4/4/11

Ο Ανδρέας Ζάκος περιμένει ακόμα στα Φυλακισμένα Μνήματα…

- Το προδιαγραφόμενο λαμπρό μέλλον τιμά το ένδοξο, ηρωικό παρελθόν 
ΚΑΘΕ Έλληνας της Κύπρου, που σέβεται και αγαπά αυτόν τον δύστηνο τόπο, οφείλει να μεταβαίνει στα Φυλακισμένα Μνήματα. Εκεί είναι το Άγιο Θυσιαστήριο της κυπριακής ελευθερίας. Από το ιερό δισκοπότηρο των εννέα αθανάτων ηρώων που κείνται εκεί, να κοινωνεί του σώματος, του αίματος και της θυσίας των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Και να θυμάται μέχρι τα μύχια της ψυχής του ότι χάρη σε αυτούς τους ωραιότατους και ηρωικούς Έλληνες υπάρχει ακόμα αυτός ο τόπος, απ’ αιώνων ελληνικός. Όσο κι αν ψευτοϊστορικοί και εθνομηδενιστές επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να καθυβρίσουν τον μόνο αντιιμπεριαλιστικό, αντιαποικιακό και απελευθερωτικό αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού. Ας προσεχθούν οι ομιλίες που υπουργοί της κομμουνιστικής κυβέρνησης Χριστόφια εκφωνούν σε εκδηλώσεις για την εποποιία του 1955-59. Μετά βίας αναφέρουν έστω μία φορά τη λέξη ΕΟΚΑ.

Αν κάποιος εξωγήινος, άρτι αφιχθείς εξ Άρεως, προσγειωνόταν στην Κύπρο και άκουγε τις ομιλίες, θα διαπορούσε: «Μα, σε ποιον αγώνα συμμετείχαν; Ποιον ή ποιους είχαν αρχηγούς;». Θα έμενε με τις απορίες. Να θυμηθούμε την ομιλία του προέδρου της Βουλής στο μνημόσυνο του Αυξεντίου; Ως εάν ο Σταυραετός να ανήκε στα τάγματα των… χερουβίμ. Ουδεμία αναφορά ότι ήταν ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, ξέρετε, της οργάνωσης που ίδρυσε ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής και αγωνιζόταν με τον κυπριακό Ελληνισμό κατά του Βρετανού δυνάστη. Ή να αναφερθούμε στην προχθεσινή αναφορά της Βουλής, που παρασιώπησε ποιοι ήταν οι αρχηγοί του αγώνα της ΕΟΚΑ, κατ΄ αισχράν απαίτηση του ΑΚΕΛ. Τόση ξεφτίλα. Τόση κατάπτωση των κομμάτων και των βουλευτών. Ούτε ένας δεν βρέθηκε να διαφωνήσει με τη γελοιότητα και τη χαμέρπεια της απόφασης.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Με αφορμή ένα άλλο, σημαντικό, κατά την άποψή μας, γεγονός. Ανέκαθεν, εδώ και μια 55ετία και πλέον, ο εκάστοτε διευθυντής του ιστορικού Παγκυπρίου Γυμνασίου με αντιπροσωπία μαθητών μετέβαιναν, παραμονή της 1ης Απριλίου, στα Φυλακισμένα Μνήματα για να καταθέσουν στεφάνι στους εκεί ενταφιασμένους ήρωες. Μεταξύ αυτών είναι και ο Ανδρέας Ζάκος, που φοίτησε ένα χρονικό διάστημα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Μετά τον απαγχονισμό του, κάθε χρόνο αντιπροσωπία καθηγητών και μαθητών απέτιε το νενομισμένο σεβασμό στον ήρωα μαθητή. Κι όμως: Φέτος, η νέα διευθύντρια, υπήκουσα προφανώς σε άνωθεν εντολές, κατήργησε τη μετάβαση στα Φυλακισμένα Μνήματα. Γιατί; Διότι το ΑΚΕΛ και η κομμουνιστική κυβέρνηση Χριστόφια ακόμα καθυβρίζουν εκείνον τον ανεπανάληπτο αγώνα. Πώς να τον τιμήσουν, με μια επίσκεψη χρέους στον τάφο του Ανδρέα Ζάκου;

