13/4/11

Μπορούμε να διδαχθούμε από την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική;

Με την ιδιότητά της ως πανεπιστημιακού, αλλά και ως νομικού με ειδικότητα στα θέματα της μετανάστευσης βρέθηκε στην Ελλάδα για σειρά διαλέξεων σε ελληνικά πανεπιστήμια, η Allison Brownel Tirres.Με σπουδές στο Princeton, το Harvard και όχι μόνον η κ. Tirres επισκέφθηκε την Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, μαζί με άλλους συναδέλφους της για να μιλήσει για θέματα μετανάστευσης, για τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα.Οι ομιλίες της είχαν να κάνουν με τον τρόπο με το οποίο η πατρίδα της αντιμετωπίζει τους μετανάστες και γενικότερα με τη μεταναστευτική κινητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η ίδια δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για τα μεταναστευτικά θέματα, που αφορούν την Ελλάδα και αξιολογεί την επίσκεψή της ως ευκαιρία να ενημερωθεί από τους συναδέλφους της, επισημαίνοντας ότι απ' ότι αντιλήφθηκε «η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών, που δέχεται τα τελευταία χρόνια και από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη χώρα, πολιτική που ενισχύει τις δυσκολίες της αντιμετώπισής τους».

Αναφερόμενη στα μεταναστευτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, έθεσε σαν πρώτη προτεραιότητα την ύπαρξη «μεταναστών χωρίς χαρτιά», για τους οποίους διευκρίνισε ότι είναι 10-12 εκατομμύρια, οι μισοί μεξικανικής υπηκοότητας.

Ο συνηθέστερος τρόπος, όπως εξηγεί, να βρεθεί κάποιος χωρίς χαρτιά είναι να λήξει η 3μηνη βίζα, που αρχικά είχε πάρει στη χώρα του για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. 'Αλλες περιπτώσεις είναι εκείνοι που περνούν τα σύνορα χωρίς βίζα, και άλλες οι άλλοι που έχουν πλαστή βίζα. Όταν, πάντως, κάποιος βρεθεί σε κάποιον επίσημο έλεγχο χωρίς χαρτιά ξεκινάει η διαδικασία επαναπροώθησης του στη χώρα του. Αυτό είναι απλό για κάποιον που πιάνεται κοντά στα σύνορα και στον οποίο δίνεται η δυνατότητα εθελοντικού επαναπατρισμού. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν πληρώνει και για τον ίδιο τον μετανάστη είναι προτιμότερο γιατί μπορεί στη χώρα του να καταθέσει αίτηση για βίζα, κάτι που στερείται αν η επαναπροώθηση είναι έπειτα από διοικητική πράξη. Σε αρκετές βέβαια περιπτώσεις μπορεί ο μετανάστης χωρίς χαρτιά να προτιμήσει τη διοικητική διαδικασία, που γίνεται ενώπιον δικαστή, προκειμένου να καταθέσει το αίτημά του για χορήγηση ασύλου. Αλλά και στην περίπτωση αυτή η νομοθεσία έχει γίνει πιο περιοριστική, εφόσον δίνει τη δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος για άσυλο μέσα σε έναν χρόνο από την είσοδο του ατόμου στο έδαφος των ΗΠΑ, αλλιώς δεν γίνεται αποδεκτό.

Στην περίπτωση, που κάποιος απελαύνεται λόγω διάπραξης αδικήματος, τότε τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Το άτομο τελεί υπό κράτηση, αν και πάλι του δίνεται η δυνατότητα επίσημης ακρόασης πριν την απέλαση και οι υποθέσεις φθάνουν για εκδίκαση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Κάποιος φυλακίζεται, όχι επειδή δεν διαθέτει χαρτιά, αλλά επειδή έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα και έχει γίνει δίκη, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, που θέτει το Σύνταγμα. Πάντως, έγκλημα θεωρείται και το πλαστό έγγραφο. Αυτό καθαυτό το να μη διαθέτει κάποιος χαρτιά δεν αντιμετωπίζεται σαν έγκλημα. Θεωρείται κοινωνικό ζήτημα, που αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα και όχι ποινικά, προκειμένου κιόλας η Πολιτεία να μπορέσει με σύντομες διαδικασίες να επαναπροωθήσει κάποιον στην πατρίδα του.

