9/1/11

Ποια είναι η αμερικανική Noble Energy

Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy είναι μια από τις 10 μεγαλύτερες παγκοσμίως στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης και μέσω κοινοπραξίας με την ισραηλινή εταιρεία Delek διεξάγει τις έρευνες στην ανακηρυγμένη από το Ισραήλ ΑΟΖ του. Η αμερικανική εταιρεία, με έδρα στο Τέξας, έχει εξασφαλίσει ποσοστό 39,6% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του «Λεβιάθαν», 36% στο πεδίο Ταμάρ και διαθέτει επίσης ποσοστό 47% στο μοναδικό υφιστάμενο παραγωγικό κοίτασμα του Ισραήλ, στο πεδίο Mari-B. Το όνομα της ισραηλινής Delek, είχε ακουστεί ως ενδιαφερόμενης για την Shell Hellas.
H Shell (όπως και η γαλλική TOTAL) είναι μια από τις πολυεθνικές με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση - σύμφωνα με δικές της διαρροές - έχει ήδη έρθει σε επαφή για το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας κοινοπραξίας, με τη συμμετοχή όπως όλα δείχνουν και τουρκικών κεφαλαίων, με στόχο την εκμετάλλευση του πετρελαίου στο Αιγαίο.

Η Ισραηλινή Delek εξαγόρασε πρόσφατα ποσοστό 1% της Noble έναντι 140 εκατ. δολαρίων, αυξάνοντας το ποσοστό που κατέχει στο 3%. Η Noble Energy διεξάγει επίσης τις έρευνες στη ζώνη που έχει οριοθετήσει η Κύπρος και ειδικότερα στο «οικόπεδο 12», από τον Ιούνη του 2009, οπότε της παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα από το υπουργείο εμπορίου της Κύπρου.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του «παιχνιδιού» που παίζεται στην περιοχή, αρκεί να αναφερθεί το εξής: Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, η Noble Energy ζήτησε την παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, στο «υψηλότερο επίπεδο», για να επιτύχει τη διασφάλιση των συμφερόντων της. Είναι, επίσης, αποκαλυπτικό το γεγονός ότι το Ισραήλ προσπαθούσε εδώ και δεκαετίες να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας, προσφέροντας προς εκμετάλλευση τα ενεργειακά του φιλέτα, με χαμηλούς φόρους και δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όμως, απέφευγαν μια τέτοια επένδυση, φοβούμενες πιθανή ρήξη με τους Αραβες και Ιρανούς συνεργάτες τους, αλλά και λόγω του πολεμικού κλίματος στην περιοχή. Ανάμεσα στις μικρές ισραηλινές εταιρείες που ερευνούσαν την περιοχή ήταν και η Ratio Oil Exploration LP, η οποία το 2007 αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του θαλάσσιου οικοπέδου, στο οποίο τελικά εντοπίστηκε το «Λεβιάθαν». Η Ratio πούλησε το 85% του μεριδίου της στην ισραηλινή Delek και στην αμερικανική Noble Energy, οι οποίες τελικά ανέλαβαν από κοινού την έρευνα.http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6029478&publDate=9/1/2011

4 σχόλια:

  1. Η επιθυμία της DELEK είναι να αναλάβει την διαχείριση των κοιτασμάτων Αιγαίου και Κύπρου. Η «διαπραγματεύσεις- εγγυήσεις» και παροχή βοήθειας σε πολλά επίπεδα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι σε τελικό στάδιο. Μάλιστα σε επίπεδο εργολαβίας για λογαριασμό της DELEK θα αναλάβουν και δυο Ελληνικές εταιρείες στα έργα. Τα «τρυπάνια» θα είναι έτοιμα στα μέσα του καλοκαιριού. Το εργατικό δυναμικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ευθύνη των Ελλ. Εταιρειών.
    Περιμένουν το τελικό στάδιο οριοθέτησης των «οικοπέδων» εντός 2-3 μηνών.
    Η βιασύνη τους αποτελεί θετικό γεωστρατηγικό παράγοντα στην περιοχή μας και μας ανοίγει άλλους ορίζοντες σε πολλά επίπεδα.
    Με αυτή την συνεργασία μένει η γειτόνισσα έξω από το παιχνίδι του ενεργειακού παίχτη στο Αιγαίο όπου τελικά δυσκολεύουν τα πράγματα για ειρήνευση στο Αιγαίο.
    Η γειτόνισσα βλέποντας τον αποκλεισμό της στο Αιγαίο θα προκαλέσει σίγουρα με περισσότερες επιθετικές ενέργειες την παρουσία της στην περιοχή.
    Θα μπορούσαμε ποτέ μόνοι μας να οριοθετήσουμε τις Ελληνικές ΑΟΖ;

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KYRIE PETRO, MHPOS MPORO NA SAS ERWTHSW TI HTAN AYTO POU EGINE STIS 7 TOU MHNOS PROXTHES, TO OPOIO AN KAI TOSO SYNTARAKTIKO OPWS EIXATE PEI, DEN TO PHRAME XAMPARI?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.chinapost.com.tw/business/global-markets/2011/01/05/286348/Israel-to.htm

    Το θέμα δεν είναι ποιά είναι η DELEK και η NOBLE. Το θέμα είναι ποιό είναι το Ισραήλ.
    Που προχώρησε σε αύξηση της φορολογίας, δηλαδή το Ισραήλ απαιτεί μεγαλύτερο μερίδιο από τις εταιρίες.
    Βέβαια, για να έχει ένα κράτος τέτοια πυγμή πρέπει να έχει καθαρούς πολιτικούς και όχι ξεπουλημένα ασπόνδυλα τομάρια που πλιατσικολογούν στα ερείπια της χώρας τους,
    για να πάρουν μια μίζα παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για πολλοστή φορά θα παρακαλέσω αυτούς που δίνουν συνδέσμους, να τους δίνουν ως υπερσυνδέσμους (hyperlinks), ώστε να μην αναγκάζουν τους άλλους σε αντιγραφή και επικόλληση. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.