Αντί άλλης απάντησης στη Χριστίνα Καρατζιά και στους ΑΚΕΛικούς εθνομηδενιστές παραθέτουμε την τελευταία επιστολή του Ζάκου στον αδελφό του: «Αγαπητέ αδερφέ, όταν θα πάρεις το γράμμα μου αυτό, θα έχω φύγει για πάντα. (Υπάρχει κανείς που θα μείνει;) Η ώρα του θανάτου πλησιάζει. Μα στην ψυχή μας φωλιάζει η ηρεμία. Τη στιγμή αυτή ακούμε την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν. Στη θέση που βρισκόμαστε τώρα, ούτε με το μικροσκόπιο δεν μπορούμε ν’ ανακαλύψουμε πού υπάρχει τραγωδία στο θάνατο. Τότε μόνο θα αισθανόμουν λύπη, αν ήξερα ότι θα μπορούσα να μείνω πάντα νέος και αθάνατος, αν απέφευγα την εκτέλεση. Νομίζω πως με την εκτέλεση θα μείνω πάντα νέος κι αθάνατος. Πρώτα ή ύστερα θα έπρεπε να διαθέσω τη ζωή μου. Δεν βλέπω πιο κατάλληλη στιγμή από την τωρινή για να το κάμω. Δίνε θάρρος στην οικογένεια. Προσπάθησε να παρηγορήσεις τη μητέρα μας. Ο πρώτος της γιος από τώρα και στο εξής θα είσαι εσύ και όχι εγώ. Σε φιλώ, ο αδερφός σου Ανδρέας». - Ερρέτωσαν οι υβριστές και οι σπιθαμιαίοι.
http://www.sigmalive.com/
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 04/04/2011 

4 σχόλια:

  1. "Η ΕΟΚΑ κατηγορεί δριμύτατα το ΚΚΕ το οποίον επρόδωσε στους Άγγλους το όνομα του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Συνταγματάρχου Γ. Γρίβα:

    «Και ενώ αι Κυπριακοί Αρχαί ζαλισμένοι από τον αιφνιδιασμόν της 1ης Απριλίου προσπαθούν ματαίως να βρουν ποίοι οι πρωτεργάται και αρχηγοί του κινήματος, ο αρχηγός του ΚΚΕ Ζαχαριάδης εις την ραδιοφωνικήν εκείνην ομιλίαν του, αποκαλύπτει δια πρώτην φοράν εις τους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή. Και το ακελικόν όργανον «Ν. Δημοκράτης» έσπευσε να δημοσίευση την ομιλίαν εκείνην δια να μεταδοθή και εν Κύπρω παντού η προδοσία»"

    Εκεί σύντροφοι τα γ@μήσ@τε. Και όπως φαίνεται, δυστυχώς το χούι έμεινε σε αρκετούς από τότε. Κατά πως λένε οι φίλοι σας οι Άγγλοι: "Once a bartender, always a bartender" ισχύει και το: "Μια φορά χαφιές, για πάντα χαφιές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ οι Αγγλοι γνώριζαν έξι μήνες πρίν την ραδιοφωνική ομιλία την ταυτότητα του ΔΙΓΕΝΗ χωρίς αυτό βέβαια να ελαφρύνει σε τίποτα την πράξη του "σε άριστη φυσική κατάσταση" επιστρέψαντα απο το Νταχάου με Αγγλικά μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρίτα, αυτό που λες στο πρώτο μισό τής πρότασής σου το γράφει νομίζω σε βιβλίο του (ή άρθρο του) ο Μακάριος Δρουσιώτης (ξέρεις, ο φίλος τού Ντάουνερ). Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν είναι αλήθεια ή όχι ότι δηλαδή είχαν προλάβει άλλοι πριν τον Ζαχαριάδη και είχαν καρφώσει στα κρυφά στους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή. Θα συμφωνήσω μαζί σου στο δεύτερο μισό τής πρότασής σου, ότι η πράξη τού Ζαχαριάδη (αλλά και τού ΑΚΕΛ) που το κάρφωσαν δημοσίως δεν αναιρείται. Είναι αυτό το είδος τών πουλημένων ηγεσιών που παίρνει δυστυχώς στο λαιμό του ένα ολόκληρο κόσμο τής αριστεράς που έχει ιδανικά και κάποιοι κοπρίζουν επάνω τους (το ανάλογο άλλωστε έχει συμβεί επανειλημμένα και με τον κόσμο τής δεξιάς).