Εξάλλου, οι διάφορες κατηγορίες μεταναστών ακολουθούν και διαφορετικούς δρόμους. Αυτοί που φθάνουν σε αεροδρόμια των ΗΠΑ έχουν όλοι έγγραφα, είτε νόμιμα, είτε πλαστά. Αυτοί που δεν έχουν, στην πλειονότητά τους επιχειρούν να περάσουν από τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. Μετανάστες περνούν και από τα σύνορα με τον Καναδά, αλλά οι περισσότεροι έχουν κάποιο έγγραφο. Υπάρχουν και οι εποχιακοί μετανάστες -κυρίως άνδρες- που καταφθάνουν με ή χωρίς χαρτιά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και απασχολούνται σε συγκεκριμένες δουλειές. Από τα σύνορα με το Μεξικό περνούν και πολλοί νοτιοαμερικανοί μετανάστες, οι οποίοι συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, ακόμη και δολοφονίας από ντόπια κυκλώματα δουλεμπόρων. «Ο φόβος της κυβέρνησης και ορισμένων γερουσιαστών είναι ότι από τα σύνορα με το Μεξικό μπορούν να μπουν στις ΗΠΑ και τρομοκράτες», τονίζει η κ. Tirres.

Προβλήματα με την αναγκαστική επαναπροώθηση προκύπτουν όταν υπάρχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, αναφέρει η Allison Tirres και εξηγεί ότι «όποιο παιδί γεννιέται στις ΗΠΑ με το πιστοποιητικό γέννησής του παίρνει και την αμερικανική υπηκοότητα (δίκαιο του εδάφους). Ζήτημα δημιουργείται όταν οι γονείς πρόκειται να επαναπροωθηθούν. Σε μερικές, εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να εξαιρεθούν αν αποδείξουν π.χ. ότι το παιδί έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, σε άλλη περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο. Υπάρχουν, επίσης, οικογενειακά κέντρα κράτησης, που έχουν υποστεί μεγάλη κριτική. Αυτό πάντως που πιο συχνά συμβαίνει είναι κάποιος να πιάνεται χωρίς χαρτιά ατομικά. Είναι πολύ δύσκολο για τη Διοίκηση να διεξάγει έρευνες για να ανακαλύψει αν έχει μαζί του και άλλα μέλη της οικογένειας του. Υπάρχει, δε, μία άτυπη μορφή αμνηστίας εκ μέρους και των αστυνομικών οργάνων, όταν οι δικοί του έρχονται να τον επισκεφθούν στο κέντρο κράτησης».

Στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία και τα παιδιά χωρίς χαρτιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, αν και υπάρχουν Πολιτείες που προσπαθούν να παραβιάσουν αυτή την απόφαση, χωρίς ωστόσο επιτυχία τις περισσότερες φορές. Με δεδομένο ότι τα δημόσια σχολεία στις ΗΠΑ ανήκουν στην αρμοδιότητα των τοπικών κυβερνήσεων, σε κάθε περίπτωση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ύπαρξη παιδιών μεταναστών στα σχολεία με όποιο σύστημα θεωρούν πιο δόκιμο. Έτσι, σε ορισμένα σχολεία τα αγγλικά αποτελούν τη δεύτερη γλώσσα. Υπάρχουν ακόμα σχολεία σταδιακής συγχώνευσης, όπου τα μαθήματα γίνονται σε δύο γλώσσες -σαν αυτό, στο οποίο στέλνει η ίδια τα παιδιά της- αγγλικά και ισπανικά, όπου η διδασκαλία τα πρώτα χρόνια φοίτησης γίνεται και στις δύο γλώσσες και σταδιακά η διδασκαλία στα αγγλικά ενισχύεται και γίνεται από κάποιο έτος και μετά αποκλειστικά στα αγγλικά. Αυτό το σύστημα, κατά την ίδια, είναι πολύ χρήσιμο, γιατί «τα παιδιά των μεταναστών διατηρούν τη μητρική τους γλώσσα και τα υπόλοιπα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μάθουν μία επιπλέον γλώσσα».

