15/4/11

Η Τουρκία, το Ιράν και η «Σιϊτική Ημισέληνος»



του Χρήστου Μηνάγια από το Geostrategy


Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι, ενώ είναι φανερό ότι η Τεχεράνη αποτελεί μία γεωπολιτική απειλή για την Άγκυρα, η Τουρκία του Ερντογάν, με την παράλογη ερμηνεία της έννοιας των «μηδενικών προβλημάτων», έχει προσανατολισθεί σ’ έναν παρατραβηγμένο διπλωματικό ακτιβισμό που όχι μόνο δεν προμηνύει μία μόνιμη προσέγγιση με το Ιράν, αλλά θα αποτελέσει την αιτία μιας πιθανής σύγκρουσης στο μέλλον. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι η ένταση που υπάρχει στην περιοχή δεν οφείλεται αποκλειστικά σε μια θρησκευτικο-δογματική διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Η διαμάχη αυτή αφενός οφείλεται στην ανταγωνιστικότητα που υπάρχει μεταξύ του Ιράν και των χωρών της περιοχής σε θέματα ισχύος και επιρροής, αφετέρου στην αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ Ιράν και Δύσης..

Η συνέχεια εδώ

5 σχόλια:

  1. -Πίσω απο τον όρο αντιπαράθεση Ιράν-Δύσης κρύβεται ο στόχος του Ιράν για "μικρότερο" Ισραήλ.Οι Ιρανοί ουκ ολίγες φορές με δημοσιεύματα "τυχαία" αποκάλυψαν τους "δεσμούς" Τουρκίας-Ισραήλ σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν την Τουρκική διπλωματία ή οποία φαίνεται πλέον να υιοθετεί τον στόχο αυτό.

    -Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Τουρκία ως μηχανισμό εξισορρόπησης της δυναμικής του Ισραήλ και παράλληλα το Κουρδικό ζήτημα ώς μέσο ανάσχεσης της Τουρκίας

    -Αυτό που κατα κόρον έχει ειπωθεί και αποδειχθεί είναι ότι το Ιράν χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα που του προσφέρεται για να αυξήσει την ισχύ του και αυτό αναβαθμίζει και άλλες γειτονικές χώρες (λ.χ. Αρμενία)

    Τέλος στο επίπεδο εμπορικών συνναλαγών οι εισαγωγές της Τουρκίας απο το Ιράν είναι στο διπλάσιο απο τις εξαγωγές προς αυτό.Ετεροβαρής σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. nomizo exei xana graftei auto to keimeno palaiotera se auto to mplok i apo allo mplok?
    dios8oste me ean kano la8os.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ύστερα υπάρχουν μερικοί ενχώριοι πανυβλακες που προσπαθούν να μας πείσουν ότι αν δεχθεί Νατοϊκή ή ισραηλινή επίθεση το Ιράν θα ξεσηκωθεί ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος.
    Πού στο διάολο είδαν αυτό?
    Όλες οι αραβικές χώρες πλυν Συρίας είναι εχθρικές στο Ιράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όποιοι έχουνε τα γένια, να βρούνε και τα κτένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.