18/1/11

"Το παράδοξο" Vs "Δικός τους ο εθνικισμός και ο κοσμοπολιτισμός"

Eίναι ίσως παράδοξο, αλλά συμβαίνει. Οσο πολλαπλασιάζονται οι ελληνοτουρκικές επαφές τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα για το αν πραγματικά έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική πρόοδος στις πολύπαθες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το ίδιο συνέβη και τη φορά αυτή με το Ερζερούμ: αντί να υπάρξουν απτές αποδείξεις κάποιας συγκεκριμένης προόδου, δημιουργήθηκαν πρόσθετα ερωτήματα, κυρίως για το περιεχόμενο της μακράς κατ΄ ιδίαν συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών, το οποίο, ως είθισται, δεν ανακοινώθηκε.
Το αποτέλεσμα ήταν να φουντώσουν και πάλι, όπως επίσης είθισται, τα σενάρια περί μυστικής διπλωματίας με κύριο αντικείμενο την περιώνυμη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου. Μόνο που κανένας δεν σκέφθηκε ότι προτού υπάρξει συνεκμετάλλευση (αν φυσικά υπάρξει), πρώτον, θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί οι περιοχές όπου υπάρχουν τα περίφημα αυτά κοιτάσματα (και αυτό ακόμη δεν το γνωρίζουμε) και, δεύτερον, να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, για την οποία παλεύουν από το 1975, δηλαδή εδώ και 35 συναπτά έτη.

Mπορεί λοιπόν να μην υπήρξε πρόοδος ως προς την επίλυση των γνωστών προβλημάτων, υπήρξε όμως κάτι άλλο, πολύ σημαντικό, το οποίο ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στο παρελθόν. Η ειλικρινής και χωρίς διπλωματικές περιστροφές παρουσία των θέσεων των δύο πλευρών. Και υπό την έννοια αυτή η ανοικτή καταγγελία των παράνομων τουρκικών ενεργειών από τον έλληνα πρωθυπουργό ενώπιον του πλέον αρμοδίου ακροατηρίου (δηλαδή της αφρόκρεμας των τούρκων πρέσβεων) υπήρξε μια θαρραλέα ενέργεια που έβαλε επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους. Γι΄ αυτό άλλωστε ενόχλησε προσωπικά τον κ. Ερντογάν. Το γεγονός όμως αυτό δεν αλλάζει την πεποίθηση του κ. Παπανδρέου ότι είναι αναγκαίο και προς το αμοιβαίο συμφέρον να αποκατασταθούν επιτέλους σχέσεις καλής γειτονίας και ειλικρινούς συνεργασίας με την Τουρκία και ότι λέγοντας την αλήθεια αυτό μπορεί να επιτευχθεί πολύ πιο εύκολα. Πιστεύει μάλιστα ότι στο πρόσωπο του σημερινού τούρκου πρωθυπουργού έχει βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή.

Οι δύο πρωθυπουργοί όμως δεν λειτουργούν εν κενώ·(Την ανησυχία του για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβάλει επικοινωνιακά τις προαποφασισμένες διευθετήσεις με την Τουρκία εκφράζει το «Βήμα» της Κυριακής, θεωρώντας προφανώς δεδομένο ότι αυτές περιλαμβάνουν σοβαρές παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα, στο όνομα του να προχωρήσει η συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Σ' αυτό το πνεύμα κινείται και ο αρθρογράφος της εφημερίδας Γ. Καρτάλης ) διότι έχουν να αντιμετωπίσουν, πρώτον, μια καχύποπτη κοινή γνώμη και, δεύτερον, τη γνωστή εθνικιστική υστερία (για καθαρά κομματικούς λόγους) των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εδώ έρχεται να προστεθεί η αρνητική στάση του στρατιωτικού κατεστημένου και όχι μόνο στην Τουρκία, όπου φυσικά είναι και ισχυρότερη.

