8/1/11

Σκεπτικισμός διπλωματών για τα «ανοίγματα»


Με σκεπτικισμό, τουλάχιστον, αντιμετωπίζει μέρος του διπλωματικού σώματος τα συνεχιζόμενα ανοίγματα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς την Τουρκία, τα οποία θεωρεί ότι δεν έχουν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Οπως αναφέρει έμπειρος διπλωμάτης, ακόμη και γενικές αναφορές σε βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες στην πράξη ακυρώνονται με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να μεταβάλει την τακτική της ως προς τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και την προσπάθεια να ενισχύει διά της επαναλήψεως τις διεκδικήσεις της.
Ετσι, ο αυξημένος αριθμός των υπερπτήσεων τις προηγούμενες εβδομάδες και η ποιοτική αναβάθμισή τους προκαλούν τουλάχιστον σκεπτικισμό, αλλά και εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο από το διπλωματικό σώμα για μεταβολή της στάσης έναντι της Αγκυρας και υιοθέτηση πιο σκληρών θέσεων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να παγιωθεί και η τακτική των υπερπτήσεων ούτε οι διελεύσεις τουρκικών πλοίων κοντά στα παράλια της Αττικής, όπως στο παρελθόν κάναμε με τις παραβάσεις και παραβιάσεις, που πλέον έχουν γίνει καθημερινότητα», επισημαίνει ο ίδιος διπλωμάτης.

Στις εισηγήσεις προς τον κ. Παπανδρέου, που αφορούσαν ακόμη και μεταβολή του προγράμματός του κατά την επίσκεψη στο Ερζερούμ ώστε να καταστεί σαφές ότι η Αθήνα είναι ενοχλημένη και δεν πρόκειται να ανεχθεί την τουρκική προκλητικότητα, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα στην Αγκυρα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η βία ως μέσο πίεσης, όταν εξελίσσεται ένας διάλογος για διευθέτηση των διμερών διαφορών.

«Οταν έχει μορφοποιηθεί το πλαίσιο διαλόγου, όταν οι δύο πρωθυπουργοί έχουν δώσει οδηγίες για εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών, όταν οι ίδιοι συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ανανεώνουν τις πολιτικές κατευθύνσεις προς τους υφισταμένους τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των διμερών σχέσεων, το να φθάνουν τουρκικά πολεμικά πλοία στο Σούνιο και να συνεχίζονται οι υπερπτήσεις, που συνιστούν αμφισβήτηση κυριαρχίας, είναι ουσιαστικά άσκηση βίας από την τουρκική πλευρά και η Αθήνα θα πρέπει να ανεβάσει τους τόνους της αντίδρασής της, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτή την τακτική», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την εξέλιξη της χθεσινής συνάντησης και συζήτησης εφ’ όλης της ύλης μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, στις διπλωματικές τάξεις δεν υπάρχει αισιοδοξία για παραγωγή αποτελεσμάτων. Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ειδικά στις διερευνητικές απέχουμε πολύ ακόμα από το να έχουμε ένα συμφωνημένο πλαίσιο.http://news.kathimerini.gr

9 σχόλια:

  1. Το κουφό που έβαλαν οι τούρκοι το "θά 'ρθεις σαν αστραπή" και αναφέρεται στον Μαρμαρωμένο Βασιλιά το είδατε;!!!@#$Ε^$*#@^@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το οτι η Τουρκια κλιμακωνει τις αμφισβητησεις της εθνικης μας κυριαρχιας και ο ΓΑΠ δεν μεταβαλλει την σταση του απεναντι στην Τουρκια στο ελαχιστο δειχνει καθε μερα και περισσοτερο οτι ο ΓΑΠ εκτελει διατεταγμενη ΝΑΤΟ-Αμερικανικη αποστολη. Το πατριωτικο κομματι του ΠΑΣΟΚ, αν υπαρχει ακομη, πρεπει να παρει επισημη δημσια θεση εδω και τωρα. Οταν ο ΓΑΠ θεωρει τις υπερπτησεις ελληνικων νησιων ρουτινα (παραφραζω αλλα αυτη ειναι η ουσια εφοσον δεν αντιδρουμε), ανοιγουμε την ορεξη στην Τουρκια για μεγαλυτερες προκλησεις και τετελεσμενα.

