13/4/11

Τουρκία: Συγχαρητήριο μήνυμα του προέδρου Γκιούλ στη νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Κοσόβου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ συνεχάρη σήμερα τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχγιάγκα.Το συγχαρητήριο μήνυμα του Τούρκου προέδρου διαβίβασε στη νέα πρόεδρο του Κοσόβου ο πρέσβης της Τουρκίας στην Πρίστινα, Σονγκιούλ Οζάν.Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ατιφέτε Γιαχγιάγκα χαρακτήρισε την Τουρκία μια εξαιρετικά σημαντική φιλική χώρα για το Κόσοβο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πρίστινας στη στήριξη της 'Αγκυρας για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.


Στο μήνυμά του προς τη νέα πρόεδρο του Κοσόβου, ο κ. Γκιουλ εκφράζει την πεποίθηση ότι "οι φιλικοί και αδελφικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών" θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Γιαχγιάγκα στην προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την οικοδόμηση του Κοσόβου πάνω στις στέρεες βάσεις της έννομης τάξης, της πολυεθνικότητας, της πολυπολιτισμικότητας, της δημοκρατίας, της ισχύος και της ευημερίας.http://www.express.gr

Επιλογή των ΗΠΑ η νέα πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα
Η ανάδειξη, την περασμένη Παρασκευή, στο Κόσοβο, της Ατιφέτα Γιαχγιάγκα στο προεδρικό αξίωμα συνεχίζει να προκαλεί έκπληξη στους πολιτικούς κύκλους, αλλά και την κοινή γνώμη.

Η κ. Γιαχγιάγκα ουδέποτε ενεπλάκη στα πολιτικά δρώμενα και η μόνη διάκριση που είχε ήταν ο χαρακτηρισμός της "ικανής αστυνομικού" στον επαγγελματικό της φάκελο, που την ανέδειξε στη θέση του υποδιοικητή της αστυνομίας του Κοσόβου. Τη θέση αυτή κατείχε μέχρι την εκλογή της στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στο Κόσοβο, από τους 80 βουλευτές - επί συνόλου 120- που ψήφισαν για την εκλογή στην προεδρία της κ. Γιαχγιάγκα, τουλάχιστον οι 70 δεν είχαν ακούσει ποτέ κάτι γι' αυτήν, μια ώρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην κοινή γνώμη. Σε δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης του Κοσόβου (RTK) φάνηκε ότι το 90% των πολιτών δεν είχε ακούσει ποτέ αυτό το όνομα. Στο ερώτημα πώς έγινε και αναδείχθηκε στο ανώτατο αξίωμα μία άγνωστη προσωπικότητα απάντησε ο παραιτηθείς πρόεδρος του Κοσόβου, Μπεντζέτ Πατσόλι.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό "Klan Kosova", ο κ. Πατσόλι αποκάλυψε ότι η Γιαχγιάγκα επιλέχθηκε από τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Κρίστοφερ Ντελ. Ανέφερε δε ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Αμερικανού πρέσβη, στην οποία και συμμετείχαν, εκτός από τον ίδιο, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου, Ίσα Μουσταφά, ο Κρίστοφερ Ντελ, όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τον πρόεδρο, επέβαλε την εκλογή της Ατιφέτα Γιαχγιάγκα.

"Ο Αμερικανός πρέσβης άνοιξε κάποιο φάκελο που είχε όλη την ώρα μπροστά του, επάνω στο τραπέζι, έβγαλε ένα χαρτάκι και το έσπρωξε προς εμάς λέγοντας: αυτό το πρόσωπο θα στηρίξετε", ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Πατσόλι και συμπλήρωσε ότι ο Κρίστοφερ Ντελ προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρόταση, λέγοντας χαρακτηριστικά: "αν την απορρίψετε, θα χάσετε ένα μεγάλο φίλο και το Κόσοβο κάθε υποστήριξη από τις ΗΠΑ".

Ο κ. Πατσόλι παραδέχθηκε ότι όταν διάβασε το όνομα της κ. Γιαχγιάγκα στο σημείωμα του Κρίστοφερ Ντελ δεν γνώριζε τίποτα γι'αυτήν. Συμπέρανε, επίσης, από τον τρόπο που αντέδρασαν ο Χασίμ Θάτσι και ο Ίσα Μούσταφα πως ούτε αυτοί είχαν ακούσει το όνομα αυτό.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση αυτή, η Ατιφέτα Γιαχγιάγκα εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, λαμβάνοντας 80 ψήφους.

Η Ατιφέτα Γιαχγιάγκα είναι 36 ετών, σπούδασε νομικά και αμέσως μετά τις σπουδές εντάχθηκε στην Αστυνομική Δύναμη Κοσόβου (KPS). Με υποτροφία του FBI έκανε μετεκπαίδευση σε αστυνομικές ακαδημίες, στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Στην αστυνομία έχει το βαθμό του υποστράτηγου και μέχρι που εξελέγη πρόεδρος Δημοκρατίας ήταν υποδιοικητής της αστυνομίας του Κοσόβου.
http://web.ana-mpa.gr

1 σχόλιο:

  1. >Επιλογή των ΗΠΑ η νέα πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα<

    Όχι της Ρωσίας; Μα είναι η καρδιά της σερβικής ορθοδοξίας εκεί! Πού είναι ο East;

    >Η Ατιφέτα Γιαχγιάγκα είναι 36 ετών, σπούδασε νομικά και αμέσως μετά τις σπουδές εντάχθηκε στην Αστυνομική Δύναμη Κοσόβου (KPS).<

    Και πώς είχα την εντύπωση ότι είχε σπουδάσει χειρουργική; Μήπως κάνουν λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.