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, πάντως, έχει επηρεάσει όπως φαίνεται και τις μεταναστευτικές ροές, καθώς όπως λέει η Αμερικανίδα καθηγήτρια «έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Γενικά, πολλοί μετανάστες έχουν φύγει, καθώς δεν υπάρχουν δυνατότητες γι αυτούς να βρουν δουλειά με τις νέες οικονομικές συνθήκες».

Σαφής, εξάλλου, είναι η διαφοροποίηση σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δικαίωμα ασύλου και στους πρόσφυγες. 'Ασυλο δίνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, σε αυτούς που μπορούν σε ατομική βάση να αποδείξουν ότι διώκονται στην πατρίδα τους ή ότι ενδέχεται να διατρέξουν κίνδυνο στο μέλλον αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτή η διαδικασία είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που ακολουθείται για τους πρόσφυγες. Εκεί εξαρτάται από το τι βιώνει ολόκληρη η χώρα και κάποιος δεν χρειάζεται να περάσει από ατομική ακρόαση. Ανήκει στην αρμοδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ κάθε χρόνο να ορίσει ποιών χώρων οι υπήκοοι εντάσσονται στην κατηγορία του πρόσφυγα και τι αριθμό μπορούν να δεχτούν οι ΗΠΑ από τη συγκεκριμένη χώρα. Όπως δε, διευκρινίζει, μετανάστες από τη Σομαλία εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, όχι όμως από το Αφγανιστάν. Και για τους πρόσφυγες πάντως, όπως η ίδια προσθέτει «δεν παίρνουν αυτόματα την πράσινη κάρτα. Υπάρχει το Γραφείο για την επανεγκατάσταση των προσφύγων από το οποίο πρέπει να περάσουν και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Κι αυτοί μπορεί να απελαθούν αν δεν ακολουθήσουν τις διαδικασίες. Εξάλλου, το Γραφείο Προσφύγων θα τους βοηθήσει και στην εγκατάσταση τους και στη γενικότερη ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες».

Το θέμα του ρατσισμού απασχολεί, όπως είναι φυσικό, και τις ΗΠΑ, καθώς «υπάρχουν ρατσιστικές ομάδες που διαπράττουν εγκλήματα μίσους. Δεν είναι τακτικά, αλλά υπάρχουν. Συχνά ο ρατσισμός εμφανίζεται με πιο καλυμμένους τρόπους, όπως για παράδειγμα στη συζήτηση για τους πρόσφυγες χωρίς χαρτιά συναντά κανείς υποθέσεις και στερεότυπα που προέρχονται από ρατσιστικές αντιλήψεις. Πάντως, η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν τιμωρεί τον ρατσισμό σε επίπεδο ρατσιστικού λόγου, εκτός αν μία ομιλία θεωρηθεί ότι αποτελεί τη βάση για να διαπραχθεί έγκλημα εναντίον ενός συγκεκριμένου ατόμου. Για να προσφύγει, δε, κάποιος για ρατσιστική διάκριση νομικά θα πρέπει να δείξει την πρόθεση, αλλά και τη βλάβη που ο ίδιος υπέστη, όπως στην περίπτωση διάκρισης στον χώρο εργασίας. Υπάρχουν, παράλληλα, προβλέψεις στη μεταναστευτική μας νομοθεσία για τιμωρία εργοδοτών, που απασχολούν μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά και προβλέψεις ότι σε περίπτωση που κάποιος έχει απασχολήσει κάποιον χωρίς χαρτιά, οφείλει να του πληρώσει τα δεδουλευμένα».