    Εφτασε ο καιρος να αποκτησει η χωρα μας κυβερνηση Ελληνικων συμφεροντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑ ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΙΓΕ ΚΑΛΑ ΦΚ ΑΡΕ ΠΡΟΒΑΤΟ PUN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥ-
    ΡΓΟΥ,ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑΣ ΤΗΣ
    ΚΕΜΑΛΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ,ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΥΔΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕ-
    ΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΟΝΟΦΟΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΔΙΑΛΑ-
    ΞΙΑ.

    Η ΚΑΘΕΤΗ ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕ-
    ΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΤΟ-
    ΧΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ,ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ
    ΤΟ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑ
    ΤΙΚΟΤΗΤΟΣ,ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ
    ΕΙΣΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ.

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
    ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ,ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΕΟ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ
    ΚΩΛΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ-ΚΕΜΑΛΙΚΗ
    ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφτασε ο καιρος να αποκτησει η χωρα μας κυβερνηση Ελληνικων συμφεροντων.
    8 Ιανουαρίου 2011 4:24 μ.μ.

    Μαλον ιδιωτικων συμφεροντων ενοεις ,γιατι περα απο κριτικα σχολια σε καθε λογης φορουν και μπλογκ δεν ειδα κανεναν να ανακοινωνει επισιμη προταση ωστε να εκτεθει στο στιβο των εκλογων.Μονο παριστανουν τους υπερανω και καλα ελληναραδες και υπερ του εθνους πουλαει τωρα ξερεις ,λαικιζοντας ασυστολα.Απ'εξω απο το χωρο ...ολοι ξερουν βα χωρευουν.
    Βαρεθηκα βαθυστοχαστες αποκαλυψεις καθε συνομοσιας . Μηπως απλα χτυπαμε το σαμαρι για να το ακουσει το γαιδουρι ,αυτοι γιατι παιρνουν θελω και εγω . Ο καιρος της ανοχης τελειωσε για ολους.Βαρεθηκα καταντησε γελοιο πλεον οι μεν μας ζαλισανε για τον Τζεφρη τον αμερικανοθρεμενω οι αλλοι οι υπερασπιστες της ελληνικοτητας οι αμεμπτοι ,ευπατριδες αρκετα.Απο εργα πασχουμε και δουλεια οχι απο αναλυσεις .
    Αιρετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τό σπουδαιο πού πρόσεξα στήν ομιλία τών Πρωθυπουργών Τουρκίας καί Ελλάδος είναι:
    Συνεταιρίζω,κάνω κάποιον φίλον κάποιου,προσλαμβάνω συνέταιρον εις τήν εργασίαν μου,συνάπτω εταιρείαν μέ κάποιον ,-ους , ή συνεταιρισμόν.
    Συνεταιρικός=ο αναφερόμενος εις τόν συνέταιρον,-ους,συντροφικός!
    Τί είπε ο κύριος Ερντγάν;
    Νά αφήσουμε τίς άλλες σκέψεις τού παρελθόντος καί να επικεντρωθούμε στήν "εταιρική" μας σχέση,,,,
    Παρακαλώ όποιος γνωρίζει τήν λεπτμέρεια τής ομιλίας,καί τών δύο σε αυτό ακριβώς το σημείο,άς το δημοσιεύσει.Ίσως άκουσα λάθος.
    Σύντροφοι λοιπόν!!!
    Καζαντήσαμε μέ τους συνεταίρους μας τής Ευρωπαικής Ένωσης,τώρα θά βρούμε παρηγοριά στήν αγκαλιά τού γείτονα!!!
    Σύντροφοι,ο αγώνας μας τώρα δικαιώνεται.Εμπρός στόν αγώνα...
    τής συντροφίας!
    Όχι στην Μοναξιά!Σκοτώνει...
    Όλοι μιά Οικογένεια!
    Η ζεστή αγκάλη τής Ελλάδος,θά ζεστάνει αυτούς πού η φτώχεια χτύπησε...καί δεν έχουν καύσιμα να ζεσταθούν,λόγω τού ΔΝΤ!
    Τών Αναμορφωτών μας!!!
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι στην ευχή καίγονται να ενταχθούν στην ΕΕ; Δεν βλέπουν τα χάλια της; Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο δυνατοί όσο δείχνουν;
    Όσο για τα... "ανοίγματα", θα μας τα "κλείσει" ο Ερντογάν. Ειδικός στο Οθωμανικό κλείσιμο βιβλίων που τόσο αρέσει στις ελίτ μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αλίμονο, αν δεν είναι ο τούρκος αξιόπιστος συνομιλητής και...συνεργάτης-συνέταιρος,τότε ποιος είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ;
    ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ.

    ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΧΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.