    Πάντως, αργότερα πολλές προσωπικότητες τής αριστεράς προσπάθησαν να επανορθώσουν τη ζημιά από το χαφιεδιλίκι τού Ζαχαριάδη. Ο αριστερός ιστορικός Σόλωνας Γρηγοριάδης, ο οποίος υπήρξε αξιωματικός του ΕΛΑΣ, σχολιάζοντας τις απόψεις του τότε γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ τονίζει: «Οι θέσεις αυτές όμως δεν ήταν ορθές. Εφ' όσον είχε αρχίσει ο απελευθερωτικός, αντιαποικιακός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, η αριστερά δεν είχε παρά να τον υποστηρίξει με όλα τα μέσα». Επίσης, στο τέλος του αγώνα, ο βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς, Ηλίας Ηλιου, μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων στις 18 Μαρτίου 1959, επί του «σχεδίου νόμου δια του οποίου τιμής ένεκεν ο Αντισυνταγματάρχης πεζικού εν αποστρατεία Γ. Γρίβας, προάγεται εις τον βαθμόν του Αντιστράτηγου», τόνισε τα εξής: «Η ΕΔΑ τιμά όλους χωρίς εξαιρεσιν τους αγωνιστάς του μεγαλειώδους εθνικοαπελευθερωτικού και αντιαποικιακού Κυπριακού αγώνος, ανεξαρτήτως της τοποθετήσεως των έναντι των συμφωνιών που ανέκοψαν αλλά δεν ετερμάτισαν το απαράγραπτο αίτημα της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου. Απονέμει την πρέπουσα τιμήν εις τον Συνταγματόρχην Γρίβαν και συμφωνεί με την πρότασιν του Αρχηγού των Φιλελευθέρων (Σοφοκλή Βενιζέλου) να εκφρασθή εν τω προσώπω του Συνταγματάρχου Γρίβα εις όλους τους επωνύμους και ανωνύμους ήρωας και μάρτυρας της Κυπριακής Ελευθερίας η ευγνωμοσύνη της Εθνικής Αντιπροσωπείας»

    Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, σε επιστολή του προς τη σύζυγο του Διγενή, Κική Γρίβα, ανέφερε ότι «εφάρμοσε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας του τα αντάρτικα σχέδια, που είχε χρησιμοποιήσει ο στρατηγός Γρίβας Διγενής κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959».

    Όσο για το ΑΚΕΛ; Άστα να πάνε. Αποτέλεσμα της στάσης του τότε ήταν το αγγλικό ΒΒC (εκπομπή 29 Αυγούστου 1956) να επαινεί το ΑΚΕΛ, διότι:
    «μέ φυλλάδια του αντιτίθεται εις την ΕΟΚΑ και ζητεί συνέχισιν της εκεχειρίας και την ειρήνευσιν πράγμα που δεικνύει ότι το ΑΚΕΛ έχει συναίσθησιν των επιθυμιών του λαού»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H Πηγή μου επ ουδενί δεν είναι ο Μακάριος Δρουσιώτης αλλά ο Σπύρος Παπαγεωργίου συγγραφέας της αυτοβιογραφίας του Γρίβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.