Με τα λανθασμένα και φτηνά πολιτικά συνθήματα περί «πολεμοκαπηλείας» στα υπερπολιτικοποιημένα ΑΕΙ, υπάρχει παντελής έλλειψη συνεργασίας σ’ αυτόν τον τομέα.

    Λάμπρος Ε.Π.–εν Η.Π.Α. μετανάστης
    23-1-2011, τοπική ώρα 22:50, ώρα Ελλάδος 05:50, 24/1/2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.