Διευκρινίζει, δε, ότι «υπάρχει ένα στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο ο ρατσισμός βασιλεύει στον Νότο, όταν μπορεί να συναντήσει κανείς ρατσιστικές συμπεριφορές σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα στις δυτικές πολιτείες υπάρχει μακρά ιστορία ρατσισμού κατά των ασιατοαμερικανών. Οι βόρειες πολιτείες είναι περισσότερο διαχωρισμένες από τις νότιες, για παράδειγμα το Σικάγο είναι η πόλη με τα περισσότερα γκέτο».

Όπως, τέλος, πληροφορεί η κ. Tirres στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας πρόσφατα δημιουργήθηκε γραφείο, στελεχωμένο με άτομα που ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες από τις οποίες φεύγουν μετανάστες για τις ΗΠΑ, προκειμένου να κάνουν εκτίμηση της κατάστασης στην ίδια τη χώρα και να εξετάσουν μεμονωμένα αιτήματα, είτε για βίζα, είτε για άσυλο επί τόπου.http://www.express.gr

15 σχόλια:

  1. τι να διδαχθούμε ;
    τι συμπέρασμα βγαίνει από το παραπάνω κείμενο ;

    οι μετανάστες στις ΗΠΑ έχουν κυρίως χριστιανοί και το μόνο πρόβλημα για την ενσωμάτωση είναι η γλώσσα (γι'αυτό και ξεκινούν πολλές φορές τα παιδιά τους σε δίγλωσσα σχολεία όπως λέει χαρακτηριστικά το κείμενο)

    πως να διδαχθούμε από τις αμερικάνικες τεχνικές όταν στην Ελλάδα οι μετανάστες προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες ;

    Πως να εντάξεις κάποιον με καταγωγή από το ΙΣΛΑΜ α μπαντ ;

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://greeknation.blogspot.com/2011/04/blog-post_8945.html
    Η ελληνική εμπλοκή θα συνδεθεί με μια επαναστατική πρόταση για τα δεδομένα της ισραηλινής πολιτικής: Ο Νετανιάχου φέρεται διατεθειμένος να αφήσει να επισκεφτούν το λιμάνι της Γάζας και να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, καράβια ανεξαρτήτως προελεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ερευνηθεί για ενδεχόμενη μεταφορά όπλων, «από μια ουδέτερη χώρα, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δείτε κάτι σοβαρό!:
    http://greeknation.blogspot.com/2011/04/blog-post_8008.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακριά κι αλλάργα απ την "κυρία" με τις τόσες σπουδές.
    Πες κάτι κι εσύ ρε Αρχέλα.
    Μεξικάνος είσαι;


    Ο άϋπνος Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακριά κι αλλάργα απ την "κυρία" με τις τόσες σπουδές.
    Πες κάτι κι εσύ ρε Αρχέλα.
    Μεξικάνος είσαι;Εγώ πάντως είμαι τουρκαλβανός


    Ο άϋπνος Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
    7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 σελ.35 κόσμος


    "Σέ μυστικές φυλακές τών ΗΠΑ πάνω από 400.000 μετανάστες

    Τού ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ

    "Άν δέν μπορείτε νά δικάσετε έναν κρατούμενο,μπορείτε απλά νά τόν εξαφανίσετε".Λακωνικός ο Τζέιμς Πέντεργραφ,"σερίφης"τής Υπηρεσίας Μετανάστευσης Τελωνείων τών ΉΠΑ(ICE),συμβούλευε μέ αυτά τά λόγια τό πολυπληθές ακροατήριό του σέ πρόσφατο επαγγελματικό συνέδριο αξιωματικών τής αστυνομίας στήν Ουάσιγκτον. . . . . . . .
    . . .. .. ... ................."
    Εάν αληθεύουν."Δάσκαλε πού δίδασκες καί νόμω δέν εκράτεις!"
    χι χι χαχαχχιιιιαπλά σατιρίζουμε δέν γελάμε!


    Σατιρικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια σοβαρη λεπτομερεια.