Tο πρόβλημα λοιπόν δεν είναι οι προθέσεις των δύο πρωθυπουργών, αλλά τα εμπόδια που θέτουν οι υπόλοιποι παράγοντες. Διότι, αν υποτεθεί ότι αύριο το πρωί συμφωνούν οι διπλωμάτες στο πλαίσιο των περιώνυμων διερευνητικών επαφών, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης, των κομμάτων και του στρατιωτικού κατεστημένου; Πόσο έτοιμες θα είναι τότε και οι δύο κυβερνήσεις να πληρώσουν το αναγκαίο πολιτικό κόστος για να επιβάλουν τη λύση η οποία θα έχει συμφωνηθεί; ( Η αυτονόητη ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: Αν, όπως λένε η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία γίνονται στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και δεν εμπεριέχουν απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων και παραχώρησή τους στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα μονοπώλια, τότε γιατί μια κυβέρνηση να φοβάται το πολιτικό κόστος από μια τέτοια συμφωνία; Είναι φανερός ο λάκκος που κρύβει η φάβα τους και δεν μπορούν να τον κρύψουν με τη συκοφαντία και την προσπάθεια να διαστρεβλώσουν το ΚΚΕ. Οπως ο Γ. Παπανδρέου τις προάλλες στη Βουλή, έτσι κι αυτοί τώρα πιάνονται στα πράσα.)Το ερώτημα αυτό αποκτά πρόσθετη αξία καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών λόγω της τεράστιας οικονομικής κρίσης και δεν θα ήθελε να δημιουργήσει μία ακόμη εστία έντασης και αναταραχής, ενώ η τουρκική κυβέρνηση έχει μπροστά της το εμπόδιο των εκλογών του προσεχούς Ιουνίου. Ας μην αναμένουμε λοιπόν ότι θα έχουμε σύντομα κάποια λύση στα ελληνοτουρκικά προβλήματα και ας ελπίσουμε ότι, τουλάχιστον, θα διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
(Στο ίδιο πνεύμα, ο ΣΚΑΪ του Αλαφούζου, με αφορμή την αντιπαράθεση για τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή απαντώντας στην Ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα για το Αιγαίο, οδυρόταν την περασμένη Παρασκευή ότι το ΚΚΕ ασχολείται με θέματα που μέχρι πρότινος ασχολούνταν κόμματα «στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος» και ότι «επενδύει σε έναν εθνικισμό νέου τύπου»! Η «σχολιάστρια» του σταθμού Ε. Τριανταφύλλου αναρωτιόταν αν «άλλαξε η ανάλυση ή οι αντιλήψεις» του ΚΚΕ και με ύφος εκατό πιθήκων κουνούσε το χέρι στο Κόμμα ότι δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα στον πρωθυπουργό!)
Tovima.gr  - Rizospastis.gr

2 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το πόσο θάρρος επέδειξε ο πρωθυπουργός λέγοντας όσα είπε στους πρεσβευτές της Τουρκίας θα φανεί στο μέλλον, όταν αρχίσουμε να βλέπουμε τι συμφωνήθηκε στην ιδιαίτερη δίωρη συνομιλία τους. Θα φανεί δηλαδή αν ήταν θάρρος, απόκρυψη και παραπλανηση της ελληνικής κοινής γνώμης ή κάτι άλλο...πχ κάποια αναβολή της εφαρμογής όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι (εκτός του άρθρου του σοβαρού δημοσιογράφου κ. Καρτάλη)στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ υπάρχει και άρθρο του καθηγητή κ. Ηρακλείδη (πρωταγωνιστή-για να είμαι ευγενής- της ελληνοτουρκικής προσέγγισης πάση θυσια, από την πλευρά μας η θυσία)στο οποίο απαριθμεί δέκα σημεία όπου οι δυο πλευρές συμφωνούν. Το δέκατο σημείο αναφέρει ότι δεν θα θιγεί το ζήτημα της ΑΟΖ που περιλαμβάνει το Καστελλόριζο. Εξ ου και ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε στήν προκλητική έως περιφρονητική ομιλία της κ. Παπαρήγα που του ζητούσε να πει τι γίνεται μετην ΑΟΖ του Καστελόρριζου. Τόσο θάρρος.
    ΥΓ. Οι χειριστές του ιστολόγιου ίσως θα έπρεπε να αναρτήσουν το άρθρο του κ. Ηρακλειδη, καλά πληροφορημένου περί το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΑΠ, ρόμπα σε έκανε η Αλέκα στη Βουλή, το φυσάνε τα παπαγαλάκια και δε κρυώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.