25/4/11

Η επέτειος της 24ης Απριλίου στην... Κωνσταντινούπολη!

Από τον Guy Perrier, στη Le Monde.




Πολλές δημόσιες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη καθώς και σε ολόκληρη την Τουρκία στις 24 Απριλίου, την ημέρα της σύλληψης των επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη το 1915 η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της γενοκτονίας από την «Επιτροπή της Ένωσης και της Προόδου».





Ο Σύλλογος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Κωνσταντινούπολης (IHD ), είχε καλέσει για συμμετοχή σε συλλαλητήριο έξω από το Μουσείο της Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης.
Είναι σε αυτή τη πρώην φυλακή, το παλάτι του Ιμπραήμ Πασά, που φυλακίστηκαν οι Αρμένιοι διανοούμενοι και πολιτικοί πριν εξοντωθούν.

Μετάφραση: «Το 1915 είναι μια γενοκτονία. Η Γενοκτονία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
 Le Monde.fr  24.01.2011



7 σχόλια:

  1. Επειδή δεν γνωρίζω τη τουρκική γλώσσα, ζητείται επιβεβαίωση της μετάφρασης που έκανε η Μόντ από κάποιο που ξέρει τουρκικά.
    Γιατί, από τι ξέρω, θα ήταν πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο όρος ¨αυτοκτονία" στην Τουρκία για τις σφαγές των Αρμενίων.
    Ακόμα από τους διανοουμένους και ιστορικούς που διαπραγματεύονται κάποια αναγνώριση (τα πάντα παζαρεύονται!) χρησιμοποιείται ο όρος "Μεγάλη Καταστροφή" που αποδίδει στους Αρμένιους σφαγές τούρκικου πληθυσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σρα πλακάτ που κρατάνε γράφει νομίζω ότι εδώ σε αυτό το σημείο θανατώθικαν αρμένιοι διανοούμενοι.
    Και οι φωτό που κρατάνε είναι των διανοούμενων , συγγραφέων κ.λπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1915 soykirimdir = 1915 Γενοκτονία.
    insalik sucudur= 'Eγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

    insan haklari dernegi = οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
    İstanbul Şubesi = παράρτημα Κωνσταντινούπολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ θερμά τον Ανώνυμο 5 Απριλίου 2011 7:09 μ.μ.

    Αλλά εκ του ασφαλούς μπορώ να πω ότι το συλλαλητήριο της 24ης Απριλιού 2011 στην Πόλη αποκτά ιστορική διάσταση, καθώς εμφανίζει για πρώτη φορά δημόσια τον όρο «Γενοκτονία» στο έδαφος της τουρκικής «Δημοκρατίας».
    Βέβαια, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μόνο 500 άτομα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Αρμενίων της Γαλλίας.
    Κρατώ όμως μικρό καλάθι σχετικά με τις αντίδρασης του κράτους του Her Dogan.

    Η θα το καταγγείλει, η θα το χρησιμοποιήσει προς τα έξω για να πείσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τη τελειότητα των δημοκρατικών θεσμών στη Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kalhmera sas xronia polla
    mia aplh erwthsh....giati oute h armenioi alla oute kai emeis den zhtame na kirixthei o kemal atatourk eklhmatias polemou? otan milame gia genoktonia prepei na zhtame kai thn katadikh tou san eglhmatia polemou mono etsi tha dextei kai h koinh eyrwpaikh gnwmh tis genoktonies kai den tha yparxei pleon h dynatothta ths tourkias na leei ta dika ths..apla pragmata einai paidia...

    (pontios ek germanias)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμε 26 Απριλίου 2011 9:23 π.μ
    Δεν είμαι νομικός αλλά θα σου πω τι γνώμη μου.
    Τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας δεν παραγράφονται και έτσι όπως λες θα μπορούσε κάποιος να κάνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η σε εθνικό δικαστήριο χώρας με δικαστήρια με οικουμενική αρμοδιότητα.
    Το θέμα είναι ότι ο Κεμάλ δεν υπάρχει πια, και μέχρι τώρα, από τι ξέρω, δεν έχει γίνει προσφυγή κατά νεκρού, καθώς η καταγγελίες αυτές είναι κατά ατόμου που έχει το δικαίωμα υπεράσπισης. Τα εγκλήματα πολέμου δεν είναι κληρονομικά.
    Τώρα για τις γενοκτονίες που διέπραξε το τουρκικό κράτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το αδίκημα της γενοκτονίας επίσης δεν παραγράφεται, αλλά το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία (όπως και οι ΗΠΑ) δεν αναγνωρίζει το ΔΔΧ! (Αν είναι δυνατόν, για χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ!).
    Αν και η απόφαση να προσφύγει ένα κράτος για τις γενοκτονίες της Τουρκίας είναι πολιτική, νομίζω ότι οι Αρμένιοι πρώτοι θα το έπραξαν, αλλά η προσφυγή δεν θα γινόταν δεκτή από το ΔΔΧ για το λόγο που προανάφερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Κριστιάν

    Συμφωνώ μ' αυτά που γράφεις. Θα προσθέσω ότι, για να προσφύγεις στην Δικαιοσύνη κατά του τουρκικού κράτους, πρέπει οι γενοκτονίες να έχουν αναγνωρισθεί.

    Στην Γαλλία και σε κάποια άλλα κράτη, η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωρισθεί. Δεν είναι, λοιπόν, ανάγκη να προσφύγει κανείς στο ΔΔΧ, αλλά μπορεί να το κάνει και στην Γαλλία. Φυσικά, η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει τυχόν εις βάρος της απόφαση, αλλά θα εκκρεμεί, όμως, η καταδίκη. Το θέμα είναι γιατί δεν το κάνουν οι Αρμένιοι και δεν ζητούν αποζημιώσεις. Είχα κάπου διαβάσει, αλλά δεν θυμάμαι πια πού, ότι επρόκειτο να το κάνουν. Δεν ξέρω, όμως, τι απέγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.