    1- Η διεισδυση λαθρομεταναστων στις ΗΠΑ απο το Μεξικο,ξεκηνισε μετα την υπογραφη της συμφωνιας ελευθερου εμποριου "NAFTA" μεταξυ

    ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑ, ΜΕΞΙΚΟ,

    που επιτρεπει την διακινηση επιχειρησεων καθως και προσωπικου.

    2- Aπλα σε αυτην την διακiνηση, εχουν και μια αλλη μη προσωπiκου.

    3- Kατι πιθανως αναλογο μεταξι Ελλαδος και Ε.Ε.? (οχι, διοτι δεν υπαρχουν περιορισμοι διακινησης)

    4- Συνεπως η εφαρμογη της λογικης στην ανωτερη προταση

    "Μπορούμε να διδαχθούμε από την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική;"

    ειναι μη εφαρμοσιμη και πιθανως επικινδυνη !!!

    5- O Kαναδας εχει αλλαξη την πολιτικη του στους παρανομους μεταναστες

    ακομα και σε αυτους που ζητουν ασυλο γυριζοντας τους πισω,

    απαιτοντας εξακριβωση στοιχειων , απο τις χωρες καταγωγης.

    6- Δινοντας ετσι ιση μεταχειριση και ευκαιρια αιτησης προς ολο τον κοσμο

    7- Ελεγχοντας ταυτοχρονα τον αριθμο αιτησεων.

    8- Τερμα στο φασιστικο μοντελο του "παω οπου θελω, οταν θελω"

    9- Οι ΗΠΑ εχουν πληθυσμο 310.000.000, και 10.000.000 παρανομους μεταναστες,

    πιο απλα, το 3.3% του πληθυσμου ειναι παρανομο,

    και κανενας στην χωρα αυτη δεν εχει κρατικη ιατρικη περιθαλψη.

    10- O πληθυσμος τις ελλαδας ειναι 11.000.000, και οι παρανομοι και μεταναστες 1.500.000,

    πιο απλα, το 15% του πληθυσμου ειναι παρανομοι και μεταναστες .

    και ολοι στην χωρα αυτη εχουν κρατικη ιατρικη περιθαλψη!!!

    11- Δεν ειναι η Ελλαδα κρατος 1ου κοσμου οπως οι ΗΠΑ... αλλα 2ρου.

    12- Στην Ελλαδα με 3.3% μεταναστες και παρανομους, δεν θα υπηρχε κανενα θεμα.

    Απο ολα τα ανωτερα, διδαγματα και συγκρισεις....
    από την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική ειναι επικινδυνα.

    Ταπεινα



    Angelo.ca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 9:17

    Ωραία σχόλια.

    Συμφωνώ 100% αλλά αυτό που εσύ και όλοι βλέπουμε ως οφθαλμοφανές κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και μας οδηγούν στην καταστροφή(όπως έχουν διαταχθεί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ανώνυμο 9:17 π.μ.

    Η "παρένθεσή σου"... όλα τα λεφτά!

    Αυτοί οι "κάποιοι" πάσχουν προφανώς από... "επιλεκτική όραση"...


    Κοινός νους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως είμαι παρών και καραδοκώ! Με βλέπω ακόμα κι αν δε σχολιάζω.

    Αρχέλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. > Ο συνηθέστερος τρόπος, όπως εξηγεί, να βρεθεί κάποιος χωρίς χαρτιά είναι να λήξει η 3μηνη βίζα, που αρχικά είχε πάρει στη χώρα του για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. 'Αλλες περιπτώσεις είναι εκείνοι που περνούν τα σύνορα χωρίς βίζα, και άλλες οι άλλοι που έχουν πλαστή βίζα. Όταν, πάντως, κάποιος βρεθεί σε κάποιον επίσημο έλεγχο χωρίς χαρτιά ξεκινάει η διαδικασία επαναπροώθησης του στη χώρα του<

    Δεν μας λέει η κυρία τι γίνεται στην περίπτωση που ο λαθρομετανάστης δεν έχει καθόλου χαρτιά, οπότε δεν μπορεί και να απελαθεί, διότι καμμία χώρα δεν τον δέχεται. Οι ΗΠΑ έχουν βέβαια μελετήσει πολύ το θέμα της (λαθρο)μετανάστευσης, όμως, η δομή του κράτους, η ιστορία του και η κοινωνική συγκρότισή του είναι εντελώς διαφορετικές από της Ελλάδας. Ίσως μερικά πράγματα να μπορούμε να διδαχτούμε, αλλά όχι πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 14 Απριλίου 2011 11:14 π.μ. Τοτε παει 10 χρονια φυλακη , καταναγκαστικη εργασια ,με σιδεριες και αλυσιδες στα ποδια ,να δεις πως κελαηδανε απο που ειναι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν έχει σχέση η περίπτωση των ΗΠΑ με της Ελλάδος,όσο για την καταγωγή,υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να τους αναγνωρίσουν με πολλούς τρόπους,το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να τους επαναπροωθήσουμε πίσω.

    Προς το παρόν,η μόνη λύση είναι να βρεθεί τρόπος να σφραγίσουμε τα σύνορα και σε δεύτερη φάση να τους μοιραστούν όλα τα Ευρωπαικά κράτη ώστε να μην υπάρχει συσώρευση σε 2-3 χώρες μικρού πλυθησμού.

    Έτσι,το ποσοστό των λαθρομεταναστών σε πανευρωπαικό επίπεδο θα είναι σημαντικά χαμηλό,μετά θα έχουμε το χρόνο να βρούμε αποτελεσματικό τρόπο επαναπροώθησής τους.

    Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε να το μετατρέψουμε σε πανευρωπαικό πρόβλημα,τότε και μόνο τότε θα ασχοληθούν σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εδώ πάσχουμε από ολοκληρωτική αμηχανία αντιμετώπισης κρίσεων.
    Μοντέλα μεταναστευτικής πολιτικής με κάποια λογική, εφαρμόζουν πολλές χώρες. Εμείς; Η δεν καταλαβαίνουν, ή ποιούν την νήσσα, όπως κάνουν και με το χρέος άλλωστε. Ετσι έκαναν και ώσπου να φτάσουν τα σπρέντς από 250 στα 1000 πέρυσι...
    Η πολιτική της "πάπιας" που μας οδηγεί στην καταστροφή. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελίνα, μπορεί να πάσχουμε από μοντέλα* αντιμετώπισης κρίσεων, μοντέλα μεταναστευτικής πολιτικής, και άλλα εξειδικευμένα μοντέλα που αποτελούν εξειδίκευση υποσυνόλων του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά από μοντέλα-γραμματείς, μοντέλα-βοηθούς, μοντέλα-συνεργάτιδες, μοντέλα-ειδικούς επιστήμονες και τα συναφή καλά πάμε.

    Όπως πιστεύω ότι θα έχεις διαπιστώσει τελευταία, η όντως καταστροφική πολιτική της "πάπιας" που μας οδηγεί στην καταστροφή έχει εγκαταληφθεί από την κυβέρνηση.

    Πλέον υιοθετήθηκε η πολιτική του "παπαγάλου": επαναλαμβάνω λέξεις (π.χ. "στρατηγική") που δεν καταλαβαίνω τί σημαίνουν επειδή κάποια... πουλάκια μου είπαν ότι είναι της μόδας, μόνο και μόνο μήπως με πάρουν οι αγορές και τα ανθρωπάκια στα σοβαρά.

    Δεν έχουν καν το μυαλό να σκεφτούν ότι μέχρι τώρα οι αγορές πίστευαν πως υπάρχει μη δημοσιοποιημένος στρατηγικός σχεδιασμός (απλά είναι για τα σκουπίδια) ενώ τώρα θα διαπιστώσουν με αποδείξεις ότι ούτε καν υπάρχει η στοιχειώδης γνώση μιας δομής στρατηγικού σχεδιασμού...

    Ministre plénipotentiaire

    * Η λέξη "υπόδειγμα" είναι πιο δόκιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.